Spitfire mk.I Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Spitfire mk.I Airfix 1/72

Postprzez alex_d » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 02:34

Witam wszystkich. Jako że to mój pierwszy post na forum nadmienię tylko, że bardzo mi miło pojawić się w tak zacnym gronie :]. Należę do tych, którzy niedawno przypomnieli sobie, że w czasach dzieciństwa bawili się w sklejanie samolotów i postanowili wrócić do dawnej pasji. Oczywiście wtedy, czyli ok. 20lat temu nie było mowy o aerografach, preshadingach, weatheringach itd. :]. Można więc powiedzieć, że mój powrót do modelarstwa to w zasadzie start od zera, no może z podstawową wiedzą wyniesioną z zamierzchłych czasów. Do tej pory, w ramach rozgrzewki i ćwiczenia z nowymi technikami, udało mi się zmontować 4 zestawy (wszystkie 1/72 i IIWŚ), z których ten wydaje mi się być jak dotąd najbardziej udany, a co ciekawe był to II model od powrotu, więc zasada, że każdy następny model powinien być lepszy od poprzedniego u mnie nie obowiązuje ;]. Prezentowany model to pudełkowa wersja zaskakująco dobrego jak na cenę i dawne doświadczenia Airfixa (miał być dywizjon 303, ale w końcu stwierdziłem, że narazie potrenuję z wersją pudełkową, a lepszą zrobię na kalkach techmodu, więc wszystko jeszcze przede mną). Od tego modelu w zasadzie zaczęła się moja przygoda z aerografem, akrylami (pactra), preshadingiem, washem i obiciami. Moją piętą achillesową wydaje się być przede wszystkim słaba cierpliwość i dość niski poziom warsztatu w postaci dość niechlujnego montażu i brak obycia z detalami (blaszki jeszcze przede mną ), ale zamierzam stopniowo wchodzić w nowe niezane mi dotąd rejony. Sorry za ten przydługi wstęp, obiecuję, że następnym razem będzie zwięźlej :]. Oczywiście konstruktywna krytyka i złote rady mile widziane. Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

na koniec kilka ujęć z bandytą ;]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
alex_d

Reklama

Re: Spitfire mk.I Airfix 1/72

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 04:23

alex_d napisał(a):i... Moją piętą achillesową wydaje się być przede wszystkim słaba cierpliwość i dość niski poziom warsztatu w postaci dość niechlujnego montażu i brak obycia z detalami...

Witaj synu marnotrawny ;o)
Modelarstwo wyrabia cierpliwosc i sens obserwacji. Te wszystkie "nowe techniki" same przyjda (z czasem).
Tak dlugo jak sprawia ci to przyjemnosc - dlub swoje i sie ciesz z kolejnego modelu.
To nie konkurencja to zabawa :mrgreen:
Obrazek
LazyCat

Postprzez Klugi » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 07:28

Alex - wygląda bardzo fajnie. Oby tak dalej!
Klugi

Postprzez Alex976 » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 13:26

Fajnie wygląda. Może trochę za mocno poobijany jak na mój gust, ale reszta super.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez zegeye » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 14:05

Bardzo udany powrót :D Gratulacje. A co do tych 20-stu lat wstecz....to bez przesady to nie tak znowu dawno. Dwadzieścia lat temu stosowałem już niektóre z obecnych technik....choć na pewno nie wszystkie.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez alex_d » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 15:07

Dzięki za komentarze :]. To, że 20 lat to mało uświadomiłem sobie po otwarciu starego pudła w, którym trzymałem humbrole. Ku mojemu ździwieniu większość z nich wciąż nadaje się do użycia :shock: . Trzeba tylko dobrze wymieszać
alex_d

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 stycznia 2014, 11:18

Humbrol po latach kiedy jego jakość podupadła wrócił do dobrej formy ;o) I ja mam od niedawna spita I od Airfixa i potwierdzam że wygląda dobrze ! Stosunek jakość - cena jeden z najlepszych na rynku !
Może w tym roku uda się skleić ;o)
Obić sporo fakt ! Linie podziału w Airfixie są głębokie i myślę że ich dodatkowe podkreślanie ich farbą nie jest niezbędne :D
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Aleksander » środa, 8 stycznia 2014, 20:42

Bardzo ładny/a Spitfire! Gratuluję udanego powrotu do modelowania!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli