Brytyjskie Buffalo B339E - okienko na spodzie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Brytyjskie Buffalo B339E - okienko na spodzie

Postprzez 201220 » poniedziałek, 12 stycznia 2009, 08:15

Czy brytyjskie Buffalo B339E posiadały duże okienko na spodzie kadłuba? Wg Monografii Kagero i zamieszczonych tam planów - nie, wg mnóstwa rysunków i schematów malowania - tak. Jak było naprawdę ? Czy moze tylko zamalowywano istniejące okienko farbą ?
201220

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Brytyjskie Buffalo B339E - okienko na spodzie

Postprzez Marcin Rzeszotek » poniedziałek, 12 stycznia 2009, 13:01

Cześć,

Tutaj są zdjęcia z wyładunku Buffalo w 1941 w Singapurze:
1
2
3
4

Według mnie na drugim zdjęciu widać okienko. Czy jest zamalowane ciężko mi powiedzieć. Nawet jeśli tak to kolor jest zupełnie inny (może jest tylko zamalowane od środka?). Wydaje się, że wszystkie materiały ochronne do transportu powinny być już zdjęte przy próbach rozruchowych.
Pozdrawiam
Marcin Rzeszotek

Postprzez ame-iro » wtorek, 13 stycznia 2009, 01:57

Cytat z instrukcji obsługi samolotu (AIR PUBLICATION 1806A: PILOT’S NOTES – THE BUFFALO I AEROPLANE, WRIGHT CYCLONE GR. 1820 G. 105A ENGINE):
"A sliding canopy constructed of transparent Plexiglas shelters his head and shoulders and permits him full view in all directions except downward.View in a downward direction is obtained through four Plexiglas windows mounted just under the pilot’s knees."
czyli mniej więcej:
"Odsuwana owiewka z przezroczystego pleksiglasu osłania głowę i ramiona pilota i zapewnia mu pełny widok we wszystkich kierunkach, za wyjątkiem widoku w dół.Widok w dół uzyskuje się poprzez cztery pleksiglasowe okna umieszczone wprost pod kolanami pilota..."

Okna te były zamontowane na zawiasach i można było je otwierać - dwa przednie "do wewnątrz" (w kierunku podłużnej osi symetrii samolotu) a dwa tylne "na zewnątrz".Jest kilka zdjęć Brewsterów B 339 z otwartymi tymi właśnie okienkami:
Obrazek
źródło:"Buffaloes over Singapore"[Grub Street]
Obrazek
źródło:"F2A Buffalo in Action"[Squadron Signal]
Obrazek
źródło:"Brewster F2A Buffalo"[Kagero]
Wydaje mi się, że raczej nie zamalowywano ich.Gdyby wpatrywać się w drugie i trzecie zdjęcie można by dojść do wniosku że zamalowane nie są.Fakt, przezroczystością też nie grzeszą, ale mogą być po prostu brudne :twisted: .
ame-iro

Postprzez 201220 » wtorek, 13 stycznia 2009, 09:50

wielkie dzięki.. to faktycznie wyjaąsnia mi sprawę :)
201220

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste