spiton napisał(a):Oszukać oko. Ostatnio piłuje Mustanga z Airfixu tylko po to, żeby nie był tak strasznie prosty. żeby nie wyglądał jak model. I śmiech mnie ogarnia, ile się napiłuję .A efekt jest prawie niewidoczny. Tylko, tyle, żeby nie wyglądał jak model ,-))

marco2607 napisał(a):Przy twoich zdjęciach to każdy złom wygląda jak samolot .
marco2607 napisał(a):spiton napisał(a):Oszukać oko. Ostatnio piłuje Mustanga z Airfixu tylko po to, żeby nie był tak strasznie prosty. żeby nie wyglądał jak model. I śmiech mnie ogarnia, ile się napiłuję .A efekt jest prawie niewidoczny. Tylko, tyle, żeby nie wyglądał jak model ,-))
Tak , to jest czysta prawda .Przy twoich zdjęciach to każdy złom wygląda jak samolot .

padrepadre napisał(a):Pierwsze zdjęcie "miazga". Aż trudno uwierzyć, że to 1/72, gratuluję kapitalnej roboty.
Wszak przecież o to w tym wszystkim chodzi by ktoś zerknął i powiedział "wow"
Pozdrawiam.
P.S.
Nie widzę specjalnej różnicy pomiędzy tymi dwoma zdjęciami
źródło 1 zdjęcia: internet --> elgrancapitan.org
Gorim napisał(a):Zbiorniki były odrzucane jedynie gdy wymagała tego sytuacja, czyli zazwyczaj kontakt z nieprzyjacielem. Więc były odrzucane raczej "rzadziej niż częściej". Co nie zmienia faktu, że zbiornik uznałbym za najsłabszy element tego bardzo mi się podobającego modelu.
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):radoslaw6363 napisał(a):Pozwolę się nie zgodzić , jeżeli pierwsze zdjęcie nie wygląda realistycznie , to ja chyba zmienię okulary![]()
Niestety moje ulubione forum staje się czasami areną różnego rodzaju potyczek słownych, co mnie osobiście niezbyt się podoba . Ale taka już niestety widocznie już nasza Polska natura. Dlatego są osoby które na Polskich forach niczego nie pokazują, można ich prace oglądać np. na forum Czeskim http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... 7eb8194be6
Ale w tej chwili stosujesz taka sama potyczkę: cyt. o okularach. Dlaczego odbierasz prawo do krytyki osobom, które nie pokazują swoich modeli na tym forum? Jeżeli autor wystawia swoją pracę to musi się godzić również na krytyczne uwagi. Jeżeli Ty odbierasz model tylko ze względu na wrażenie estetyczne to Twoja sprawa ale gdybyś porównał ze zdjęciami archiwalnymi to byś zauważył jak ten model odbiega merytorycznie. Nie jesteśmy towarzystwem wzajemnej adoracji i nie na tym to polega. Nikt nie wytyka błędów złośliwie ale po to aby uniknąć ich w przyszłości. Spiton niewątpliwie chciał wykonać replikę- świadczy o tym trud jaki włożył w odtworzenie śladów eksploatacyjnych. Wykonał to jednak w.g własnej wizji więc wyszło jak na obrazkach. Model efektowny ale nie redukcyjny
P.S.
Oczywiście, podzielam zachwyt nad pierwszym zdjęciem- wyjątkowo udane ujecie. Do oceny modelu jednak należy brać pod uwagę pozostałe ujęcia.
Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości