Ho 229 Zoukei-Mura 1:32

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Ho 229 Zoukei-Mura 1:32

Postprzez waran » środa, 5 lutego 2014, 09:34

Ha, byłem na tych zawodach, to chyba impreza "U Aviatorów" ? zdobyłem tam nawet pierwsze miejsce w kategorii dioram lotniczych i chyba wiem o kim mowa :roll: .Najbardziej pamiętny hm."występ" tego modelarza na zakończenie imprezy w auli garnizonowej :roll:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » środa, 5 lutego 2014, 09:55

MODELFUN napisał(a):Spotkałem na swojej modelarskiej drodze wielu "mędrców". Szkoda tylko że swego mędrkowania nie przekuli w czyn i akurat ONI nie stworzyli cacuszka wyznaczającego nowy standard w modelarstwie. Dlaczego? Przerost formy nad treścią? Umiejetność tylko krytykowania? A może obawa konfrontacji z podobnymi sobie?

Powiedzmy, że wiem coś na temat przekuwania "mędrkowania" w czyn.

MODELFUN napisał(a):A ganienie kogoś za to że się czymś zachwycił- do czego ma zresztą prawo- zakrawa na rzec by się chciało zwykłe buractwo. Jego zachwycił, Ciebie nie, ot co... Zapewne wyczuwasz tę niby drobną, aczkolwiek istotną różnicę pomiędzy merytoryczą oceną a ganieniem czyjegoś zachwytu.

Zdarza mi się szukać w internecie opinii na temat modeli czy zestawów waloryzujących i naprawdę wolę znaleźć jedną konkretną nawet powściągliwą wypowiedź niż puste zachwyty i peany kolesi z parciem na klawiaturę, którym podoba się dosłownie wszystko.
Można to nazywać buractwem, chamstwem czy nie wiem, megalomanią :mrgreen: ja to nazywam byciem konkretnym.

MODELFUN napisał(a):Z modeli ZM widziałem jednego z ich wczesnych- Skyraidera. I chociaż w moim odczuciu zestaw przepłacony to jako materiał wyjściowy ma potencjał, reszta to kwestia chęci, umiejętności i samozaparcia. Wykonany "prosto z pudła" też nie będzie zakałą kolekcji. Z nowszych- Shindena w 1/48- również doskonały punkt wyjścia albo wystarczająco dobra jakościowo miniatura. Jak komu pasuje...

No i dochodzimy do sedna sprawy. Przepłacone choć wyjściowo dobre zestawy. I tak też je postrzegam. Nie jako wyśmienite nie wiadomo jakie cuda ale właśnie bardzo drogie, solidne ale nie wolne od wad modele.
Mam w domu Tanka i mogę go obfotografować i skomentować, tylko nie widzę większego sensu. W Polsce ten model kupiło jak sądzę z pięć osób. Na zachodzie zestaw już został opisany. Wystarczy poszukać. Kto nosi się z zamiarem wywalenia pięciu stów bez trudu do recenzji dotrze albo się dopyta.

Heinkla 219 ZM też opisano i zrecenzowano. Model jest lepszy od zestawu Revella ale zawsze pojawia się ten sam wniosek - za drogi - oraz konkluzja, że może lepiej jednak samemu ciąć te gondole silnikowe w trzykrotnie tańszym Revellu, zmieniać kąt zaklinowania całości i przemodelować przekrój kadłuba.

A jeśli ktoś w sposób MEYTORYCZNY wskaże jak ową miniaturę poprawić to wielka mu za to chwała.

Nie miewam z tym problemów.
Dobrego dnia życzę :)
Kuba P.

Postprzez Aleksander011 » środa, 5 lutego 2014, 15:59

MODELFUN napisał(a):Robisz ŁAAAŁ bo widzisz pomalowany na szaro sklejony szkielet Hortena (btw - ten samolot się nazywał Ho IX albo docelowo Gotha 229, nie Ho 229) a nie znasz ani firmy ani tego, jak model wygląda naprawdę.
Sorry ale oceniajmy model rzeczowo a nie na zasadzie "dobre, bo kolorowe".

Nazwa Ho 229 jest jak najbardziej poprawna przyjacielu, nazwa Go 229- właśnie jest najmniej uznawana , dlatego ,że Gothaer Wagenfabrik rozpoczął zabawę z prototypami i przykleiła się tan nazwa, natomiast Ho IX , to nazwa typu nadana prze braci Horten, która służyła ich celom ,a nie wojskowym typom uzbrojenia który opisany był jako Ho 229

Co do firmy ZM , nikt Ciebie nie zmusza MODELFUN aby kupować ich modele. Względem sprostowania Skyraider był ich trzecim modelem po Shidenie w 1/32 (bo nowy 1/48 to przeskalowany 1/32 i podobnie będzie z zapowiadanymTankiem 1/48). Zasadniczo firma Zoukei-Mura zajmowała się produkcją zestawów do kolejek HO i laleczkami a'la Anime, teraz idą po linii niszowych konstrukcji lotniczych (czasem mają pecha jak to było z ich Mustangiem), których nikt nie chciał wcześniej robić w skali 1/32, dlatego należy im się szacun za to co robią.Moim zdaniem jak na kilka modeli, które zrobili wypadają jakościowo lepiej od choćby Trumpetera, który robi gnioty i to ostatnio w coraz wyższych cenach bijąc w tym względzie Tamiyę i ZM....
Ostatnio edytowano środa, 5 lutego 2014, 16:21 przez Aleksander011, łącznie edytowano 1 raz
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Postprzez Alex976 » środa, 5 lutego 2014, 16:05

Aleksander011 napisał(a):
MODELFUN napisał(a):Robisz ŁAAAŁ bo widzisz pomalowany na szaro sklejony szkielet Hortena (btw - ten samolot się nazywał Ho IX albo docelowo Gotha 229, nie Ho 229) a nie znasz ani firmy ani tego, jak model wygląda naprawdę.
Sorry ale oceniajmy model rzeczowo a nie na zasadzie "dobre, bo kolorowe".

Nazwa Ho 229 jest jak najbardziej poprawna przyjacielu, nazwa Go 229- właśnie jest najmniej uznawana , dlatego ,że Gothaer Wagenfabrik rozpoczął zabawę z prototypami, natomiast Ho IX , to nazwa typu nadana prze braci Horten, która służyła ich celom ,a nie wojskowym typom uzbrojenia..

Swoją drogą, to to są akurat słowa Kuby P., nie MODELFUNA. MODELFUN nie wstawił tego w zakładki cytatu po prostu.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez MODELFUN » środa, 5 lutego 2014, 16:08

Szanowny Kubo P
No coż, pomimo różnicy w interpetacji Twoich postów- od tych od których rozpoczęliśmy naszą dyskusję- nadal nie podałeś recepty na model doskonały.
Ostatnio edytowano środa, 5 lutego 2014, 16:41 przez MODELFUN, łącznie edytowano 1 raz
MODELFUN

Postprzez MODELFUN » środa, 5 lutego 2014, 16:13

Co do firmy ZM , nikt Ciebie nie zmusza MODELFUN aby kupować ich modele. Względem sprostowania Skyraider był ich trzecim modelem po Shidenie w 1/32 (bo nowy 1/48 to przeskalowany 1/32 i podobnie będzie z Tankiem). Zasadniczo firma Zoukei-Mura zajmowała się produkcją zestawów do kolejek HO i laleczkami a'la Anime, teraz idą po linii niszowych konstrukcji lotniczych (czasem mają pecha jak to było z ich Mustangiem), których nikt nie chciał wcześniej robić w skali 1/32, dlatego należy im się szacun za to co robią.Moim zdaniem jak na kilka modeli, które zrobili wypadają jakościowo lepiej od choćby Trumpetera, który robi gnioty i to ostatnio w coraz wyższych cenach bijąc w tym względzie Tamiyę i ZM....

Aleksander011 chyba nie ja jestem adresatem Twojej wypowiedzi
MODELFUN

Postprzez Aleksander011 » środa, 5 lutego 2014, 16:24

Fakt, to nie Twój wpis, ale niewłaściwie go wyedytowałeś...kolego Kubo co do Hortena tobie przyznaję rózgi :)
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Postprzez Kuba P. » środa, 5 lutego 2014, 16:35

No tak - nikt mi nie każe tych modeli kupować i nie kupuję.
Kupiłem Tanka H, bo to "mój" temat (podobnie kupiłem Tanka C Pacific Coast który jest wyjątkowo surowy) ale już na He 219 się nie skusiłem. Kwestia wysokiej ceny nie jest najważniejsza przy decyzji. Kupowało się nie takie rzeczy za nie taką kasę. Uniósłbym to finansowo bez większego kaca (najwyżej z lekkim).
Najgorsze jest to, że ten model Heinkla jest właśnie niespecjalnie lepszy niż Tank a sam wiesz, że Tankowi do ideału daleko. To porównanie do Bf 109 E Matchboxa naprawdę nie jest na wyrost.

W podobnej konwencji co Ta 152 czy He 219 są zrobione modele Dragona - Bf 109 E i Bf 110. Też są silniki, detale itp.
Te modele są wielokrotnie tańsze (na oko ze 3 razy) i wydaje mi się obiektywnie patrząc - trochę lepsze. O ile temat Hortena jest powiedzmy niszowy to He 219 czy Ta 152 już takie niszowe nie są. Ta 152 H w 1:32 ktoś jeszcze może puścić i nie zdziwiłbym się gdyby był to Dragon. Revell puścił swojego He 219. Czy jakikolwiek inny producent - Dragon, Hasegawa, Revell hipotetycznie wydając model Ta 152 H ustali wyższą cenę jak 40-45 ojro? Wątpię.

Patrząc na te modele ZM zastanawiam się za co tak naprawdę tyle się płaci. Za krótkoseryjną produkcję, mały nakład?
Nawet kupić tego normalnie nie można w sklepie tylko jakoś spod lady od producenta. Dziwne.
Zresztą dobra, już nie komentuję. Może przekonam się do tego całego ZM budując mojego Tanka. Póki co leży na półce i tam mu dobrze.
Kuba P.

Postprzez MODELFUN » środa, 5 lutego 2014, 16:50

Patrząc na te modele ZM zastanawiam się za co tak naprawdę tyle się płaci. Za krótkoseryjną produkcję, mały nakład?
Nawet kupić tego normalnie nie można w sklepie tylko jakoś spod lady od producenta. Dziwne.

Chyba taka specyfika modeli produkowanych w Japonii. Trochę fajerwerków i cena z kosmosu. Zapewne pamiętasz jakich koszmarnych pieniędzy chcieli goście z Trimastera za swoje multimedialne modele. A z drugiej strony to zysk na 1/32 z pewnoscią lepszy aniżeli w innych skalach. Bo licząc- formy i tak trzeba zrobić, uzyte tworzywo -groszowe różnice, resztę też trzeba dać- kalki, instrukcję, pudełko itp. A że mozna tanio wyprodukować 1/32 pokazuje Revell ze swoimi nowymi modelami z ostatnich lat- Ju-88, Ar-196, Hawk,Salamander.
MODELFUN

Postprzez Kuba P. » środa, 5 lutego 2014, 17:08

MODELFUN napisał(a):Chyba taka specyfika modeli produkowanych w Japonii. Trochę fajerwerków i cena z kosmosu. Zapewne pamiętasz jakich koszmarnych pieniędzy chcieli goście z Trimastera za swoje multimedialne modele.

No Trimaster to dobry przykład. Też japoński, też niszowe tematy, też drogo. Tyle, że Trimaster wykonał w latach osiemdziesiątych gigantyczny skok przed konkurencję. Te modele szokowały. Zobacz na finezję tych zestawów. Może nie z obecnymi zestawami ale z takimi sprzed 4-5 lat niektóre Trimastery nadal mogą śmiało konkurować. Mam ich kilka i bardzo je lubię.

Czym natomiast może konkurować taki He 219 ZM z modelem Revella? Poprawnością bryły gondol silnikowych i przekrojami kadłuba za skrzydłami? Ile osób to doceni na tyle, że wyda 3x więcej kasy na japońskiego Uhu?

MODELFUN napisał(a):A że mozna tanio wyprodukować 1/32 pokazuje Revell ze swoimi nowymi modelami z ostatnich lat- Ju-88, Ar-196, Hawk,Salamander.

O to właśnie chodzi. Ju 88 Revella (1:32) to fantastyczny model opracowany bardzo dokładnie. Hawka tez mam i bardzo mi się podoba. Salamander troszkę mniej, ale można go podrasować. Też mam, kosztował grosze.

MODELFUN napisał(a):No coż, pomimo różnicy w interpetacji Twoich postów- od tych od których rozpoczęliśmy naszą dyskusję- nadal nie podałeś recepty na model doskonały.

Receptę widać znaleźli Czesi w Eduardzie bo wykonali gigantyczny skok do przodu i najnowsze modele, takie jak Spitfire, 109 E czy MiG 21 są fenomenalne. Podobnie Tamiya zna receptę bo ich duże modele 1:32 powalają.
Dobre opracowanie merytoryczne, staranne przygotowanie form, atrakcyjny temat (co niekoniecznie znaczy, że mainstreamowy) i rozsądnie określona cena. To chyba by była ta recepta?
Kuba P.

Postprzez MIRO » środa, 5 lutego 2014, 20:32

MODELFUN napisał(a): nadal nie podałeś recepty na model doskonały.

Co prawda pytanie jest do Kuby, ale spróbuję odpowiedzieć zamiast niego, bo sprawa jest banalnie prosta:
- jakość wykonania tamijowych 32
- zgodność wymiarowa na poziomie min. Ła-5 Zvezdy
- kalki Cartografa
- żywice SBS, no ew. Airesa
- blachy Parta
- no i wszystko w cenie ICM

Acha. I najważniejsze. Temat To MUSI być Iskra.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Kuba P. » środa, 5 lutego 2014, 20:48

Obrazek
Kuba P.

Postprzez MODELFUN » środa, 5 lutego 2014, 22:04

Co prawda pytanie jest do Kuby, ale spróbuję odpowiedzieć zamiast niego, bo sprawa jest banalnie prosta:
- jakość wykonania tamijowych 32
- zgodność wymiarowa na poziomie min. Ła-5 Zvezdy
- kalki Cartografa
- żywice SBS, no ew. Airesa
- blachy Parta
- no i wszystko w cenie ICM

Nie dałbym złamanego paznokcia za to że istotnie malkontenci nie kręcili by nosem.
MODELFUN

Postprzez Kuba P. » środa, 5 lutego 2014, 22:18

A tam, odgrzewacie kotleta i zaczyna być niezjadliwy.
Tak serio bo już mnie nudzi - Kolego Szanowny, kupujesz tego Hortena? Bo Olek to wiem, że kupi. Jak mówi, że kupi to kupi. Ktoś poza nim jeszcze nabywa? Alex976 może?

;o)
Kuba P.

Postprzez quest » środa, 5 lutego 2014, 23:49

Cześć

Fajna dyskusja. Pouczająca wręcz rzekłbym.
Tylko podpowiedzta co za propagator takie przykrości czynił naszej modelarskiej młodzieży, zaintrygowaliście mnie bardzo.
Pzdr.
quest

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie