Malowanie figurek akrylami, prosba o rady, instrukcje

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Malowanie figurek akrylami, prosba o rady, instrukcje

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 13 marca 2009, 19:37

Witam,
zabrałem się wczoraj za testy z cieniowaniem figurek akrylami. Wyrzebałem jakieś stare złomy i zacząłem...
Strasznie to trudnie i cholernie mnie od dwóch dni męczy, że mi to malowanie nie wychodzi... przejścia kolorów mało płynne, mam też wrażenie, że nie wystarczy tutaj tylko rozjaśniać fałdki :lol: Technika trudna, ale chcę się tego nauczyć bo przynajmniej detali udaje mi się akrylami nie zalewac...
Tak to wygląda:
Obrazek
Czy bardziej doświadczeni koledzy mogliby coś poradzić, pokierować? Wszelkie linki mile widziane.
Ja korzystałem z tych:
http://www.choiquehobbies.com.ar/revist ... /figue.htm
http://www.ttfxmedia.com/vallejo/cgi-bi ... modelcolor
Na podstawie jednego zdjęcia, albo kilku malych cięzko sie kurde czegos nauczyc... :roll:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Malowanie akrylami, prosba o rady, instrukcje

Postprzez Przemysław Szymczyk » piątek, 13 marca 2009, 21:54

Po pierwsze - jakie farby?
vallejo np kładą się inaczej niż pactry chociażby :)
z farb które testowałem najłatwiej maluje się vallejo

Po drugie - figurka będzie wyglądała znacznie efektowniej, jeśli każda fałda będzie potraktowana "indywidualnie" zgodnie z kierunkiem padania światła (z reguły przyjmujemy że światło pada z góry - logiczne ;) ) Zatem - nie malujesz tak że wnętrza fałd są ciemniejsze a wystające elementy jaśniejsze (tak jak przy "zapuszczaniu" olejami a potem ścieraniu) tylko przyciemniasz nieoświetloną część fałdy, a rozjaśniasz oświetloną. Tak jak tutaj:

Obrazek

Widać szczególnie na gaciach pana po lewej:)

Na początku może być nie do końca wiadomo co rozjaśniać a co ściemniać, można sobie pomóc oświetlając pokrytą podkładem figurkę z góry i robiąc fotkę - widać jak rozkłada się światło
Pozdrawiam, Przemek

Obrazek
Przemysław Szymczyk

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 13 marca 2009, 23:27

Dzięki za odzew.
Próbowałem coś takiego zrobić właśnie, ale miałem ogromny problem z przejściem barw (zresztą na załączonym obrazku też dobrze widać, że mam ten problem dalej). Jak bardzo musi być rozcieńczona, żeby płynnie przechodziły? A może to kwestia tego, że idzie się od ciemniejszego do jaśniejszego odcienia?
BTW. maluję, a raczej profanuję farbkami vallejo. :lol:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Radek Pituch » sobota, 14 marca 2009, 14:37

Adam zaopatrz się w retarder/opóźniacz do farb akrylowych, najbardziej popularny jest w tej chwili chyba Talensa.
Dzięki temu będziesz mieć więcej czasu na potrenowanie cieniowania, akryle nie będą tak szybko wysychały.

Radek
Radek Pituch

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 14 marca 2009, 15:14

Radek Pituch napisał(a): akryle nie będą tak szybko wysychały.

alejakto?
a to nie chodzi o to, żeby farba wysychała jak najszybciej, zeby można było położyć kolejną warstwę?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 14 marca 2009, 15:52

Radek Pituch napisał(a):Adam zaopatrz się w retarder/opóźniacz do farb akrylowych, najbardziej popularny jest w tej chwili chyba Talensa.
Dzięki temu będziesz mieć więcej czasu na potrenowanie cieniowania, akryle nie będą tak szybko wysychały.

Radek

Mam retarder, ale nie wiem ile mam go dodawać jeśli chodzi o malowanie figur? Do aerografu dodaje krople-dwie na caly zbiorniczek. Schną one przyzwoicie szybko (mam czas na ew. poprawki jak reka mi drgnie) i sie zastanawiam, czy za mało nie dodaje... Wieczorkiem wrzucę fotke tego co zmajstrowalem.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Caramba » sobota, 14 marca 2009, 16:16

Zrób sobie tzw "mokrą paletę". Farby nie wysychają tak szybko i dzięki temu dobrze się maluje.
Rozcieńczaj farby wodą - kranówką lub destylowana. Do malowania najlepsza jest tzw konsystencja mleka, ale to też zależy co chcesz namalować. I lepiej położyć 2-3 cienkie warstwy niż jedną, która zaleje wszystkie detale.
Pozdrawiam
M.
Caramba

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 14 marca 2009, 16:56

Po ponad godzinnej walce wyszlo coś takiego... generalnie wygląda jak kupa, ale widać, że coś cieniopodobnego jest... :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Przemysław Szymczyk » sobota, 14 marca 2009, 22:27

Teraz ja :)
Korzystam z vallejo, bez retardera i mokrej palety (choć to ostatnie to dobry pomysł, tylko nie mogę się przemóc żeby spróbować)
Wcześniej używałem retardera do nakładania cieni (powiedzmy 2 krople farby w odcieniu ciemniejszym od bazy, ze 3 wody, kropla retardera i ciut płynu do naczyń), ale miałem problemy z nakładaniem płynnych rozjaśnień. Przy vallejo w zasadzie wolę nakładać rozjaśnienia, wszystko się kładzie równo i ładnie. Nie zwracam zbytniej uwagi na konsystencję, u mnie to wygląda tak - mam na "palecie" kolor podstawowy (np. Twój oliwkowy z tej figurki), obok rozjaśniający (pewnie użyłbym desert yellow) - mieszam kolory bezpośrednio na pędzlu na zasadzie zamoczyć w oliwce, potem w piaskowym, wcześniej (albo później) wsadzić sam czubek pędzla do wody, rozmieszać (zwykle na wierzchu dłoni) i na figurkę. Farba jest raczej rzadka, ale bez przesady. Ważne żeby nie mieć na pędzlu za dużo farby bo nici z kontroli - dlatego "wymalowuję" nieco farby o wcześniej wspomniany wierzch dłoni.

Efekty:
Obrazek
figurka ma jakieś 3,5cm wzrostu

Nie zrażaj się, już jest lepiej. Wszystko przyjdzie z czasem i doświadczeniem :)
Aha, ważne - dobrze wyrzeźbione figurki maluje się łatwiej. Zainwestuj w dobrze zrobioną żywicę i ćwicz. Maluj, zmywaj, aż będziesz zadowolony. Pierwszą moją figurkę (bodajże m-modelowego najemnika) zmywałem chyba z 10 razy :)
Pozdrawiam, Przemek

Obrazek
Przemysław Szymczyk

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 14 marca 2009, 23:26

Dzięki za rady.
Zawziąłem się na to malowanie figurek... przypomina mi sie sytuacja gdy ze dwa, albo trzy lata temu zacząłem składać modele - pozazdrościłem kolegom z forum... dosłownie :mrgreen: Teraz jest tak samo, więc może i motywacja dobra. Miałem jutro posklejać sobie japońca na gąsienicach, ale chyba czwarty dzień posiedze i potrenuję to "cieniowanie" :twisted:
Mam jeszcze takie pytanie:
Na serwisach figurkowych czytałem, że stosuje sie coś takiego jak "glaze", czyli warstewkę rozwodnionej farby bazowej... testowałem to i mam wrażenie, że łagodzi przejscia między kolorami... naprawde tak jest, czy to moja bujna wyobraźnia? Używa się tej techniki w ogole, czy to jakiś dinozaur? :lol:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Przemysław Szymczyk » niedziela, 15 marca 2009, 11:40

Co do glaze - w przypadku vallejo to działą jak najbardziej. Można nałożyć albo na styku kolorów, abo na całość, jeśli przejścia wyszły mało płynne. Jest nawet coś takiego jak "glaze medium" ale się nie wypowiem, bo nie stosowałem. Mam farbkę "black glaze" ale średnio mi pasuje, jakaś taka oleista. Wolę rozwodnione zwykłe kolory
Pozdrawiam, Przemek

Obrazek
Przemysław Szymczyk

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 15 marca 2009, 12:27

Pomajstrowałem wczoraj w nocy, poprawiłem dziś przed południem i wyszło coś takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Cudów nie ma, ale chyba zaczynam łapać :P
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Caramba » niedziela, 15 marca 2009, 13:37

Adam zobacz sobie tutaj:
http://www.jeremiebt.com/pages/page.php ... te&lang=uk
cały proces malowania dosyć dokładnie opisany.
Caramba

Postprzez Slash » niedziela, 15 marca 2009, 14:01

To może i ja się przy okazji zapytam. Jakiś czas temu wymąciłem coś takiego, co prawda nie akrylami, lecz olejami. Bo w sumie tak jak słychać to większość raczej akrylami meczy figurki. Pytanie jest czy zbliżam się w stronę dziejowego postępu czy to raczej barbarzyństwo? ;o)
Obrazek
Obrazek
Slash

Postprzez siara1939 » niedziela, 15 marca 2009, 14:18

Rommel jak zywy.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje