Ural 375A 1:72 ICM

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Ural 375A 1:72 ICM

Postprzez Michal » niedziela, 15 marca 2009, 13:52

Model z wątku warsztatowego viewtopic.php?f=16&t=4848
Wykonanie prawie pudełkowe. Jedyne przeróbki to dorobiony prawy stopień przy drzwiach kabiny (oryginalny gdzieś u producenta Amba zeżarła), oznaczenie priorytetu drogowego wzięte z Eastern Cocktaila Ynot-u (blaszka), polskie wojskowe numery rejestracyjne sklejane "po literce i cyferce" z kupionego na Allego zestawu kalkomanii z literami i cyframi w różnych rozmiarach.
Zasadniczy kolor to Pactra A67 Polish Khaki I. Brudek - zbrylony nieco Humbrol 110 i żółta sucha pastela jako "błoto piaszczyste", szara sucha pastela jako kurz. Krawędzie drzwi i różne zakamarki "podciągnięte" ołówkiem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Michal

Reklama

Re: Ural 375A 1:72 ICM

Postprzez Salva » niedziela, 15 marca 2009, 14:57

Cześć Michał, to ja pierwszy się wpiszę.

Bardzo fajny model Ci wyszedł, przyjemnie się go ogląda. Troszkę inaczej bym go pobrudził ale to już kwestia wyboru modelarza a nie zarzut. I duże słowa uznania za tematy jakie pokazujesz, człowiek trochę odpocznie od tych Pz.kpfw 2342, tak trzymać.

Ciekawe za co następnego się weźmiesz?

Pozdrawiam,
Krzysiek

P.S. Dzisiaj na PW wyślę Ci wiadomość z małą prośbą. Gdybyś zerknął to będę zobowiązany.
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 16 marca 2009, 10:25

Fajny model. I przypomina mi młodość. Mógłbyś srebrną kredką potraktować nieco wszelkie rączki i korbkę od masztu. W tych miejscach farba dość wyraźnie się wycierała.
No i przejżystość oszklenia troszkę prosi się o poprawki.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez tata1963 » wtorek, 17 marca 2009, 11:53

Model fajny.Trochę śladów eksploatacji by mu się sprzydało-ale bez przesady.
tata1963

Postprzez spiton » wtorek, 17 marca 2009, 17:32

może warto było by go jeszcze trochę pomęczyć. Ja bym zaczął od washa :-)). Bo wydaje mi się trochę płaski.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Michal » wtorek, 17 marca 2009, 17:56

Co do wytarć (wszelakie wajchy i korby) - dobra rada, przy jakiejś okazji dorobię.
Oszklenie - niestety zawadziłem o nie zapaskudzonym w kleju palcem i to po przyklejeniu kabiny do ramy. Tyle mi się udało przeszlifować, bałem się mocniej żeby oszklenie do środka kabiny nie wpadło.
Wash lekki jest, tylko jakoś na fotkach nie bardzo go widać.
W następnej kolejności idzie na warsztat BM-21 na tym samym podwoziu, mam nadzieję że tym razem oszklenia nie spapram.
Michal

Postprzez Kermit Żaba » czwartek, 19 marca 2009, 15:16

Ogólnie robi bardzo dobre wrażenie. Ale tylny chlapacz na prawej burcie trochę się 'wygnął' i oszklenie faktycznie robi dziwne wrażenie. Nie tyle przejrzystością, co wklejeniem. Takie duże powierzchnie jak burta kontenera aż się proszą o rozjaśnienie środka płaszczyzny, albo solidny wash na krawędziach. Na pewno 'uprzestrzenniło' by to pojazd i urozmaiciło jego wygląd.
Gratuluje niezłego modelu ;o)
Pozdrawiam Kuba Pionko
Kermit Żaba

Postprzez olo1812 » czwartek, 9 lutego 2012, 20:56

Model prezentuje się super. Sam zamierzam kupić takiego albo skrzyniowego. Jakie wymiary ma ten URAL?
olo1812

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria