Bytom 2009

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2009

Postprzez kubisz » wtorek, 3 marca 2009, 11:17

Gregor68 napisał(a):zadziwiający kamuflaż libańskiego hummera

Czyli jednak Seweryn go zrobił:) Czy komuś udało się pstryknąć zdjęcie/a tego modelu?
Obrazek
kubisz

Reklama

Postprzez fragles » środa, 4 marca 2009, 00:58

shivadog napisał(a):Praca jest niesamowita, tylko twarze Ci panowie mają cokolwiek zielone śmierć im w oczy zajrzała.

Shivadog, mimo tego, że zrobiłem dotychczas parę obrazków, nie odważyłbym się komentować Leonarda da Vinci. Mogę tylko podziwiać jego mistrzostwo. Podobnie jest i tu: Kasia zrobiła coś niedoścignionego, coś nierealnego jak na obrazach Jacka Malczewskiego, coś, co od momentu ostatniego oderwania pędzla żyje własnym życiem i co można tylko podziwiać z rozdziawioną gębą i burzą wzruszeń. Więc... nie komentuj, proszę.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Gregor68 » środa, 4 marca 2009, 08:17

Zaprawdę nasze hobby potęgą jest. W życiu bym nie wpadł, że sklejone i pomalowane plastykowe figurki moga spowodować "burzę wzruszeń" ;o) eeeh żaden model czołgu tego nie potrafi....
Gregor68

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 4 marca 2009, 08:21

Fragles, z całym szacunkiem dla Ciebie i dla pracy Kasi, ale od tego jest forum, by komentować. A że Shivadog robi to nie przekraczając w żadnym razie granic dobrego obyczaju, nie widzę powodu do 'stawiania' mu przez Ciebie takich ograniczeń. Ten 'zakaz' jest szczególnie nietrafiony, bo Shivadog wręcz się zachwyca (i słusznie) 'Dzikim gonem' :).

Pozdrawiam

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez fragles » środa, 4 marca 2009, 09:56

Racja, racja Jarku! Trochę mnie poniosło, bo - tak jak napisałem o tych wzruszeniach - zbyt emocjonalnie do tej pracy Kasi podszedłem. Ale nie da się inaczej - to jest Mistrzostwo.

Przepraszam Shivadog!

Pozdrawiam!
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez shivadog » środa, 4 marca 2009, 10:17

Nie ma sprawy.

Pozdrawiam,

Jerzy
shivadog

Postprzez Artur » środa, 4 marca 2009, 11:42

A mi się nie podobału podejście do kwestii dioram,sam osobiście startwałem,moja praca została wetknięta w kont,tak że przaktycznie jej niewiele było widać,w niedzielę okazało się iż nawet o cetymetr miejsca nie zmieniła,więc jak ktoś miął to dobrze ocenić ,jeśli nawet nie pokusił się o wyjęcię tego z konta,a dodam tylko że diorama miała również i elementy wnętrza wykonana,pomijając jak pewnie wszystkim wiadomo jakość malowania poszczególnych części,od pojazdu zaczynawszy ,poprzez fogurki i na bruku kończywszy byla różna-na tych pracach wyróżnionych też.Pomijając fakt startu w konkursie to żąłuję tylko że przez takie ustawienie zwiedzający ludzie nie mogli mojej przacy obejżeć,co było widać jakie powstawały figury gimnastyczne gdy ktoś chciał sobie zdjęcie zrobić a co juz mówić gdyby chciał to zobaczyć.

Oj Artur, Artur...
Jarek Gurgul
Obrazek
Artur

Postprzez klajus » środa, 4 marca 2009, 11:50

Artur napisał(a):A mi się nie podobału podejście do kwestii dioram,(...)

No i mamy pierwszych niezadowolonych... cóż, nie każdy mógł wygrać.
BTW - jak zrobiłeś dioramę tak jak napisałeś tego posta... :D
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Artur » środa, 4 marca 2009, 12:24

BTW - jak zrobiłeś dioramę tak jak napisałeś tego posta...

He,he nie no dioramę zrobiłem lepiej niż tego posta,co powstał w błyskawicznej reakcji na temat ,zaraz po wstaniu z łóżka.Pomijając moje poprzednie błędy ortograficzne,sens wypowiedzi jednak jest chyba zrozumiały.
pozrawiam Artur
Obrazek
Artur

Postprzez potez » środa, 4 marca 2009, 12:52

A propos wypowiedzi Artura -
no to trzeba było chłopie zapoznać się z artykułem AZ w Skrzydlatej jak wygrywać w konkursach :mrgreen: Napisał tam jak się wystawiać, żeby cię zobaczyli :P
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez badger » środa, 4 marca 2009, 13:49

No dobra, moja dioramka też była prawie pod kaloryferem :mrgreen: Młody Jabba zajął całą część frontową stołu. A co do figurek to nie kop po "klejnotach" - uczę się je malować :P
Tak na poważnie dioramek było dużo i wybór byłby dla mnie trudny w szczególności dla monumentu "Na odsiecz Berlinowi" czy jakoś podobnie. Radek P., chyba tez nie dostał wyróznienia za swoją. Ja na szczęście nie mam do jury pretensji - jak ktoś ma zdjęcia wyróżnionych dioramek proszę o wklejenie - ja dopiero dzisiaj tak naprawde doszedłem do siebie po imprezach towarzyszących, a zdjęć bałem się robić coby modeli nie pozrzucać ze stołów.
Pozdrawiam wszystkich wystawiających, ogladających i przede wszystkim organizatorów. Może za rok będzie mniej polityki (to w kwestiach mniejszości ;o) )
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez greatgonzo » środa, 4 marca 2009, 14:27

Fakt, że model przestał całą imprezę w miejscu, w którym został postawiony i nikt nie przesunął go ani o centymetr uważam za wielki komplement pod adresem organizatora.
greatgonzo

Postprzez RAV » środa, 4 marca 2009, 17:19

greatgonzo napisał(a):Fakt, że model przestał całą imprezę w miejscu, w którym został postawiony i nikt nie przesunął go ani o centymetr uważam za wielki komplement pod adresem organizatora.

Ja swój model przyniosłem w ostatnich minutach przyjmowania, więc musiałem postawić go z tyłu. Na dodatek był najmniejszy w mojej klasie. Nie sądziłem, że to ma jakieś znaczenie, gdyż na konkursach, na których bywałem wcześniej, modele były przenoszone do sędziowania i oglądane z bliska. Spodziewałem się 4-5 miejsca (wtedy jeszcze nie wiedziałem, że nie będzie "miejsc"), ale udało się zdobyć uznanie sędziów. :) Na drugi dzień mój Mustang stał z przodu.
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 4 marca 2009, 17:48

Oglądam i oglądam te wszystkie modele, dioramy, i jakby nikt nic nie napisał to można by pomyśleć, iż jest to relacja z jakiegoś prestiżowego konkursu modelarskiego gdzieś w jakimś zachodnim landzie ;o)
A tu proszę Bytom, a o co toczą spory nasi modelarze? A o nie zdobyte puchary, niesprawiedliwą ocenę sędziów, i takie tam, że ktoś nie ruszał modeli. A może to i dobrze bo przecież o czymś trzeba dyskutować.
Przy tej liczbie modeli jaka tam była to osobiście współczuję sędziom wyłonienia tego najlepszego.
Nie ma recepty na idealną imprezę, zawsze będzie coś nie tak i komu się dostanie? ano organizatorom.
Najważniesze w tym wszystkim jest jednak spotkanie przyjaciół i wymiana doświadczeń, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
A co do alegorycznej wizji pogromu bolszewików i faszystów to jestem pod dużym wrażeniem i gratuluję wspaniałego pomusłu twórczyni na taką formę modelarstwa, a w zasadzie rzeźbiarstwa połączonego z malarstwem.
Andrzej Godlewski

Postprzez Artur » środa, 4 marca 2009, 17:55

No dobra, moja dioramka też była prawie pod kaloryferem Młody Jabba zajął całą część frontową stołu. A co do figurek to nie kop po "klejnotach" - uczę się je malować
Tak na poważnie dioramek było dużo i wybór byłby dla mnie trudny w szczególności dla monumentu "Na odsiecz Berlinowi" czy jakoś podobnie. Radek P., chyba tez nie dostał wyróznienia za swoją. Ja na szczęście nie mam do jury pretensji - jak ktoś ma zdjęcia wyróżnionych dioramek proszę o wklejenie - ja dopiero dzisiaj tak naprawde doszedłem do siebie po imprezach towarzyszących, a zdjęć bałem się robić coby modeli nie pozrzucać ze stołów.
Pozdrawiam wszystkich wystawiających, ogladających i przede wszystkim organizatorów

A ja pretensje mam i z tego względu że ustawienie było tragiczne,dużo prac skupionych w jednym miejscu,nie dawało szansy dokładnemu przyjżenia się innym.

Fakt, że model przestał całą imprezę w miejscu, w którym został postawiony i nikt nie przesunął go ani o centymetr uważam za wielki komplement pod adresem organizatora.

model stał ustawiony inaczej,tak żeby nie robić tłoku,a potem został przestawiony w inne miejsce ,ale nie to jest ważne,najważniejsze że zwiedzający nie mieli żadnej szansy dokładnego obejżenia pracy,co widać na zjeciach zamieszczanych na innych forach w jaki sposób robili zdjęcia-starali się je robić.
Obrazek
Artur

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea