Wingnut Wings Modele 1:32 I w.ś.

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Wingnut Wings Modele 1:32 I w.ś.

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 21 kwietnia 2009, 11:48

Dziś przyszły do mnie maile z Urzędu Skarbowego. Doliczyli po 60 zł VAT do każdego modelu.
wojtek_fajga

Master od Tin

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 21 kwietnia 2009, 14:37

W Nowej Zelandii dzieją się rzeczy niesamowite...te modele Wingnut Wings to jakby element uboczny pasji do szmatopłatów reżysera "Władcy pierścieni" Petera Jacksona . Niedawno oblatano tam zupełnie nowy "model" Fe-2b w skali 1:1 z oryginalnym silnikiem. :shock:
I wygląda na to, ze będzie tego więcej!
http://thevintageaviator.co.nz/node
Grzegorz2107

Postprzez waran » wtorek, 21 kwietnia 2009, 17:42

Kurde szok ,takie strony to przyjemnoś dla oczu i serca .Marzenie- gość ma tyle kasy to mógłby w przyszłości nakręcić jakowyś fabularny film o historii lotnictwa ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez kojot nemo » wtorek, 21 kwietnia 2009, 18:40

Witam!

Trzynastego kwietnia zamawiałem i już myślałem ,że cło mnie ominęło,ponieważ żadnego meila nie otrzymywałem z dhl.Dziś niespodzianka z dhl przyszła pocztą listonoszową-dokumenty do wypełnienia :( .Telefonicznie Pan mnie poinformował ,że płaci się cło powyżej 29 dolarów amerykańskich.Tak więc Panowie dopłacamy 22% do wartości każdego modelu.Mam nadzieję ,że w Poznaniu nie doliczą jeszcze swojego kosztu transportu.

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Postprzez kojot nemo » środa, 22 kwietnia 2009, 14:05

Witam!

Dziś miałem telefon co to jest za model samolotu-będzie latał,czy stał na półce.Ja odpowiedziałem ,że to taka zabawka i jak kiedyś może skleję to będzie stała na półce.Jak powiedziałem ,że zabawka ,to czy ma jakiś certyfikat CE na rynek europejski.Załamka!!!!
Paczka już po odprawie celnej i się okazało,że dopłacam po prawie 60zł vatu od modelu ,oraz ku mojemu zaskoczeniu ponad 70zł za skorzystanie z usługi dhl przy odprawie celnej!Zainkasowali sobie wartość połowy modelu,czyli wychodzi ponad 400zł za model!Fajnie :mrgreen: Możliwe tylko w Polsce!

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Postprzez Robert Latosiński » środa, 22 kwietnia 2009, 14:27

Jeżeli nie jest jeszcze za późno to spróbuj wyjaśnić sprawę w DHL.
Pewnie nikt ci nie powiedział, że jeżeli nie korzystasz z zabezpieczenia firmy DHL to nie pobierają opłaty za to zbezpieczenie w wysokości własnie tych 72 zł.
Na pewno dostałeś upoważnienie do wypełnienia od DHL. Na tym upoważnieniu trzeba zaznaczyć, że nie korzystasz z tego zabezpieczenia. Ja tak zrobiłem i muszę zapłacić tylko VAT 60 zł.
I na to wszystko z zagranicy patrzą , bo dużo zagląda ...
Robert Latosiński

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 22 kwietnia 2009, 15:08

kojot nemo napisał(a):Jak powiedziałem ,że zabawka ,to czy ma jakiś certyfikat CE na rynek europejski.Załamka!!!!

to nie jest zabawka tylko MODEL REDUKCYJNY
http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_celna/web/pubdocument_EN?publicationName=not&ncode=209503&Day=26&Month=09&Year=2008
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 22 kwietnia 2009, 15:08

mówiłem- odprawiać samodzielnie,a nie upoważniać DHL..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez PrzemoL » środa, 22 kwietnia 2009, 16:59

Dotąd myślałem, że te fantastyczne modele mają tylko jedną poważną wadę - stanowczo zbyt duża skala. Ale teraz widzę, że dzięki gorliwości naszych celników mają też stanowczą zbyt wysoką cenę.

W Nowej Zelandii dzieją się rzeczy niesamowite...te modele Wingnut Wings to jakby element uboczny pasji do szmatopłatów reżysera "Władcy pierścieni" Petera Jacksona . Niedawno oblatano tam zupełnie nowy "model" Fe-2b w skali 1:1 z oryginalnym silnikiem. :shock:
I wygląda na to, ze będzie tego więcej!
http://thevintageaviator.co.nz/node

Tak naprawdę to powstały dwa FE2b - jeden już lata, zdaje się miał oficjalną premierę na pokazie lotniczym 10 dni temu. A drugi ma gotową konstrukcję, brak tylko pokrycia płóciennego. Zainteresowanym polecam najnowszy Windsock Datafile Special "The FE2b flies again" - książka warta każdego pensa z 20 funtów, które kosztuje. Zawiera opis użycia bojowego, mnóstwo zdjęć archiwalnych oraz w drugiej części opis pisany i fotograficzny budowy repliki FE2b - rewelacyjny materiał do budowy modelu. Mam nadzieję, że kiedyś ktoś wyda takie cudo w mojej skali 1/72. Bo jak nie, to ostrzegam, że zrobię go od podstaw. ;o)
Namarie...
PrzemoL

Postprzez shivadog » środa, 22 kwietnia 2009, 17:43

Na Hyperscale jest od dziś Theme Pics Wingnut Wings,
na razie ruchu tam nie ma ale pewnie będzie można podejrzeć to i owo.
shivadog

Postprzez kojot nemo » środa, 22 kwietnia 2009, 17:50

Robert Latosiński napisał(a):Jeżeli nie jest jeszcze za późno to spróbuj wyjaśnić sprawę w DHL.
Pewnie nikt ci nie powiedział, że jeżeli nie korzystasz z zabezpieczenia firmy DHL to nie pobierają opłaty za to zbezpieczenie w wysokości własnie tych 72 zł.
Na pewno dostałeś upoważnienie do wypełnienia od DHL. Na tym upoważnieniu trzeba zaznaczyć, że nie korzystasz z tego zabezpieczenia. Ja tak zrobiłem i muszę zapłacić tylko VAT 60 zł.

Niestety mój błąd zaznaczyłem ,że będę korzystał z zabezpieczenia chociaż do tej pory nie wiedziałem co to jest to zabezpieczenie.Kolo chciał pełnomocnictw to wypełniałem wszystko na tak :mrgreen:Myślałem,że całe załatwianie z urzędem celnym jest zawarte w koszcie wysyłki.

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
kojot nemo napisał(a):Jak powiedziałem ,że zabawka ,to czy ma jakiś certyfikat CE na rynek europejski.Załamka!!!!

to nie jest zabawka tylko MODEL REDUKCYJNY
http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_celna/web/pubdocument_EN?publicationName=not&ncode=209503&Day=26&Month=09&Year=2008

Tłumaczyłem ,że to jest model redukcyjny ,tylko były pytania o ten model redukcyjny czy to na półkę czy z napędem,więc dosłownie powiedziałem ,że to model samolotu w skali do sklejania,ale chyba nic nie dało ,więc wyjechałem,że to taka zabawka na półkę w stylu patrz na mnie i nie dotykaj.

Polak mądry po szkodzie ;o) Już teraz będę wiedział na przyszłość.

Ciekawe na kiedy planują wypuścić Gothe G.IV :?: :?:

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 22 kwietnia 2009, 18:52

PrzemoL napisał(a):Tak naprawdę to powstały dwa FE2b - jeden już lata, zdaje się miał oficjalną premierę na pokazie lotniczym 10 dni temu. A drugi ma gotową konstrukcję, brak tylko pokrycia płóciennego. Zainteresowanym polecam najnowszy Windsock Datafile Special "The FE2b flies again" - książka warta każdego pensa z 20 funtów, które kosztuje. Zawiera opis użycia bojowego, mnóstwo zdjęć archiwalnych oraz w drugiej części opis pisany i fotograficzny budowy repliki FE2b - rewelacyjny materiał do budowy modelu. Mam nadzieję, że kiedyś ktoś wyda takie cudo w mojej skali 1/72. Bo jak nie, to ostrzegam, że zrobię go od podstaw. ;o)

W ostatnim "Aeroplane" jest to temat główny , z masą zdjęć i wywiadów z twórcami .
Grzegorz2107

Postprzez PrzemoL » środa, 22 kwietnia 2009, 19:00

W ostatnim "Aeroplane" jest to temat główny , z masą zdjęć i wywiadów z twórcami .

Tak, to też widziałem. Ale nawet tym, którzy czytali ten numer Aeroplane również polecam nowego WDS. Jest tam o wiele więcej zdjęć z budowy, że nie wspomnę o części historycznej. Ja dodatkowo sobie kupiłem nowy WD 134 na temat FE2d - fajnie się uzupełniają.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez wojtek_fajga » sobota, 25 kwietnia 2009, 15:37

Ja już mam modele od piątku. Doszedł tylko VAT - 60 zł za model. Modele są takie ładne jak na stronie www firmy pokazano. Bardzo ładne są pudełka - foliowane folią matową z inkrustacjami folią srebrną metaliczną, bardzo solidne. Instrukcja na grubym kredowym papierze. Poziom poligraficzno - introligatorski opakowania i instrukcji na najwyższym poziomie. Jeszcze tak zapakowanego modelu i z taką instrukcją nie widziałem... :->
Zamówiłem sobie zaraz jeszcze S.A. 5a ze względu na silnik Hispano - przyda się do Bristola... ;o)
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez kojot nemo » sobota, 2 maja 2009, 17:13

Witam!

Zdjęcia kolejnych nowości jak Gotha G.IV,Albatros D.V,Pup ,RE 8 oraz Fokker D.VII

http://rnzaf.proboards.com/index.cgi?board=Modelling&action=display&thread=8918

Oj będzie płakał portfel :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie