P-47D-25-RE 'reaktywacja' Academy 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-47D-25-RE 'reaktywacja' Academy 1/48

Postprzez greatgonzo » czwartek, 23 kwietnia 2009, 23:41

Wnęki przytarłem kiedyś i przykurzyłem trochę. To takie pewne ruchy, o których wiadomo, że nie zaszkodzą, kiedy przyjdzie czas na nie (te wnęki). Do tego czynu skoniło mnie zmęczenie kolejnymi korektami kamuflażu i otarcia na F4U T.Rexa. Musiałem mieć swoje natychmiast :mrgreen: ! Wnęki doczekają się swojej kolei. Ale czy łosiek? Mimo moich nieśmiałych aluzji nikt jeszcze nie zdecydował się wytłumaczyć mi co to dokładnie jest.

Zakładam, że nie pytasz o wnękę kółka ogonowego, bo... :evil: ;o)
greatgonzo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 23 kwietnia 2009, 23:50

Łosiek- (od "wash") płukanka z rozcieńczonej ciemnej farby nakładana na (koniecznie błyszczącą!) powierzchnię. Dodaje się do niej często środki zmniejszające napięcie powierzchniowe (płyn do naczyń), dzięki czemu gromadzi się ona głównie w zakamarkach i szczelinach, powodując uwypuklenie cieni naturalnie obecnych w tych miejscach. W połączeniu z "suchym pędzlem" robionym jasną farbą, i uwypuklającym oświetlone wystające elementy, pomaga zwiększyć wrażenie plastyczności dość płaskich elementów modelu. NIE MYLIĆ Z BRUDZENIEM!!!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 24 kwietnia 2009, 00:33

Nikt nie potrafi wytłumaczyć co to jest łosiek tak jak Piotrek :lol:
A tak poważnie to zachęcam Cię Radek bo teraz wnęki trochę odstają od świetnej reszty malowania.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez greatgonzo » piątek, 24 kwietnia 2009, 02:24

Jako się rzekło na wnęki przyjdzie czas, choć nie obiecuję łośka. Dzięki Piotrze!
greatgonzo

Postprzez LazyCat » niedziela, 17 maja 2009, 12:06

Hej, Gonziarzu do roboty LOL
Troche mi zabraklo twej pracy. Prawie sie zgadzam z Twoja interpetacia camo a po ostatecznej przeprowadzce NARESZCIE moge wrocic do modelarstwa i Gaby jest na warsztacie (lacznie z Fw190D-9 brazowa 4).
Wnetrza luk podwozia oczywiscie byly przybrodzone a jak to odtworzysz Twoja sprawa.
Wracajac do camo, sa sprzeczne informacije i ja sie przychylam do tej gdzie kadlub jest calokowicie w kolorach RAF ale spod skrzydel i stateczniki sa w NM.
Kwestia do ktorego miejsca jest MSG pomiedzy kadlubem i skrzydlem. Pozostawiam pokrywy podwozia w NM. Ogladajac filmik gdze Gabby koluje mnie do tego sklania. Ponadto wyglada na to ze na pokrywach kol jest "probka" camo.
Anyway, great job!
Obrazek
LazyCat

Postprzez caughtinthemiddle » niedziela, 17 maja 2009, 12:13

LazyCat napisał(a):(lacznie z Fw190D-9 brazowa 4).

Pokaż proszę :)
Ciekaw jestem, czy ogon odlałeś z jakiegoś modelu Tanka czy też aftermarket?
Sorry za OT :mrgreen:
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez LazyCat » niedziela, 17 maja 2009, 13:36

caughtinthemiddle napisał(a):
LazyCat napisał(a):(lacznie z Fw190D-9 brazowa 4).

Pokaż proszę :)
Ciekaw jestem, czy ogon odlałeś z jakiegoś modelu Tanka czy też aftermarket?
Sorry za OT :mrgreen:

- pokarze ale osobn watek.
Obrazek
LazyCat

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 18 maja 2009, 13:25

LazyCat napisał(a):Ogladajac filmik gdze Gabby koluje mnie do tego sklania. Ponadto wyglada na to ze na pokrywach kol jest "probka" camo.

Jaki filmik?! Gdzie filmik?!
Kamufaż na kołpakach był na pewno.

caughtinthemiddle napisał(a):Sorry za OT

Śmiało! :D
greatgonzo

Postprzez LazyCat » wtorek, 19 maja 2009, 01:05

Nagralem go sto lat temu z TV. Mizernej jakosci (to nagranie) nie pamietam jaki to byl cykl programow. Ten konkretny byl o Thunderbolt, wywiad z Gabby i te kilka klatek zrobione dla fotoreoprterow. Jak zaladuje na server (nie jest malenki) to Ci przesle link OK?
Obrazek
LazyCat

Postprzez greatgonzo » wtorek, 19 maja 2009, 01:06

:D
greatgonzo

Postprzez trex73 » wtorek, 19 maja 2009, 13:16

http://www.youtube.com/watch?v=itMJlcOktMU
Na początku tego filmiku jest parę ujęć. LazyCat jeśli posiadasz coś innego to również proszę o upublicznienie materiału ;o)
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez LazyCat » środa, 20 maja 2009, 03:08

Mam to samo, choc troche dluzszy segment. Powinno byc na DVD P47 Thunderbolt z serii Wings. Moja kopia jest bardzo kiepskiej jakosci.
tutaj jest link: http://store.discovery.com/detail.php?p=84945

Tutaj lepsze zdjecie

Obrazek
Obrazek
LazyCat

Postprzez greatgonzo » niedziela, 24 maja 2009, 23:56

Jakoś tak się dziwnie złożyło, że niektóre powierzchnie płatowca nie zestarzały się wcale. Konkretnie powierzchnie sterowe. Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać :lol: Jeszcze okazało się, że zabrakło na którejś lotce zielonej plamy. Te poprawki połączyłem z kontynuacją produkcji kamuflażu.

W czasie swojej krótkiej służby samolot był parę razy przemalowywany. Grzbiet kadłuba za kabiną i góra skrzydeł, czyli miejsca gdzie początkowo były pasy inwazyjne, to przestrzenie, gdzie lakier był nowszy. Chciałem przedstawić ślad po tej czynności. W tym celu podmaskowałem model:
Obrazek
Nie przejmowałem się jakąś ogromną precyzją umiejscowienia masek. Potrzebne mi były by z grubsza wyznaczyć granicę nowego lakierunku. W ramach wyznaczonych przez maski ponownie pryskałem zielonym i szarym. To po to by zakryć uzyskane wcześniej ślady zmęczenia powłoki. Na grzbiecie kadłuba nawet nie bawiłem sie w maski.

Linie graniczne pokazały się na modelu. Teraz, już bez masek poprawić trzeba będzie kamuflaż. W dodatku zielony wyszedł za jasny i to też trzeba będzie skorygować:
Obrazek

Linie przejścia nowego i starego uzyskałem z ręki oddalając stopniowo aerograf od malowanej powierzchni, by przejścia te były dość rozmyte i odpowiadały w skali przejściom jakie dałby pistolet lakierniczy w 1:1. Tak mi się wydaje, że tak właśnie to powstawało latem 1944 roku. Ponownie pojechałem zielonym, tym razem przyciemnionym czernią. W sumie pryskało się 'na luzaku' i tylko w jednym miejscu złapałem stresa i dyszka fuknęła niekontrolowanym odkurzem - znaczy jedno dodatkowe ładowanie aerografu szarym :lol: . Jeszcze trzeba było skorygować błąd nadmiernej szerokości zielonego pasa pod serialem na stateczniku i podpieścić zużyte fragmenty kamuflażu. Mocno rozcieńczona mieszanka lakieru z białym trafiła na lotnicze 'stars &stripes' i w rózne inne miejsca ze szczególnym uwzględnieniem linii łączeń starego i nowego:
Obrazek

Tak to mniej więcej wygląda. Świeże malowanie wymagać będzie jeszcze przetarcia no i trzeba będzie jeszcze pokombinować przy werniksie. Laserunkowymi warstwami szarej i zielonej emalii przytłumiłem przy okazji okopcenia od browningów. Do tego jeszcze będę wracał, podobnie jak do wycieków spod paneli:
Obrazek
Obrazek
greatgonzo

Postprzez Seweryn » poniedziałek, 25 maja 2009, 06:16

Ale mi się ten model podoba :)
Seweryn
Seweryn

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 25 maja 2009, 14:50

Mnie też - a także podejście "artystyczno-malarskie" do tematu ! Ale czekam z niecierpliwością na finał !
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat