Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez rotpol13 » piątek, 14 marca 2014, 23:21

Nie czepiaj się - jak zaparkujesz w Bytomiu jako 500-ny, też dostaniesz dyplom :D dla RAFAŁ :D
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Reklama

Postprzez toled » sobota, 15 marca 2014, 00:12

Tak przy okazji, uważajcie jadąc z modelami, Zabrzańska etc. do równych dróg nie należy ;-)
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez Kuba P. » sobota, 15 marca 2014, 00:29

RAV napisał(a):Niedawno fajną anegdotkę opowiadał były sekretarz Wisławy Szymborskiej. Zadzwoniła do niego jakaś panienka i pyta:
- Czy mam przyjemność z panem Michałem Rusinek?
- Owszem, ale ja się deklinuję...
- Eeeee... to ja przepraszam, zadzwonię później.

Anegdotka śmieszna, ale w praktyce my jak piszemy np. uchwały powołujące daną osobę na jakieś stanowisko czy pełnomocnictwa często piszemy nazwiska właśnie w mianowniku aby uniknąć nieporozumienia. Wygląda owszem dziwnie ale musi spełniać swoje zadanie. ;o)

Wybaczcie OT.
Kuba P.

Postprzez Sherman » sobota, 15 marca 2014, 01:11

Kuba P. napisał(a):Anegdotka śmieszna, ale w praktyce my jak piszemy np. uchwały powołujące daną osobę na jakieś stanowisko czy pełnomocnictwa często piszemy nazwiska właśnie w mianowniku aby uniknąć nieporozumienia. Wygląda owszem dziwnie ale musi spełniać swoje zadanie. ;o)

Wybaczcie OT.

Wynika to też z tego że o ile część nazwisk się odmienia to część się nie odmienia. W sytuacji kiedy nie wiemy (a np. organizator konkursu wypisując dyplomy raczej takiej wiedzy nie ma) czy nazwisko się odmienia czy nie, bardziej poprawne jest nieodmienianie. I tak np. mam znajomego który jako, że jego rodzice się rozwiedli przyjął nazwisko matki, w formie żeńskiej a więc kończące się na "a" i w jego wypadku forma ta się nie odmienia. I teraz jeśli by coś wygrał i miał dostać dyplom na którym odmieniono by jego nazwisko byłby to błąd, natomiast gdyby nieodomieniono nazwiska mojego czy innego Kuby P. błąd nie zostałby popełniony.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Murek » niedziela, 16 marca 2014, 00:33

... więc najlepiej napisać " Nagrodę otrzymuje/otrzymał Jan Kowalski"
Murek

Postprzez Ralf_S » niedziela, 16 marca 2014, 00:54

Sherman napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Anegdotka śmieszna, ale w praktyce my jak piszemy np. uchwały powołujące daną osobę na jakieś stanowisko czy pełnomocnictwa często piszemy nazwiska właśnie w mianowniku aby uniknąć nieporozumienia. Wygląda owszem dziwnie ale musi spełniać swoje zadanie. ;o)

Wybaczcie OT.

Wynika to też z tego że o ile część nazwisk się odmienia to część się nie odmienia. W sytuacji kiedy nie wiemy (a np. organizator konkursu wypisując dyplomy raczej takiej wiedzy nie ma) czy nazwisko się odmienia czy nie, bardziej poprawne jest nieodmienianie. I tak np. mam znajomego który jako, że jego rodzice się rozwiedli przyjął nazwisko matki, w formie żeńskiej a więc kończące się na "a" i w jego wypadku forma ta się nie odmienia. I teraz jeśli by coś wygrał i miał dostać dyplom na którym odmieniono by jego nazwisko byłby to błąd, natomiast gdyby nieodomieniono nazwiska mojego czy innego Kuby P. błąd nie zostałby popełniony.

Belferka od języka ojczystego zawsze mi powtarzała:
"Nazwiska typowo polskie, z końcówkami -cki/cka oraz -ski/ska odmieniamy ZAWSZE."
W innym przypadku nie ma takiego obowiązku. Odmiana polega na dodaniu końcówki (Kowalski, kowalskiEGO, KowalskiEMU itd...), a w przypadku niektórych nazwisk może to być niemożliwe lub... komiczne. Na przykład nazwiska: Kuta, Marek lub Fiuty (Ola wybacz - mam nadzieję, że wyszłaś za mąż i zmieniłaś nazwisko... :oops: ). Dlatego nazwisko Nowak możemy, ale nie musimy odmieniać - obie formy są OK.

Imprezka udana, klimat fajny, a portfel zrobił się lekki....
Jest na co popatrzeć - kto nie był, a ma blisko to niech w te pędy zasuwa do Bytomia!!!
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez RAV » niedziela, 16 marca 2014, 01:51

Ralf_S napisał(a):Dlatego nazwisko Nowak możemy, ale nie musimy odmieniać - obie formy są OK.

Moje nazwisko odmienia się tak jak Nowak i gdyby ktoś go nie odmieniał, to bym go poprawił. Ja się też deklinuję i jak ktoś tego nie szanuje, to niech zadzwoni później.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kuba P. » niedziela, 16 marca 2014, 03:08

Panowie, odmiana i cel czy zasady takiej pisowni nie są tematem wątku. ;o)

Byłem w sobotę w Bytomiu i jestem bardzo zadowolony i zbudowany. Spotkałem wielu znajomych i obejrzałem naprawdę świetne modele. Organizacja wzorowa, atmosfera świetna. To jest rewelacyjna ŚLĄSKA impreza. Gratuluję organizatorom, klasa sama w sobie!

Czekam na zdjęcia modeli, jest jeden model - samolot 1:48, nie wiem kto go zrobił ale spodobał mi się najbardziej. Poczekam aż Koledzy wkleją zdjęcia z wystawy a może i ten model coś wygra jutro? Napiszę, który to był samolot.
Kuba P.

Postprzez RAV » niedziela, 16 marca 2014, 10:07

Jeśli to nie ten, to nie wiem:
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kuba P. » niedziela, 16 marca 2014, 10:36

Nie nie, miałem na myśli Ta 152 V6 albo V7. W każdym razie Ta 152 C-1, prototyp. Był fantastycznie pomalowany.
Ten Messerschmitt też robił piorunujące wrażenie - tym bardziej że po chwili powiązałem fakty i jest to prezentowany daaaawno dawno temu na początku budowy model kol. Sebola (pozdrawiam!).
Kuba P.

Postprzez toled » niedziela, 16 marca 2014, 11:15

Galeria(ok 60 zdjęć, różne kategorie modeli) : http://bytomonline.pl/wyroznione/xi-mie ... a-galeria/
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez rotpol13 » niedziela, 16 marca 2014, 11:19

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 16 marca 2014, 11:25

Ta relacja Sebola urwała się w pewnym momencie. Cieszę się, że model ukończony i żałuję, że go nie widziałem.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 16 marca 2014, 12:06

Super było. Niestety znów za krótko, nie pooglądałem wszystkich modeli ani stoisk... :( Fotki zgrywam niedługo wrzucę (głównie pancerka). Fajnie spotkać znajomych i pogadać.

Jestem ciekaw kto oceniał dioramy bo nie tylko ja mam duże obiekcje co do wyróżnień w tej kategorii :evil:
Paweł Leszczyński

Postprzez gryzu » niedziela, 16 marca 2014, 12:19

Malowanie tego Tanka też przykuło moją uwagę :shock: Jeśli się nie mylę to jest zestaw Hobby Bossa.
Obrazek
Obrazek
Meserek był zacny :)
Obrazek
Sprzedam: Su-24 C Italeri + Pavla 1:72 ; więcej info na PW
gryzu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea