greatgonzo napisał(a):Merlin, fajnie, że poustawiałeś nas po kątach i wytłumaczyłeś miałkość naszej rozmowy. Liczę, że stać Cię na to, by teraz choć trochę podnieść jej poziom jakimś nieznanym nikomu faktem. Chociaż jednym, dla przykładu.
A dziękuję , że doceniłeś ten fakt.
To teraz jaśniej o co mi chodziło. Od x czasu śledzę tą dyskusję. Kolejna dyskusja na jednym z iluś for w której padają informacje, ważne , mniej ważne , lub takie rzucone przy okazji jako ciekawostki. Najczęściej wyrwane z kontekstu , podane tylko po to by poprzeć swoją tezę , albo " błysnąć" wiedzą. A że to forum i nikomu się długo pisać nie chce wypowiedzi są krótkie , wręcz skrótowe przez co nie można oddać pełnego sensu wypowiedzi. Wątek offtopicuje często i gdzieś się to wszystko rozłazi. Pozorna wiedza a faktyczny szum informacyjny.
I te informacje są czytane przez innych internautów, często takich co swoją wiedzę biorą w całości z netu i z for , by po tym je "sprzedać" innym na innym forum. I tak idzie.
A przykład : proszę bardzo . Twoja wypowiedź : ( wiem wiem bezczelnie wyrwana z kontekstu , ale i przytoczona od tak sobie:
greatgonzo napisał(a):Trzeba uczciwie przyznać, że nikt nie był w stanie rozwijać lotnictwa pokładowego na poziomie takim jak robili to Amerykanie. Trudno tu oceniać obiektywną wartość tych myśliwców. Wiesz, gdyby na świecie nie było innych samolotów niż P-47 i F4U to nie odczułbym specjalnej straty, ale pamiętajmy, że ocena Korsarza mogłaby wyglądać inaczej, gdyby musiał się mierzyć z dobrym płatowcem zbudowanym wokół tego BMW. Tak jak było, to, o ile dobrze pamiętam, FM-2 z eskortowców mogły osiągnąć najlepszy stosunek zwycięstw do strat wśród samolotów US Navy
Rozwiniesz tą myśl. Tak bardziej konkretnie :
Podam Ci możliwe kierunki dyskusji
- skąd się FM - 2 wziął na pokładach lotniskowców eskortowych ( na marginesie eskortowiec to uproszczona nazwa , ale nie lotniskowców eskortowych, tylko innego typu jednostek ) i dlaczego akurat FM - 2 ?
- dlaczego FM- 2 odnosił tyle, a tyle zwycięstw ( środowisko walki, przeciwnik, taktyka , poziom wyszkolenia pilotów US pod koniec wojny , a poziom wyszkolenia pilotów japońskich ) ?
- inne samoloty pokładowe, ich możliwości użytkowania. ?
- walki powietrzne samoloty pokładowe versus samoloty bazowania lądowego . Trochę tego było także nad Azją i Europą . ?
A co do informacji . Bądź spokojny . Kilka razy podawałem na tym forum. I jeszcze myślę kilka razy podam.
Za offtopic przepraszam. Powyższe tezy maja za zadanie tylko zobrazowanie zjawiska wymiany wiedzy na forach i nie mają na celu obrażania nikogo.