Tiger I Early /Dragon 9142/

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Tiger I Early /Dragon 9142/

Postprzez wapel » niedziela, 5 stycznia 2014, 17:40

Hej, korzystając z chwili wolnego udało mi się skleić wczesnego tygrysa od dragona. Dodałem zestaw fototrawionych błotników i klamry narzędziowe od Abera. Błotniki boczne, poobijane fajfle i osłony wydechu oraz skrzynia to mój wkład.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nadałem też pancerzowi fakturę:

Obrazek
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Tiger I Early /Dragon 9142/

Postprzez hubert0 » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 19:31

Bardzo fajny
hubert0

Postprzez Caramba » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 20:51

teraz można poszaleć z malowaniem
M.
Caramba

Postprzez wapel » wtorek, 7 stycznia 2014, 12:14

Caramba napisał(a):teraz można poszaleć z malowaniem
M.

A to jeszcze trzeba umieć ;o)

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez ROMAN » wtorek, 7 stycznia 2014, 12:44

Tak sobie zerkam od czasu do czasu na forum i jakby ostatnio prym wiodą samoloty. Tym bardziej cieszy, że przeciwstawnie taki kawałek poczciwego Tygrysa powstaje. Oj proszę Pana, po stworzeniu takiego modelu to Pan musisz naprawdę przyłożyć się do malowania bo ponoć to łatwe.

pozdrawiam.
ROMAN

Postprzez bartek72 » wtorek, 7 stycznia 2014, 14:40

Bardzo jestem ciekawy, jak po malowaniu wyjdzie ta koncepcja łączenia plastiku i metalu na tych samych powierzchniach (zasobnik wieżowy, osłony rur wydechowych).
Na Tygrysa będę miał baczenie, bo w najbliższych moich planach leży podobny.

PS. Klamry przy przedniej łopacie to masz chyba na odwrót - w całym modelu tak zrobiłeś?
bartek72

Postprzez Sherman » wtorek, 7 stycznia 2014, 16:41

Efektowny.

Jeśli można coś zasugerować (uwaga dla wrażliwych, to nie jest żaden hejt :lol: ) to pomyśl nad zróżnicowanie faktury elementów odlewanych jak np. osłona wizjera kierowcy, przy ładnie robionej fakturze płyt walcowanych szkoda to odpuścić moim zdaniem. "Obślumpałbym" też delikatnie gumy na kołach, drobne ubytki fajnie by współgrały z tą demolką blach nad gąsienicami. Bynajmniej nie chodzi mi to o zeszlifowanie tych bandaży całkiem, ot takie małe "nadgryzienie" ich może im dodać uroku. Oczywiście powyższe to tylko moja skromna sugestia.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez wapel » wtorek, 7 stycznia 2014, 18:01

bartek72 napisał(a):Bardzo jestem ciekawy, jak po malowaniu wyjdzie ta koncepcja łączenia plastiku i metalu na tych samych powierzchniach (zasobnik wieżowy, osłony rur wydechowych).

Szpachli nie żałowałem, mam nadzieję więc, że nic nie będzie widać. Pod paznokciem nie czuć żadnego uskoku.

bartek72 napisał(a): Klamry przy przedniej łopacie to masz chyba na odwrót - w całym modelu tak zrobiłeś?

Kurczę, do tej chwili byłem przekonany, że jest dobrze. Zerknąłem w instrukcję Abera i faktycznie powinno być odwrotnie :roll: Przynajmniej na całym modelu tak mam, więc będzie jednorodnie.

Sherman napisał(a):"Obślumpałbym" też delikatnie gumy na kołach, drobne ubytki fajnie by współgrały z tą demolką blach nad gąsienicami.

Masz zupełną rację - koła są wpasowane tylko na sucho do zdjęć. W ogóle to chciałbym na przynajmniej jednym uzyskać taki dodatkowy efekt przestrzelin:
Obrazek

Sherman napisał(a):pomyśl nad zróżnicowanie faktury elementów odlewanych jak np. osłona wizjera kierowcy, przy ładnie robionej fakturze płyt walcowanych szkoda to odpuścić moim zdaniem.

Przyznam się, że zapomniałem o osłonie wizjera. Ale już np. osłonie MG jak i jarzmie armaty nadałem odpowiednią fakturę.

ROMAN napisał(a):Oj proszę Pana, po stworzeniu takiego modelu to Pan musisz naprawdę przyłożyć się do malowania bo ponoć to łatwe.

No właśnie - ponoć ;o)

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Domi » wtorek, 7 stycznia 2014, 18:27

Cześć,

Bardzo fajny model. Jakie malowanie planujesz?
Z tymi fakturami odlewów to raczej bym się wstrzymał. Akurat Tygrysy I miały wszystkie płyty i odlewy bardzo starannie wykonane. Jedyne jakieś większe ślady, charakterystyczne dla odlewów, jakie można zauważyć to te na masce armaty i ewentualnie na pancernych osłonach wydechów. Wizjer kierowcy jak i jarzmo karabinu były bardzo gładkie.
Kiedyś znalazłem bardzo fajny album ze zdjęciami detali Tigera z Bovington:
http://vincesgallery.smugmug.com/Histor ... -Bovington

Pozdrawiam

Dominik
Domi

Postprzez wapel » wtorek, 7 stycznia 2014, 19:07

Hej, dzięki za fotki - rzeczywiście fajne. Ale zobacz:
Obrazek
Za to wizjer faktycznie jest gładki.

Malowanie takie:
Obrazek

albo takie - pudełkowe:
Obrazek
Nie zdecydowałem jeszcze.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Domi » wtorek, 7 stycznia 2014, 20:30

wapel napisał(a):Hej, dzięki za fotki - rzeczywiście fajne. Ale zobacz:
Obrazek
Za to wizjer faktycznie jest gładki.

Dlatego napisałem: "Jedyne jakieś większe ślady, charakterystyczne dla odlewów, jakie można zauważyć to te na masce armaty i ewentualnie na pancernych osłonach wydechów." :-)))

Co do malowań...
Zdjęcia do pierwszego wozu, a dokładniej do 823 znajdziesz pod tym linkiem:
http://tiif.de/thread.php?threadid=39&s ... ede82a7129
Ogólnie te Tygrysy z Das Reich miał inny, powiększony zasobnik z łukowymi wycięciami na pistolport i okrągły właz z boku wieży. Też przymierzam się do tego malowania i mam pewne wątpliwości czy aby nie powinno być trójkolorowe ale z podstawowym kolorem Panzergrau dokamuflowanym piaskowym i zielonym.

Zdjęcia drugiego wozu są tutaj:
http://tiif.de/thread.php?threadid=40&s ... ede82a7129
Tutaj jest ta sama sytuacja. Tygrysy z Kurska mają taki sam większy zasobnik za wieżą jak te z Das Reich, z tym że w Leibstandarte miał on podcięcia prostokątne...

Pozdrawiam

P.S. Sorry że teraz wyskakuję z takimi poradami, ale dopiero zwróciłem uwagę na Twój watek.
Domi

Postprzez wapel » wtorek, 7 stycznia 2014, 21:25

Domi napisał(a):Dlatego napisałem: "Jedyne jakieś większe ślady, charakterystyczne dla odlewów, jakie można zauważyć to te na masce armaty i ewentualnie na pancernych osłonach wydechów." :-)))

sorry, nie doczytałem jakoś ;o)
Domi napisał(a):P.S. Sorry że teraz wyskakuję z takimi poradami, ale dopiero zwróciłem uwagę na Twój watek.

Ależ nie ma problemu! :) chętnie poczytam i się doedukuję, chociaż nie mam raczej zamiaru odwzorowywać pojazdu co do śrubki, a przeróbki raczej nie wchodzą w grę - nie zależy mi aż tak na zgodności historycznej. Ważniejsze jest dla mnie wiarygodne, tj. w miarę możliwości realistyczne pomalowanie miniatury.
Teraz wpadł mi jeszcze w oko pojazd 812 "Tiki" - ma brązowy kamuflaż i taki, jakby to powiedzieć, zaokrąglony.
Obrazek
Tylko nie jestem pewien, czy on aby na pewno był brązowy - znalazłem też wersję z panzergrau w żółte pasy.

Układ plam trochę kojarzy mi się z F13 z Tigergruppe Fehrmann, który zawsze mi się podobał:
Obrazek
Poważnie się nad nim zastanowię (nad 812 znaczy się). Znasz może jeszcze jakieś inne malowania tego typu?
Tamta 822, mimo, że ładna to kolorami kojarzy mi się z trójbarwnym malowaniu z Normandii, a mój kolejny model to czwóreczka właśnie w podobnym malowaniu, więc ten tygrys chyba odpada.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Domi » wtorek, 7 stycznia 2014, 21:36

W takim razie zerknij pod pierwszego linka którego podawałem w poprzednim poscie: Tiki masz obfotografowaną z wszystkich stron. Jeżeli nie zależy Ci na zrobieniu pojazdu z dokładnością co do śrubki to bierz właśnie 812, jest dużo zdjęć pokazujących pojazd z wszystkich stron no i samo malowanie jest dość ciekawe - ja obstawiam Panzergrau z piaskowymi pasami, no i jeszcze ten napis :-) Dodatkowo są do tego wozu gotowe kalki Techmodu:

http://www.techmod.pl/afv-35/35008-pzkp ... tion-model

Ja niestety ze swoim Tigerem zakałapućkałem się z dorabianiem wszystkich detali i jak zwykle nie mogę skończyć ;-)

Pozdrawiam

Dominik
Domi

Postprzez wapel » wtorek, 7 stycznia 2014, 21:43

Domi napisał(a):ja obstawiam Panzergrau z piaskowymi pasami

A myślisz, że jest szansa na dunkelgelb w brązowe pasy? Czy to już pewne raczej jest?

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez kelo83 » wtorek, 7 stycznia 2014, 22:07

TIKI to przedstawiciel wczesnej wersji która załapała się na okres kiedy przemalowywano wozy z PG na trójbarwny kamuflaż.
Na zdjęciach archiwalnych widać, że na ciemny podkład naniesiono pistoletem smugi jasnej farby. Zatem 812 to PG + smugi piaskowego - takie jest przynajmniej moje zdanie.

Sam Tygrys poskładany cudnie. Można by mieć małe "ale" do dewastacji osłon wydechu i zasobnika za wieżą, ale to było by już czepialstwo ;)
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat