[Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 /DarkWing

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

[Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 /DarkWing

Postprzez DarkWing » środa, 26 lutego 2014, 13:01

Rozpoczynam nową przygodę, tym razem Renault FT od Takom'a w skali 1:16.
Model stosunkowo świeżutki i jest to pierwszy model w tej skali z tej firmy. Części dość sporo, jest pełne wnętrze, wszystko odlane dość precyzyjnie. Jest też jeden skromny arkusz z blaszka fototrawioną. Jedyny minus to dość grube łączenia części z formą (podobnie jak u Trumpeter'a). Niestety jest troszkę szlifowania w miejscach łączenia form jest niewielki szew. Nadlewek póki co nie zauważyłem. Model jest bogaty w szczegóły ale mimo swej skali wszystko jest drobne - w końcu oryginał nie grzeszył wielkością :).
Całość prac jest przewidziana 38 etapów - niektóre krótsze, niektóre dłuższe....

Etap 1
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Etap 2
Obrazek

Obrazek

Etap 3
Obrazek

Obrazek

Etap 4
Obrazek

Obrazek

Całość po złożeniu części z etapów 1-4
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozwoliłem sobie na małą waloryzację dorabiając przewody zasilające. Listwa zbiorcza to rurka gumowa, przewody wykonałem z drucika cynowego o śr. 0,56 mm.
Obrazek

Teraz muszę całość odpowiednio pomalować i silnik będzie skończony.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 lutego 2014, 09:45 przez DarkWing, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Renault FT - TAKOM - 1:16

Postprzez piotr dmitruk » środa, 26 lutego 2014, 13:48

Malowanie z WWI? To może w konkursie?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Re: Renault FT - TAKOM - 1:16 / DarkWing

Postprzez DarkWing » środa, 26 lutego 2014, 15:15

Ooo... nie pomyślałem nawet. Byłem pewny, że konkurs dotyczy tylko lotnictwa :D..... Wypada więc przeprosić za swoją ignorancję :oops:
Hm... myślę i myślę... może będzie to dobra motywacja do sumiennego warsztatu.....
Jeśli więc można prosić, proszę o przeniesienie tego wątku w odpowiednie miejsce - do konkursu.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 lutego 2014, 09:46 przez DarkWing, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Re: Renault FT - TAKOM - 1:16

Postprzez grzegorz75 » środa, 26 lutego 2014, 15:20

Zlepiwszy inny model Takoma , mogę stwierdzić , ze bardzo porządnej jakości robią zestawy . Ten chyba też do słabych nie należy . Zastanawiałem się , czy go nie kupić , ale postawiłem jednak na skalę 1/35 i że w tej właśnie będę kolekcjonował swoje plasticzane zabawki ;o)
Masz niezłe pole do popisu przy łoteringowaniu .
Jak to się mówi - będę zaglądał,obserwował i śledził ;o)
Obrazek
grzegorz75

Re: [Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16

Postprzez piotr dmitruk » środa, 26 lutego 2014, 18:34

Przeniesione. Powodzenia!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Bigmodel » środa, 26 lutego 2014, 18:55

Jak na razie wygląda zacnie ;o).
Wiadomo w jakim malowaniu będzie FT ?.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez Patryk » środa, 26 lutego 2014, 18:58

Fju fju grubo.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 26 lutego 2014, 19:02

No no 1:16 to poważna skala , nie tylko w zdetalowaniu ale i w doprowadzeniu do wyglądu naturalmę :)
Andrzej Godlewski

Re: [Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 / DarkWing

Postprzez DarkWing » środa, 26 lutego 2014, 19:54

Witam ponownie, tym razem w gronie konkursowiczów oraz dziękuję za ciepłe, mam nadzieję, przyjęcie.
Po kolei...

piotr dmitruk napisał(a):Przeniesione. Powodzenia!

Dziękuję za przeniesienie oraz uzupełnienie tytułu.

grzegorz75 napisał(a):Zlepiwszy inny model Takoma , mogę stwierdzić , ze bardzo porządnej jakości robią zestawy . Ten chyba też do słabych nie należy . Zastanawiałem się , czy go nie kupić , ale postawiłem jednak na skalę 1/35 i że w tej właśnie będę kolekcjonował swoje plasticzane zabawki ;o)
Masz niezłe pole do popisu przy łoteringowaniu .
Jak to się mówi - będę zaglądał,obserwował i śledził ;o)

Tak, model jest raczej z tych z wyższej półki, na pewno nie jest to jakość Tamiyi ale i tej marce zdarzały się wpadki jakościowe. Co do skali....."zakochałem się" w 1:16 dlatego powoli lecz skutecznie buduję sobie taką właśnie kolekcję :) (już jedzie do mnie SU-100, a jeszcze na półce czekają na swój czas King Tiger i HalfTrack M16, nie licząc tego co już jest zbudowane)

Bigmodel napisał(a):...Wiadomo w jakim malowaniu będzie FT ?.

Tak wiadomo, pudełkowe ;)
Obrazek

Andrzej Godlewski napisał(a):No no 1:16 to poważna skala , nie tylko w zdetalowaniu ale i w doprowadzeniu do wyglądu naturalmę :)

Hm.. oczywiście w tej skali można już poszaleć na całego. Jeśli jednak ktoś śledził moje wcześniejsze warsztaty to raczej domyśla się co będę robił i nie spodziewa się szaleństwa. Na pewno nie będę poprawiał żadnych błędów merytorycznych. Model ma być ładnie złożony i ma w miarę możliwości naśladować oryginał. Przede wszystkim ma mi się podobać :P. Jeśli Renault wyjdzie mi tak jak Pz.38 będę szczęśliwy (viewtopic.php?f=17&t=37161)

Konkurs trwa baaardzo długo (przynajmniej dla mnie) więc nie ma pośpiechu. Niestety za równo miesiąc będę musiał zrobić małą przerwę - kładę się w szpitalu na mały remont własnej "pompy paliwowej"... Jeśli wszystko się uda mam nadzieję szybko wrócić i kontynuować zabawę. Jeśli nie.... hm. Tak czy owak jutro zaczynam malowanie silnika.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 lutego 2014, 09:46 przez DarkWing, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 26 lutego 2014, 20:11

Oj ,no to zdrówka życzę .
A zrobić taki model z pudła to też trochę popracować trzeba .
Andrzej Godlewski

Re: [Ententa]Renault FT - TAKOM - 1:16 /DarkWing

Postprzez DarkWing » czwartek, 27 lutego 2014, 20:18

Silnik skończony

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krótko o tym jak i czym był malowany. W pierwszej kolejności całość malowałem czarnym podkładem w spray'u. Następnie górna część psikana z aero ModelMasterem Gun Metal, część dolna (misa olejowa) ModelMasterem Aluminium NonBuff. Po aluminium dół napylony X-31 Titanium Gold i na koniec X-32 Titanium Silver. Przewody oraz popychacze zaworów to Tamiya X-34 Metal Brown. Opaski przewodów gumowych oraz zbiornika to oczywiście Aluminium MM. Przewody zapłonowe oraz rura gumowa to Pactra Flat Black. Głębię wydobyłem Tamiya X-19 Smoke. Ślady po oleju, zacieki to rozcieńczona czarna Pactra Semi Gloss. Po wyschnięciu całość psiknięta ze spray'a Vallejo Varnish Matt. Na to troszkę pigmentów od Mig'a oraz z zestawu Tamiya Wathering (kurz, przybrudzenia oraz odrapania). Na koniec ponownie Vallejo Varnish Matt.
Efekt różnicy "gołych" części a pomalowanych dobrze widać na poniższym zdjęciu

Obrazek

Etap 5
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Malowanie podobnie jak w przypadku silnika. Kolor obudowy chłodnicy musiałem jednak dorobić sam gdyż instrukcja przewiduje Medium Blue, który mi nie do końca odpowiadał. Postanowiłem więc uzyskać barwę z mieszanki X-14 Sky Blue + XF-54 Dark Sea Grey. Niestety nie podam proporcji - robiona na oko, do uzyskania pożądanego odcienia. Całość wyszła następująco

Obrazek

Obrazek

i dla porównania...
Obrazek

Są też już gotowe przekładnie z hamulcami ale nie pokazuję ponieważ nie chcę zakłócać kolejności budowy, kolejnym etapem ma być połączenie silnika z chłodnicą.
Mam nadzieję, że jakoś to wychodzi....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez PiterATS » czwartek, 27 lutego 2014, 21:34

Dobrze to wygląda, ale pasek klinowy aż się prosi o wymianę. Tak wiem, że robisz model w standardzie, ale jednak nawet w standardzie są pewne reguły przyzwoitości, a ta marna imitacja paska z pewnością do przyzwoitych nie należy, zwłaszcza w skali 1/16 ;o)
PiterATS

Postprzez DarkWing » piątek, 28 lutego 2014, 10:33

PiterATS napisał(a):... pasek klinowy aż się prosi o wymianę...

Tak wiem, mnie też on raził ale po wmontowaniu silnika w kadłub będzie on praktycznie niewidoczny, więc postanowiłem nic nie ruszać....

Etap 6
Obrazek

Nastąpiło połączenie wcześniej przygotowanych podzespołów: silnika z chłodnicą. Jedynym elementem który doszedł to przewód łączący chłodnicę z blokiem silnika.
Obrazek

Obrazek

Etap 7
Obrazek

Wspomniane już wcześniej przekładnie wraz z hamulcami.
Obrazek

i na gotowo....
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez siara1939 » piątek, 28 lutego 2014, 12:01

Bardzo dobrze to wyglada.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez jarkakarwo » piątek, 28 lutego 2014, 13:05

Oby twoja "pompa" była taka jak ten silinik, piękna i sprawna
Zdrowia!
każdy model to pomnik upamiętniający ludzi, którzy walczyli i ginęli w maszynie naturalnych rozmiarów
jarkakarwo

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat