Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:32

TGMJ napisał(a): jak Ci się coś podoba to zawsze będziesz na to patrzył przychylniej i całe bredzenie o bezstronności nic tu nie zmieni.

Amen, bezstronne to są roboty ;)
Paweł Leszczyński

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:34

Po raz pierwszy byłem w Bytomiu i zaskoczył mnie rozmach tej imprezy. Taki ogrom trudno jest ogarnąć i stąd pewne niedociągnięcia będą się zdarzać.
Na pewno niewystarczający był poziom ochrony modeli. Sam zwróciłem uwagę jednej osobie która kurtką gniotła drobnego RWD-2, i odsunąłem swój model dalej od osoby, która SIADŁA na stole, praktycznie na moim modelu.
Nad wydawaniem modeli nie dało się zapanować. Niestety większość modelarzy rzuciła się do pakowania już koło 12.00, a jedna osoba pilnująca dziesięciometrowego stołu nie ma żadnych szans. W rezultacie machnięto na to ręką, gdybym chciał mógłbym wynieść otwarcie dowolny model i na pewno nikt by mnie przy drzwiach nie zatrzymał.
Panowie, wyjeżdżacie na imprezę dwudniową; nie można odżałować godziny żeby uszanować moment dekoracji i z kulturą spakować swoje modele?
Co do oceny sędziowskiej, to zawsze jest ocena subiektywna, przy takiej ilości świetnych modeli naprawdę jest wielki problem z wyborem. Ponadto sama formuła wystawiania modeli w hali preferuje modele duże i rzucające się w oczy, szczegółami łatwiej się nacieszyć na zdjęciach. Przykładem niech będą modele śmigłowców jednego z kolegów (obiecał, że pojawią się na forum). Sam robię śmigłowce, więc wydawało mi się że w temacie jestem, ale koło tych przeszedłem bez zainteresowania, nawet nie zrobiłem żadnego zdjęcia. Potem dowiedziałem się o nich, i z szeroko otwartymi oczami oglądałem całe zrobione od podstaw wnętrza i szczegóły. Po prostu ich nie zauważyłem!

Czasem kwiatki wynikają z frekwencji w danych kategoriach. Oto szeroko komentowany w Bytomiu przykład dwóch RWD-8.
Pierwszy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Drugi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak myślicie, który dostał wyróżnienie, a który nie?

Choć niektóre rzeczy trudno mi sobie wytłumaczyć. Mam i ja swojego "faworyta":
Obrazek

Ogólnie jednak imprezę uważam za bardzo udaną, i konkursowo, i okołokonkursowo.
Udało mi się spersonifikować wiele dotychczasowych "bytów wirtualnych", wiele prac skonfrontować z wrażeniami wyniesionymi z forum, o wiele rzeczy popytać.
Rozmawiałem z wieloma osobami z różnych stron rozmaitych internetowych "barykad", i wiecie co? Nie spotkałem ŻADNEJ niesympatycznej postaci. To wielki plus Bytomia!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez ARNI44 » poniedziałek, 17 marca 2014, 00:47

witam,to mój wyróżniony model ,bez dyplomu
jak pisałem stronę wyżej wystąpiły jakieś problemy
jakie do tej pory nie wiem ?
Obrazek
ARNI44

Postprzez jarek38 » poniedziałek, 17 marca 2014, 01:11

Impreza coraz większa, w 72 lotniczej masa na prawdę dobrych modeli. Wyrazy uznania dla organizatorów, podziękowania i do zobaczenia za rok.
piotr dmitruk napisał(a):Sam zwróciłem uwagę jednej osobie która kurtką gniotła drobnego RWD-2
Dzieki Piotrze za uratowanie mojego maleństwa i gratuluję zasłużonej nagrody.
jarek38

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 17 marca 2014, 01:52

Fotki, praktycznie sama pancerka, na więcej brakło mi czasu:
https://plus.google.com/photos/103755364468650691570/albums/5879296688924417617
Paweł Leszczyński

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 17 marca 2014, 08:14

Szkoda że nie mogłem być :(
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Darth_hobbit » poniedziałek, 17 marca 2014, 08:33

Też żałuję, iż nie udało mi się być w Bytomiu. Pokonała mnie grypa. Czekam niecierpliwie na obszerną foto-relację.
I chociaż mnie tam nie było powiem tak: w konkursach o takim "profilu" decyzje sędziów zawsze będą powodem do dyskusji - zawsze znajdzie się ktoś kto uzna się za pokrzywdzonego, każdy z modelarzy może czuć niedosyt, że jego faworyt nic nie ugrał itp itd. A tak naprawdę chodzi o dobrą zabawę, spotkanie fajnych ludzi i pewnie też o zakupy :D
Na forumowych krytykantów mam wyjebane po całości od zarania dziejów, aż do nicości
Darth_hobbit

Postprzez robmario » poniedziałek, 17 marca 2014, 08:59

Wystawa świetna, modele na bardzo wysokim poziomie i w rekordowej ilości. Jedna z lepszych wystaw na jakich byłem pod tym względem. Miło mnie zaskoczyły samoloty we wszystkich skalach. Dawno nie widziałem takiej ilości dobrych i bardzo dobrych modeli. Mieliśmy spory problem z wyróżnieniem najlepszych modeli w konkursach Super Modelu i Kagero właśnie ze względu na bogactwo świetnych replik. Wielkie dzięki organizatorom, są fantastyczni i oficjalnie i na gruncie prywatnym. Pozdrawiam wszystkich :mrgreen:
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez MFPMR Bytom » poniedziałek, 17 marca 2014, 09:47

ARNI44 napisał(a):witam,to mój wyróżniony model ,bez dyplomu
jak pisałem stronę wyżej wystąpiły jakieś problemy
jakie do tej pory nie wiem ?
Obrazek

Jak już napisano na konkurencyjnym forum, model nie został oznaczony w bazie jako wyróżniony i dlatego się nie wydrukował dyplom. Zapas dyplomów jest. Proszę na priv przesłać nr startowy - 1484 czy 1490? Przepraszamy za kłopot. Za późną odpowiedź też, ale kiedyś musimy się wyspać.
MFPMR Bytom

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 17 marca 2014, 09:58

Byłem po raz trzeci i potwierdzam, że impreza się "rozrasta" - modeli coraz więcej, więc trudno w ciągu krótkich dwóch dni wszystkie dokładnie obejrzeć - na pewno sam przeszedłem obok wielu fajnych konstrukcji, nie zdając sobie sprawy z ich "ciężaru gatunkowego".
Cieszy duża ilość stoisk klubowych, prezentujących swój dorobek oraz całkiem niezła frekwencja w juniorach - jest szansa, że będzie miał kto kontynuować dobre tradycje - niektóre modele z tej grupy prezentowały całkiem niezły poziom (z uwzględnieniem wieku).
Co do sędziowania - to poza ewidentnym "kiksem" z RWD-8 - nie będę się wypowiadał - po raz kolejny przyjechałem bez modeli i wyjeżdżałem z jednym pudełkiem :lol: .
Towarzysko też sympatycznie, choć tym razem grono modelarskie spotykało się raczej w "podgrupach" - Pub na Rycerskiej był z klimatem i choć w skromnej ilościowo ekipie, to jednak przegwarzyliśmy przy Holbie aż do północy...
Wracałem z silnym postanowieniem powrotu za rok - i jak dożyję :lol: , to pewnie tak będzie, może wreszcie coś wystawię choćby na stanowisku klubowym KWLM-u :lol: (o ile uda mi się coś fajnego przez ten rok wykonać).
Podziękowania dla organizatorów - zrobili kawał dobrej roboty.

PS.
Podczas rozmów kuluarowych stwierdziliśmy, że może niezłym pomysłem byłoby dołożenie na kartce przy modelu informacji o zestawie wyjściowym, z którego został zrobiony model - łatwiej byłoby ocenić wkład pracy (co innego przy "Ruchu-Kobyłce", co innego przy "Tamigawie") - ot takie 3 grosze na przyszłość.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 17 marca 2014, 10:12

No to teraz ja.

W Bytomiu byłem po raz czwarty z rzędu . I następny raz raczej na pewno tez przyjadę . Dużo , a nawet bardzo dużo modeli , tak samo dużo stoisk handlowych . Duże a nawet bardzo duże zainteresowanie samymi modelami. Dla mnie zdecydowanie impreza numer 1 tego typu w Polsce. Impreza na której jak się siedzi w modelarstwie , chce dyskutować o modelach i je oceniać to trzeba na niej być. Po to by sobie wyrobić pogląd i zobaczyć w realu to co się ogląda na forach.

Co do poziomu modelarskiego imprezy ( jest to wyłącznie moje osobiste zdanie ) to oceniam , że średni poziom modeli się podniósł, aczkolwiek dla mnie mniej było modeli, które " kładły " ( czyli odstawały mocno na plus ) mnie na kolana.

W kwestiach integracyjnych . Niesłychanie miłe jest zobaczenie się ze znajomymi , poznanie osobiście osób znanych tylko z for . Wieczorna integracja mi nie wyszła z przyczyn rodzinnych.

Organizacyjne zastrzeżenia ( drobne i nie przyćmiewające całej dobrej organizacji ) mam do :

- bezpieczeństwa modeli . Wiem wiem dużo oglądających to i ryzyko uszkodzenia modelu istnieje. Sam jednemu lub dwóm dzieciakom delikatnie dałem po łapkach z tekstem , że łapki będziemy obcinać - w oczach rodzica widziałem konsternację, jednemu dorosłemu osobnikowi zwróciłem uwagę , że mu pasek od aparatu na modele spada. Czyli ryzyko uszkodzenia modeli było. Mój model tez doznał drobnych ( dających się naprawić - ułamana cześć na szczęście leżała na podstawce ) uszkodzeń . Czy jest na to dobre wyjście ? Obawiam się , że nie . BO postawienie barierek oddzieli widzów od modeli i mało będzie widać , o zdjęciach nie wspominam. Ja uszkodzenia modelu niestety mam trochę wkalkulowane w udział w wystawach,

- wręczanie wyróżnień dla seniorów a właściwie ich brak . Trochę nie bardzo wyszło . Wiem , że czas , wiem , że ryzyko ,ze nienagrodzeni sobie zabiorą modele i pójdą bo do domu trzeba wrócić , ale można by na przemian wręczać raz puchar raz jedną z klas Wręczanie młodzikom i juniorom jak najbardziej OK . Miny dzieci i rodziców bezcenne. Ale seniorów można było trochę bardziej dopieścić.

- przy tej ilości modeli i stoisk handlowych i klubowych robi się naprawdę powoli ciasno.

kwestia sędziowania i oceniania moja ocena

- będzie subiektywna bo sam zostałem wyróżniony w Bytomiu. Klasa A 2 Artyleria. :D :D

- sam miałem okazję kiedyś pomagać w sędziowaniu( lokalne zawody w Łodzi i wystawa w Warszawie jakieś 3 - 4 lata temu). Każdemu krytykującemu jakość sędziowania zalecam zaliczenie paru imprez jako sędzia . Światopogląd się mu zmieni. Naprawdę. Dlatego dziwię się tym kategorycznym ocenom modeli niektórych zwłaszcza w licznie obsadzonej pancerce.

-kwestie nacisków. niestety były, są i będą. Tak samo jak to , że inaczej patrzy i ocenia się modele nieznane od modeli znanych z długich , a niekiedy wręcz tasiemcowych relacji na forach lub znane z tego , że modelarz jest znany. . Tu naprawdę trudno o pełny obiektywizm.

- modelarstwo jest bardzo ocenne. Ze wszystkimi tego konsekwencjami . Tu zawsze będzie dylemat , który model wybrać. To nie bieg na 100 m gdzie jest pomiar z dokładnością do 0,01 s i foto finisz na końcu . Może się tak zdarzyć , że zrobisz dobry model i zginie w tłoku i nagrody nim nie zobaczysz .
Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 marca 2014, 15:00 przez merlin_PL, łącznie edytowano 2 razy
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 17 marca 2014, 10:44

Merlin_PL - Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi na nie dociągnięcia. Zdaję sobie sprawę z tego, że w tym roku w porównaniu do lat ubiegłych zawiodła ochrona modeli. Ale uwierzcie nam nie spodziewaliśmy się takiej ilości osób zwiedzających. Co do rozdania wyróżnień. Uwierzcie cały zachodni świat modelarski odchodzi od wręczania wyróżnień w sposób ceremonialny. Na ceremonii zakończenia nagradzani są tylko modelarze, którzy otrzymali specjalne nagrody - puchary czy nagrody od fundatorów. Pozostali wyróżnieni swoje wyróżnienia, dyplomy za udział czy medale odbierają na specjalnych stołach (nawet w ciągu całego ostatniego dnia zawodów) lecz jest inna mentalność modelarzy. Tu chcę podkreślić, że nie mam żadnego zamiaru komukolwiek z Naszych modelarzy czy to ubliżyć czy obrazić. Chodzi mi oto, że mimo, iż modelarz odebrał swoje nagrody to jego modele zostają na stołach do czasu gdy organizator nie ogłosi oficjalnego zakończenia festiwalu. W naszym wydaniu rozdanie wyróżnień trwało (może się mylę +/- 5 min) ok. 10 min. A teraz proszę sobie wyobrazić rozdanie wyróżnień w czasie oficjalnego rozdania nagród? Rozpoczęliśmy o 13:30 a koniec by był gdzieś koło 16:30 17-tej a może dalej. I Wy i My organizatorzy chcemy tak naprawdę w miarę szybo i sprawnie zakończyć ten etap festiwalu. Bo modelarze-wystawcy spakujecie modele i do domu, a my mamy jeszcze duuuużo roboty związanych z rozłożeniem stołów, sprzątaniem itp. Nie mniej już wiecie jak wygląda i jak będzie wyglądać rozdanie wyróżnień w Bytomiu. Podział na trzy grupy alfabetu zostanie również zachowany. Rozważany będzie pomysł z odejściem od imiennych dyplomów na rzecz dyplomów podziękowań za udział w Festiwalu. Może trochę więcej powściągliwości w parciu do kolejki. Dla wszystkich nagrodzonych starczy medali i dyplomów. Innym tematem jest pomyłka z modelem wyróżnionym który otrzymał medal bez dyplomu - sprawa została powyżej wyjaśniona. Słów na wiatr nie rzucamy. Dyplom zostanie wysłany. Ze swej strony SERDECZNIE DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM uczestnikom festiwalu i konkursowiczom, handlowcom, klubom i stowarzyszeniom za udział w festiwalu. Za błędy i potknięcia w ocenach przeprosił już kolega Olek. Ja też się dołączę do tych słów. PRZEPRASZAM. Wszystkie konstruktywne uwagi zostaną poddane dyskusji i wyciągniemy konkretne wnioski.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Ten festiwal tworzymy dla WAS i wasze uśmiechy i zadowolenie jest dla nas największą nagrodą.
Marcin Chruścielewski
Prezes IPMS Polska
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez micmal » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:01

To tak...
Bardzo fajna impreza i podziękowania dla organizatorów. Byłem drugi raz i bardzo mi się podobało. W tym roku kulało odbieranie modeli, których pod koniec nikt nie pilnował i tak naprawdę można było sobie wybrać z czym się do domu powróci.
Paweł fajnie, że napisałeś swoje uzasadnienie co do oceny modeli w pancerce.
Odnośnie doświadczenia, lat w modelarstwie itd. porównanie jakiego dokonał Adam, Małysza i Marczułajtis piękne, mnie przychodzi do głowy jeszcze jedno; można uprawiać sex i ... dopiszcie sobie sami. Efekt końcowy taki sam, ale droga do niego.... caaaaałkiem inna.
Wyjaśnienia odnośnie przyznania większej ilości wyróżnień w sobotę na kartkach były podane w komunikacie w niedzielę, ale dalej czegoś nie rozumiem. W kategorii dioramy w sobotę widniało na kartkach 5 wyróżnień. Trzy z nich dla dioram, które faktycznie je otrzymały i dwa dodatkowe dla prac: Sherman na moście, amerykańska ciężarówka przy garażu. Rozumiem przez to, że sędziowie nie brali pod uwagę innych prac. A szkoda bo wspomniana diorama Panama, czy też praca forumowego kolegi Vikinga, nie wspominając o pracach Ukiego na pewno chociaż na zauważenie zasługiwały.
Kolego TK piszesz
"Można oczywiście nie zgadać się z werdyktami sędziów, ale zarzucanie komuś, że nie zna się kompletnie na dioramach, bo na co dzień wykonuje samoloty jest niestety po prostu niepoważne..."
Przeglądam prace lotników sporadycznie, bo samoloty nie leżą w moich modelarskich zainteresowaniach. Nigdy nie ośmieliłbym się udzielać komuś porad, albo krytykować, bo się na tym nie znam.
Co na samolotach robicie zieleń, wylewacie żywicę od skrzydła do skrzydła i patrzycie jak wykonać realistyczne fale? Nie, więc proszę Cię daj spokój.
Kolego witek613
Serdecznie gratuluję i życzę jeszcze wielu wyróżnień. Sądzę jednak, że było wiele innych prac, które zasługiwały na wyróżnienie.
Dlatego chciałbym poznać kryteria jakimi kierowali się sędziowie w tej kategorii. Gdyby zechcieli dać takie uzasadnienie jak Paweł Leszczyński do pancerki byłbym zobowiązany.
A i jeszcze jedno jak któś ma zdjęcia dioramy "Panama", to bardzo proszę o wstawienie.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Adam Obrębski » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:07

Marcin, a takie pytanie mam - czy w jakiś sposób składy sędziowskie dla poszczególnych kategorii mogłyby być jawne?
Nie wiem tylko, czy to się publicznym kamienowaniem nie skończy znając naszą mentalność, ale ja bym chciał osobiście wiedzieć ile osób w takim składzie cieszy się u mnie OSOBIŚCIE autorytetem. Chociażby porównać sobie wyróżnione prace z pracami oceniających.
Bo tak prócz Pawła i Erniego, których prace znam i szanuję ich umiejętności (co jest moim zdaniem podstawowym kryterium zaufania do sędziów), reszta jest dla mnie nołnejmami i nie wiem co o tym sądzić.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Panzer » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:10

Adam mnie ciut uprzedził, bo też miałem właśnie napisać, że fajnie, że Paweł i Erni podnieśli ręce i napisali, że sędziowali i jak coś to można ich pytać co i jak. To jest uczciwe podejście do sprawy i wzięcie odpowiedzialności za swoje decyzje. Szacun chłopaki!
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea