ZST Plastyk Jak-1M modelarstwo retro

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: ZST Plastyk Jak-1M modelarstwo retro

Postprzez Bond » niedziela, 10 maja 2009, 00:05

wojtek_fajga napisał(a):Marku! Tak mi chodzi po głowie - czy do modelowania przebierasz się może w jakieś ciuchy z epoki? Spodnie dzwony lub szwedy, koszula non iron. Może baczki/bokobrody zapuściłeś...?

He he, wtylnej kieszeni spodni obowiązkowo grzebień tzw "wulec" i w ręku radio tranzystor. Ale baczki i fryzra a la kopernik z banknotu 1000 zł(PRL) to już powązny punkt image. :mrgreen:
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Reklama

Postprzez Mac Eyka » niedziela, 10 maja 2009, 08:41

Jacek Bzunek napisał(a):i marmurkowe jeansy ;o) :?:

Panie i Panowie. Jeśli komuś w czeluściach szafy zachowały się jakaś garderoba z dawnych lat to zapewne każda próba wbicia się w nią spalona jest na klęskę, bo poza kilkoma latkami przybyło nam też z reguły kilka kilo.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Pan_Cerny » niedziela, 10 maja 2009, 23:13

Miałem pracującą sobotę (pamiętacie? Do szkoły się chodziło), więc postęp pracy niewielki. Ale zrobiłem w sumie najbardziej pracochłonną część robót - szlifowanie połączeń kadłuba oraz skrzydła.
Model Jaka tym się różni od równania matematycznego że tu prawa strona nie równa się lewej... Aby z grubsza wyglądało to poprawnie trzeba było sporo zeszlifować, myślę że z każdego z wymiarów model stracił po pół milimetra. Ciekawe że otwór kabiny jest większy od owiewki.
Ale ponieważ robię ten model w czasach nieznających przekleństwa monografii, walkaround'ów, kwitów, Internetu itp. to zupełnie się tym nie przejmuję.

Czwarta księga Tytusa, chłopaki na stażu w LWP... zawsze im zazdrościłem tego "raka".
Obrazek

Dziś wieczorem wielki finał.
Jednocześnie dziękuję Leszkowi "lejgo_inc" za to że mi zorwił część zdjęć.
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez Paweł Czarnocki » poniedziałek, 11 maja 2009, 16:13

piotr dmitruk napisał(a):
Ciekawe, czy Krzysztof Wagner zajrzy do tego wątku i ujrzy swoją książkę?

"Budowa plastikowych modeli samolotów" tę książkę przechowuję jak relikwię. Podobnie jak bezcenne księgi Tytusa de Zoo , Kajka i Kokosza, Jonki, Jonka i Kleksa i prof. Nerwosolka. Echhhhh to se newrati ......

Szkoda, że nie dałeś znać wcześniej to bym Ci pożyczył do wystroju to :

Obrazek

i to:

Obrazek

A kto jeszcze pamięta modele NOVO/FROG i Krugozor ?
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Pan_Cerny » poniedziałek, 11 maja 2009, 23:02

Poprzednia herbata już wystygła, robię więc sobie nową. Na słodką przegryzkę wybieram dżem śliwkowy z bydgoskiego Fordonu - pycha! Polecam ten rocznik, wyjątkowo udany.
Obrazek

Łączenie kadłuba ze skrzydłem sobie schnie a ja wciąż wcinam kajzerkę z dżemem.
Obrazek

Doklejam skrzydełka z tyłu i żeby były równolegle do podłoża podkładam pod nie dwie kasety magnetofonowe.
Obrazek

Żeby nie marnować czasu, zabieram za spęcznienie ośki śmigła. Instrukcja poleca nóż, ale przecież nie podgrzeję swej zuchowskiej finki. Biorę więc z doskonałego NRD-owskiego zestawu konstruktora śrubokręt (w kolorze melanż) i to jego podgrzewam nad gazem.
Obrazek

Efekt jest doskonały. Udało się nie stopić całości.
Obrazek

Następnie zabieram się za golenie kół. Przesunięcia form są na tyle duże, że właściwie połówki są obok siebie. Jakby zeszlifować to co się rozjechało to by nic nie pozostało. Dlatego pocieniam tylko to co potrzeba a całość zalewam grubo klejem, licząc na to, że jakoś to zwiąże.
Obrazek

Wybieram sobie maszynę którą będę robił. Niby ruska a jednak taka jakaś zagraniczna...
Zawsze mnie też zastanawiało jak ci Rosjanie przelecieli do Francji skoro po drodze była Rzesza. No i co z tym ma wspólnego Czesław Niemen.
Obrazek

Wycinam i namaczam kalki.
Obrazek

Nakładam na wskazane miejsca...
Obrazek

...I oto już przechodzimy do galerii.
Z tym że jest to galeria modelu typu basic. Nie wiem jak u Was, ale moje pierwsze modele były niemalowane.

Tak popularne obecnie zdjęcie z pieniążkiem.
Obrazek

Jeden bok.
Obrazek

Drugi bok. Kalki doskonale układają się na kadłubie.
Obrazek

I zdjęcie z góry.
Obrazek

cdn. (następna galeria będzie pro, tj. z malowaniem)
Tymcza!
Marek
Pan_Cerny

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 11 maja 2009, 23:13

Rozwalasz mnie z tymi fantami. Starannie dobrane. :D
Ciekaw jestem co tam jeszcze masz w zanadrzu.
Jakbys ten topik zalozyl w "Dla rozluznienia atmosfery", to tez by sie nic nie stalo. Klasyk.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez iras67 » wtorek, 12 maja 2009, 00:10

Dżem rozwala, i Franek Kimono .....oczywiście nie pognieciony w tym Thompsonie :mrgreen:
iras67

Postprzez Daniel-Martola » wtorek, 12 maja 2009, 05:08

członek TPPR :mrgreen: :lol:

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Pan_Cerny » wtorek, 12 maja 2009, 06:28

Daniel-Martola napisał(a):członek TPPR :mrgreen: :lol:

Chciałem spalić ostentacyjnie te legitymację, pod koniec 80-tych, ale nie mogłem jej znaleźć. :)
A tak na serio to z tym TPPR to był niezły numer, spotkań pamiętam, było jedno a może dwa przez całą podstawówkę, bo się nikomu tej farsy nie chciało ciągnąć. Ale za to stopnie z rosyjskiego miało się na okres lepsze. Piękna lekcja konformizmu :)
Tymcza!
Marek
Pan_Cerny

Postprzez Paweł Czarnocki » wtorek, 12 maja 2009, 06:35

Daniel-Martola napisał(a):członek TPPR :mrgreen: :lol:

No Marecki, teraz to Cię IPN weźmie pod lupę. Zapomnij o prezydenturze. Mają już na Ciebie kwity :lol:

Pan_Cerny napisał(a): No i co z tym ma wspólnego Czesław Niemen.

Jak to co ? On już wtedy wiedział, że "Dziwny jest ten świat" ........
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » wtorek, 12 maja 2009, 06:52

Ten wątek powinien mieć adnoację: "dozwolone powyżej 30 lat" :mrgreen:
A ja swoją drogą dziękuję - przypomniały mi się początki mojego modelarstwa i jak w 1978 roku ojciec skleił mi toczka w toczkę takiego Jak-a ;o)
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez RAV » wtorek, 12 maja 2009, 08:20

Pan_Cerny napisał(a):Biorę więc z doskonałego NRD-owskiego zestawu konstruktora śrubokręt (w kolorze melanż) i to jego podgrzewam nad gazem.

Te konstruktory to była moja ulubiona zabawka z czasów dzieciństwa i wczesnej młodości. Miałem tego 7 zestawów, w tym dwa podwójne (dwupoziomowe) i jeden z silnikiem. Mój brat, wyprowadzając się "na swoje", przezornie i podstępnie zabrał je ze sobą, za co los ukarał go trzema córkami (ale brachol okazał się uparty i za czwartą próbą uzyskał przyszłego użytkownika tych zestawów). I tak jak Ty, do spęczania używałem tego śrubokręta. Zresztą służy mi on do tej pory do podważania wieczek i zatyczek od różnych modelarskich specyfików. Jest on dla mnie narzędziem codziennego użytku i nawet przez myśl by mi nie przeszło, że możnaby go uznać za relikt przeszłości.

A Twój Jak wygląda bardzo podobnie (tylko czyściej) do mojego drugiego w życiu modelu. Pierwszym był RWD-8 1/144. Tego Jaka miałem również z zielonego plastiku, a zacząłem go robić od naklejenia kalkomanii. Dopiero trzeci model (Łosia A) zrobiłem z malowaniem.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez JGucwa » wtorek, 12 maja 2009, 10:25

Pan_Cerny napisał(a):Żeby nie marnować czasu, zabieram za spęcznienie ośki śmigła. Instrukcja poleca nóż, ale przecież nie podgrzeję swej zuchowskiej finki. Biorę więc z doskonałego NRD-owskiego zestawu konstruktora śrubokręt (w kolorze melanż) i to jego podgrzewam nad gazem.

Ja zawsze używałem gwoździa :lol: , a raczej jego łepka. Dawało to lepszy efekt - tworzyła się ładna główka, a śmigło obracało się bez zbędnych oporów.
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez bartek piękoś » wtorek, 12 maja 2009, 11:23

Świetny pomysł! Uśmiałem się z Twoich komentarzy. No i podróż sentymentalna! Extra!
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez Mac Eyka » wtorek, 12 maja 2009, 11:53

Marek rozwaliłeś mnie swoim warsztatem.
Jesteś chyba pierwszym sklejaczem zabawek politechnicznych który sporo pracy przy modelu poświęcił najważniejszemu elementowi naszej modelarskiej sztuki. Żeby kręciło się śmigiełko.
Mam nadzieję, że twój uroczy Jaczek nie zakończy swojego żywota w podony sposób jak wielu jego pobratyńców.
Nafaszerowany mieszanką saletry z cukrem pudrem.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat