Subaru Impreza WRC 2004-Tamiya-1/24-standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Subaru Impreza WRC 2004-Tamiya-1/24-standard

Postprzez Celesta » środa, 4 marca 2009, 00:39

No jakieś małe to oranie chyba było, ale i tak wygląda (jak dla mnie bo może nie widziałem prawdziwego błota) realnie, może jakieś drobne strzępy trawy na zderzaku ?
Celesta

Reklama

Postprzez ewpiga » środa, 4 marca 2009, 13:33

Trawki nieco dokleję. Przygotowany do kurzenia. Nim zacznę podstawek jakiś wykonam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 17 marca 2009, 21:12 przez ewpiga, łącznie edytowano 1 raz
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez wuen » środa, 4 marca 2009, 14:13

Nie to że "czepiam się" ale .... jak to się stało, że samochód umazany a wnęki nadkoli czyste ... :twisted:
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez ewpiga » środa, 4 marca 2009, 15:51

Kasta tylko nałożona na koła, będę te wnęki poprawiał. Ogólnie te wnęki nadkoli nie dolegają do kasty, to specyfika wszystkich, cywilnych modeli czy akurat tego zestawu , nie wiem.
Piotrek.
chęci nabrałem na taki model zna ktoś jego walory.. to są bliźniaki w innych malowaniach ?
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez draz » środa, 4 marca 2009, 16:00

Zazwyczaj nadkola nie dochodza do karoserii - taki urok cywili.

Te dwa modele, o które pytasz, to dwa różne pojazdy. Podwozie i podzespoły raczej podobne, budy zupełnie inne. Mnie bardziej podoba się ten pierwszy.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez michal.s » środa, 4 marca 2009, 16:04

ewpiga napisał(a):Ogólnie te wnęki nadkoli nie dolegają do kasty, to specyfika wszystkich, cywilnych modeli czy akurat tego zestawu , nie wiem.

W Tamiy to standard, tak jest w wszystkich modelach.

ewpiga napisał(a):chęci nabrałem na taki model zna ktoś jego walory.. to są bliźniaki w innych malowaniach ?

Identyczne nie są, pod względem karoserii, pierwszy czerwony ma poszerzone nadkola, widać na rysunkach, żółty to bardziej ucywilizowana wersja - bez poszerzeń na nadkolach, z innym spojlerem i bez bodykitu na tylnym zderzaku :)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez xenomorph » środa, 4 marca 2009, 16:05

Piotrze, zajrzyj sobie do środka:
Klick

Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy. 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez michal.s » środa, 4 marca 2009, 16:09

Jeszcze jest taka fajna strona, gdzie można podglądnąć instrukcje modeli - www.1999.co.jp

Klikaj:
Wersja czerwona
Wersja żółta - niestety bez instrukcji :-/
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez wuen » środa, 4 marca 2009, 17:27

Mam pierwszy z nich + blaszki - jeśli jesteś zainteresowany - mogę przesłać fotki wyprasek, powiększenia interesujących Ciebie szczegółów
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez ewpiga » czwartek, 5 marca 2009, 23:43

Kilka zdań o podstawce: Sam prostokąt podstawki bardzo mały bez wyszukanych detali więc robota przy niej szybka była.

Wziąć należy kawałek pianki steroduru rozprowadzić na niej cienką warstwę plasteliny,
Obrazek

Posmarować klejem trzeba (takim do plastiku) nie po całości, można takie placki postawiać i piaskiem drobnym posypać.
Obrazek

Potem ułożyć kilka większych i mniejszych kamieni.
Obrazek

Trawy nasadzić -(z modeli kolejek się nadaje)
Obrazek

Jak ktoś ma takie pigmenty. Można je z farbkami mieszać i na powierzchnie z pędzla nakładać (patent ten kupiłem od Kamila, sprawdza się przyspiesza robotę, a cuda można wyczyniać)
Obrazek

Teraz farbki: ja od zawsze maluję emaliami Humbrola też Revella używam. Prezentacja malowania raczej by ich tyczyła (inne nie wiem jak się zachowają) Tak na wariata w takim oto kartonie mieszam.
Obrazek

Kolorki to widać.. pierwszych warstw farby, ni też rozcieńczalnika nie żałować. Taką wariacje różnych barw zastosować bez żadnych tonacji, niech rzadka farba z pomocą grawitacji sama się miedzy sobą wymiesza ( dla wygody podstawek można lekko na bok przechylić)
Obrazek

Jak pierwsze warstwy nieco przeschną odparuje z nich nadmiar rozcieńczalnika (około 15 minut) jakieś inne kolory wprowadzać by zbyt jednolicie i monotonnie ta powierzchnia nie wyglądała.(trawę można też malować ta zieleń tez nieco się przykurzyła)
Obrazek

Trzeba od czasu do czasu ufajdaną budę postawić czy kolor tu, i tam pasuje.
Obrazek

Poprawki na barwę- trochę rozjaśnić metodą suchego pędzla.
Obrazek

I znów buda- jeśli pasuje kolorem jakoś to współgra ze sobą zostawiamy. Na poprawki czas będzie podczas pudrowania.
Obrazek

Lekki retusz jeszcze- w szczeliny nieco czarnego zapuścić można, tam gdzieś trochę jasnego..
Obrazek

Jak całość dobrze podeschnie- gdzie niegdzie lakierem satynowym pomazać..niby taka mała wilgoć na ziemi zalega, albo glina..i koniec.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 17 marca 2009, 21:32 przez ewpiga, łącznie edytowano 3 razy
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Marcin Sobótka » piątek, 6 marca 2009, 12:52

No wspaniała diogramka i model. Całość komponuje się idealnie. Niecierpliwie czekam na koniec projektu. Boje się myśleć jaki będzie (mam nadzieję że będzie) kolejny model spod twojej ręki.
Marcin Sobótka

Postprzez Seweryn » piątek, 6 marca 2009, 13:39

Mam do Ciebie ciekawy temat, jest takie słynne, jedno z najlepszych zdjęć z rajdów w historii. Toyota Celica prowadzona w 1993 roku przez Juhe kankkunena wyjeżdżająca z wody, błota.
Mam na szybko tylko to jedno zdjęcie z relacji Czecha http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=153&t=25026&start=0

Pewnie w archiwum mam gdzieś wieksze foto.
Obrazek

lub przejazd, ale nie ten z foto
http://www.youtube.com/watch?v=gd1CiTy_ikM&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=0557DA32C54F253D&playnext=1&index=5

Przejazd ze zdjęcia jest tutaj, dokładniej 4:10
http://www.youtube.com/watch?v=1sLzJToL4fQ&NR=1

on robi to nieudolnie, ale przy Twoim warsztacie byłoby to dzieło sztuki, model z tymi kalkami robi Hasegwawa, biały jest troche pożółkniety ale w tym wypadku nie robi to problemu, musiałbyś dodać tylko małe loga Marlboro. Pomysl nad tym to jest cos dla Ciebie :) mam trochę zdjęć detali Celiki mógłbym pomóc merytorycznie.
Ostatnio edytowano piątek, 6 marca 2009, 15:45 przez Seweryn, łącznie edytowano 1 raz
Seweryn
Seweryn

Postprzez draz » piątek, 6 marca 2009, 15:15

Tamiya też chyba zrobiła taką wersję Celiki.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Seweryn » piątek, 6 marca 2009, 15:42

draz napisał(a):Tamiya też chyba zrobiła taką wersję Celiki.

Robi, ale z Safari jest kalkomania na wersję repsol Sainza z 1992 roku, można kupić castrol z 1993 roku asfaltową Tamiyi, tam są wszystkie elementy safari też tylko brak szutrowych opon. Jednak Hase robi akurat ten egz.
Seweryn
Seweryn

Postprzez ewpiga » piątek, 6 marca 2009, 23:54

Seweryn, czy to jedyna fotka ? jest też może inne ujęcie tego samego momentu? Model jak najbardziej, to co na fotografii ewentualnie coś dodać jeszcze od siebie jest do wykonania. Jak wykonać imitację takiego błota też kłopotu nie ma, trzeba tylko przemyśleć jak zacząć budowę jakie materiały zastosować do rzeźby fal powstałych i do roboty. Powiedzcie tylko jaki model trzeba zakupić by zbytnio nie przerabiać tego i owego. Na fotografii tylko góra kasty rozpoznawalna reszta w błocie nie widoczna tu się wysilać zbytnio nie potrzeba.
To co robi Czech fajne.. po co blaszkowanie jednak skoro na końcu zalał wszystko czernidłem ..no i te błoto nie bardzo przemawia za tym co chciał osiągnąć. W ramach relaksu jak nic na przeszkodzie nie stanie taki warsztat Celicy mogę zaprezentować. Rzecz by się tylko rozchodziła o kilka fotografii na , których wesprzeć się z budową można.
ewpiga

rpm1+mod

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat