Nowości i zapowiedzi 1:48 AD 2014

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Nowości i zapowiedzi 1:48 AD 2014

Postprzez Komandor » czwartek, 6 lutego 2014, 22:17

Kuba P. napisał(a):A idźcie z tym, fuj fuj fuj.

Wracając do Hasegawy - ja profilaktycznie się doposażyłem w kilka stodziewiątek bo nie wiadomo nigdy co będzie a podstawowy samolot nr. 1 trzeba na wypadek W mieć :)

Cokolwiek tam Eduard nie wymyśli to Hasegawowskie późne 109, G-10 i K-4 są naprawdę ładne.
Pewnie da się zrobić lepiej - ba - na pewno się da ale to co już jest w zupełności mnie zadowala.
Dlatego tak lubię te zestawy i bym żałował, jakby znikły.

Co prawda, to prawda, też mam dwa G i dwa K, z Haski. Kuba słyszałeś coś o Gustawach Zvezdy, w 1:48, podobno miały być ?

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Reklama

Postprzez Komandor » czwartek, 6 lutego 2014, 22:28

Alex976 napisał(a):No ja właśnie głównie pisałem o Su-9/11. To super wiadomość i obowiązkowe pozycje w mojej kolekcji ;o)

Alex obejrzyj je przedtem. Nie mam zaufania do Trębacza. Po ich kiszkowatym Seafangu i jeszcze gorszym Sea Fury, aż mnie wzdryga na wieść o nowościach Trumpka. Mnie natomiast cieszy Guardian z MPMu. Miałem kiedyś żywicznego z Collecte Aire i jak szybko go kupiłem, tak szybko sprzedałem.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Komandor » czwartek, 6 lutego 2014, 22:31

karolkonw napisał(a):Ja tam jestem ciekawy Corsarzy od Chinola- ktoś lepił ?

Dramat, późne wersje, to lepsza stara Hasegawa.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Kuba P. » czwartek, 6 lutego 2014, 22:53

Komandor napisał(a):Kuba słyszałeś coś o Gustawach Zvezdy, w 1:48, podobno miały być ?

Pozdrawiam
Paweł

Tak, był taki plan jednak bez konkretów. Kontaktowałem się z jednym z konsultantów modelu i mieli zamiary na wydanie kolejno G-2 i G-4 kończąc na G-6. Obecnie spodziewałbym się prędzej zestawu Eduarda (G-6) bo już pokazują artworki. Pewnie lada tydzień ujrzymy pierwsze wypraski.
Strach trochę skomentować ten fakt, wszak można buracko stratować delikatną psyche współmodelarza ale ja osobiście łączę z tym G-6 Edka olbrzymie nadzieje.
Kuba P.

Postprzez Murek » sobota, 8 lutego 2014, 23:32

Komandor napisał(a):Murek - jak wygląda ten Spit IX z Edka, jeszcze o nim nie czytałem. Mam ICMa i dodatki do niego, jest dużo gorszy od Spita Edka ?

Jak wygląda Spit IX Eduarda? Ojej, niesamowicie!!!! Mam kilka ICM-ów, jeszcze żadnego nie robiłem ale wydaje mi się że Eduard na długo podniósł poprzeczkę bardzo, bardzo wysoko i modele ICM-u po prostu przegrywają. To już inna epoka modelarska. Poszukaj sobie inboxu lub (najlepiej) obejrzyj na żywo.
Murek

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 9 lutego 2014, 11:16

A ja z innej beczki. Eduard zapowiedział "Phantom F-4B Good Morning Da Nang" - edycję wyprasek Academy. Czy to są te nowe formy? Bo jakoś nie znalazłem informacji na ten temat. Nie pamiętam, czy Academy miał jakieś stare formy F-4B, jeśli nie było nic takiego, to wszystko byłoby jasne. Chciałbym się upewnić.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Jurek Greinert » niedziela, 9 lutego 2014, 11:24

Dzięki Maćku za zmianę wątku, zapowiadało się 5 stron o wziernikach w Emilach - ależ to zapowiedzi na 2014 :mrgreen: choć szacunek dla tych którzy to rozkminają. :oops:
Co do Phantoma to jak zwykle brak inboxa na ich stronie. Miejmy nadzieję że zgodnie z tradycją wezmą Academy, czyli nowe ramki. Jest tylko jeden problem - cena, a na dodatek ich profipaki zaczynają być ubogie. Kiedyś jak dla mnie załatwiały temat. Teraz coś zawsze dokupuję.
Aczkolwiek Martola zapowiedziała ten model za 199 - coś za tanio jeśli ma mieć nową Academy w środku
Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 9 lutego 2014, 11:37 przez Jurek Greinert, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez BOMI21 » niedziela, 9 lutego 2014, 11:34

Jurek Greinert napisał(a):Dzięki Maćku za zmianę wątku, zapowiadało się 5 stron o wziernikach w Emilach - ależ to zapowiedzi na 2014 :mrgreen: choć szacunek dla tych którzy to rozkminają. :oops:
Co do Phantoma to jak zwykle brak inboxa na ich stronie. Miejmy nadzieję że zgodnie z tradycją wezmą Academy, czyli nowe ramki. Jest tylko jeden problem - cena, a na dodatek ich profipaki zaczynają być ubogie. Kiedyś jak dla mnie załatwiały temat. Teraz coś zawsze dokupuję.
Aczkolwiek Martola zapowiedziała ten model za 199 - coś za tanio jeśli ma mieć nową Academy w środku
Maciek_66 napisał(a):A ja z innej beczki. Eduard zapowiedział "Phantom F-4B Good Morning Da Nang" - edycję wyprasek Academy. Czy to są te nowe formy? Bo jakoś nie znalazłem informacji na ten temat. Nie pamiętam, czy Academy miał jakieś stare formy F-4B, jeśli nie było nic takiego, to wszystko byłoby jasne. Chciałbym się upewnić.

Leniwy jestem, to skopiowałem swój post z modelworka: :mrgreen:

BOMI21 napisał(a):
€duard napisał(a):Other companies’ plastic will continue to be offered in the Limited Edition line. The F-4B will do doubt become the most talked about Limited Edition release in our history. The F-4B will be
released under two names, the first being ‘Good Morning Da Nang!’, and will offer the choice of five MiG killers from the Vietnam War. The other will cover the F-4B under the name ‘Phantom Bicentennial’, and will cover aircraft marked
in honor of the 200th aniversary of the American Declaration of Independence. Naturally, we will also give some attention to the F-4C and D. The kit dubbed ‘Good Morning Da Nang!’ will be interesting in the accessories included, and will be one of the most ambitious to date in this line and will include not just photoetched, but also Brassin seats, wheels and exhausts, fabric seatbelts produced by HGW, and the decal sheet will be a premiere in and of itself made in the USA, designed by Furball Aero-design.

- Plastik Academy
- Blachy
- Maski
- Żywiczne fotele (2 sztuki)
- Żywiczne koła
- Żywiczne dysze silników
- Pasy do foteli z materiału (produkcji HGW)
- Kalkomanie produkcji amerykańskiego Furball Aero-design

Chwalą się, że to będzie ich najwypaśniejszy zestaw z serii "Limited Edition" jaki się udało póki co wydać.
Na pewno warto obserwować ich profil na Fejsie, zawsze z wyprzedzeniem publikują projekt pudełka, na którego bokach jest wszystko ładnie pokazane. Ja się skuszę.

BOMI21 napisał(a):Obrazek

€duard napisał(a):Markings and accessories previews will follow soon
BOMI21

Postprzez Komandor » niedziela, 9 lutego 2014, 12:09

Czołem Waszmościom.
"'....Od nowego modelu nie oczekuję, że nie będzie bez błędów. Oczekuję, że poprawi część grzechów starych modeli, ale nie pogorszy tego, co w tamtych modelach zrobiono dobrze. Jak dla mnie Bf 109 E Hasegawy i Tamiya w dopracowaniu drobiazgów po prostu są lepsze...."
Zgadzam się w 100 %, o to w nowych produktach chodzi ! Po co następny model z błędami. Dla mnie, nity nie są wyznacznikiem poprawności modelu. Dla mnie wypuszczanie nowych modeli, z błędami, to bardzo przykra rzecz. Czekam na nowy model, wydaje mi się, że będzie lepszy..... lepszy ? Okazuje się, że nowy model, to porażka, w stosunku do wypustu sprzed 20 lat ! ! ! Tak jest z Sea Fury, w skali 1:48 - nowy model Trumpetera, to jeden wielki zlepek błędów - np. osłona kabiny przypomina tę z MiG-15, a nie z Tempesta. Nawet dla "Niciarzy" jest porażką, bo nity wyglądają jakby ktoś strzelał do tego samolotu z półcalówki. Stary Hobby Craft, jest o niebo lepszy. Tak samo Seafang/Spitful z Trumpetera np. ma źle umiejscowione w kadłubie skrzydła i za szerokie przejście skrzydło - kadłub, model firmy Falcon z vacu, jest pod tym względem poprawny. Jeszcze raz pytam : po co mam kupować nowy model, jeśli okazuje się on gorszy i co ciekawe bardzo dużo droższy od starego ? ! ? ! Co do Bf-109, to Hasegawa.

Chłopacy - Kuba i Murek - Jak merytorycznie wygląda ten Spit z Edka, planuję zakupić dwa i chciałbym wiedzieć, czy broń w skrzydłach jest dobrze rozmieszczona i czy kadłub i statecznik pionowy leżą w planach. Aha, nie jest to czasem kopia wyprasek ze Special Hobby ? Special wypuścił kilka Seafire III, jak wiadomo to lekko zmodyfikowane IXki. Mam takie przeczucie, oby błędne. Choć Seafire ze Speciala, nie są złe, na pewno lepsze niż "skiszkowane kadłubowo" Hasegawy. Przy okazji bardzo NIE recommend nowego Seafire I z Haski. W pudełku są wypraski ( kadłub skrzydła ) z ich Vki, ze wszystkimi przykrymi błędami. Lepiej kupić Vc z Tamki i dorobić kilka elementów charakterystycznych dla wersji morskich - hak, uchwyty do przenoszenia na pokład, łatki wzmocnienie kadłuba.

Pozdrawiam.
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Murek » niedziela, 9 lutego 2014, 12:51

Ja nie siedzę zbyt mocno w Spitach ale nowym Mk. IX Edka jest oczarowany (posiadam). Kup wersję weekend za około 60zł - nie będziesz zawiedziony. Na forum kilka miesięcy temu było głośno o nowym Spicie, poszukaj, poczytaj, zacznij zbierać fundusze... ;o)

Zerknij http://www.hyperscale.com/2013/reviews/ ... ewbg_1.htm

A jeszcze chciałem w sprawie nowego Bf 109G-6 z Edka napisać. Na zdjęciu widać felgi starszego typu, śmigło z węższymi łopatami i rynienki MG17 czyli, że można się spodziewać nie tylko G-2 ale również F.
Murek

Postprzez karolkonw » niedziela, 9 lutego 2014, 13:46

Murek napisał(a):A jeszcze chciałem w sprawie nowego Bf 109G-6 z Edka napisać. Na zdjęciu widać felgi starszego typu, śmigło z węższymi łopatami i rynienki MG17 czyli, że można się spodziewać nie tylko G-2 ale również F.

W eduardinfo było info:0 że bezie g6 potem w jednym boxie f2/f4 a w royal class chyba g2
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez Boogeyman » niedziela, 9 lutego 2014, 14:40

Eee wersje F to już robi i tak znakomita(jak dla mnie) Zvezda. Mnie intryguje Gustaw. Jeśli będzie się tak samo przyjemnie składał jak Emil(merytoryczność pomińmy) to chyba się skuszę :D
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 9 lutego 2014, 14:41

Chodzi mi o to, czy Eduard zapakuje wypraski identyczne z tymi, które Academy pakuje w pudełku, jak na zdjęciu poniżej?
Obrazek
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez BOMI21 » niedziela, 9 lutego 2014, 14:44

Maciek_66 napisał(a):Chodzi mi o to, czy Eduard zapakuje wypraski identyczne z tymi, które Academy pakuje w pudełku, jak na zdjęciu poniżej?
Obrazek

Tak.
BOMI21

Postprzez Murek » niedziela, 9 lutego 2014, 17:17

Boogeyman napisał(a):Eee wersje F to już robi i tak znakomita(jak dla mnie) Zvezda. Mnie intryguje Gustaw. Jeśli będzie się tak samo przyjemnie składał jak Emil(merytoryczność pomińmy) to chyba się skuszę :D

Zvezda jest bardzo dobra co nie znaczy, że model Eduarda nie może być lepszy. Nie wiem jak w F4 ale w wersji F2 oszklenie ma dziwny uskok na części odchylanej a w starym typie osłony jest tych uskoków więcej (także na wiatrochronie), chwyt powietrza do sprężarki ma zły kształt, kalki są kiepskie, niekonsekwentnie kilka podziałów blach na kadłubie zaznaczono nie jak większość w postaci wgłębnych linii tylko jako zakładkę, a wspomniane linie są bardzo delikatne (płytkie). No i nie ma nitowania ;o)
Murek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie