Producenci dodatków do modeli lotnictwa

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Producenci dodatków do modeli lotnictwa

Postprzez Moses » sobota, 18 stycznia 2014, 13:30

lukaszlaskowski napisał(a):Całkiem dobra idea, (...) Kupiłem ostatnio zestaw CMK do Ar 234 i to jakaś parodia jest. Nie wykorzystam nawet jednej częsci. (...)Gdyby ktoś mi powiedział, że ktoś sobie to wystrugał bez dokumentacji, a jakość odlewów jest jaka jest,zaoszczędziłbym trochę kasy. O ciekawych zestawach często dowiaduję się przypadkiem i pluję sobie w brodę, że nie znałem ich wcześniej.
Podsumowując możnaby założyć wątek (osobny, nie zaśmiecony krytyką ząłożyciela :)) o dodatkach.

Temat może niekoniecznie jest dobrym pomysłem. Po osiągnięciu ilości 20-30 stron znalezienie informacji o ciekawym dodatku było by nader trudne ;) Lepszym rozwiązaniem było by oprócz chwalenia się w warsztatach, wrzucanie opisów zakupionych przez nas zestawów, konwersji, kalek nawet blaszek. Można by spokojnie w dziale Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie stworzyć pod kategorie - Dodatki.

A odnośnie problemu Solo, ale też i Łukasza zajżyjcie na stronkę http://www.scalemates.com/ tam po wpisaniu nazwy interesującej maszyny wyskakują wszystkie znane ludziom modele, dodatki, recenzje, galerie etc etc. Bardzo fajna baza danych
Moses

Reklama

Postprzez dzidas » sobota, 18 stycznia 2014, 14:13

Ooo! I to jest to! Dzięki.
dzidas

Postprzez Solo » sobota, 18 stycznia 2014, 16:06

Moses, dzięki za przypomnienie, oczywiście znam tę stronę i tę jej funkcjonalność, sam ją kiedyś wygrzebałem w necie, jednak moje pytanie dotyczyło czego innego.
Nie uważam, że przydatny byłby wątek gdzie można by pisać o wszystkich ciekawych dodatkach, chyba że jako normalny wątek, ale na pewno nie jako baza danych takich dodatków. Taka zawsze byłaby niekompletna i na pewno po czasie mocno nieaktualna.
Jeśli o mnie chodzi, zależało mi aby poznać samych wartościowych producentów takich dodatków, żeby wiedzieć gdzie warto szukać. W dużych sklepach jest multum wszelkiej maści dodatków, jednak po prostu nie wiem na ile są one wartościowe.
Rok temu, gdy zaczynałem zabawę z modelarstwem, wiedziałem o Eduardzie i coś tam kojarzyłem że jest coś takiego jak Aires.
Teraz znam jeszcze ze 2-3 dobre marki które warto używać, reszta to drobnica, jak na przykład Master robiący głównie rurki Pitota (przykład świetnej firmy bardzo wąsko wyspecjalizowanej).
Taka wiedza jest dla mnie bardzo przydatna, dlatego chciałem ją poszerzyć, stąd moje pytanie.
Z Waszych odpowiedzi wnioskuję jednak, że raczej wielu dużych producentów robiących solidne dodatki po prostu nie ma.
Zawsze to coś, taka wiedza też mi się przyda. :)
Solo

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 18 stycznia 2014, 16:39

Solo, z producentami dodatków jest tak samo jak z producentami modeli. NIE MA firmy, która wszystko zrobi idealnie. Każdej zdarza się puścić knota, jak i bardzo dobry zestaw :twisted:
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Solo » sobota, 18 stycznia 2014, 17:52

To prawda, ale jednak taki Aires czy Eduard znane są z tego, że robią z reguły dobre dodatki.
A taki CMK ma już nieco gorszą opinię chyba.
Solo

Postprzez Moses » sobota, 18 stycznia 2014, 17:55

Z produktami CMK nie miałem do czynienia, ale wiem że robią rzeczy których inni producenci nie robią. Z pavlą jest jak z innymi producentami, jak pisał Tomasz, jedne zestawy są dobre, a inne zkaszanione i i lepiej wydać kilka groszy więcej i kupić co innego. Niestety jeżeli niechcesz kupować w ciemno, to trzeba trochę spędzić czasu z googlami ;)
Moses

Postprzez Czesio » sobota, 18 stycznia 2014, 18:42

CMK dodatków lotniczych co prawda nie miałem ale sklejałem ich dźwig portowy i wykonanie na najwyższym poziomie.
Z pavlą mam nieprzyjemne doświadczenia. Fotel w do Miga-23 jest słaby, a nawet bardzo słaby, a szybka vacu to tragedia.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 18 stycznia 2014, 20:37

Solo napisał(a):To prawda, ale jednak taki Aires czy Eduard znane są z tego, że robią z reguły dobre dodatki.

Aires to jeszcze, ale Eduardowi zdarza się często iść na łatwiznę i uproszczenia. Zdecydowanie wolę PARTa ;o)
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Solo » sobota, 18 stycznia 2014, 20:52

O proszę, czyli jednak jest jakaś fajna firma której nie znałem.
Pooglądałem ich ofertę, ale niestety - ich blaszki do kabiny nie są barwione. Co mi po blaszce do tablicy, skoro i tak muszę ją sam malować.
Solo

Postprzez Moses » sobota, 18 stycznia 2014, 20:57

Solo napisał(a):Co mi po blaszce do tablicy, skoro i tak muszę ją sam malować.

Ty tak na serio?
:shock:
Moses

Postprzez Solo » sobota, 18 stycznia 2014, 20:58

Tzn.?
Nigdy nie miałem takich blaszek z kokpitem niepomalowanych.
O co chodzi? Dodają tam może kalkomanie, albo jakieś klisze z zegarami do podłożenia?
Jak to jest?
Solo

Postprzez Moses » sobota, 18 stycznia 2014, 21:02

są klisze z zegarami, natomiast z blaszkami malowanymi mogą być problemy z dobraniem kolorku do malowania aby się nie gryzły (np. w rosyjskich maszynach) z tym co dał producent
Moses

Postprzez Solo » sobota, 18 stycznia 2014, 21:04

No to faktycznie, ładniej wychodzi.
Szkoda tylko, że mają taką niewielką ofertę na latadła 1:48 NATO.
Solo

Postprzez Moses » sobota, 18 stycznia 2014, 21:05

Jako polska firma skupiała się bardziej na polskich latadłach :)
Moses

Postprzez merlin_PL » sobota, 18 stycznia 2014, 22:52

Żartobliwie, bo żartobliwie , ale tak jak pisałem najczęściej jak sprzęt ( pancerny , lotniczy , morski ) jest mało popularny , albo używany w jednym lub maksymalnie kilku krajach to zwykle jest tak , że najbardziej interesują się dodatkami modelarze z danego kraju z którego dany sprzęt pochodzi.Dla pozostałych jest to temat niszowy. I zwykle tak jest , że właśnie w tym kraju powstają dodatki do danego modelu.
Inną sprawa jest , że często są to firmy , które znikają po wydaniu raptem kilku tematów.

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Solo, z producentami dodatków jest tak samo jak z producentami modeli. NIE MA firmy, która wszystko zrobi idealnie. Każdej zdarza się puścić knota, jak i bardzo dobry zestaw :twisted:

Święte słowa. Dotyczy to tak producentów dodatków jak i producentów modeli.
inną kwestią jest ,że z reguły producent dodatków robi dodatki pod model ( coby pasowały do modelu ) , a niekoniecznie zgodnie z oryginałem.
I to co ładnie wygląda niekoniecznie może pasować komuś kto dba o zgodność z oryginałem. Spis wtedy nic nie daje. Tak jak nic nie daje oglądanie zestawu bez weryfikacji z dokumentacją ( plany zdjęcia ).

Zwyczajnie najpierw trzeba się zastanowić jaki model wybrać , potem , czy chcemy i najważniejsze co chcemy w nim poprawić , a potem dopiero szukać dodatku, lub zastanowić się, czy nie jestem w stanie tego zrobić samemu.
I na tym też polega modelarstwo .

W przeciwnym wypadku ma się model + kupę dodatków , a potem zrobiony model + 3/4 kupy dodatków i zadowolonych kolegów , którzy od Ciebie te 3/4 kupy dodatków tanio odkupią, a ty utopisz kasę. O kosztach przesyłki nie wspominając.

Z kolei jak ktoś chce mieć jedynie ładnie wyglądający model bez troski o zgodność z oryginałem to też niech się zastanowi, które dodatki faktycznie spowodują , że ten model stanie się ładniejszy.
Tyle temacie , bo i tak za dużo piszę.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje