To moi Panowie i Panie ciąg dalszy wypocin.
Prace w ostatnim czasie biegną przy centropłacie i kadłubie. W skrzydle musiałem dopracować miejsce nad działkami. Postanowiłem to zrobić tak. Wymyśliłem, że te podłużne otworki zrobię z blaszki. Ale, żeby przykleić blaszkę z wykonanymi otworami to trzeba najpierw przygotować skrzydło tak, aby potem zgadzała się wysokość ostatecznej powierzchni.
W tym celu na skrzydle przykleiłem kawałek taśmy samoprzylepnej i oblałem to po obwodzie klejem CA.

Po przeszlifowaniu, i odklejeniu taśmy, uzyskałem uskok na grubości pod wklejenie blaszki.

Blaszki najlepiej by było zrobić jako trawionki, ale niestety nie opanowałem jeszcze tej techniki i niestety, ale pozostały mi do dyspozycji zajęcia z praco- techniki. Przygotowałem z płytek polistyrenu matrycę, i dłutko.

A następnie tym dłutkiem wyciskałem w blaszce otworki.

Po dopracowaniu i wyrównaniu można było przymierzyć to do skrzydła.

Dalej to już tylko pozostało to wyrównać i prawie gotowe.

Piszę prawie, bo same otworki muszę jeszcze trochę powyrównywać i dopracować.
Połówki kadłuba skleiłem i zabrałem się za nacinanie linii podziału i trasowaniu luków i paneli. Całość pomalowałem podkładem dla sprawdzenia efektów pracy.

W kadłubie jest również taka klapka z mini żaluzją, którą zrobiłem podobnie jak blaszki na skrzydle.

Wkleiłem również klapki dodatkowego wlotu powietrza do kanału.

Teraz czeka mnie mozolne nacinanie linii podziału na skrzydle.
Zastanawiałem się nad wariantem podwieszenia pod skrzydło belki z bombami. Ale może ktoś ze speców od podwieszeń, podpowie mi, w jakim wariancie to może wystąpić. Czy obok bomb mogą być powieszone zbiorniki z paliwem? Aires robi ładne belki i kilka rodzajów bomb. Zastanawiam się jak by to wyglądało pod modelem. Co wy na to?