Jagdpanzer IV Ausf. F 1:35 Italeri

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Jagdpanzer IV Ausf. F 1:35 Italeri

Postprzez dkfan » wtorek, 10 grudnia 2013, 12:27

belfer napisał(a):ja kleiłem cyjanoakrylem gęstym (Wamod takie robi) lub jeśli potrzebowałem więcej czasu to zwykłym modelarskim Wamodu.

Możesz też spróbować montować w nast. sposób:
dzielisz montaż na dwie połowy (górę i dół), łączysz same ogniwa nie przyklejając ich do kół.Gdy ułożysz ogniwa i odczekasz jak wyschną zdejmujesz je spokojnie z kół i malujesz co trzeba. Na koniec łączysz te dwie połówki.

W swojej pz.IV ogniwkowe gąski kleiłem podobnie.
Używałem kleju modelarskiego, kleiłem po kilka ogniwek układając je przy linijce żeby się nie wichrowały. Część gąsienic które miały układać się dookoła kół kleiłem w taki sposób: sklejałem ze sobą 6-8 ogniw, czekałem chwilę aż klej zaczął się wiązać z plastikiem i osiągał gumowatą konsystencję wtedy układałem fragment na kołach i nadawałem mu kształt, następnie pozostawiałem na nich na kilkanaście minut aż klej związał. Później te klika mniejszych odcinków skleiłem razem aż pozostały 2 części: górna i dolna.
Polecam malować je osobno, bo np bandaże na kołach zapewne pomalujesz przed wklejeniem kół do wahaczy, więc niewygodnie byłoby je oklejać do malowania gąsienic itp.
dkfan

Reklama

Postprzez bartek72 » środa, 11 grudnia 2013, 23:21

Pozostałbym jednak przy swoim zdaniu. 8-)
Cała taśma tamiya thin (polecam tu akurat ten cytrynowy, bo przy jednej taśmie to już się można nieźle nawdychać), nakładamy na koła, formujemy, czekamy aż zwiąże i zdejmujemy (jeśli mamy taką potrzebę).
Co, źle jest:

Obrazek
bartek72

Postprzez Mirek66 » czwartek, 12 grudnia 2013, 11:06

Bartku na pewno twoja metoda jest dobra , ale ja kleje na Revella Contacta z igłą i mam zawsze sporo czasu na układanie całej gąski ;o)
Sklejać każdy może, jeden lepiej drugi gorzej :D
Mirek66

Postprzez author21 » czwartek, 12 grudnia 2013, 12:25

Ja kleję Humbrolem z igłą. Dzielę gąsienice na dwie połowy- góra , dół . Czasu jest wystarczająco, żeby poukładać. dolny element z zagięciami na koła i górny łączący się już za kołem napędowym i napinającym.
author21

Postprzez Krysztek92 » piątek, 13 grudnia 2013, 16:20

Witam,
Dziękuję za taki odzew w mojej sprawie :)
Gąski już sklejone, kleiłem od razu całość. Wyszło tak jak na zdjęciach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy te zwisy nie są za duże.
Kombinuje jeszcze z podziałem blach na nadwoziu. Daje namiastkę (praca jeszcze niedokończona, czeka szlifowanie). Chciałbym wiedzieć co o tym sądzicie?

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 13 grudnia 2013, 19:35 przez Krysztek92, łącznie edytowano 1 raz
Krysztek92

Postprzez Andrzej Wasilewski » piątek, 13 grudnia 2013, 16:32

Panowie, nie ważne jaki klej, Tamka czy Revell czy jakikolwiek inny - ważne żeby nie był to cyjanoakryl - musi rozpuszczać plastik a połączenie musi być elastyczne. Cyjanoakryl łączy niemal od razu na sztywno - tak też się da ale nie mamy takiej kontroli nad całością i ciężko ułożyć gąski.
Andrzej Wasilewski

Postprzez bartek72 » piątek, 13 grudnia 2013, 19:45

Gąski już sklejone, kleiłem od razu całość. Wyszło tak jak na zdjęciach:

Zuch chłopak! Bardzo dobrze wyszło!

Mirek, oczywiście masz racje. Chodziło mi tylko o to, że nie ma co tej operacji dzielić na kawałki, można kleić całą taśmę. No i nie wiem tylko skąd był pomysł klejenia plastiku klejem cyanoakrylowym!?!?!?
bartek72

Postprzez KrzychuP » poniedziałek, 16 grudnia 2013, 20:14

Ja generalnie używam cyjanoakrylu zawsze ,a do gąsek tylko gdy są z większych kawałków,te pojedyncze zawsze zwykłym.
KrzychuP

Postprzez Krysztek92 » poniedziałek, 16 grudnia 2013, 20:34

Prace z Jagdpazerem idą ciężko i mozolnie. Wiele części nie są dobrze spasowane, ale trzeba "walczyć".
Dochodzę już do takiego momentu że muszę położyć podkład i pomalować pewne elementy(mam tutaj na myśli całe podwozie). I tutaj jako że jestem początkujący i na dodatek bez aerografu szukam dobrego podkładu. Może możecie jakiś polecić? Czytałem ze Tamyia ma podkład w spreyu, ze Surfacer 500 można nakładać pędzlem, że na podkład nadaje sie farba Humbrola, bądź podkład firmy Motip(kupiony w castoramie). Jakie macie doświadczenia z podkładem i co polecacie, będę malował farbami Pactra.
A oto prezentuje Jagdpanzera (na razie złożony do kupy, bez klejenia);
Obrazek
Krysztek92

Postprzez KrzychuP » poniedziałek, 16 grudnia 2013, 20:47

Stosunek ilość/cena polecam Motip(15 PLN).Tamiya b.dobra dla początkujących ale droga coś koło 35 PLN za małą puszkę.Obie są w spreju ,mimo stosowania podkładu Tamiya od kilku ładnych lat używam często Motipa.
KrzychuP

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 16 grudnia 2013, 20:48

Surfacer 500 to właściwie płynna szpachlówka, jest zbyt gruboziarnista - ty potrzebujesz 1200. Albo niezawodnego Chaos Blacka (poczekaj chwilę, z pewnością odezwą się zwolennicy innych, zdecydowanie tańszych podkładów).
bartek72

Postprzez dkfan » wtorek, 17 grudnia 2013, 12:48

Krysztek92 napisał(a):Prace z Jagdpazerem idą ciężko i mozolnie. Wiele części nie są dobrze spasowane, ale trzeba "walczyć".
Dochodzę już do takiego momentu że muszę położyć podkład i pomalować pewne elementy(mam tutaj na myśli całe podwozie). I tutaj jako że jestem początkujący i na dodatek bez aerografu szukam dobrego podkładu. Może możecie jakiś polecić? Czytałem ze Tamyia ma podkład w spreyu, ze Surfacer 500 można nakładać pędzlem, że na podkład nadaje sie farba Humbrola, bądź podkład firmy Motip(kupiony w castoramie). Jakie macie doświadczenia z podkładem i co polecacie, będę malował farbami Pactra.
A oto prezentuje Jagdpanzera (na razie złożony do kupy, bez klejenia);

Jako również początkujący mogę Ci doradzić z punktu siedzenia osoby z jeszcze mało pewną ręką.
Motip swietnie się trzyma i przyjmuje farbę ale nie całkiem dobrze się nim maluje, trzeba bardzo dokładnie dobrać odległość natryskiwania: zbyt duża - małe fragmenty farby zaczynają zastygać w powietrzu i tworzyć mikro kaszkę na malowanej powierzchni, zbyt blisko - zaczyna zalewać.
Jakkolwiek cenowo jest bezkonkurencyjny, potem z braku Motipa używałem pierwszego lepszego podkładu szarego ze sklepu motoryzacyjnego, efekt bez żadnej widocznej różnicy.
Możesz więc kupić pierwszy lepszy podkład w sprayu i chwilkę poeksperymentować na jakimś złomie modelarskim z odległością natrysku.
Wydaje mi się że to lepszy pomysł niż nakładanie podkładu pędzlem w sytuacji gdy kilka następnych warstw będzie również z pod pędzla, obawiam się że wyjdzie zbyt grubo.
dkfan

Postprzez Andrzej Wasilewski » wtorek, 17 grudnia 2013, 16:45

Tylko zanim pryśniesz jakims marketowym szprajem model - zrób próbę na złomie - ja kiedyś kupiłem jakiś podkład do malowania plastiku (coś do zderzaków, nie pamiętam jakiej firmy) i sknociłem sobie Tygryska z AFV...okazało się że był na nitro :/
Andrzej Wasilewski

Postprzez Krysztek92 » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 19:34

Witam po dłuższej przerwie :)
Na dzień dzisiejszy model już złożony i pomalowany kolorem bazowym. Malowałem pierwszy raz aerografem(stan aero oceniam na kiepski). Wyszło jak wyszło.
Kolor bazowy to Dunkelgelb z Pactry. Zastanawiam się teraz nad kamuflażem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Krysztek92

Postprzez Krysztek92 » sobota, 4 stycznia 2014, 13:31

Witam,
Model na dzień dzisiejszy przedstawia się tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kamuflaż na modelu malowałem od ręki, potem położona warstwa sidoluxa, kalkomanie i wash którego nie wiem jak opanować. Wash był domowej roboty (farba olejna+benzynka do zapalniczek).
Co warto poprawić, co warto dodać do modelu?
Krysztek92

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat