[Trójprzymierze] Pechowe lądowanie / 1:72 / Alex976

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: [Trójprzymierze] Pechowe lądowanie / 1:72 / Alex976

Postprzez hardy198 » piątek, 31 stycznia 2014, 17:14

Adrianowro napisał(a):Skoro ofensywa herbaciarzy to raczej oni się wdzierali na linie niemieckie a nie odwrotni

A słyszałeś np. o "Operacji Michael" z 18.03.1918 która nieomal doprowadziła do przełamania frontu we Flandrii, ja wiem że na froncie zachodnim autostrad nie było :D a linia frontu składała się z wielu linii niezwykle rozbudowanych okopów ale było coś takiego jak drogi przyfrontowe budowane właśnie min. w celu dostarczania zaopatrzenia oraz przewozu rannych :)

Przykład tej operacji ma świadczyć o tym że niemcy też przeprowadzali operacje zaczepne w końcowym okresie wojny, nie mówiąc już o lokalnych kontratakach w wyniku którego zdobycie takiego pojazdu mogło mieć miejsce :D

Pozdrawiam
"Lecę blisko faceta, dokładnie celuję i, oczywiście on spada w dół"
 Oswald Boelcke

Warsztat:
Hurri mk.IIc, P-47M "Lanny"
hardy198

Reklama

Postprzez hardy198 » piątek, 31 stycznia 2014, 17:18

Alex pięknie to malowanie wyszło :D może być zasadzka :D

Adrianowro dajmy spokój, nie zamieniajmy wątku Alexa w pyskówkę w końcu to jego relacja która naprawdę ciekawie się zapowiada :D

Pozdrawiam
 Oswald Boelcke

Warsztat:
hardy198

Postprzez Adrianowro » piątek, 31 stycznia 2014, 17:36

hardy198 napisał(a):
Adrianowro napisał(a):Skoro ofensywa herbaciarzy to raczej oni się wdzierali na linie niemieckie a nie odwrotni

A słyszałeś np. o "Operacji Michael" z 18.03.1918 która nieomal doprowadziła do przełamania frontu we Flandrii, ja wiem że na froncie zachodnim autostrad nie było :D a linia frontu składała się z wielu linii niezwykle rozbudowanych okopów ale było coś takiego jak drogi przyfrontowe budowane właśnie min. w celu dostarczania zaopatrzenia oraz przewozu rannych :)

Przykład tej operacji ma świadczyć o tym że niemcy też przeprowadzali operacje zaczepne w końcowym okresie wojny, nie mówiąc już o lokalnych kontratakach w wyniku którego zdobycie takiego pojazdu mogło mieć miejsce :D

Pozdrawiam

Jaka pyskówka , można pogadać na tematy historyczne......dwie strony były o jakości samolotów to można i o ciężarówkach.
Operacja zaczepna to jedno a przytaszczenie pojazdu poprzez okopy wroga , ziemię niczyją i swoje okopy to zupełnie inna sprawa ...................
Adrianowro

Postprzez hardy198 » piątek, 31 stycznia 2014, 18:02

Zdanie o pyskówce niepotrzebne cofam :) , można i pogadać o ciężarówkach jasne :)
Ale dlaczego taszczyć pojazd przez dwie linie okopów i ziemię niczyją skoro napisałem że pojazd mógł być zdobyty w wyniku wspomnianego kontrataku i zajęcia okopów przez Niemców a dajmy na to zaskoczenie i siły do tego użyte były tak duże że np jednostki medyczne nie zdążyły się wycofać

Inną sprawą jest to że front zachodni wyglądał jak przysłowiowy ser szwajcarski i taka scenka jak na dioramie Alexa mogła się rzeczywiście zdarzyć tylko na głębokich tyłach i w tym aspekcie się trochę w ślepą uliczkę zapędziłem w związku z czym sorry :)

Jednakże zdanie że wpomniane Fordy T w rękach niemieckich mogły się znalezć, podtrzymuję.

Dobra koniec dywagacji z mojej strony no i oczywiście Pozdrawiam :D
 Oswald Boelcke

Warsztat:
hardy198

Postprzez greatgonzo » piątek, 31 stycznia 2014, 18:15

Alex976 napisał(a): Zrobiłem poddasze...

Aua. Udział w konkursie stodół jednak odradzam.
greatgonzo

Postprzez Alex976 » piątek, 31 stycznia 2014, 18:22

Panowie, można rozmawiać, ale z kulturą ;o) I proszę nie zapominac, że ja w tej rozmowie też uczestniczę! :D Samochód jeżeli jednak się pojawi to będzie przejęty w zasadzce.
greatgonzo napisał(a):
Alex976 napisał(a): Zrobiłem poddasze...

Aua. Udział w konkursie stodół jednak odradzam.

Może źle to nazwałem, ale w stodołach jest takie coś. Wrzuca tam się siano etc.
Tymczasem stodoła dostała kolejny kolor, Burnt Sienna. Muszę przyznać, że coraz bardziej mi się zaczyna podobać ta robota :D
Obrazek
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Karol_Max » piątek, 31 stycznia 2014, 18:23

Idziesz z tą stodołą równo :)
Co do figurek, ja bym proponował francuskiego starszego pana który grozi pięścią pilotowi że wpędził go w straty :D
A nie pokazał by jak wstępnie całość kompozycji ma wyglądać?
Karol_Max

Postprzez Adrianowro » piątek, 31 stycznia 2014, 18:58

hardy198 napisał(a):Zdanie o pyskówce niepotrzebne cofam :) , można i pogadać o ciężarówkach jasne :)
Ale dlaczego taszczyć pojazd przez dwie linie okopów i ziemię niczyją skoro napisałem że pojazd mógł być zdobyty w wyniku wspomnianego kontrataku i zajęcia okopów przez Niemców a dajmy na to zaskoczenie i siły do tego użyte były tak duże że np jednostki medyczne nie zdążyły się wycofać

Sam sobie odpowiedziałeś niżej wspominając o serze szwajcarskim na ziemi niczyjej :D
A Flandria jest szczególnie znana z tego że tam się więcej chłopa utopiło niż zostało zastrzelonych :D

Alex
A nie myślałeś żeby całkowicie zerżnąć klimat z tej fotki z oryginalną stodołą?
W sensie chałupa obok i samolot w takiej pozycji ?
Ostatnio edytowano piątek, 31 stycznia 2014, 19:01 przez Adrianowro, łącznie edytowano 1 raz
Adrianowro

Postprzez greatgonzo » piątek, 31 stycznia 2014, 19:01

Alex976 napisał(a):Może źle to nazwałem

Ależ nie o nazwę tu chodzi, do której zresztą nie sposób mieć zastrzeżeń.

Tak naprawdę to po prostu zastanawia mnie fenomen dioram, w których zgodność z rzeczywistością różnych jej elementów bardzo często stawiana jest na skrajnie różnych poziomach. Zawsze mnie interesowało co sprawia, że akurat jedne rzeczy uchodzą, a inne nie. Nawet pytałem o to na forach, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Nie jest to szczególnie ważne, ale trochę mnie ciekawi.
greatgonzo

Postprzez hardy198 » piątek, 31 stycznia 2014, 19:02

Toż mówię że się w kozi róg zapędziłem :D
I cały wywód wziął w łeb ..

Co do Flandrii to błoto rzeczywiście tam było nieziemskie :D
 Oswald Boelcke

Warsztat:
hardy198

Postprzez rollingstones » piątek, 31 stycznia 2014, 19:11

weż rób dalej i olej na razie te mądrości.
płotka
rollingstones

Postprzez Alex976 » piątek, 31 stycznia 2014, 19:17

Karol_Max napisał(a):Idziesz z tą stodołą równo :)
Co do figurek, ja bym proponował francuskiego starszego pana który grozi pięścią pilotowi że wpędził go w straty :D
A nie pokazał by jak wstępnie całość kompozycji ma wyglądać?

Szczerze powiem, że jeszcze nad tym nie myslałem tak do końca. To znaczy wiem jak będzie ustawiona stodoła. Te dwa otawrte boki będa ustawione równo z krawędziami podstawki, czyli wszystko w środku będzie widać. A co przyjdzie później to jeszcze zobaczymy ;o)
Adrianowro napisał(a):Alex
A nie myślałeś żeby całkowicie zerżnąć klimat z tej fotki z oryginalną stodołą?
W sensie chałupa obok i samolot w takiej pozycji ?

Przyznam, że jest to ciekawa scenka i myslałem nad skopiowaniem tego pomysłu. Ale to chyba projekt na inną okazję jest ;o) Wolę wykorzystać swój pomysł na tę chwilę, bo podoba mi się on po prostu. Gdybym miał teraz wzorować się na tej fotce, to wiele bym musiał zmienić.
greatgonzo napisał(a):Tak naprawdę to po prostu zastanawia mnie fenomen dioram, w których zgodność z rzeczywistością różnych jej elementów bardzo często stawiana jest na skrajnie różnych poziomach. Zawsze mnie interesowało co sprawia, że akurat jedne rzeczy uchodzą, a inne nie. Nawet pytałem o to na forach, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Nie jest to szczególnie ważne, ale trochę mnie ciekawi.

Gonzo, widzisz, to jest bardzo ciężka do omówienia kwestia. Stworzenie dioramy, która nijak ma się do rzeczywistości jest proste, ale chyba bez sensu. Wzorowanie się na zdjęciu z kolei ma sens, bo jest pewność, że tak sytuacja jest realna.
Weźmy przykład, do dioramy z wojen napoleońskich wstawiasz Pz.Kpfw.IV. To nie ma sensu.
Inna sprawą jest stworzenie scenki, na którą może nie ma potwierdzenia w zdjęciach, ale za to jest prawdopodobna.
rollingstones napisał(a):weż rób dalej i olej na razie te mądrości.

Robię dalej, bo sprawia mi to przyjemność ;o)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Andrzej Godlewski » piątek, 31 stycznia 2014, 19:29

Sanitarki zwoziły rannych z punktów zbornych gdzie rannych donoszono z pola walki ,więc udział raczej wątpliwe aby wpadały w ręce niemieckie .
Zastanawia mnie fakt, że na co najmniej kilkaset zdjęć które dane mi było przejrzeć , na żadnym nie widziałem aby Niemcy używali zdobycznych ciężarówek .
Co nie oznacza, że takie przypadki nie miały miejsca , jednak w przypadku Fordów T lub TT będzie to lekkim przegięciem .
Myślę, że Adrianowro dobrze podpowiedział, że Ford T tak ale z Amerykanami i lotnikiem w niewoli .
Takie rozwiązanie będzie bardziej zgodne z realiami , choć nie daje mi spokoju ta wisząca radośnie góra belka wierzei. :mrgreen:
Andrzej Godlewski

Postprzez Alex976 » piątek, 31 stycznia 2014, 19:39

Andrzej Godlewski napisał(a):choć nie daje mi spokoju ta wisząca radośnie góra belka wierzei. :mrgreen:

Andrzeju, belka wierzei wisi, bo jest trzymana przez deski ;o)
A co do samego Forda... To też nie jeste powiedziane, że Niemcy go nie mogli mieć. Różne rzeczy się mogły wydarzyć. Mogła być zasadzka i przejęcie, mogli znaleźć auto zostawione gdzieś na drodze, bo załoga uciekła... Różne są scenariusze i można znaleźć najbardziej prawdopodobny.
Poza tym ja jeszcze nie powiedziałem, że Ford się znajdzie na dioramie ;o)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Andrzej Godlewski » piątek, 31 stycznia 2014, 20:19

Nie upieram się ,to Twoja diorama i zrobisz tak jak to widzisz własnymi oczami.
Raczej zastanawiałem się dlaczego na zdjęciach widać zdobyczne czołgi ,armaty , ba samoloty, natomiast mało jest sprzętu typowo automobilowego . ;o)
Andrzej Godlewski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat