Średni czołg manewrowy "Batory" (fikcja hist-polit) Grafika

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Średni czołg manewrowy "Batory" (fikcja hist-polit)

Postprzez spiton » niedziela, 8 marca 2009, 23:41

Masz racje GrzeM . jak tylko będzie okazja, wymienię koło napinające.
"Nowoczesny wygląd"( ostry przód) czołg zawdzięcza "Ryśkowi" i chęci zapewnienia dobrego dostępu do skrzyni biegów i reszty ustrojstw przeniesienia napędu.Staram się nie naśladować znanych mi rozwiązań, tylko iść drogą rozwiązywania problemów. Jest to ciekawe, bo doświadczam wielu klasycznych (dla prawdziwych projektantów czołgów) dylematów :-)))
Nowoczesny przód z drugiej strony uniemożliwia zamontowanie w nim km'u, co z kolei karze mi myśleć nad jakimś sterowanym w prymitywny sposób km, ze środka pojazdu.
"Nowoczesny wygląd" cieszy mnie oczywiście. To wynik dosyć długiej już ewolucji :-)))
Dzięki GrzeM za post :-))
Pozdrawiam
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » poniedziałek, 9 marca 2009, 15:01

Zająłem się ulepszaniem działka 20mm. Mam obsesje na tym punkcie :-)))
Zmniejszyłem trochę przeciwwagę, bo dotarło do mnie, że od kiedy strzelec przypina działko do bioder, to sam jest przeciwwagą.
Obrazek
Obrazek
CDN
spiton

Postprzez spiton » poniedziałek, 9 marca 2009, 16:10

Dalsze modyfikacje działka 20mm
Obrazek
Obrazek
Obrazek
CDN
spiton

Postprzez spiton » poniedziałek, 9 marca 2009, 21:32

Teraz zająłem się przeniesieniem napędu. Nie bardzo się na tym znam. Nie wiem czy nie popełniłem jakiegoś poważnego błędu. Umieściłem skrzynie biegów za silnikiem, potem dopiero sprzęgła i hamulce. I zastanawiam się czy taki układ ma sens. Pewnie powinienem dodać jeszcze sprzęgło miedzy silnikiem a skrzynia, ale nie bardzo miałem na to miejsce, a poza tym zacząłem sie zastanawiać, jaka jest różnica czy sprzęgło jest z jednej, czy z drugiej strony skrzyni.
Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
CDN
spiton

Postprzez spiton » poniedziałek, 9 marca 2009, 23:26

Zamontowałem chłodnice z wentylatorami. I zrobiłem nowy pojemnik. o wysokości jednego metra.
Obrazek
Obrazek
CDN
spiton

Postprzez spiton » czwartek, 12 marca 2009, 00:22

CD
Zrobiłem klapy do przedziału silnikowego.
Wszedłem ostatnio w posiadanie książeczki o niemieckich pojazdach przeciwlotniczych, z której wynikało,że obrona przeciwlotnicza jednostek zmotoryzowanych to był duży problem. Tak ,że moja 20mm p-lotka na dachu wieży ma chyba jednak rację bytu.
Obrazek
W tej wersji, zawiasy od klapy głównej kolidowały z wieżą.
Obrazek
Teraz wszystko jest ok.
Rozważając rożne warianty broni przeciwpiechotnej, doszedłem do wniosku ,że ciekawym rozwiązaniem, były by miotacze drobnych monet. Byłoby to rozwiązanie tanie, a jednocześnie pożyteczne. Bowiem zajęłoby czerwonoarmiejców czymś pozytywnym- bogaceniem się. Podobną postawę przyjąłem przy rozstrzyganiu dylematu, czy łapać łuski z 20mm do wora czy nie. Odpowiedz - Oczywiście nie. Należy zostawić tą czynność "Bratnim narodom oswabadzanym spod komunistycznej tyranii" . Na zajmowanych terenach organizowano by punkty skupu metali kolorowych i po sprawie.
I naszła mnie ciekawa refleksja. Czytałem gdzieś , że ponad 90% pomocy humanitarnej kierowanej do Afryki trafia do rąk lokalnych gangów, które opylają ją na wolnym rynku i kupują za tak pozyskane pieniądze broń. A gdyba tak nad obszarami gdzie ma trafić pomoc rozrzucać np amunicję ??. Biedni Afrykanie zbierali by ją i odsprzedawali lokalnym gangom za 25% wartości (powiedzmy) i za uzyskane pieniądze sami kupowali sobie jedzenie. Wtedy efektywność mogłaby wzrosnąć z 10 % do 25 %. Poza tym amunicja się tak nie psuje jak jedzenie, co w gorącym klimacie ma znaczenie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
CDN
spiton

Postprzez spiton » czwartek, 12 marca 2009, 02:03

I obrazek zbiorczy
Obrazek
Pozdrawiam
spiton

Postprzez spiton » piątek, 13 marca 2009, 00:28

CD
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zastanawiam sie nad koszem na kanistry z ropą. Nie wiem czy to dobry pomysł. Z jednej strony pojazdy działające na dużych pustych obszarach, zwyczajowo miały dorabiane prowizorycznie kosze na kanistry. No i z takiego lekkiego kanisterka łatwo nalać do baku. Nie trzeba mieć pompki :-)).
Z drugiej strony to chyba trochę nieeleganckie rozwiązanie. Tak czy inaczej przymierzyłem.
Obrazek
"Nowoczesna" szachownica mogła być "wynaleziona" wcześniej :-))
CDN
spiton

Postprzez spiton » piątek, 13 marca 2009, 10:55

Zrobiłem sobie z ciekawości takie porównanie.
Obrazek
spiton

Postprzez spiton » piątek, 13 marca 2009, 17:31

Zamontowałem wyrzutnie granatów przeciw piechocie, i granatów dymnych. O oczywiście będą produkowane specjalne odmiany wypełnione drobnymi monetami :-))
Obrazek.
Wyrzutnie są montowane na modułowych =bocznych zaczepach, i mogą być demontowane do transportu.
Obrazek
Obrazek
Starałem się "pokryć" wyrzutniami zwłaszcza obszar z tyłu pojazdu i z boku. Z wiadomych powodów.
CD
spiton

Postprzez Adam40 » piątek, 13 marca 2009, 17:47

spiton napisał(a):Zamontowałem wyrzutnie granatów przeciw piechocie, i granatów dymnych. O oczywiście będą produkowane specjalne odmiany wypełnione drobnymi monetami :-))
Obrazek.
Wyrzutnie są montowane na modułowych =bocznych zaczepach, i mogą być demontowane do transportu.
Obrazek
Obrazek
Starałem się "pokryć" wyrzutniami zwłaszcza obszar z tyłu pojazdu i z boku. Z wiadomych powodów.
CD

Spiton,

witaj swietny projekt tego czolgu !!!!!! BRAWO . Mysle ze powinienes go przeslac do Bumaru w Gliwicach .Moze wyszedlby jakis ciekawy czolgus polskiej konstrukcji.

Adam
Adam40

Postprzez spiton » piątek, 13 marca 2009, 18:12

Dzięki Adam za przerwanie mojego "monologu" :-))
"Stefan Batory" to czołg projektowany pod koniec lat 30-tych, i przeznaczony do walki "O Wolność Bratnich Narodów Związku Radzieckiego Uciskanych Komunistyczną Dyktaturą".
Taka Polsko -Niemiecka Inicjatywa międzynarodowa, wspomagana przez Narody Europy. Zwłaszcza W. Brytanię :-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Jendrass » niedziela, 15 marca 2009, 13:04

Spin - jesteś gościu szalony :)
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Postprzez spiton » wtorek, 17 marca 2009, 16:42

Jendrass napisał(a):Spin - jesteś gościu szalony :)

Dodam tylko, że wojna ta powinna polegać, na niesieniu pomocy humanitarnej(odżywki dla dzieci, leki, i zegarki dla dorosłych) za pomocą klinów pancernych torujących drogę dla pojazdów z "czerwonym krzyżem". Czyli wypełnionych darami, i lekarzami. Wymyśliłem też nazwę dla organizacji medycznej obsługującej tą "awanturę". "Lekarze Bez Granic Na Wschodzie" ; _))).
A teraz do rzeczy. Postanowiłem przebudować stanowisko dowódcy. Co uważam za bardzo istotne dla sprawności bojowej czołgu, zwłaszcza ofensywnego.
Niestety stara wieża nie mogła pomieścić, planowanych przeze mnie funkcji, wiec nieznacznie ja powiększyłem, i zacząłem przebudowę.
Obrazek
Postanowiłem przede wszystkim lepiej opancerzyć wystająca wieże dowodzenia, będąca w sumie nie tylko w przenośni głowa czołgu.
Obrazek
Obrazek
Umieściłem ładowniczego za celowniczym.i dodałem jeszcze jednego ładowniczego. W ten sposób mam 5-osobowa załogę :-)). Poszczególni załoganci powinni być wyszkoleni w ten sposób, by móc się wzajemnie zastępować. Dzięki temu ładowniczy przestał być czołgowym popychadłem.
"główny ładowniczy" ten co siedzi za celowniczym, będzie mógł tez obsługiwać mk, który umieszczę na wieży, i moździerz, usytuowany wewnątrz na skraju wieży.
Obrazek
Pokrywy włazów są zaprojektowane w ten sposób, że podnosząc je nieznacznie da się obserwować przestrzeń wokół pojazdu(są obrotowe) a nawet w "szparę " obserwacyjną włożyć lornetkę. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale warto przewidzieć taka możliwość na wypadek zniszczenia peryskopów.
Obrazek
CDN
spiton

Postprzez spiton » wtorek, 17 marca 2009, 19:02

Wyciąłem otwory pod granatnik, i peryskop odwracalny celowniczego.
Obrazek
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat