Dornier Do-17Z "Classic Airframes" 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Dornier Do-17Z "Classic Airframes" 1/48

Postprzez dewertus » sobota, 8 lutego 2014, 14:39

Nie sugeruj się zdjęciami wcześniejszych wersji - "Z" miała przebudowaną kabinę. Sprawdzę, czy w monografii Kagero coś jeszcze jest...

A poniżej, to co "na szybko" znalazłem w archiwum ;o)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 8 lutego 2014, 17:46

Dziękuję Hubert
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 16 lutego 2014, 16:25

#W oczekiwaniu na żywiczne magazynki do MG, które we wnętrzu dorniera walały się dosłownie wszędzie wziąłem się za wnęki podwozia. Wyciąłem ścianki (jedna połówka przed zabiegiem a druga po)
Obrazek
W wycięte miejsca wstawiłem imitację kratownicy skrzydła-po złożeniu i tak niewiele będzie widać ale cos tam nieuzbrojonym okiem sie dostrzeże ;o)
Obrazek
No i wyciąłem stery kierunku
Obrazek
Ożebrowałem gołe ścianki komory podwozia:
Obrazek
..i znalazłem kilka żywicznych magazynków w złomie modelarskim więc zabrałem sie za wnetrze-oczywiście to kropla w morzu potrzeb (Danielu w intencji szybszej dostawy z Czech w ramach voo-doo zakopałem całego kurczaka zakupionego w Agryfie ;o) ). Prawa strona wyposażona a lewa w budowie. Dodałem parę brakujących wręg oraz część oszklenia, które wpasowałem na mocny wcisk (oczywiście nie obyło się bez wstawek i szpachlowania)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Alex976 » niedziela, 16 lutego 2014, 16:58

Ładnie się to prezentuje.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez MIRO » niedziela, 16 lutego 2014, 20:45

Oj, zaczyna się zabawa z oszkleniem. Już się niepokoję ;o)
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 17 lutego 2014, 13:24

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):#W oczekiwaniu na żywiczne magazynki do MG, które we wnętrzu dorniera walały się dosłownie wszędzie

Ale kaemów też było na bogato upchane… maksymalnie aż 8 sztuk na dość jednak małej przestrzeni :)
Fajnie ci idzie Dornier, też byłem szczęśliwym posiadaczem tego modelu ale po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowałem się go sprzedać razem z całą kolekcją Hobbycraftów :) Zobaczymy co ICM pokaże.

p.
Pawel Burchard

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 17 lutego 2014, 16:53

Pawel Burchard napisał(a):
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):#W oczekiwaniu na żywiczne magazynki do MG, które we wnętrzu dorniera walały się dosłownie wszędzie

Ale kaemów też było na bogato upchane… maksymalnie aż 8 sztuk na dość jednak małej przestrzeni :)
Fajnie ci idzie Dornier, też byłem szczęśliwym posiadaczem tego modelu ale po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowałem się go sprzedać razem z całą kolekcją Hobbycraftów :) Zobaczymy co ICM pokaże.

p.

Gdybym wiedział co teraz wiem to też bym poczekał na ICM-a. Z pewnością wyjdą do niego, żywice i blachy. Jak wypuszczą nocną wersję to jeszcze popełnię ;o)

100-lecie Niepodległości

Postprzez Korowiow » wtorek, 18 lutego 2014, 18:19

Ciekawy dobór tła do zdjęć - zapraszam na obiad z jednego dania - Kotlecik
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 18 lutego 2014, 19:36

Korowiow napisał(a):Ciekawy dobór tła do zdjęć - zapraszam na obiad z jednego dania - Kotlecik

Bez przesady. Rozumiem, że to gwałci Twój zmysł estetyczny więc niesiesz ideę ale nie wymagaj tego abym w wątku warsztatowym za każdym razem jak coś wydłubię rozkładał brystol, statywy, światła parasolki itp. Tło jest jednolite - jeżeli wolisz mam taka interpretację faktura mojego krzesła przypomina wyschnięty piasek pustynny idealnie jak w dioramie :mrgreen: .Tak jak fajnie napisał Kuba mam za mało czasu na modelarstwo - potraktuj to jako fotkę koleżeńską a nie modelarsko-gazetową. Jeszcze 5 lat i w awatarach będzie wymagana fotografia w garniturze. Obiecuję, że przy prezentacji końcowej będziesz miał tło.

100-lecie Niepodległości

Postprzez Korowiow » wtorek, 18 lutego 2014, 20:03

Zawsze te wymówki. Nie ma czasu na to, nie ma czasu na tamto i zamiast jakość potem jakoś. :-/
Myślę jednak, że prowadzenie warsztatu z dobrymi zdjęciami to okazanie szacunku oglądającym.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Kuba P. » wtorek, 18 lutego 2014, 23:13

Korowiow napisał(a):Zawsze te wymówki. Nie ma czasu na to, nie ma czasu na tamto i zamiast jakość potem jakoś. :-/
Myślę jednak, że prowadzenie warsztatu z dobrymi zdjęciami to okazanie szacunku oglądającym.

Ja się z Tobą absolutnie zgadzam. Dlatego dłubię sobie sam i nie wrzucam zdjęć na fora. Nieogladający ich z pewnością docenią mój wobec nich szacunek i czują się usatysfakcjonowani.

Szanuję Was i Wasze rodziny.

K.
Kuba P.

Postprzez greatgonzo » środa, 19 lutego 2014, 01:48

Kuba P. napisał(a):
Dlatego dłubię sobie sam i nie wrzucam zdjęć na fora. Nieogladający ich z pewnością docenią mój wobec nich szacunek i czują się usatysfakcjonowani.

W zasadzie słuszna reakcja. Idąc tropem obowiązku robienia dobrych zdjęć połączonego z szacunkiem dla odbiorcy, to na forum modelarskim należałoby się spodziewać wymogu robienia dobrych modeli, czy też zakazu robienia złych w obawie o uczucia tych odbiorców ;). Dopiero byłaby jazda!
Zmuszanie ludzi do zgłębiania dziedzin, które mają gdzieś raczej się nie powiedzie. Pewnie, że fajnie jest oglądać super foty, ale ... cóż, ja swojego zdania za nieomylne nie podaję, jednak wolę oglądać zdjęcia modeli na których po prostu tylko widać to, co autor chciał pokazać niż nie oglądać ich wcale. Większość ludzi na forum łapie ten zarazek zmuszający do doskonalenia się w fotografii. Nie znaczy to, ze każdy musi. To, że dobre zdjęcie modelu nierzadko zastępuje dobry model na zdjęciu też jest warte wspomnienia.
greatgonzo

Postprzez Korowiow » środa, 19 lutego 2014, 15:58

Kuba P., greatgonzo, ja nie zmuszam nikogo do zgłębiania tajników fotografii, apeluję jedynie aby w tle zdjęć nie pokazywać starych gaci, firan, dzierganych obrusów albo kurzu na kafelkach - apeluję - każdy zrobi jak chce.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez marco2607 » czwartek, 20 lutego 2014, 09:47

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Gdybym wiedział co teraz wiem to też bym poczekał na ICM-a. Z pewnością wyjdą do niego, żywice i blachy. Jak wypuszczą nocną wersję to jeszcze popełnię

Widzę że też ambitny modelik wybrałeś. Sprawdź czy oszklenie pasuje, bo potem na zmontowanym i pomalowanym kokpicie
trudno będzie szlifować.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 20 lutego 2014, 21:29

Z kotletem czy bez kotleta poproszę Cię Mariusz o jak najwięcej fotogramów z budowy Dorniera. Przyda mi się taki SBS przy budowie mojego (ś)fińskiego Do-17 :)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat