Dwa Upiory: RF-4B oraz F-4F 1:48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Dwa Upiory: RF-4B oraz F-4F 1:48 Hasegawa

Postprzez Maciej Gruca » poniedziałek, 18 listopada 2013, 17:49

Cześć. Dużo czasu upłynęło od mojego ostatniego wątku warsztatowego...zwłaszcza skończonego. Tym razem ponownie wzięło mnie na samoloty, na warsztat trafiły dwa tytułowe Phantomy. Ostanio po przeprowadzce, wygrzebałem z czeluści, dwa takie modeliki:
Obrazek
Obrazek
Oba będą w malowaniach pudełkowych. Niemca planuję ponitować (nawet już zacząłem), natomiast rozpoznawczego chcę ustawić na podstawce. Z racji, że ostatnio mam silne ciągoty do lotniskowców, chcę ponownie ustawić model na pokładzie, tym razem jednak w troszkę większym wydaniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Mam pewne obawy zważywszy na wielkość przedsięwzięcia. Trzymajcie kciuki, proszę.

Parę zdjęć z początkowego etapu prac.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na razie niewiele, ale postaram się by było więcej.
Maciej Gruca

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Dwa Upiory: RF-4B oraz F-4F 1:48 Hasegawa

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 18 listopada 2013, 19:28

A jednak ponitowałeś - szacun :) No to ścigamy się kto pierwszy skończy :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 24 listopada 2013, 19:12

Drobne postępy w pracach. Myślałem, że szybciej będzie szło, ale uruchomienie skrzydeł zabrało więcej czasu niż się spodziewałem.Nie obyło się bez błędów. Wyciąłem stary wlot, zaraz będę robił nowy. Przestawiłem blachę pomiędzy kadłubem a sterem wysokości.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i wspomnienie z młodości, moja pierwsza gazeta lotnicza (wtedy zaczęła się moja miłość do Phantoma):
Obrazek
Maciej Gruca

Postprzez Arcturus » niedziela, 24 listopada 2013, 19:14

O co chodzi z tymi blachami pod statecznikami?
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 24 listopada 2013, 19:24

Na przedostatnim zdjęciu widać blachę przy osi obrotu steru wysokości, jest ona z nim sztywno związana. Z racji, że planuję wychylić owe stery, konieczne stało się przemieszczenie blachy.
Maciej Gruca

Postprzez Arcturus » niedziela, 24 listopada 2013, 19:47

Maciej Gruca napisał(a):Na przedostatnim zdjęciu widać blachę przy osi obrotu steru wysokości, jest ona z nim sztywno związana. Z racji, że planuję wychylić owe stery, konieczne stało się przemieszczenie blachy.

Dzięki! Ja zostawię jak jest. Właśnie dorabiam pierdoły do podwozia, żeby chociaż golenie trochę lepiej wyglądały.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 25 listopada 2013, 19:09

Czy Twój Rf-4B ma na spodzie wlotów powietrza takie reflektory?:
Obrazek
Mój Rf-4E raczej nie miał ich nawet zaznaczonych (szlifowałem więc nie jestem pewien); powyższe zdjęcie pochodzi z Rf-4E (Aeroplan), i wydaje mi się mój powinien chyba mieć (płatowiec generalnie ten sam). Pasuje dorobić...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Maciej Gruca » poniedziałek, 25 listopada 2013, 19:30

Pasuje dorobić...pasuje :D
Na moim też tego nie ma, na F-4F również. Hasegawa postanowiła przemilczeć wątek oświetlenia ;o)
Dobrze, że wspominasz, postaram się dorobić na Niemcu.
Maciej Gruca

Postprzez mnak24 » środa, 27 listopada 2013, 20:04

Ciekawy temacik, takie wydziwnione te sylwetki.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez wapel » środa, 27 listopada 2013, 20:52

No Maciej, mimo, że lotnictwo mnie nie interesuje to trzymam kciuki - zwłaszcza za ten lotniskowiec. Masz już jakiś pomysł na niego? I czy możesz dać coś do porównania dla zobrazowania skali przedsięwzięcia?
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez mirage3 » sobota, 30 listopada 2013, 21:10

Phantomy na Phorum zawsze mile widziane :mrgreen: Budując RF-4B zwróć uwagę na skrzydła występowały "cienkie" i "grube" a co za tym idzie należy dobrać do tego odpowiednie malowanie.
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Maciej Gruca » sobota, 30 listopada 2013, 22:38

mnak24 napisał(a):...takie wydziwnione te sylwetki

...ale jak to, wydziwione? Toć to klasyczna, piękna sylwetka :)

Wapel napisał(a):No Maciej, mimo, że lotnictwo mnie nie interesuje to trzymam kciuki - zwłaszcza za ten lotniskowiec. Masz już jakiś pomysł na niego? I czy możesz dać coś do porównania dla zobrazowania skali przedsięwzięcia?

Ostatnio stwierdziłem, że obrałem sobie za cel sobie dość spore przedsięwzięcie. Model, modelem...pikuś! Natomiast lotniskowiec, to będzie coś! Tym bardziej, że znacząco różnić się będzie od moich dotychczasowych podstawek.
Czas jakiś temu znalazłem plany CV-60 Saratoga w wysokiej rozdzielczości (wydrukowałem sobie część z nich w skali). Stało się to dla mnie inspiracją, by zrobić wycinek pokładu, z rejonu katapulty nr 2. Wycinek będzie miał długość 70 cm i około 35cm szerokości. Na pokładzie ma być otwarty deflektor i Phantom przypięty do katapulty...tuż przed startem. Mam w planie wykonać galerię oraz część burty (zastanawiałem się nad sponsonem z Phalanx'em, ale to jest przedsięwzięcie same w sobie). To jednak spory kawał roboty (mam nadzieję, że na następny Memoriał się wyrobię ;o)).

Mirage3 napisał(a): Budując RF-4B zwróć uwagę na skrzydła występowały "cienkie" i "grube" a co za tym idzie należy dobrać do tego odpowiednie malowanie.

Z tego co wiem, były RF-4B ze skrzydłami cienkimi i chyba tylko kilkanaście ze skrzydłami grubymi. Nie mam jednak pojęcia czy Hasegawa dała prawidłową kombinację. Jak zauważyłeś, skrzydło jest grube. Ja planowałem zrobić któreś z malowań pudełkowych (albo "szarak" z okładki, albo czarny z dalszej części instrukcji), ponieważ nie posiadam żadnych innych wolnych kalek do tej wersji.
Swoją drogą korci mnie by wymalować tego (RF-4B) Phantoma na czarno i postawić go na czarnym pokładzie.Zastanawiam się nad takim, niekontrastowym - jednolity połączeniem. Co sądzicie?
Maciej Gruca

Postprzez mnak24 » sobota, 30 listopada 2013, 23:02

Wydziwnione, bo przypomina statek kosmiczny, zobacz skrzydła i lotki, jedno idzie w górę, to drugie w dół.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Maciej Gruca » środa, 4 grudnia 2013, 20:21

No i wreszcie przyszedł do mnie! Obudziło się we mnie dziecko: rzuciłem wszystko co robiłem by czym prędzej zabrać się za niego. Jest po prostu ogromny! :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Nie zmienia to jednak faktu, że prace nad Phantomami będą postępować...wkrótce ;o)
Maciej Gruca

Postprzez Arcturus » środa, 4 grudnia 2013, 22:05

No to łopatę do śniegu już masz...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - warsztat