MiG-29 Italeri 1:72 - PKW Orlik

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

MiG-29 Italeri 1:72 - PKW Orlik

Postprzez Psar77 » środa, 27 listopada 2013, 01:26

Jako, że to mój pierwszy post, witam serdecznie wszystkich oglądających 8-)
Jak pewnie wielu z was, po latach od młodzieńczych zmagań z plastikową materią, znalazłszy wreszcie tzw chwilę czasu dla siebie odgrzebałem z piwnicy pudła z modelami, które spoczęły tam prawie 20 lat temu :-) Po zapoznaniu się z ich zawartością mój wzrok przykuł ten właśnie model MiGa-29. W środku ku mojej uciesze znalazłem również pozyskane do modelu dwa zestawy dedykowanych blach firmy Part. Lektura forum (w szczególności przepiękny model kolegi portalusa - MiG-29 nr boczny 56 w skali 1:48) oraz ogólnie sentyment do tego właśnie samolotu spowodowały, że postanowiłem przypomnieć sobie kawalerskie czasy i sprawdzić czy coś pamiętam z obróbki plastiku :-) Póki co, okazuje się, że ręce muszą sobie to i owo przypomnieć ...
Ilość obecnie dostępnych do modeli dodatków żywicznych i fototrawionych przyprawia o zawrót głowy, jak również niestety o drenaż portfela, dlatego po krótkim namyśle zrezygnowałem z zakupu powyższych ponieważ sporo kosztują (a święta idą i prezenty trzeba sprawić dziecku a nie sobie :-)) a poza tym jeśli polegnę, to nie będzie mi żal, że utopiłem pieniądze na darmo.
Tyle tytułem wstępu.
Jak na razie wiele nie zrobiłem. Wkleiłem trochę blach w poszycie, zaszpachlowałem, przeszlifowałem, psiknąłem szarakiem, żeby zobaczyć czy nie jest fatalnie :-)

Obrazek
Obrazek

Fatalnie nie wyszło, więc ciągnę temat dalej.
Równolegle z kadłubem robię też wyposażenie kabiny:

Obrazek

Na razie tyle.
Jak już wspomniałem, nie mam zamiaru jakoś specjalnie dążyć do idealnego odwzorowania kabiny. Po prostu montuję to co oferuje Part, maluję i zamykam. Jak na razie względnie dobrze mieści się w kadłubie :-)
To na razie chyba tyle. Aha - co do kalek, to zdecydowałem się na MiG-29 in Polish service vol.2 z MODEL MAKER DECALS, bo chcę wykonać maszynę w malowaniu i konfiguracji (2x R-60) ze służby w PKW Orlik.
Sporo kolegów ma już ten model za sobą, więc jeśli mam na coś zwrócić szczególną uwagę to proszę pisać.
Pozdro !
Ostatnio edytowano środa, 27 listopada 2013, 11:07 przez Psar77, łącznie edytowano 2 razy
Psar77

Reklama

modele polskich samolotów

Re: MiG-29 Italeri 1:72 - PKW Orlik

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 27 listopada 2013, 07:44

Miło powitać kolegę, po powrocie z zaświatów :D
Powodzenia w lepieniu.
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Strużyn » środa, 27 listopada 2013, 12:21

Witamy na pokładzie. Wloty wyszły bardzo fajnie. Widać, ze z modelarstwem trochę jak z jazdą na rowerze. Tego się nie zapomina. Czekamy na dalsze postępy :D
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez mnak24 » środa, 27 listopada 2013, 19:50

Powodzenia życzę.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Psar77 » czwartek, 5 grudnia 2013, 23:55

Cześć ! Dzięki za miłe powitanie 8-)
Jak to zwykle bywa w przypadku posiadania dzieci i żony prace przy MiGu się ślimaczą. Tym nie mniej jednak coś tam dłubię. Wziąłem teraz na warsztat spód samolotu i główne wloty powietrza do silników. Żeby połówki wnęk podwozia do siebie pasowały musiałem całość przesunąć nieco do przodu. Powstałe szpary trzeba zaszpachlować, a że w starym modelarskim szpeju znalazłem na pierwszy rzut oka działającą (i okrutnie śmierdzącą) szpachlówkę Italeri więc szerokim gestem uraczyłem nią szpary.
Obrazek

Sądziłem, że skoro dosyć intensywnie śmierdzi czymś ala rozpuszczalnik, to wejdzie w reakcję z wypraską. Niestety dzisiaj ku mojemu zdziwieniu radośnie się wykruszyła podczas obróbki ...

Obrazek

Nie wiem czy akurat ta szpachlówka tak ma, czy może zatraciła trochę ze swych właściwości po nastu latach w pudle z modelarskim warsztatem, ale muszę się zaopatrzyć w coś, co zwiąże się z plastikiem.

Tymczasem skleciłem fikoł i całą wannę kabiny mierzyłem do kadłuba. Niestety z tyłu zieje dziura, którą trzeba jakoś sensownie zaślepić nad czym oczywiście pracuję :-)

Obrazek

Tyle na razie z placu boju ...
Psar77

Postprzez Arcturus » piątek, 6 grudnia 2013, 06:31

Witaj, kolejny Zagubiony Chłopcze ;)

Psar77 napisał(a):
Nie wiem czy akurat ta szpachlówka tak ma, czy może zatraciła trochę ze swych właściwości po nastu latach w pudle z modelarskim warsztatem, ale muszę się zaopatrzyć w coś, co zwiąże się z plastikiem.

Kup sobie dwa rodzaje kleju cyjanoakrylowego - płynny i w żelu. Tym drugm pewniej i szybciej wypełnisz takie dziury niż szpachlówką. Poza tym taniej wyjdzie i w prawie każdym kiosku to dostaniesz.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Psar77 » piątek, 6 grudnia 2013, 08:29

Arcturus napisał(a):Tym drugm pewniej i szybciej wypełnisz takie dziury niż szpachlówką. Poza tym taniej wyjdzie i w prawie każdym kiosku to dostaniesz.

A o tym w sumie nie pomyślałem - dzięki :-)
Psar77

Postprzez Mr. Headshok » piątek, 6 grudnia 2013, 09:33

Tak duże szpary możesz tez wypełnić polistyrenem i zalać CA.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez karambolis8 » piątek, 6 grudnia 2013, 09:51

Będę śledził :) Pomyśl nad żywicznym fotelem, np Pavli - drogi nie jest.
karambolis8

Postprzez dzejo » piątek, 6 grudnia 2013, 10:09

karambolis8 napisał(a):Będę śledził :) Pomyśl nad żywicznym fotelem, np Pavli - drogi nie jest.
dokładnie to samo chciałem zasugerować. Opcja druga trochę droższa i przy okazji trochę lepsza to ten sam fotelik od Quickboosta.
Szkoda by było by ta plastikowa prowizorka fotela niwelowała cały trud włożony w to misterne wnętrze ;o)
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez wuen » piątek, 6 grudnia 2013, 10:36

Psar77 napisał(a):Nie wiem czy akurat ta szpachlówka tak ma, czy może zatraciła trochę ze swych właściwości po nastu latach w pudle z modelarskim warsztatem, ale muszę się zaopatrzyć w coś, co zwiąże się z plastikiem.

1. spiłuj grubym pilnikiem ramki, wiórki wymieszaj z klejem typu CA - masz szybkoschnącą szpachlówkę
2. spiłuj grubym pilnikiem ramki, wiórki wymieszaj z klejem typu Mr.Cement S lub Delux (Gunze), Contacta (Revell), Extra Thin Cement (Tamiya) - masz dłużej schnącą szpachlówkę
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Psar77 » piątek, 6 grudnia 2013, 10:47

Dzięki wuen - wypróbuję patent !

Co do fotela to w sumie macie rację, może zamówię go przy okazji następnych zakupów. Fotel można w sumie wstawić w każdej chwili, jak to mebel :-) A zakupy będą, bo znalazłem też rozgrzebanego 17 (sic!) lat temu Floggera z Academy i żal go w sumie nie skończyć :-)

Obrazek
Psar77

Postprzez Psar77 » poniedziałek, 3 kwietnia 2017, 17:30

Trochę czasu minęło i trochę fotek poznikało, ale że jestem już na ostatniej prostej - wrzucę kilka fotek z budowy.
Trochę porwałem się z motyką na słońce biorąc się za ten konkretnie egzemplarz MiGa, ale jakoś idzie.
Jako, że to pierwszy po wieloletniej przerwie model więc staram się czerpać z nowych dla mnie technik typu presheading, wash czy ... sido jako lakier zabezpieczający :-P ocenę zostawiam wam :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać do końca zostały drobiazgi w stylu rurki pitota,dajników ciśnienia, pomalowania na czarno przewodów i takie tam oraz ... silniki. Mam nadzieję, że niebawem złożę to wszystko do kupy i MiG wykołuje z hangaru :-)
Psar77

Postprzez Psar77 » sobota, 8 kwietnia 2017, 00:07

Został już tylko wash w okolicy działka, dajniki ciśnienia i mat na wszystko. Roll-out planowany przed świętami :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Psar77

Powrót do Lotnictwo - warsztat