Dromader w skali 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: DROMADER W SKALI 1:35

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 14 lutego 2009, 10:27

mogę, ale nie tego egzemplaża.
tymczasem model dostał piękną podstawkę..

Obrazek
Obrazek
Obrazek

niczym rakieta sojuz szybująca ponad plastikowym globem przepasanym szarfą z napisem cccp..
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez badger » sobota, 14 lutego 2009, 11:36

Mam nadzieję że samolot można ustawić dowolnie na podstawce, obecne ustawienie jest takie żeby jak najmniej modelu pokazać.
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez siara1939 » sobota, 14 lutego 2009, 11:40

badger napisał(a):Mam nadzieję że samolot można ustawić dowolnie na podstawce, obecne ustawienie jest takie żeby jak najmniej modelu pokazać.

Zalezy z ktorej strony na model patrzysz. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez SKYRAIDER » sobota, 14 lutego 2009, 12:01

Witam,
Dajcie radę, gdzie i na jaki adres wrzucić zdjęcia, bo fotosik zaczyna mi blokować zdjęcia.
Będę musiał wszystko usunąć, mam ich gdzieś. Tylko po polsku ! ! ! !
Marek
SKYRAIDER

Postprzez Grzegorz Stróżek » sobota, 14 lutego 2009, 12:04

Jego naturalna pozycja w locie powinna dążyć do poziomu, bo to przecież samolot rolniczy (p-poż), a nie akrobacyjny.
Żeby tak mi się chciało, jak mi się nie chce.
pzdr. Grzegorz
Na warsztacie; P.11c___________, Bf 109B, Whirlwind
Grzegorz Stróżek

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 14 lutego 2009, 12:20

badger napisał(a):Mam nadzieję że samolot można ustawić dowolnie na podstawce,

nie można, to jedyne możliwe ustawienie
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez DARKMAN » niedziela, 15 lutego 2009, 11:44

http://www.allegro.pl/item553081208_pzl ... _1_35.html

Cena raczej nie zachęca do zakupu.A nawiasem mówiąc to rośnie w tempie zastraszającym.Zupełnie niedawno było 400 z groszami.Nie wiem jakimi kryteriami kieruje się Skyraider ale mam nadzieję że nie stosuje polityki rafinerii że jak euro skacze do góry to ich produkty także.Na rynku modelarskim raczej nie ma tak drastycznych podwyżek ceny jak w przypadku jego modelu.Może by tak dla braci modelarskiej zrobił jakąś promocję?
DARKMAN

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 15 lutego 2009, 11:59

DARKMAN napisał(a):Na rynku modelarskim raczej nie ma tak drastycznych podwyżek ceny

na rynku modelarskm nie, ale cena silikonu oraz żywicy skoczyła w tym roku o jakies 15-20 procent.. w zaleznosci od importera i od tego jakie ceny sie wynegocjuje..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez LukaszS » niedziela, 15 lutego 2009, 13:08

Kamil, co wykorzystałeś jako "chwytak" na którym spoczywa model?
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Juli(an) » niedziela, 15 lutego 2009, 13:18

DARKMAN napisał(a):Cena raczej nie zachęca do zakupu

to nie kupuj..
cena maybacha tez nie zachęca do zakupu :?

widząc ile pracy zostało w to cudo włożone, nie pokusiłbym sie o stwierdzneie ze 6stówek to dużo.. ot proporcjonalnie
pozdrawiam- Juli(an) Ludwicki
Obrazek
Juli(an)

Postprzez Aleksander011 » niedziela, 15 lutego 2009, 20:27

DARKMAN napisał(a):http://www.allegro.pl/item553081208_pzl ... _1_35.html

Cena raczej nie zachęca do zakupu.A nawiasem mówiąc to rośnie w tempie zastraszającym.Zupełnie niedawno było 400 z groszami.Nie wiem jakimi kryteriami kieruje się Skyraider ale mam nadzieję że nie stosuje polityki rafinerii że jak euro skacze do góry to ich produkty także.Na rynku modelarskim raczej nie ma tak drastycznych podwyżek ceny jak w przypadku jego modelu.Może by tak dla braci modelarskiej zrobił jakąś promocję?

No właśnie, zastanawiam się nad sensem sprzedawania tak drogich modeli, z jednej strony na pewno to atrakcyjna sprawa kupić cobie taki żywiczny zestaw,
a z drugiej 620zł to co najmniej 2 świetne modele z plastyku..Żywica zawsze pozostanie elitarną zabawką modelarską, ale raczej nie przyczyni się do propagowania
tegoż hobby.Osobiście wolę już kupić coś od Czechów lub Montexu, bo Dromader i tak już w nietypowej skali pozostanie tylko niszowym wybrykiem dla elit!
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Postprzez portalus » niedziela, 15 lutego 2009, 20:52

Aleksander011 napisał(a):…zastanawiam się nad sensem sprzedawania tak drogich modeli…

Skoro są kupujący i da się na tym zarobić to jest sens – jeśli nie to cena pewnie ulegnie korekcie, reszta w poście Juliego.
Aleksander011 napisał(a):…z drugiej 620zł to co najmniej 2 świetne modele z plastyku…

Lub połowa jakiegoś innego zestawu multimedialnego lub ¼ czegoś już nie produkowanego – zresztą co to za przelicznik.
Aleksander011 napisał(a):Żywica zawsze pozostanie elitarną zabawką modelarską, ale raczej nie przyczyni się do propagowania tegoż hobby. Osobiście wolę już kupić coś od Czechów lub Montexu, bo Dromader i tak już w nietypowej skali pozostanie tylko niszowym wybrykiem dla elit!

No to jak, elitarne czy nie bo nie Twoja tematyka czy co, skala też nie pasuje – no jeszcze nie było tak co by wszystkim dogodzić.
portalus

Postprzez marder » niedziela, 15 lutego 2009, 21:00

Aleksander011 napisał(a):Dromader i tak już w nietypowej skali pozostanie tylko niszowym wybrykiem dla elit!

SKYRAIDER napisał(a):Dromader w skali 1:72 i w 1:48, co na to Modelarze ?????
Pomyślę nad terminem przesunięcia budowy Kruka.
Z praktycznego punktu widzenia jestem przygotowany
technicznie do wykonania tych modeli w tych skalach.
W tych skalach byłyby bardziej uproszczony niż w 1:35.
1:72 trudniejszy, od podstaw silnik i inne pierdoły,
klapa zrzutu maciupeńka. Wpierw 1:48 potem, może 1:72.

Zatem zainteresowanym pozostaje tylko poczekać.
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Piotrek.S. » niedziela, 15 lutego 2009, 21:37

Aleksander011 napisał(a):Osobiście wolę już kupić coś od Czechów lub Montexu, bo Dromader i tak już w nietypowej skali pozostanie tylko niszowym wybrykiem dla elit!

A modele śmigłowców Trumpetera albo samolotów Bronco w tej skali (1/35) też są niszowymi wybrykami???
Umysł ludzki jest jak spadochron.
Działa lepiej kiedy jest otwarty.
Piotrek.S.

Postprzez Aleksander011 » niedziela, 15 lutego 2009, 22:25

Piotrek.S. napisał(a):A modele śmigłowców Trumpetera albo samolotów Bronco w tej skali (1/35) też są niszowymi wybrykami???

hmmm,.. 4 typy śmigłowców Trumptetera zaiste to mocna kolumna w samolotowym :( biznesie.Skala 1:35 nigdy nie będzie dominującą, skoro mnożnik
matematyczny w tym zakresie modelarskiej skali jest 1:72, 1;48, 1:32 ,1:24. Firma Bronco też jest ewenementem.Natomiast dobrze, że jest taka opcja
aby sobie tego Dromadera można było kupić , rozumiem ,że uwarunkowania budowy takiego samolotu w skali 1:35 to wielkość modelu (trochę go mniej w 1:35
a co za tym idzie mniej żywicy do odlania), oraz sam samolot jest już w 1:35 spory ,a w większej skali byłby potworem! Nie bez przyczyny model 1:35 ma większe
branie u tzw. "dioramowców"- można do niej kupić bez problemu w 1:35 beczki ,ludki i różne fajne dodatki, gdzie w 1:32 jest tu susza.Ale wierzcie mi,
skala 1:35 jest bliższa wiropłatom, niż samolotom, a tu działa po prostu rynek.....
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat