Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez Kuba P. » niedziela, 16 marca 2014, 14:10

o, to ten model. Ta 152 V6. Zestaw hobby boss. :) Wie ktos czy moze zostal wyrozniony?
Kuba P.

Reklama

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 16 marca 2014, 16:19

Paweł Leszczyński napisał(a):Super było. Niestety znów za krótko, nie pooglądałem wszystkich modeli ani stoisk... :( Fotki zgrywam niedługo wrzucę (głównie pancerka). Fajnie spotkać znajomych i pogadać.

Jestem ciekaw kto oceniał dioramy bo nie tylko ja mam duże obiekcje co do wyróżnień w tej kategorii :evil:

Paweł, nie tylko dioramy, w pancerce też niezłe jaja. Tak to jest jak prace oceniają ludzie bez jakiegokolwiek gustu/smaku estetycznego. Kompromitacja, zagięta czasoprzestrzeń.
Aż serce mnie boli, że nie mogłem uczestniczyć w sędziowaniu, bo decyzje byłyby inne.
Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 18:40 przez Piotr Koperski, łącznie edytowano 1 raz
Piotr Koperski

Postprzez toled » niedziela, 16 marca 2014, 16:46

No i po festiwalu. W tym roku średnio mi się podobało. Pracy sędziów nie oceniam. Zrobili swoje i tyle. Atmosfera tworzona przez ludzi jak zwykle na wysokim poziomie.

Przyczepiam się tylko do:
- Modele zaczęły być brane o 13 już. W zeszłym roku pilnowano tego.
- Poziom pilnowania zerowy. Moje modele były ruszane i palcowane. Nawet w jednym cudownie zamknęła się maska, chociaż była otwarta w miarę sztywno. Na szczęście skończyło się "tylko" na minimalnych uszkodzeniach.
- Mogłem zabrać każdy model. Nikt nie sprawdzał, czy biorę swój.
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez waran » niedziela, 16 marca 2014, 16:57

No tak, jeszcze nie wszyscy wyszli z imprezy a już odzywają się głosy tych którym się wydawało że robią lepsze modele od konkurencji. Więcej samokrytyki panowie modelarze. Toled trzeba było pakować nie swoje modele, ale mógłbyś się przy wyjściu bardzo zdziwić. Oko wielkiego brata czuwało ;o).Ze swojej strony chcę bardzo podziękować wszystkim przybyłym na imprezę, ludziom którzy za......i by inni mogli krytykować-ich wola. Gratulacje dla nagrodzonych. Wielkie dzięki za możliwość obejrzenia modeli na żywo np. kol. Siara-kapitalny i pomysłowy warsztat modelarski oraz ciekawostki modelarskie kol. Piotra Dmitruka. Dziękuję Radkowi z f. Karaya za prezent dla Fan Clubu Wingnut Wings Dziękuję za wymianę licznych poglądów nie tylko modelarskich na tej imprezie pozdrawiam i zapraszam ponownie.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez micmal » niedziela, 16 marca 2014, 17:11

Ja też tak z ciekawości zapytam kto sędziował dioramy. Bardzo ciekawa praca Panama.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Erlend Janson » niedziela, 16 marca 2014, 17:28

Co do sędziowania ja osobiście zostałem poproszony o sędziowanie pojazdów gąsienicowych PG1 (1/72) oraz pojazdy gąsienicowe w skali 1/48. Sędziowałem te kategorię wraz z Julkiem i jeszcze innym kolega którego nazwiska nie pamiętam. Jeżeli ktoś ma jakieś obiekcje w tej naszej ocenie , chętnie odpowiem na pytania, ale staraliśmy ocenić się jak najsumienniej każdy model.
Co do dioram jednym z sędziów prawdopodobnie był nasz kolega forumowy SKYRIDER.
Erlend Janson

Postprzez Mecenas » niedziela, 16 marca 2014, 18:35

Organizatorzy jak co roku przeszli samych siebie. Impreza była świetna a główny problem jak dla mnie to zbyt szybki upływ czasu i zbyt mało gotówki w portfelu :) Z punktu widzenia biernego obserwatora było super - serdecznie gratuluję i nawet nie próbujcie się migać od organizacji następnej edycji.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Slash » niedziela, 16 marca 2014, 18:49

W tym roku nie byłem, ale zaryzykuję stwierdzenie, że wyglądało to jak w latach ubiegłych... Czyli dobrych modelarzy ciężko uprosić o sędziowanie czegokolwiek. Choćby organizatorzy mieli na to siano to i tak nie zatrudnią sędziów bo niby skąd? W zeszłym roku, znający się na rzeczy modelarze, którzy zgodzili się sędziować sędziowali przeróżne kategorie do późnego wieczoru. Resztę porwał melanż. Niestety, albo się poświeci trochę czasu, albo nie ma co narzekać.
Slash

Postprzez waran » niedziela, 16 marca 2014, 18:56

:cry: Idealnie stwierdzone.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Panzer » niedziela, 16 marca 2014, 19:07

Slash napisał(a):W tym roku nie byłem, ale zaryzykuję stwierdzenie, że wyglądało to jak w latach ubiegłych... Czyli dobrych modelarzy ciężko uprosić o sędziowanie czegokolwiek. Choćby organizatorzy mieli na to siano to i tak nie zatrudnią sędziów bo niby skąd? W zeszłym roku, znający się na rzeczy modelarze, którzy zgodzili się sędziować sędziowali przeróżne kategorie do późnego wieczoru. Resztę porwał melanż. Niestety, albo się poświeci trochę czasu, albo nie ma co narzekać.

No cóż, biorąc pod uwagę lamenty i pierdzenie o tym, że wystawiający modele nie powinni sędziować jest to niemalże niewykonalne zadanie. Bo nikt z Gdańska nie będzie do Bytomia dryndał, żeby sobie modele pooceniać.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez toled » niedziela, 16 marca 2014, 19:12

A ja właśnie obejrzałem dokładnie modele - tegoroczne straty: 1 urwane lusterko, 2 urwane klamki i 1 element podwozia. Za rok modele dam pod napięciem, bo ludzie jak widać mają zero szacunku do cudzej pracy.
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez TK » niedziela, 16 marca 2014, 19:32

Witam,
Drobna sugestia po imprezie. Generalnie OK, więcej plusów dodatnich niż ujemnych ;o) ale wracając z Bytomia do KrK rozmawialiśmy z kolegami i chyba można było by przy tak dużej ilości modeli w 72 wprowadzić podział na odrzutowce i tłokowe - tak jak w większych skalach, gdzie modeli było jednak znacznie mniej ilościowo. Może warto monitorować ilość modeli - podziały można przecież zrobić na bieżąco, wystarczy czytelna kartka na stole z odpowiednią informacją.
TK

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 16 marca 2014, 19:35

waran napisał(a):No tak, jeszcze nie wszyscy wyszli z imprezy a już odzywają się głosy tych którym się wydawało że robią lepsze modele od konkurencji. Więcej samokrytyki panowie modelarze...

LOL. I tu się mylisz. Nie wystawiałem żadnego modelu w tym roku więc nie mam tzw. "bólu dupy". ALE!!!
wiesz chore jest to, że jedna z najlepszych prac na festiwalu nie dostaje wyróżnienia - praca na poziomie światowym :!: gdzie by nie pojechała "w świat" to zbiera laury. Tak mówię o pracy Ukiego(most + sherman). Powinna wszystko pozamiatać.
W pancerce, skala 1/35 też szok, prace na poziomie światowym też nic dostały durnego wyróżnienia.
To pokazuje poziom, a raczej brak osób oceniających prace.
Zero usprawiedliwienia.
Piotr Koperski

Postprzez Adrianowro » niedziela, 16 marca 2014, 19:38

Witam

Impreza się cholernie rozrosła i mam wrażenie że za rok może zabraknąć miejsca zarówno na samej hali jak i na parkingu.
Zwłaszcza że pogoda nie ułatwiała żywota.
W sobotę był naprawdę tłok i faktycznie poziom zabezpieczenia modeli przy takim zagęszczeniu stolików był niewystarczający.
Poziom wykonania modeli - cholernie wysoki i naprawdę słowa uznania co do prac poszczególnych autorów.
Dziękuje za możliwość pogadania z wami na żywo , udało mi się w końcu poznać Piotra Dmitruka

Oficjalnie mogę pochwalić wydawcę Kagero za konkurs.
Nagrody były i to atrakcyjne,o czym się przekonałem na własnej skórze.
Obrazek
Adrianowro

Postprzez Sherman » niedziela, 16 marca 2014, 19:39

Jest Bytom jest pyskówka :lol:

P.S. Jeśli jak napisał Slash na sędziów są pieniądze to myślę że ktoś z Gdańska mógłby zaryzykować wycieczkę. Może jestem dziwny ale wg mnie sędziowanie na tak dużej imprezie to też jest wyróżnienie, nie mniejsze od nagrody.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea