Kawanishi N1K2-J Shiden Kai [1:72]

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Kawanishi N1K2-J Shiden Kai [1:72]

Postprzez Gorim » piątek, 31 stycznia 2014, 17:00

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów w moim pierwszym warsztacie modelarskim.

Jako, że jest to mój pierwszy model od jakiś 16 lat, kiedy to krzywdziłem jakieś zestawy z dziecięcą niewinnością, sam nie wiem czego się spodziewać ;o)

Na tapetę trafia model zacnego myśliwca moich ulubionych Japończyków. Malowanie wezmę z publikacji o 343 Kokutai Gendy, z tego co kojarzę, nie było tam zbytnich odstępstw w stosunku do tego co prezentuje pudełko:
Obrazek

Zawsze uznawałem N1K2 za mniej interesujący myśliwiec niż Ki-84 czy J2M3 / J2M5, ale ostatnio zaczynam zmieniać zdanie, zobaczymy jak będzie po warsztacie :)

Oto i wypraski modelu, oraz owiewka dedykowana z firmy Rob Taurus.
Obrazek

Miejsce pracy przygotowane, herbata zaparzona, pozostaje brać się do dzieła i tymże sposobem dołączyć do szacownego grona "warsztatowiczów", banzai :!:
Obrazek

EDIT: PS: mam nadzieję, że założenie tematu jeszcze przed ukończeniem jakichkolwiek prac przy modelu nie jest naganne.
Ostatnio edytowano piątek, 31 stycznia 2014, 18:35 przez Gorim, łącznie edytowano 2 razy
Gorim

Reklama

Re: Kawanishi N1K2-J Shinden Kai [1:72]

Postprzez Alex976 » piątek, 31 stycznia 2014, 17:04

Super, zaglądam ;o)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Oberst_31 » piątek, 31 stycznia 2014, 18:02

No, fajny model! Ja osobiście muszę się przyznać bez bicia (auuuuuaaaaa!!!) że w swojej kolekcji niestety nie mam jeszcze żadnego "Japsa". Postaram się może kiedyś to zmienić. Widzę że zapowiada się niezły modelik. Pozdro!

P.S : Przy robocie niczego nie piję ani nie jem ze względu na możliwe opiłki metalu,plastiku, itp. w napoju.
" Teraz z dziadkiem, kupiliśmy sobie młodego technika, i na podwórzu (M-26) Pershinga stawiamy." :)
Oberst_31

Postprzez Sparrow » piątek, 31 stycznia 2014, 18:18

Zmień tytuł. Twój model to Shiden.
Sparrow
Sparrow

Postprzez Gorim » piątek, 31 stycznia 2014, 18:33

Edit: nie zauważyłem literówki w tytule. Przepraszam
Gorim

Re: Kawanishi N1K2-J Shiden Kai [1:72]

Postprzez zegeye » niedziela, 2 lutego 2014, 17:51

Ha, popatrzę z ciekawością.... ja też mam go rozgrzebanego....(z resztą czego ja nie mam rozgrzebanego... ;o) ) Zatrzymałem się na etapie prac w kokpicie.....
Obrazek

Którego pilota z ''Gendy'' wybrałeś?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Gorim » poniedziałek, 3 lutego 2014, 19:11

Zegeye - nie wybrałem jeszcze konkretnego pilota, mam sporo czasu bo jeszcze nie wybrałem aerografu, a malować mam zamiar tymże :-/ Respekt za takie ładne modyfikacje, może kiedyś też będę takie umiał, na chwilę obecną ograniczę się do bardziej podstawowych czynności, jak staranne złożenie części :)

Między innymi w związku z brakiem aerografu, popastwiłem się trochę nad kokpitem:
Obrazek

Obrazek
A także nad pilotem, który do czasu wyboru prawdziwego pilota, nazywać się będzie ze względu na swoją okrągłą twarz Nadwaga-san.

Obrazek

A tutaj Nadwaga-san zasiadający "za sterami".

Obrazek

Niestety zdjęcia są słabe, część przy samej lampce, część również z lampą błyskową aparatu.

Kokpit jest delikatnie zabrudzony i w paru miejscach delikatnie przetarty, ale generalnie celuje w samolot niezbyt zużyty, więc nie szalałem.

PS: tak chciałem się pochwalić, że zapomniałem po umiejscowieniu Nadwagi-sana na fotelu dokleić tylnej ściany :P
Gorim

Postprzez zegeye » poniedziałek, 3 lutego 2014, 19:15

Fajne zegary. Sam drukowałeś? czy to kalka z zestawu?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Gorim » poniedziałek, 3 lutego 2014, 19:16

Nie, to kalkomania prosto z zestawu.
Gorim

Postprzez Gorim » środa, 5 lutego 2014, 18:43

Bardzo skromny update - pierwsza w mym życiu samodzielnie wykonana modyfikacja modelu :mrgreen:

Wlew na dodatkowym zbiorniku paliwa.
Obrazek

Będzie można jeszcze poddać drobnej obróbce ten element, ale niech najpierw spokojnie przeschnie.

Po poradzie wykonania tego elementu z plasterka plastiku, pozyskałem takowy z krasnoludzkiego topora, oto efekt, chyba lepszy:

Obrazek
Gorim

Postprzez myszoskoczek » środa, 5 lutego 2014, 19:43

wg. mnie to ten korek jest nieco za gruby, spróbuj wyciąć taki z blaszki aluminiowej np. z puszki ;o), efekt będzie o niebo lepszy

Pozdrawiam
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez Gorim » czwartek, 6 lutego 2014, 16:24

Kolejny skromny update. Ciekawe ile jeszcze prób mnie czeka, nim zdjęcia staną się zadowalające. Dziś odkryłem, że w aparacie ustawiony był jakiś filtr, stąd też były takie niebieskie. Aparat dalej zaciemnia obraz, a z lampą błyskową zdjęcia nie nadają się do niczego :?

Obrazek
Pomalowałem silnik, spiłowałem też nieco wlew od zbiornika, nie wiem czy jest już dostatecznie płaski, wydaje mi się, ze po pomalowaniu powinno wyglądać dobrze. Rozpocząłem też klejenie kadłuba. Jakie są sposoby na "super" równe doklejanie stateczników poziomych? Wydaje mi się, że zrobiłem to dość dobrze, ale można by lepiej. Nie przychodzi mi do głowy nic, prócz budowy jakiś "podestów" z np. klocków lego :?:

EDIT: czy lepiej jest szpachlować kadłub/generalnie przed spodkładowaniem, czy po? Obstawiam, że po podkładzie lepiej widać co należy poprawić.
Gorim

Postprzez Alex976 » czwartek, 6 lutego 2014, 16:39

Zdjęcie wystarczy obrobić w programie graficznym, tak, żeby białe tło było białe, a nie szare ;o)
Obrazek

Dodatkowo silnik możesz teraz przelecieć srebrnym suchym pędzlem po całości, żeby go urzeczywistnić ;o)
Gorim napisał(a): Jakie są sposoby na "super" równe doklejanie stateczników poziomych? Wydaje mi się, że zrobiłem to dość dobrze, ale można by lepiej. Nie przychodzi mi do głowy nic, prócz budowy jakiś "podestów" z np. klocków lego :?:

Ja robię tak: trzymam na początku sklejany element, a kiedy klej zwiąże na tyle mocno, że część trzyma się dość stabilnie ustawiam ją pod właściwym kątem, czyli zazwyczaj prostuję :)
Gorim napisał(a): czy lepiej jest szpachlować kadłub/generalnie przed spodkładowaniem, czy po? Obstawiam, że po podkładzie lepiej widać co należy poprawić.

Poszpachluj przed podkładem, a później poprawisz rzeczy, które są źle zrobione. Jak najpierw położysz podkład, a później zaszpachlujesz, to kolejna warstwa podkładu i tak uwidoczni niedociągnięcia i znowu będziesz mu siał szpachlować i kłaść podkład :D
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Gorim » czwartek, 6 lutego 2014, 17:11

Dzięki Alex:)

Udało się jeszcze dzisiaj skleić kadłub i osobno skleić skrzydła. Na zdjęciach oba elementy jedynie złożone ze sobą. Chyba nie będzie potrzeba zbyt dużo szpachlowania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gorim

Postprzez Alex976 » czwartek, 6 lutego 2014, 17:56

Na pewno będziesz musiał popracować nad przejściem kadłub/skrzydło ;o) Mr.Dissolved Putty albo Surfacer załatwia sprawę :)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat