Su 20 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Su 20 1:48

Postprzez Frankie » piątek, 13 grudnia 2013, 00:34

Świetny warsztat, podziwiam zakres przeróbek! Mógłbyś proszę przybliżyć technikę jaką wykonałeś tłoczenia w komorze podwozia?
Frankie

Reklama

Postprzez Marcin Witkowski » piątek, 13 grudnia 2013, 14:25

Jak zawsze świetnie Grzegorz! Pozdrawiam
Marcin Witkowski

Postprzez GEM » sobota, 21 grudnia 2013, 17:41

Wolno idzie mi ten warsztat. Ale tak to jest jak czasami dwa trzy dni zastanawiam się co robić dalej, i jak rozwiązać następne problemy. Już jak robiłem moje poprzednie modele Su 22 to nie podobało mi się rozwiązanie połączenia skrzydło kadłub. Tym razem doszedłem do wniosku że skoro już tak wszystko przerabiam to kolejna mała przeróbka nie zaszkodzi. Z kadłuba zeszlifowałem naddatek który był przy oryginalnej wyprasce. Po przeszlifowaniu okazało się że powstała mała "dziurka" którą musiałem wypełnić. Tak wygląda połówka kadłuba przed i po zabiegu.
Obrazek
Wewnętrzną część połówek skrzydła ogołociłem z niepotrzebnych części, i przeszlifowałem krawędzie tak aby zmniejszyć grubość skrzydła. Oryginalne wypraski po złożeniu połówek miały nieodpowiedni przekrój. Usunąłem również wewnętrzne klapy.
Obrazek
Popracowałem nad ruchomą częścią skrzydła. Powycinałem klapy i lotki, poprawiłem krawędzie obrysu skrzydła i przygotowałem krawędź natarcia pod sloty.
Obrazek
Obrazek
Przepraszam że relacja idzie trochę na skróty i pokazuję tylko efekty poszczególnych etapów prac.
A tak przy okazji mam pytanie, czy ktoś może mi podpowiedzieć, w jakiej konfiguracji skrzydła w Su 20 była możliwość wysunięcia slotów.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez GEM » niedziela, 29 grudnia 2013, 00:34

Po przerwie świątecznej mogłem trochę popracować dalej. Całe szczęście że gwiazdor przytargał nowy odkurzacz bo sprzątania przy tej mojej dłubance trochę jest. Dzisiaj skupiłem się na dopracowaniu połączenia skrzydło kadłub.
Po usunięciu klap i sklejeniu połówek skrzydła, wyprowadziłem wstępnie fragment skrzydła w którym jest osadzona klapa. Zrobiłem również "skrzynkę" w której będzie umieszczona wnęka podwozia. W kadłubie odwierciłem dwa otwory do pozycjonowania skrzydła podczas klejenia na gotowo.
Obrazek
Ponieważ nie jest tak prosto idealnie dopasować połączenie gdzie są krzywe i łuki postanowiłem to zrobić przy użyciu kleju CA.
Aby po całej operacji można było rozłączyć skrzydło od połówki kadłuba, okleiłem kadłub taśmą samoprzylepną. W przygotowane otwory wcisnąłem skrzydło i szczeliny zalałem klejem.
Obrazek
Obrazek
Potem delikatnie odłączyłem skrzydło od kadłuba i wszystkie nadlewki kleju delikatnie przeszlifowałem.
Obrazek
Obrazek
Po tej operacji można było sprawdzić efekt pracy. Moim zdaniem wygląda to dosyć dobrze i jest dobrym kolejnym szczebelkiem do dalszej pracy.
Obrazek
Obrazek
Wygląda to wszystko trochę strasznie, chodzi mi o powierzchnie, poharatane od szlifowania , ale to się jeszcze dopracuje.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Nacktgeboren » niedziela, 29 grudnia 2013, 09:02

Piękna robota. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy :)
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 29 grudnia 2013, 12:28

Ostro idziesz Grzesiu :shock:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Aleksander » niedziela, 29 grudnia 2013, 12:43

Ja też nie mogę się doczekać ciągu dalszego!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 29 grudnia 2013, 16:51

Ciekawy sposób z tą taśmą.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez GEM » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 14:52

Kontynuuję prace przy centropłacie. Wkleiłem wnęki podwozia głównego. Ścianki tych wnęk zaczynam wypełniać wzmocnieniami i uchwytami do siłowników i drążków. Zrobiłem wnęki do mocowania klap wewnętrznych, prowadnice, wzmocnienia, itp.
Obrazek
Klapy wykonałem z klocków uzyskanych ze sklejenia płytek polistyrenu, a następnie wykorzystując ogólnie znane techniki obróbki ręcznej wystrugałem klapy.
Obrazek
Po dopasowaniu na sucho klap do skrzydła można było zrobić przymiarkę do kadłuba.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
We wnękach klap powinien być jeszcze otwór w którym jest mocowany siłownik który wysuwa klapy. Ale to będzie zrobione trochę później.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez jasio-g » wtorek, 7 stycznia 2014, 00:31

Wcześniej mi się podobało, teraz podoba już bardzo. Kibicuję z całych sił.
jasio-g

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 7 stycznia 2014, 06:46

Tytaniczna robota.
Przygladam się i podziwiam. Model i Ciebie of kors.
Przemek Przybulewski

Postprzez GEM » sobota, 18 stycznia 2014, 14:33

Panowie jedziemy dalej.
Prace idą powoli, ale do przodu. Przygotowałem elementy z których będą zmontowane golenie podwozia głównego.
Obrazek
A tak to wygląda zmontowane na sucho. Wszystkie przeguby są wiercone i składane na sworznie.
Obrazek
Po długich namysłach i analizach musiałem jednak zrezygnować z wariantu wykonania kadłuba w żywicy. Dlatego powycinałem w kadłubie otwory pod hamulce aerodynamiczne klapki dodatkowego wlotu powietrza i takie tam inne pierdołki. Wszystkie stare linie podziału są zalane klejem i obrobione.
Obrazek
Przygotowałem w tylnej części kadłuba tuleję, w którą potem zostanie wciśnięta dysza.
Obrazek
Ponieważ dostałem od kolegi w prezencie żywiczny odlew wnęki przedniego podwozia, postanowiłem zaoszczędzić trochę pracy i wykorzystałem ją w modelu. Nad wnęką widać przygotowaną wannę kabiny. Wyposażenie kabiny będzie montowane później. W tej chwili nie mam jeszcze tego zrobionego.
Obrazek
Obrazek
C.D.N.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 18 stycznia 2014, 19:47

Wszystko super, ale nie daje mi spokoju jedna rzecz - czy uwzględniłeś konieczność smarowania sworzni podwozia? Bo jeśli nie, to istnieje całkiem poważne ryzyko, że model będzie skrzypiał. Oglądam kolejne odsłony Twojego warsztatu i jestem pod ogromnym wrażeniem :)
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 stycznia 2014, 00:25

Nacktgeboren napisał(a):Wszystko super, ale nie daje mi spokoju jedna rzecz - czy uwzględniłeś konieczność smarowania sworzni podwozia? Bo jeśli nie, to istnieje całkiem poważne ryzyko, że model będzie skrzypiał.

GEM napisał(a):A tak to wygląda zmontowane na sucho.

:mrgreen: :lol:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mikołaj88 » piątek, 24 stycznia 2014, 13:35

Coś pięknego, człowiek oglądając takie relacje nabiera ochoty na modelarstwo.
Pozdrawiam
Mikołaj
Mikołaj88

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat