Westland Wyvern Mk. 4 - Trumpeter 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Westland Wyvern Mk. 4 - Trumpeter 1:48

Postprzez spiton » środa, 27 maja 2009, 17:45

Coraz bardziej mi się podoba ten samolot!!!
spiton

Reklama

Postprzez Ostach » piątek, 29 maja 2009, 13:36

Mały update:
Kalkuję sobie. Jak ja tego nie znoszę! I to jeszcze nie wszystkie :/
Obrazek

W przerwach w kalkowaniu zrobiłem beacony na końcach skrzydeł:
ObrazekObrazek

Kalki tak w ogóle to siadają idealnie posecone i posolone Model Masterami:
Obrazek

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Ostach » wtorek, 16 czerwca 2009, 22:03

Od poprzedniego postu minęły dwie kalki, trochę pierdółek, praktyki na Podlasiu i 2 egzaminy. Postanowiłem, że postaram się wyrobić z modelem na sobotni konkurs na Ursynowie. Dzisiaj, w przerwach w nauce do kolejnego egzaminu, rozpisałem sobie plan działania - może się wyrobię. Jeśli nie, to tym lepiej dla modelu.

Oto postępy:

RATOGi po pierwszych warstwach białej, nawierceniu dziurek w wydechach i dorobieniu pasków utrzymujących dysze w kupie wg zdjęcia z pierwszej strony tematu.
Obrazek

Fotel w stadium rozwojowym
Obrazek

Maczanie owiewek w Sido mi nie wychodzi. Mimo użycia masek Montexu wyszło średnio... Było kilka przygód z podpływaniem farby pod maskę ale to moja wina. Pół biedy, że to był akryl i dał się ładnie zdrapać na świeżo.
Obrazek

Kółka idą na razie bezproblemowo. Czekają na trochę farby, kalki i wash.
Obrazek

Podwieszę jednak bomby. Zbiorniki z paliwem są taaaaaakie nuuuuuudne....
Obrazek

pozdrawiam!
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Ostach » czwartek, 18 czerwca 2009, 21:12

Wczoraj i dziś ostro popracowałem nad modelem. Doszło trochę kalek (wreszcie :D ), chociaż nadal jestem do tyłu względem mojej rozpiski. Do tyłu właśnie o kalki. Wszystko inne jakoś idzie. Dziś współpracowało wszystko z małym wyjątkiem - metalizerem na torpedzie. Kładziony z pędzla uparcie robił smugi i rozpuszczał sam siebie razem z czerwienią. Jednak powiedziałem mu: "o nie! Tak nie będzie!" i perfidnie wtłoczyłem go w dyszę mojego aerografu. Koleś od razu zmiękł i położył się jak długi.
Kółka dostały washa (oczywiście jeszcze nie mają kalek :P ), fotel pilota czeka tylko na mat. Z rakietkami 60funtów muszę pomyśleć co zrobić.
Doszedłem do wniosku, że to lipa mieć otwarte obie pary pokryw od podwozia skoro na ŻADNYM zdjęciu tak nie było więc pociąłem je skalpelem i zrobiłem zamknięte. A co!

RATOGi pomalowane i zwashowane celowo na taki syf, dostaną jeszcze trochę olei.
Obrazek

Reszta pierdółek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to przedsmak tego, jak to wszystko będzie wyglądało (uwaga zdjęcie z rana więc jeszcze bez części postępu)
Obrazek

Pracuję dalej! Dziś chcę jeszcze położyć resztę kalek bo muszą poleżeć przez noc żeby sety i inne sole odparowały dobrze co by mi nie zrobiły pajęczynki na sido który na nich zalegnie.
Konkurs co raz bliżej... Mam nadzieję, że zdążę!!!

pozdrawiam
Ostach

Postprzez spiton » czwartek, 18 czerwca 2009, 21:44

Ajjjj masakrycznie atrakcyjny samolot!!!
Muszę go mieć!!! Jestem tego warty !!!
spiton

Postprzez Lucas HS » czwartek, 18 czerwca 2009, 21:52

A mnie coraz bardziej jednak przekonuje skala 1:48 jeśli chodzi o tą tematykę i gabaryty oryginałów. Mimo mojego ostatniego zamiłowania do 72 przy szturmowiku... Jeszcze tyle modeli przede mną.... Tego chyba skleję prędzej niż później. Świetna robota!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Ostach » piątek, 19 czerwca 2009, 10:25

Rano miałem przeżycia z malowaniem... zalałem między innymi trochę dywanu i aparat... :D

Ale za to nastąpiła drobna zmiana w malowaniu samolotu. Ale nie powiem gdzie, sami znajdźcie. ;) Wyvern dostał final coat of sidolux i czeka na wash co nastąpi wieczorem.

Obrazek

Sorry za brak setupu do zdjęcia ale czas mnie nagli bo zaraz wychodzę do mojej lepszej połówki :)

pozdro!
Ostach

Postprzez mr.jaro » piątek, 19 czerwca 2009, 10:48

Ostach napisał(a):Ale za to nastąpiła drobna zmiana w malowaniu samolotu. Ale nie powiem gdzie, sami znajdźcie.

Czyzby zaraz za kolpakiem smigiel?

Calosc robi wrazenie!
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Lucas HS » piątek, 19 czerwca 2009, 12:13

Robi, robi, jesteś gościu Ostachu!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Ostach » piątek, 19 czerwca 2009, 19:36

mr.jaro napisał(a):Czyzby zaraz za kolpakiem smigiel?

Tak, dokładnie. Znalazłem relację z budowy Wyverna wspieraną w całości monografią i autor tak właśnie sugerował malować. Jest też jakieś zamieszanie z kalkami ale facet sam nie mógł się chyba połapać więc nie będę nic zmieniał. Na podstawie tej relacji pomalowałem na czarno 60funtówki. Szkoda, że tak późno znalazłem tę relację bo kilka rzeczy zrobiłbym inaczej - zwłaszcza przemyślał montowanie torpedy.

Link do relacji: LINK

Zapomniałem rano napisać - załatałem dziurki na wewnętrzne rakiety. Dlatego dopiero teraz bo długo nie mogłem się zdecydować na zestaw uzbrojenia.

Tak w ogóle to wróciłem od lepszej połówki, siadam i robię dalej!

Aha, i bez przesady mi z tymi gościami i super-wrażeniami :)
Ostach

Postprzez Ostach » niedziela, 21 czerwca 2009, 13:20

Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

Czyli galeria jakoś w tygodniu. Wyrobić na konkurs się wyrobiłem, ale Wyvern nic nie zdobył - chociaż przez chwilę był nominowany do pucharu za najlepszy samolot :P Ale z konkursu (mojego pierwszego) nie wróciłem z pustymi rękami - dzięki Fw 190 A-8/R2 zająłem I miejsce w klasie samolotów w 1:48.
Ostach

Postprzez greatgonzo » niedziela, 21 czerwca 2009, 17:31

Gratuluję nagrody. Zawsze to miło, że kolega z forum. Oby tak dalej!
greatgonzo

Postprzez shivadog » niedziela, 21 czerwca 2009, 17:50

Według mnie przesadziłeś trochę z preszejdingiem w "tej" wywernie,
na żywo trochę bardziej rzucało się to w oczy. Choć i tak bardziej mi się podobał niż foczka.
shivadog

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat