MiG-21MF 1:48 Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

MiG-21MF 1:48 Eduard

Postprzez BOMI21 » sobota, 1 lutego 2014, 21:49

Tak więc również i ja postanowiłem spróbować swoich sił w " Lotniczym konkursie modelarskim 2014".
Startuję z modelem czeskiego Eduarda, MiG-iem-21, waloryzowanym:

- Zestawem Eduarda 648035 - MiG-21MF Interior Early
- Zestawem Eduarda 648049 - MiG-21 wheel wells
- Zestawem Eduarda 648027 - MiG-21MF/SMT exhaust nozzle
- Zestawem Eduarda 48703 - MiG-21MF accessories
- Zestawem Eduarda 48704 - MiG-21 ladder
- Zestawem Mastera 48-061 - MiG-21 SM/M//MF Pitot Tube
- Zestawem kalkomanii "MiG-21MF in Polish Air Force" Montexu

Obrazek
(Fot. Tomasz Królikowski http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_vi ... &width=big )

A oto i maszyna, którą będę robił - MiG-21MF ze składu Polskich Sił Powietrznych. Numer boczny 6715, przybył do Polski w lutym 1973 roku. Służył (w kolejności chronologicznej) w 34 PLM , 11PLM , 62 PLM, 2 PLM, (drugi raz) 11 PLM oraz 3 PLM.
W lutym 2000 roku trafił do Łaskiego 10 PLM (10 ELT). W pierwszym kwartale 2000 roku ta maszyna (wraz z MiGami-21 „6804”, „7809”, „7907”, „9011” i „9012” oraz MiGiem-21UM „9311”) została wybrana do naniesienia okazyjnego, łaciatego malowania w trzech odcieniach szarości, które miało zostać pokazane publiczności podczas pokazów lotniczych w Radomiu w tym samym roku w pokazie dynamicznym. Projekt unikatowego malowania dla MiGów, składającego się z plam w dwóch odcienia szarości (i trzeciego odcienia dla dolnych partii płatowca) został opracowany przez kpt. Dariusza Jakubczaka. Spód samolotu został pomalowany kolorem szarym FS 36375, resztę płatowca pomalowano kolorem jasno-szarym FS 36231(lub 36270), na który naniesiono ciemno-szare „plamy” w odcieniu FS 36118. Numery taktyczne pomalowano kolorem białym bez wypełnienia wnętrza cyfr. Na każdym z samolotów, wzorem „7809” wymalowano nazwisko pilota na lewej burcie pod owiewką kabiny (oprócz UM-ma 9311).

Obrazek
(Fot. ? http://www.polot.net/samoloty/mig-21mf/histor6.jpg )

Po wycofaniu 21-szych z eksploatacji w 10.elt, „6715” jako jeden z trzech samolotów tej wersji został na lotnisku w Łasku i nie trafił jak pozostałe na 21. Centralny Poligon Lotniczy w Nadarzycach. W 2004 roku stanął jako pomnik na cokole przed „domkiem pilotów” na lotnisku w Łasku. W trakcie prac konserwacyjnych 2006 roku otrzymał dwukolorowe czarno-szare malowanie oraz biały numer taktyczny.

Obrazek
(Fot. Grupa Archeo Łask http://archeolask.pl/cms/index.php/acia ... ?task=view )

Od 2009 maszyna stoi jako eksponat w kolekcji „Grupy Archeo” (działającej na terenie aktualnej 32 BLT w Łasku) – przywrócono mu pierwotną kolorystykę szarego kamuflażu, zmieniając jednocześnie nazwisko pod kabiną na mjr Czajka T.

(notka historyczna napisana na podstawie informacji ze strony Grupy Archeo http://archeolask.pl/cms/index.php/home notka o losach maszyny po wycofaniu ze służby skopiowana bez zmian)

Obrazek
(Fot. Andrzej Rejter http://images.airliners.net/photo/Polan ... 1908332/L/ )

Tak maszyna wygląda obecnie, stoi na terenie 32 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku. Obejrzeć można tylko, gdy maszyny są dostępne dla zwiedzających, normalnie stoją na terenie zamkniętej bazy lotniczej. Zdecydowałem się, że zrobię miniaturę tego MiGa w tym samym dniu, gdy go zobaczyłem - podczas wycieczki na teren wspomnianej bazy w 2012 roku, z okazji konkursu modelarskiego w Łasku. Zawsze byłem pod wrażeniem pracy Grupy Archeo - ich eksponaty są utrzymywane w idealnym stanie, remontowane są jak gdyby były to normalne samoloty w służbie - z zachowaniem tych samych technologii.
Model będzie pewnym sposobem na promocję Grupy Archeo i przede wszystkim, "podziękowaniem" za działania Grupy Archeo na rzecz kultywowania i pogłębiania wiedzy historycznej ale też propagowania tradycji i osiągnięć polskiego lotnictwa. O ile nie zabrzmiało to zbyt dyplomatycznie. :D

Dodatkowym atutem tej maszyny jest, poza już wspomnianym, łatwość dotarcia do zdjęć praktycznie każdego elementu płatowca - sam z odbytych już dwóch wycieczek ma kilkadziesiąt zdjęć, ale do tego dochodzi też możliwość "wirtualnego zwiedzenia" tej maszyny. Na stronie http://photos.piotrgalas.com/Archeo,30.04.2012,Lask/ można obejrzeć w widoku szerokokątnym kokpit, lewą wnękę podwozia głównego, ale też obejrzeć resztę kolekcji Grupy Archeo:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Model powstanie z zestawu Eduarda o numerze kat. BFC001, który zawiera poza standardowymi ramkami dla Miga-21 MF (odlanymi w kolorach - pomarańczowym, niebieskim oraz szarym) także żywiczny kokpit (ale niestety późny, niepoprawny dla budowanej maszyny, dlatego zakupiłem oddzielnie wersję wczesną), koła, UB-16, dwie blaszki fototrawione, maski do oszklenia i kół oraz arkusz bezużytecznych kalkomanii dla trzech maszyn( w tym pudełkowej, fikcyjnej oraz dwóch czeskich z logami Eduarda) i mały arkusz napisów eksploatacyjnych, niestety bardzo słaby w porównaniu z oryginalnym arkuszem A4 produkcji Cartografu, który był jeszcze w edycji profipack.

Obrazek

Obok pudełka, zgodnie z regulaminem, spogląda z pierwszej strony Gazety Wyborczej pułkownik Ryszard Kukliński.

Obrazek

Ramek zestawu nie ma co pokazywać (oprócz tego, że są zafoliowane), ten model jest doskonale wszystkim znany.

Obrazek

Obrazek

Dodatki wypisałem wcześniej. bardzo prawdopodobne, że dojdą jeszcze kalkomanie ModelMaker D48004 (mają brakujące napisy 10ELT, które powinny być pod szachownicami na ogonie oraz może będą miały poprawne godła) oraz (będące jeszcze w opracowaniu) napisy eksploatacyjne w j. polskim ModelMaker D48019 - o ile na arkuszu będzie też zestaw w kolorze szarym/czarnym.

Na chwilę obecną model nie został nawet rozpakowany. Ale obiecuję rozpoczęcie prac w ciągu najbliższych dni.

No to start !

Obrazek
(Fot. Meggido http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/a ... 75317.html )
BOMI21

Reklama

modele polskich samolotów

Re: MiG-21MF 1:48 Eduard

Postprzez Czesio » sobota, 1 lutego 2014, 21:54

Na bogato :mrgreen: Będę zaglądał !
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez MIRO » sobota, 1 lutego 2014, 22:10

Temat fajny, tylko ten gender ;o)
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Moses » niedziela, 2 lutego 2014, 00:21

Ciekawe kororowe ramki :D
Moses

Postprzez BOMI21 » niedziela, 2 lutego 2014, 12:52

Prace w toku. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wnęki podwozia głównego dopasowane.

Obrazek

Porównanie niektórych części z zestawu i żywicznych zamienników - wnęki podwozia i tylna ściana kokpitu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak obecnie wygląda kokpit. Części oczyszczone z kostek wlewowych, częściowo dopasowane, ale jeszcze nieco trzeba popracować.

Obrazek
(Fot. Adam Nogły http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/a ... 87405.html )

Z kokpitem będzie ambitnie :mrgreen:
BOMI21

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 3 lutego 2014, 17:05

Prace posuwają się do przodu.

Kokpit został wpasowany. Może jeszcze coś poprawię przy samych ściankach, ale tak raczej to będzie wyglądać.

Obrazek

Jednocześnie wyszła dziwna rzecz:

Obrazek

Odległość między tablicą przyrządów a górnymi panelami i celownikiem jest za duża. Sprawdzałem, może coś źle przykleiłem, ale wszystko jest idealnie na swoim miejscu. Dziwne. Ktoś się z tym spotkał, lub ma pomysł, czym może to być spowodowane?

Obrazek

(osłona kabiny do przymiarki z innej wersji - nie chcę rysować niepotrzebnie tej właściwej. Blok celownika też do przymiarek inny)

Wnęki hamulców aerodynamicznych w toku. Jeszcze dużo tutaj będzie robione.

Obrazek

Części silnika zostały oczyszczone z kostek wlewowych.

Obrazek
BOMI21

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 3 lutego 2014, 17:56

Na pewno złożyłeś wszystko dobrze? Na tym zdjęciu widać sporą szparę, która powiększa się wraz z odległością od wiatrochronu.
Obrazek
karambolis8

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 3 lutego 2014, 17:58

karambolis8 napisał(a):Na pewno złożyłeś wszystko dobrze? Na tym zdjęciu widać sporą szparę, która powiększa się wraz z odległością od wiatrochronu.

Nie czytają :P

BOMI21 napisał(a):Odległość między tablicą przyrządów a górnymi panelami i celownikiem jest za duża. Sprawdzałem, może coś źle przykleiłem, ale wszystko jest idealnie na swoim miejscu. Dziwne. Ktoś się z tym spotkał, lub ma pomysł, czym może to być spowodowane?
BOMI21

Postprzez Czesio » poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:21

Ta kabina jest dziwna. Pamiętam że ja też miałem niezłe jaja żeby to poskładać choć brassina nie miałem. Możesz się też spodziewać szpachlowania kabiny w miejscu połączenia z garbem, ja miałem gdzieś z 1mm szpary.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:27

Czesio napisał(a):Ta kabina jest dziwna. Pamiętam że ja też miałem niezłe jaja żeby to poskładać choć brassina nie miałem. Możesz się też spodziewać szpachlowania kabiny w miejscu połączenia z garbem, ja miałem gdzieś z 1mm szpary.

To dobre, bo ja też mam tam szparę :mrgreen:
BOMI21

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:53

BOMI21 napisał(a):
karambolis8 napisał(a):Na pewno złożyłeś wszystko dobrze? Na tym zdjęciu widać sporą szparę, która powiększa się wraz z odległością od wiatrochronu.

BOMI21 napisał(a):Odległość między tablicą przyrządów a górnymi panelami i celownikiem jest za duża. Sprawdzałem, może coś źle przykleiłem, ale wszystko jest idealnie na swoim miejscu. Dziwne. Ktoś się z tym spotkał, lub ma pomysł, czym może to być spowodowane?

Czytają, ale widzą dziury i się zastanawiają.
karambolis8

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 3 lutego 2014, 18:57

karambolis8 napisał(a):
BOMI21 napisał(a):

Czytają, ale widzą dziury i się zastanawiają.

Nawet gorzej, kleją, widzą dziury i się zastanawiają :lol:
BOMI21

Postprzez BOMI21 » poniedziałek, 3 lutego 2014, 21:30

No dobra, paręnaście minut kombinowania i wszystko się wyjaśniło.

Normalnie występuje taka szpara między tylną ścianą kabiny a garbem kadłuba.

Obrazek

Wystarczy nieco wyżej wkleić (ustawić) ściankę i problem znika.

Obrazek

Powstaje natomiast szpara między podłogą kabiny a tylną ścianą, ale będzie to całkowicie niewidoczne i/lub zniknie po dalszym dopasowywaniu wanny kabiny.

Obrazek

A ze szparą między tablicą przyrządów i górnymi panelami z blokiem celownika poradziłem sobie... ściskając dwie części ze sobą.

Obrazek

(wybaczcie za paluchy na połowie kadru, ale inaczej się nie dało Obrazek )

Obrazek

Hamulce aerodynamiczne pasują do swoich wnęk (albo inaczej - wnęki pasują do kadłuba). Oczywiście jeszcze dużo poprawiania, ale wygląda to satysfakcjonująco - w poprzednich MiGach-21 Eduarda (ten jest trzeci Obrazek) zawsze obawiałem się wycinania tych wnęk, ale wyszło to nieźle, zważając na fakt, że robiłem coś takiego pierwszy raz i przy okazji zachlapałem pół stołu krwią Obrazek

Pomału przymierzam się do wnęki podwozia przedniego. Warte każdego grosza.

Obrazek

Dużo '21 Eduarda ma coś nie tak z geometrią skrzydeł. Mój egzemplarz ma tak
Obrazek

Zobaczę w rysunkach technicznych, czy tak może być.
BOMI21

Postprzez quest » wtorek, 4 lutego 2014, 08:07

Cześć
Ładne tempo. Podoba mi się.
quest

Postprzez collins » wtorek, 4 lutego 2014, 15:44

Świetnie idzie! Będę podglądał, tym bardziej, że robię miecznika z Academy :)
Jaką farbą będziesz malował wnętrze?
collins

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat