Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez NIEDZWIEDZ » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:15

Panowie kto się czuje pokrzywdzony,oddam swój medal, dyplom sobie proszę dodrukować.
Pozdrawiam
Mirek.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Adam Obrębski » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:24

Mirek tu nie chodzi o pokrzywdzenie, tu chodzi o jakieś momentalnie chore kryteria przyznawania wyróżnień... Zawsze jest miło dostać medal, kawałek kartki i w ogole, ale mnie osobiście bardziej cieszy ocena kolegów, a nie sędziów, którym moja praca w miare się podobała. To jest główny feedback zawodów bo to co sędziowie nieraz przedstawiali nie dawało żadnej informacji zwrotnej, czy model jest dobry, czy nie... No przepraszam, nikt mi w przypadku tych dwóch RWD nie powie, że wyróżniona praca... sami wiecie, nie chce, żeby autor tego wyróżnionego RWD czytając to czuł się jakoś atakowany, ale tak jak ja wiem, że od mojej pracy jest dziesięć lepszych, tak myśle, że wyżej wspomniany Pan też czuje, że drugi RWD był troszkę lepszy... Ja rozumiem, że każdemu podoba się co innego, ale wiecie... nie ma czegoś takiego, że ktos wywaliłby z łóżka Claudie Schiffer gdyby mu się pchała do gaci...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez NIEDZWIEDZ » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:32

To Adam jak to jest że z wszystkimi co rozmawiałem,mówili super extra,bardzo fajne,przed rozdaniem wyróżnień które też dostałem,a już po niesmak bo co,bo dostała fabryka, albo moje dzieciaki a nie inna diorama.Jak dzieci z brodą.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez Ostach » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:35

Chrupek, broń Boże nie odchodźcie od imiennych dyplomów! Dyplomik za udział to taka średnia wartość, co innego imienny dyplom za wyróżnienie. Ja to bardzo lubię.

Dla mnie 5 zgrzytów:
1. Seniorzy dostawali 3 dyplomy + 3 medale, juniorzy np. 8 dyplomów + 1 medal. Dlaczego? Wg. mnie juniorzy powinni być bardziej docenieni medalami.
2. wąskie gardła w przejściach, np przy stoisku PKP
3. pilnujący wewnątrz stołów czasem zapominali po co tam są. Chłopaczkowie z ASG to chodzili truchtem w te i we wte patrząc tylko pod nogi.
4. Ślicznie Was proszę, odmieniajcie te nazwiska :)
5. Jakoś nie odczułem wagi memoriału Edwarda Boni, który chyba jest takim Grand Prix festiwalu. Nie wiem nawet za co został przyznany. Lepiej potraktowaliście Czarne Diamenty, w których było trochę biednie z modelami, lepsze stały na stołach normalnie w swoich kategoriach. Brak też nagród za najlepszy pojazd, samolot czy okręt - szkoda.

Ja osobiście to jestem przytłoczony wielkością tego wszystkiego, kolejki do stołów, nawet czasem do kolegów żeby pogadać :P Ale widać, że impreza cieszy sie popularnością i ludzie patrzą inaczej na to nasze hobby.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:39

Kwestie podania do publicznej wiadomości listy sędziów pozostawiam sędziemu głównemu czyli Heńkowi. I kolega sam sobie odpowiedział co do kwestii publicznych linczów i Bóg wie czego jeszcze.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Adrianowro » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:42

NIEDZWIEDZ napisał(a):To Adam jak to jest że z wszystkimi co rozmawiałem,mówili super extra,bardzo fajne,przed rozdaniem wyróżnień które też dostałem,a już po niesmak bo co,bo dostała fabryka, albo moje dzieciaki a nie inna diorama.Jak dzieci z brodą.

Popieram....

Ja tam jestem zadowolony że Pantera wykopek wzbudzała zainteresowanie wśród widzów, choć wiem że w dioramach wystawianie jej to było "samobójstwo"
A teksty w stylu ta praca nie powinna otrzymać nagrody- są delikatnie nie na miejscu i nawet jeśli są słuszne, to można by sobie odpuścić............
Adrianowro

Postprzez Adam Obrębski » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:46

NIEDZWIEDZ napisał(a):To Adam jak to jest że z wszystkimi co rozmawiałem,mówili super extra,bardzo fajne,przed rozdaniem wyróżnień które też dostałem,a już po niesmak bo co,bo dostała fabryka, albo moje dzieciaki a nie inna diorama.Jak dzieci z brodą.

Myślę, że jeśli rozmawiamy o dioramach to w tej kategorii akurat bardziej gorzkie żale są wylewane na zasadzie CO NIE DOSTAŁO wyróżnienia, ale powiedzmy, że jestem w stanie przyjąć, że dioramy Łukasza mogą nie każdemu podchodzić, czy coś... no dobra, zdarza się, Łukasz sam chyba to rozumie, że subiektywna ocenia się własnymi prawami rządzi. Ale wszyscy się zgadzamy, że prace wyróżnione w Dld były bardzo fajne i nie było takiego babola jak z wiadomym modelem, mnie jedynie to "przeszkadza". Lotnikiem nie jestem i sie zastanawiam co kierowało sędziami, a nóż widelec czegoś nowego się dowiem i przyda mi się to jak zbuduję jakiegoś samolota.

EDIT: Adrian, a ja myślę właśnie, że takich rzeczy nie powinniśmy odpuszczać, ale przyjąć bardziej postawę - zdarzył się babol to się zdarzył, ale co zrobić z tym za rok. To jest jedyny minus tej największej i najlepszej imprezy w Polsce. Czepiamy się takich pierdół jak długość zamknięcia, rozdawanie medali, ich ilość itp. a nie skupiamy się na tym jak te modele są oceniane. Wiem, że przyjeżdzamy do Bytomia, żeby razem się wódki napić, w końcu jesteśmy sportowcami :lol: No ale w ocenie nieraz widać, że skład sędziowski grubo w PRL siedzi, a taki MIG, Onan Łajlder, czy inny hiszpanohamerykanin dla niego to jest szarlatanem i heretykiem. Nad tym moim zdaniem trzeba się zastanowić, bo moim zdaniem organizacja sięgnęła już niemal perfekcji (pomijając kwestie zabierania modeli, to już jest wina modelarzy, że im się spieszy), czas pomyśleć nad profesjonalnym i budzącym autorytet składem sędziów... no i osiągnąć perfekcję w każdym wymiarze :)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 marca 2014, 11:58 przez Adam Obrębski, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 17 marca 2014, 11:55

Czy w dalszym ciągu rozmawiamy o pokazanych powyżej dwóch modelach samolotów? Napiszcie jasno o co chodzi. Nie brałem udziału w żadnej komisji sędziowskiej prócz europucharów i mam luki w informacjach. Tak naprawdę modele obejrzałem pobieżnie dopiero w nocy i przy sędziowaniu EU ale to były wybiórcze egzemplarze ze względu na regulamin EU.
Ostach twoja prośba przeważyła szale! Zostaniemy przy imiennych :)
Dopiero w domu zauważyłem że szykujecie konkurs związany z WWI :) przywiozę "trumienkę"
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 17 marca 2014, 12:12

Adam Obrębski napisał(a):myśle, że wyżej wspomniany Pan też czuje, że drugi RWD był troszkę lepszy...

Adam, te modele były w dwóch różnych klasach także nie rywalizowały ze sobą, problem w tym, że wspomniany RWD zdobył wyróżnienie w przeciwieństwie do bezdyskusyjnie lepszej konkurencji.
Co do zgrzytów oprócz odmiany nazwisk, co brzmiało i wyglądało na dyplomach bardzo źle zwróciłem uwagę na jeden drobiazg tzn. dawanie medali do ręki, medale są po to by je zwycięzcy powiesić na szyi a nie dać w kupie razem z dyplomem.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez waran » poniedziałek, 17 marca 2014, 12:24

Tomek cała uroczystość zakończenia nagród trwała prawie 3 godz. Gdyby tak następne dwie rozdawano każdemu medale ciekawe jakie by wtedy głosy były. Na wielu zagranicznych imprezach taka metoda jest stosowana np. w Telfordt, osobiście wcale mnie nie raziło że stałem tam dwa razy w kolejce po medale. i CO tam też nie szanują modelarzy?
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 17 marca 2014, 12:26

Czasami biję się z myślami co odpowiedzieć. Serce mówi i podpowiada jedno ale rozum zaraz weryfikuje to, że tak nie wypada.
Chrupek

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 17 marca 2014, 12:40

waran napisał(a):Tomek cała uroczystość zakończenia nagród trwała prawie 3 godz. Gdyby tak następne dwie rozdawano każdemu medale ciekawe jakie by wtedy głosy były. Na wielu zagranicznych imprezach taka metoda jest stosowana np. w Telfordt, osobiście wcale mnie nie raziło że stałem tam dwa razy w kolejce po medale. i CO tam też nie szanują modelarzy?

Ale nikt nie mówi o medalach za wyróżnienia leżących na stole bo to jestem w stanie zrozumieć, chodzi o medale, które zostały wręczane osobiście przez vipów i organizatorów
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 17 marca 2014, 12:42

Część tych właśnie medali odbierały osoby w zastępstwie i z tego faktu nie zawisły na szyjach. A niektóre... no cóż nie wszyscy wiedzą do czego służy wstążka...
Chrupek

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 17 marca 2014, 13:04

Za błędy konkursowiczów w wyborze klas startowych organizator nie odpowiada. Nie podjąłbym się przenoszenia czyjej kolwiek pracy z miejsca na miejsce.
Chrupek

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 17 marca 2014, 13:10

Chrupek napisał(a):Za błędy konkursowiczów w wyborze klas startowych organizator nie odpowiada. Nie podjąłbym się przenoszenia czyjej kolwiek pracy z miejsca na miejsce.

Intencje i przyczyny jak najbardziej rozumiem , aczkolwiek sygnalizuję , że trend jest taki , że niekiedy trudno się zorientować , czy mamy do czynienia z rozbudowaną mocno podstawką , czy już małą dioramą.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea