Panzer III ausf. ??????

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Panzer III ausf. ??????

Postprzez valorek » poniedziałek, 9 grudnia 2013, 23:52

Witam,

Jaka to jest wersja Panzer IIII??
https://www.google.pl/search?q=panzer+I ... 1024%3B675

Wg mnie to może być ausf. J (ze względu na przedni właz) napewno odpadają wersje ausf. A-G, pod znakiem zapytania ausf. H?
czy może późniejsze???

Przepraszam ale nie umiem w inny sposób zamieścić tego zdjęcia.
valorek

Reklama

Re: Panzer III ausf. ??????

Postprzez Patterson » wtorek, 10 grudnia 2013, 00:57

Obrazek
Patterson

rpm2

Postprzez Pabblo » wtorek, 10 grudnia 2013, 13:47

Hej,

zaczepy holownicze są w przedłużonych bocznych płytach wanny, w przedniej płycie ma jarzmo kuliste Kugelblende 50 a na samej płycie nie widać dodatkowego, dokręcanego opancerzenia więc wersja H też odpada. To Ausf. J z działem L/42.
Jak na moje to wczesna-średnia seria produkcyjna, bo chyba nie ma tej małej, pionowej "sztabki" dospawywanej przed wizjerem w bocznej płycie wieży. Widać tylny amortyzator, już typowy dla J - wzwyż (bardzo wczesne J miały jeszcze taki jak H i wcześniejsze) Jeżeli chodzi o płytę nadsilnikową to niestety pod tym kątem ciężko coś powiedzieć, ale w tej konfiguracj innych elementów pewnie to jeszcze ta z mniejszzmi włazami i płytami dzielone "w poprzek" pojazdu - jedyne pytanie to czy mają grzybki dla dodatkowej wentylacji przedziału silnikowego.
Cały ten przydługi wywód by napisać (jeżeli planujesz model) że najbliżej do pojazdu ze zdjęcia ma Dragon 6463 (wbrew swej nazwie "Initial"). 6394 ma późną płytę nadsilnikową z większymi włazami otwieranymi "wzdłuż" i z obligatoryjnymi grzybkami :)

Pozdrawiam
Paweł
Pabblo

Postprzez valorek » wtorek, 10 grudnia 2013, 21:58

Super:) dziękuję bardzo za ustalenie wersji Pz.III - w takim razie teraz pozostało mi tylko znaleźć taki model Dragona:)))
valorek

Postprzez valorek » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 08:54

i jeszcze jedna "trójka" :))) jaka to wersja??? N? (ale koła zębate nie pasują) E-H??? (ale dodatkowa osłona przedniej płyty?? i schurzen??) czyżby to była jakaś hybryda??
Obrazek
valorek

Postprzez rhinoceros » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 09:10

To hybryda.... wieża od Pz III N (z Zimmeritem!) a podwozie od Pz III G lub wcześniejsze (F?)...
Dzięki za ciekawostkę!
Pozdrawiam
ZTS Lublin- to lubię!
Lubelskie Spotkania Modelarskie- Team!
rhinoceros

Postprzez valorek » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 09:40

jeszcze dwie rzeczy mnie zastanawiają (co może wykluczać wczesne wersje Pz.III ausf. E-H):
- reflektory na błotnikach????
- zaczepy holownicze na przedłużonych bocznych płytach wanny
- grzybki dla dodatkowej wentylacji przedziału silnikowego

czy może być to zatem wersja N tylko z kołami zębatymi (i tym samym gąsienicami) od wczesnych Pz. III???
valorek

Postprzez Vis13 » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 10:18

valorek napisał(a):czy może być to zatem wersja N tylko z kołami zębatymi (i tym samym gąsienicami) od wczesnych Pz. III???

Gąsienice wyglądają na zwykle 40 cm. Obstawiałbym bardziej, że wczesne koło napędowe ma dystans poszerzający tak jak np w Hornisse
Vis13

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 13:16

Hak do podnoszenia nadbudówki jest w pozycji dla Ausf. M.
Radek Pituch

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 15:29

Hybrydy były częste, wczesne kadłuby "updejtowano" do późniejszych standardów (zarówno jako czołgi jak i stugi).
GrzeM

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 22:38

Kołami napędowymi przy rozpoznawaniu wersji hybrydowego wozu sugerowałbym się w najmniejszym stopniu, znane są zdjęcia dowódczych "trójek" Ausf. M z takimi wczesnymi kołami oraz Beobachtungswagenów w podobnych konfiguracjach. W przypadku tego tu na zdjęciu wydaje mi się, że to jest konwertowany Ausf. M (kadłub), chociażby przez wzgląd na te haki na bokach nadbudówki i dwa bosche na błotnikach (chociaż to nie musi wskazywać wcale na wersję). Nie widać jednak tych zamykanych do brodzenia osłon bocznych wlotów powietrza na płycie silnikowej...
Radek Pituch

Postprzez valorek » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 23:19

No właśnie:(( ja obstawiam na wersje N z napędowym kołem od Pz. III ausf E-H :lol: :lol:
Zamierzam skleić taką wersję jak na zdjęciu i zastosowałbym model Dragona 6474 (czy popełniłbym błąd wybierając tą wersję??)
Zastanawiają mnie te dwa hm.... prostowniki??? - pod osłoną wieży tuż przed stojącym kolesiem.... co to jest :?: :?: :?:
valorek

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 31 grudnia 2013, 11:40

Ten model o którym piszesz powinien się nadawać chociaż to taki fabryczny typowy wóz dla kampanii kurskiej. Musiałbyś zaopatrzyć się tylko we wczesną wieżyczkę dowódcy z dwudzielnym włazem i pancerzem 50mm, ten pudełkowy model ma wieżyczkę 80mm z pojedyńczym włazem jak np. w Pzkpfw IV Ausf. H.
Jako, że pojazd ma zimmerit, obstawiam, ze jest to jakiś Ausf. M po remoncie, z wieżą od innej wersji przezbrojoną w krótkolufową 75ke (co prawda wieżyczka dowódcy jest typu właściwego dla Ausf. M ale brakuje wyrzutników granatów dymnych). Summa summarum to tylko moje przypuszczenia.
Radek Pituch

Postprzez Pabblo » środa, 8 stycznia 2014, 22:43

Hej,

bardzo fajna fotka. Ciekawy zimmerit. Patrząc na czołg i panów przy nim nasuwa się skojarzenie, że może to "spuścizna" Pz.Brig.Norwegen? O ile kojarzę zdjęcia z ich kapitulacji to mieli sporo podrasowanych trójek różnych wersji, często z zimmeritem, albo "polowym" albo zapewne nakładanym w czasie remontów. Część trafiła chyba potem do norweskiej armii.

Co do samego pojazdu - choć to także tylko moje zdanie - ale myślę że spokojnie mógł także powstać od razu fabrycznie jako Ausf. N w serii 167 pojazdów z lutego - sierpnia 1943 (Auslauf Serie), tu kadłub Ausf. M pasuje jak najbardziej. Wieżyczka dowódcy 790 mm z dwuczęściowym włazem i brak wyrzutni granatów dymnych nie wyklucza tego. Jest dość znana fotka Ausf. N z numerem bocznym R 14 w takiej właśnie konfiguracji pokonującego rzeczkę w czasie bitwy kurskiej. Tak jak pisali Koledzy, koło napędowe i gąsienice to "materiał eksploatacyjny" i nimi bym się najmniej kierował.

Pozdrawiam
Paweł
Pabblo

Postprzez valorek » środa, 8 stycznia 2014, 23:10

Dziękuje za rozwianie moich wątpliwości:)) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Myślę, że jako baza posłuży jakaś III ausf. N :))

Mam jeszcze jedno pytanie :P : gąski 40 cm co nie?? czy moze 36 cm?? (bo zacząłem mieć wątpliwości :-/ :idea: )
valorek

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste