Su 20 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Su 20 1:48

Postprzez Ar2r » piątek, 24 stycznia 2014, 22:17

Zapowiada się wysokiej klasy SU :) życzę dużo cierpliwości i ukończenia modelu..
Ar2r

Reklama

Postprzez GEM » sobota, 25 stycznia 2014, 21:42

To moi Panowie i Panie ciąg dalszy wypocin.
Prace w ostatnim czasie biegną przy centropłacie i kadłubie. W skrzydle musiałem dopracować miejsce nad działkami. Postanowiłem to zrobić tak. Wymyśliłem, że te podłużne otworki zrobię z blaszki. Ale, żeby przykleić blaszkę z wykonanymi otworami to trzeba najpierw przygotować skrzydło tak, aby potem zgadzała się wysokość ostatecznej powierzchni.
W tym celu na skrzydle przykleiłem kawałek taśmy samoprzylepnej i oblałem to po obwodzie klejem CA.
Obrazek
Po przeszlifowaniu, i odklejeniu taśmy, uzyskałem uskok na grubości pod wklejenie blaszki.
Obrazek
Blaszki najlepiej by było zrobić jako trawionki, ale niestety nie opanowałem jeszcze tej techniki i niestety, ale pozostały mi do dyspozycji zajęcia z praco- techniki. Przygotowałem z płytek polistyrenu matrycę, i dłutko.
Obrazek
A następnie tym dłutkiem wyciskałem w blaszce otworki.
Obrazek
Po dopracowaniu i wyrównaniu można było przymierzyć to do skrzydła.
Obrazek
Dalej to już tylko pozostało to wyrównać i prawie gotowe.
Obrazek
Piszę prawie, bo same otworki muszę jeszcze trochę powyrównywać i dopracować.
Połówki kadłuba skleiłem i zabrałem się za nacinanie linii podziału i trasowaniu luków i paneli. Całość pomalowałem podkładem dla sprawdzenia efektów pracy.
Obrazek
W kadłubie jest również taka klapka z mini żaluzją, którą zrobiłem podobnie jak blaszki na skrzydle.
Obrazek
Wkleiłem również klapki dodatkowego wlotu powietrza do kanału.
Obrazek
Teraz czeka mnie mozolne nacinanie linii podziału na skrzydle.
Zastanawiałem się nad wariantem podwieszenia pod skrzydło belki z bombami. Ale może ktoś ze speców od podwieszeń, podpowie mi, w jakim wariancie to może wystąpić. Czy obok bomb mogą być powieszone zbiorniki z paliwem? Aires robi ładne belki i kilka rodzajów bomb. Zastanawiam się jak by to wyglądało pod modelem. Co wy na to?
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez dewertus » niedziela, 26 stycznia 2014, 17:19

GEM napisał(a):Czy obok bomb mogą być powieszone zbiorniki z paliwem?

Mogą i to nawet na belkach wielozamkowych - Su-20 z zestawem "winogron" wygląda bardzo groźnie :D
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez GEM » piątek, 31 stycznia 2014, 16:56

Meldunek z poligonu. :?
Prace skupiają się na kadłubie. Zrobiłem linie podziału i luki. Delikatnie odwzorowałem nitowanie. Z blaszki aluminiowej przykleiłem niektóre luki. A przede wszystkim dokleiłem garb i statecznik pionowy.
Jak to zwykle bywa w takim kieracie, w tej chwili nie wygląda to za bardzo ciekawie. Ale jak to pomaluję to już nic nie będzie widać. Kto ma silne nerwy proszę ocenić ten horror ;o)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dzięki uprzejmości kilku kolegów z którymi wymieniałem opinie na PW zapadła decyzja o wykończeniu modelu.
Malowanie będzie z numerem bocznym 6252.
Podwieszone będą pod kadłubem dwa zbiorniki paliwa.
Na skrzydłach belka MBD 3 plus bomby OFAB 100
A na belkach 5/6 będzie B-8M
Teraz zabieram się za wykończenie centropłatu, wiatrochron, owiewkę, wnętrze kabiny, fotel. A.. i w wolnych chwilach malują się kalki.
Cholera Grzegorz, kiedy Ty śpisz? :) :) :) :) :)
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Alex976 » piątek, 31 stycznia 2014, 17:02

GEM napisał(a):Cholera Grzegorz, kiedy Ty śpisz? :) :) :) :) :)

Mówisz sam do siebie, jest coraz gorzej :D
Model klasa, podziwiam własny wkład, cierpliwość, talent i co tam jeszcze posiadasz ;o) B-R-A-W-O! :)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Aleksander » sobota, 1 lutego 2014, 20:44

Wygląda coraz fajniej - a mnie tam szkoda, że po pomalowaniu nie będzie widać tej włożonej pracy w projekt - przyjdzie ktoś niewtajemniczony na wystawę, powie: "O, Su-20!" i pójdzie dalej, nie doceni...
Ale ponieważ model zapowiada się przynajmniej taki, jak poprzednicy, to się sam obroni! :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez GEM » sobota, 1 lutego 2014, 23:16

Ja sam często zastanawiam się nad tym, o czym piszesz Aleksandrze. A może dałoby radę zrobić zdjęcie Rentgena modelu i wtedy może było by widać te wszystkie blaszki, które są w modelu. :)
W modelach samolotów to może nie tak dużo, ale w pancerce to już tych blaszek trochę jest.
A jeśli chodzi o ten model to cóż. Przed zakończeniem prac nie można wyrokować, co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Tomek__ » niedziela, 2 lutego 2014, 11:54

Grzegorz - prześwietlenie modelu nie jest niemożliwe ;)
Jedyna sprawa to dostarczenie modelu do Warszawy - o tu: pomiary.edu.pl (Wydział PW).
Pokrojenie modelu na plasterki w tomografie to już żaden problem - zresztą popatrz na filmy z krojenia czy to jajka czy zegarka.
To da się zrobić :)

Tomek
... w czasie wolnym - zabytki techniki ...
Tomek__

Postprzez GEM » niedziela, 2 lutego 2014, 12:05

Z tym prześwietleniem to trochę fantazjowałem, ;o)
ale była by to zapewne ciekawostka.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Tomek__ » niedziela, 2 lutego 2014, 22:57

Modelowanie na tomografie jest bardzo fajne :)
Można oddzielić i pokazać z boku elementy wykonane z innego materiału - na przykład blaszki od plastiku - tak jak na filmie z jajkiem ;)

No dobra, żeby nie tylko zaśmiecać Twój warsztat wielkanocnymi gadżetami wstawię cztery strony z "broszury" wydanej przez Ministerstwo Obrony Narodowej - Dowództwo Wojsk Lotniczych (Poznań 1976) pod tytułem Samolot Su-20 Ogólne Dane i Charakterystyki Lotno-Techniczne..

Od razu dodam - ja się na Su-20 nie znam ;) Ale może Ty w tym fragmencie znajdziesz to czego poszukujesz:)
Oczywiście przez lata służby mogło się coś pozmieniać i finalnie 6252 zanim został ocalony przed byciem celem na poligonie i zaległ w magazynie MWP mógł mieć inną konfigurację podwieszeń..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wybacz za jakość - taki "starodruk"

pozdrawiam

Tomek

p.s.
Jak skończysz model postaraj się za często nie korzystać z dwóch ostatnich stron ;)
... w czasie wolnym - zabytki techniki ...
Tomek__

Postprzez GEM » poniedziałek, 3 lutego 2014, 05:59

Bardzo dziękuję.
Na pewno nie tylko mnie się przyda.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez myszoskoczek » poniedziałek, 3 lutego 2014, 15:14

Możesz też pomalować tylko jedną stronę modelu :D. Wtedy po drugiej stronie będzie widać wszystkie blaszki i polistyreny :mrgreen: :lol:

Pozdrawiam
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez GEM » niedziela, 9 lutego 2014, 00:56

Prace biegną dalej.
Skrzydła uzbroiłem w brzechwy. Wykonałem je z elementów łączonych czyli z cienkiej blaszki i polistyrenu.
Obrazek
Obrazek
Są w tej chwili prawie gotowe do przyklejenia do kadłuba. ale ponieważ jest jeszcze kilka spraw do zrobienia przy kadłubie, przede wszystkim, dopracowanie kabiny, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, chwilowo jeszcze ich nie wklejam.
Zacząłem prace nad wyposażeniem wnętrza kabiny. Wszystkie elementy są dłubane od podstaw. Wszystkie przyciski, i przełączniki robiłem z drucików miedzianych osadzanych w panelach. Przed osadzeniem drucików płytki wcześniej nawierciłem tak aby mocniej się trzymały w panelach.
Obrazek
Tak przygotowane panele zacząłem malować. W makro wygląda to może nieciekawie ale na żywo nie jest tak tragicznie. :?
Obrazek
Nie jest to może poziom zestawów waloryzacyjnych ale, jakoś trzeba sobie radzić.
CDN
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 9 lutego 2014, 07:57

Skrzydła są znakomite, panele jakby odrobinkę mniej.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez GEM » niedziela, 9 lutego 2014, 10:01

Piotrze masz rację. Te panele mnie również nie zadowalają. Wprawdzie te małe druciki mają średnicę 0.1 mm i długość ok 1 mm. a makro jest okrutne. Ale nie zwalnia mnie to od zrobienia tego lepiej. Mam pewien inny pomysł jak to zrobić. Pokombinuję. Może będzie lepiej.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat