przez Komandor » niedziela, 9 lutego 2014, 12:09
Czołem Waszmościom.
"'....Od nowego modelu nie oczekuję, że nie będzie bez błędów. Oczekuję, że poprawi część grzechów starych modeli, ale nie pogorszy tego, co w tamtych modelach zrobiono dobrze. Jak dla mnie Bf 109 E Hasegawy i Tamiya w dopracowaniu drobiazgów po prostu są lepsze...."
Zgadzam się w 100 %, o to w nowych produktach chodzi ! Po co następny model z błędami. Dla mnie, nity nie są wyznacznikiem poprawności modelu. Dla mnie wypuszczanie nowych modeli, z błędami, to bardzo przykra rzecz. Czekam na nowy model, wydaje mi się, że będzie lepszy..... lepszy ? Okazuje się, że nowy model, to porażka, w stosunku do wypustu sprzed 20 lat ! ! ! Tak jest z Sea Fury, w skali 1:48 - nowy model Trumpetera, to jeden wielki zlepek błędów - np. osłona kabiny przypomina tę z MiG-15, a nie z Tempesta. Nawet dla "Niciarzy" jest porażką, bo nity wyglądają jakby ktoś strzelał do tego samolotu z półcalówki. Stary Hobby Craft, jest o niebo lepszy. Tak samo Seafang/Spitful z Trumpetera np. ma źle umiejscowione w kadłubie skrzydła i za szerokie przejście skrzydło - kadłub, model firmy Falcon z vacu, jest pod tym względem poprawny. Jeszcze raz pytam : po co mam kupować nowy model, jeśli okazuje się on gorszy i co ciekawe bardzo dużo droższy od starego ? ! ? ! Co do Bf-109, to Hasegawa.
Chłopacy - Kuba i Murek - Jak merytorycznie wygląda ten Spit z Edka, planuję zakupić dwa i chciałbym wiedzieć, czy broń w skrzydłach jest dobrze rozmieszczona i czy kadłub i statecznik pionowy leżą w planach. Aha, nie jest to czasem kopia wyprasek ze Special Hobby ? Special wypuścił kilka Seafire III, jak wiadomo to lekko zmodyfikowane IXki. Mam takie przeczucie, oby błędne. Choć Seafire ze Speciala, nie są złe, na pewno lepsze niż "skiszkowane kadłubowo" Hasegawy. Przy okazji bardzo NIE recommend nowego Seafire I z Haski. W pudełku są wypraski ( kadłub skrzydła ) z ich Vki, ze wszystkimi przykrymi błędami. Lepiej kupić Vc z Tamki i dorobić kilka elementów charakterystycznych dla wersji morskich - hak, uchwyty do przenoszenia na pokład, łatki wzmocnienie kadłuba.
Pozdrawiam.
Paweł
Pozdrawia Paweł