Focke-Wulf Fw 190 D-9 W.Nr.500618 1/72 (Hasegawa + Tamiya)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Focke-Wulf Fw 190 D-9 W.Nr.500618 1/72

Postprzez _iceboy » środa, 18 lutego 2009, 01:46

Witam. Zdobyłem w końcu plany oraz nowe materiały - Focke-Wulf Fw 190D & Ta 152 - Modelart. Pierwsze próby nitowania. Oczywiście szpachlówka i poprawki ale podoba mi się to. Gorzej gdy patrzę na plany z nitowaniem skrzydeł....

Obrazek

Niestety w Werku w Koninie pozostaje mi zrobić jeszcze całe nitowanie oraz żaluzje chłodnicy. Reszta materiałów, farby, dmuchawa została w Warschau Werke ;o)

Serdecznie pozdrawiam.
_iceboy

Reklama

Postprzez _iceboy » czwartek, 19 lutego 2009, 01:18

I kawałeczek nitowania dalej. Poprawki nitowania zrobię dopiero po znitowaniu całości.

Obrazek

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez MarCo » czwartek, 19 lutego 2009, 09:41

_iceboy napisał(a):Co do wlotu do sprężarki to oglądałem oba, patrzyłem na plany i jednak lepszy wydaje mi się chyba Hasegawowy.

Powtórzę się: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Wlot był zrobiony z trzech części, zespawanych ze sobą (co ładnie widać na zdjęciu), ścianki płynnie przechodziły w podstawę-kołnierz, dopasowaną do obrysu kadłuba (mi to przypomina taką "płaszczkę co się przyssała"). Hasegawa zrobiła wlot wystający pod kątem prostym z osłony silnika, bez żadnego oprofilowania (cały wlot dookoła miał to przejście w kadłub w przekroju w formie łuku),dodatkowo jest taki "nadmuchany od środka".

Porównanie - obok siebie oba wloty, ciemniejszy to Tamka.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

tutaj lekko skorygowany i odlany w żywicy wlot z Tami.

Obrazek

pzdr.

M.
MarCo

Postprzez Kuba P. » czwartek, 19 lutego 2009, 09:55

MarCo napisał(a):
_iceboy napisał(a):Co do wlotu do sprężarki to oglądałem oba, patrzyłem na plany i jednak lepszy wydaje mi się chyba Hasegawowy.

Powtórzę się: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Olek, Marek ma rację, zerknij na zdjęcia.
Ja jeszcze poddałbym pod obrady kwestię kształtu samych okien kanałów odprowadzających łuski i ogniwka taśmy MG 151/20e. Warto zerknąć, czy może nie powinny być podłużne bez "wycięć".

Poprawki przy nitowaniu mi zawsze prościej robi się na bieżąco. Złe linie nitów szpachluję CA, szlifuję i od razu robię nowe.
Kuba P.

Postprzez _iceboy » poniedziałek, 2 marca 2009, 07:50

Witam. Coby nie było że projekt umarł śmiercią naturalną! O nie nie nie :twisted: oczywiście tylko ja i moja kompatybilna pamięć ... (karta SD do aparatu została w Koninie). Prace przeniosły się do Flugwerku Warschau ;o) . Wstępnie pomalowałem kokpit.Teraz będzie weathering. Zrobiłem nitowanie na całym płatowcu, zostały tylko osłony silnika. Zmieniłem wlot do sprężarki oraz tak od razu sobie machnąłem śmigło farbą :). Muszę wytrasować jedną linię podziałową i skalpelem poprawić wyloty łusek od MG 131. Dojechała też nowa dokumentacja. Co do Modelamanii, plany są jak zwykle zmiksowane D-9 + D-13... ale nitowanie mają za to :) , jest tam troszkę ciekawych zdjęć i troszkę bardzo interesujących mnie rysunków z Handbucha których wcześniej nie mogłem nigdzie znaleźć. Profile... no cóż po JaPo nic nie będzie takie samo :mrgreen: . Jeszcze niedługo przybędzie ModelArt ;o) .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 2 marca 2009, 10:05

Fajnie bardzo ale zwróć uwagę na drobiazgi:

[1] Zaszpachluj pokrywę luku apteczki, w Dorach luku nie było, sam "Sanitätspack" montowany był o ile pamiętam do pokrywy luku za fotelem.
[2] Jeśli możesz, ułóż staranniej pasy na fotelu. One są przecież miękkie.
[3] Nie sądzę by takie odrapanie oparcia fotela miało sens, poza tym oparcie fotela było chyba stalowe, prawda?
[4] Panel centralny między wnękami podwozia wymaga nie tylko docięcia otworu dla kanału odprowadzającego łuski MG 131 ale i przemodelowania kształtu. Sprawdź na zdjęciach jak to wygląda.
Kuba P.

Postprzez _iceboy » poniedziałek, 2 marca 2009, 15:13

Kuba Plewka napisał(a):[1] Zaszpachluj pokrywę luku apteczki, w Dorach luku nie było, sam "Sanitätspack" montowany był o ile pamiętam do pokrywy luku za fotelem.
[2] Jeśli możesz, ułóż staranniej pasy na fotelu. One są przecież miękkie.
[3] Nie sądzę by takie odrapanie oparcia fotela miało sens, poza tym oparcie fotela było chyba stalowe, prawda?
[4] Panel centralny między wnękami podwozia wymaga nie tylko docięcia otworu dla kanału odprowadzającego łuski MG 131 ale i przemodelowania kształtu. Sprawdź na zdjęciach jak to wygląda

1,2,3 - poprawione :)
Obrazek
uważam że teraz są opadnięte i leżą naturalnie. I tak z górnego kąta widać tego nie będzie za wiele.
jeśli chodzi o apteczkę to po prostu zapomniałem :oops:
4 - rozumiem że chodzi o takie wcięcie w tym elemencie (wgłębienie) ?? Planuję to zrobić, ale zastanawiam się jak, gdyż to wszystko teraz jest pocięte i bardzo delikatne, a nie chciał bym zniszczyć płata.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za cenne informacje.
_iceboy

Postprzez Slash » poniedziałek, 2 marca 2009, 22:10

Oluś złotko co to te pasy są :?: :-> Chyba z formy wypadłeś.
Wybacz, ale jak dla mnie to te fototrawione pasy wyglądają jak od innej skali nawet po wgnieceniu. Po prostu zdecydowanie brakuje im subtelności należnej skali.

Obrazek
Może się nie znam na Fw 190, ale tu wyraźnie widać, że pasy nie są na tyle mocarne, aby zakryć prawie całe siedzisko.
Na twoim miejscu zostawił bym sobie fototrawione klamry, a resztę zrobił taśmy tamki :D
Slash

Postprzez _iceboy » wtorek, 3 marca 2009, 09:31

Hmmm... na uczelni sporo godzin do przemyślenia :mrgreen: ...

A ja dzisiaj skoro świt rozpocząłem prace w werku. Niebo szare,przykryte warstwą chmur - można nie spodziewać się niespodziewanych alianckich nalotów... Prace ruszyły od 8.00. Zrobiłem tablice przyrządów oraz celownik Revi 16b. Zamontowałem w limuzynę zagłówek z płytą pancerną. Kilka zdjęć z procesu twórczego tablicy. Szybki zrobione za pomocą bardzo fajnego specyfiku Micro Kristal Klear - jak dla mnie to zwykły wikol ale może i nie. Na zdjęciach nie wygląda to rewelacyjnie, ale po prostu nie umiem robić zdjęć detalom.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Postprzez _iceboy » wtorek, 3 marca 2009, 13:51

Spotkała mnie dziś rzecz przecudowna. Stałem się posiadaczem potrzebnych mi kolorów RLM do W.Nr. 500618 firmy Xtracolor :mrgreen: Serdecznie dziękuję Tomkowi D .

Obrazek
_iceboy

Postprzez _iceboy » czwartek, 5 marca 2009, 21:19

Wypróbowałem Xtracolory. Farby mroczne, prosto z czeluści szatana, po dodaniu nitro smród jak jasna cholera, pył który zabija, oczy które łzawią, płuca które się duszą - ale nie znam drugiej farby która tak kryje... :twisted:

Obrazek
Obrazek
_iceboy

Postprzez Murek » piątek, 6 marca 2009, 19:19

Czy osłona kabiny będzie z Tamiyi? Jeśli tak to muszę Ci powiedzieć, że zarówno wiatrochron jak i część odsuwana mają zły kształt. Kąt nachylenia wiatrochronu powinien być większy a jego krawędź i krawędź wiatrochronu z kolei powinny pochylać się nieco bardziej do przodu. Porównaj ze zdjęciem:
Obrazek

Edit:
Czerwoną linią zaznaczyłem krawędź o którą mi chodzi, oczywiście krawędź wiatrochronu do której przylega automatycznie też ma zły kształt...
Obrazek
Murek

Postprzez _iceboy » poniedziałek, 9 marca 2009, 13:18

Witam. Przez weekend była mała przerwa w Werku... spowodowana wyjazdem do tej ładnej blondynki :mrgreen: ... Ale żeby nie było że praca nie przesuwa się na przód. Dostałem żywiczny odlew wlotu powietrza na górną maskę oraz klapki chłodnicy :D - BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ MarCo za odlewy. Poprawiłem jeszcze troszeczkę wlot powietrza do sprężarki. W międzyczasie kończę okablowanie kokpitu po czym zrobię delikatny wash - dziś wieczór można się spodziewać zdjęć gotowego kokpitu.

Obrazek
Obrazek

Odnośnie owiewki to sam to zauważyłem oglądając zdjęcie sylwetki idealnie z boku. Na szczęście mam wiatrochron i limuzynę z hasegawy - gorsze szkło ale poprawniejsze kąty.

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Postprzez _iceboy » wtorek, 10 marca 2009, 01:03

Witam. Skończyłem kokpit. Myślę że nie jest źle, teraz czas na wsadzenie to w kadłub i zamknięcie szkłem :) - jak to zwykle bywa nie wiele będzie widać. Drążek jest w pozycji oddanej gdyż chcę zrobić opuszczone stery wysokości. Następny krok to golenie podwozia głównego oraz połączenie płatowca. Wash to oczywiście patyna Vallejo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dałem również wash na osłony goleni... na gołe Xtracolor uważam wyszło bardzo fajnie.

Obrazek

Znalazłem również jeszcze jedno zdjęcie mojej maszyny. Ciekawa sprawa z W.nr'em na śmigle, ale został on dopisany przez amerykanów niestety...

Obrazek

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Postprzez siara1939 » wtorek, 10 marca 2009, 01:09

Bardzo ladny pit. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat