Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez Gregor68 » poniedziałek, 17 marca 2014, 13:17

Witam, chciałbym dorzucić parę spostrzeżeń jako uczestnik i konkursowicz:
1. sędzia powinien cieszyć się zaufaniem sędziego głównego (tudzież organizatora) , a nie kolegów obecnych na forum, bo to nie oni zapraszają go aby poświęcił swój czas i wiedzę itp. Zostałem poproszony przez sędziego głównego o przesędziowanie kategorii pojazdów cywilnych i motocykli, przez co obdarzony także minimum zaufania co do moich umiejętności i wiedzy. Nie biegałem za organizatorem aby koniecznie powierzył mi tę straceńczą misję bo akurat mam wolne popołudnie a za oknem pada grad (aczkolwiek jednego takiego uczestnika komisji sędziowskiej widziałem).
2. Jako, ze jestem osobą mało towarzyską, na PWMie jestem mniej widoczny. Dociekliwi znajdą tu i moje modele.
Szczęśliwie Bytom nie jest konkursem wewnętrznym PWMu i obecność na forum nie była wymaganą rekomendacją, w innym przypadku sędziować mogliby tylko szeroko uznani specjaliści obecni na forum zaprzyjaźnieni przynajmniej z dwudziestoma innymi forumowiczami, a wyróżnienia zebrałyby prace, których zdjęcia szeroko publikuje zachodnia prasa lub inne fora. Komentarze w stylu klepania się po plecach i inne "lajki" mile widziane. Ilośc zawodników w tym roku szczęśliwie udowadnia niedowiarkom, że istnieje życie poza internetem.
3. Zasady oceny modeli opisano w regulaminie w punkcie pt. (niespodzianka)... „Zasady oceny modeli”
Ponieważ jednak punkt ten jest skromny a organizator nie przewidział żadnej odprawy sędziowskiej uznałem, że obdarzył zaproszonych do współpracy sędziów dużym kredytem zaufania. W końcu jednak to jego odpowiedzialność i ciężar z którym będzie musiał żyć dalej.
4. Niestety pojawiła się skucha - wraz z kolegami w trakcie oceny przyznawaliśmy po 5 wyróżnień (w porozumieniu z SG), po czym niestety okazało się , że organizator wrócił do głównej idei i w ocenie końcowej doceniono tylko 3 modele w klasie, co jednak podziało się poza nami, po naszej ocenie.
5. Moja przygoda z sędziowaniem skończyła się po zdaniu i podpisaniu kart i poza wyżej przytoczoną rozbieżnością innych nieścisłości następnego dnia na stołach nie stwierdziłem.
6. Poza tym fajna giełda, stoiska klubowe na różnym poziomie (dawniejsze hasło: reklama dźwignią handlu wraca do łask). Pozdrawiam wszystkich i życzę odrobiny pokory zarówno siwobrodym „miszczom” jak i młodszym „mastersom”
Pozdrawiam - Grzegorz Kostulski - Toruń.
Gregor68

Reklama

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 17 marca 2014, 13:20

Kolego Panzer zapewne chodzi Ci o ten fragment wypowiedzi Pawła "Nie przeczę że zamieszanie było. Zaskoczyli mnie ludzie którzy się pojawiali i zachwalali swoje modle (?!?!) lub strzelali focha że nie ich model wyróżniono... Rynce opadajo. Pojawiali się też nagle po środku zwiedzający, którzy sobie weszli bo myśleli że wolno.
Teraz domyślam się w którym momencie "dopisano" tę nieszczęsną Panzer I, ale mieliśmy zapowiedziane że wyróżniamy pięć modeli wiec nie sądziłem że zostanie dopisany nagle 6 model*, który na wyraźne stwierdzenie 3 sędziów odpadł. Nie przypominam sobie faktu bym wrażał lub był pytany o zgodę na dopisanie Panzera I do listy. Możliwe że na moment się oddaliłem i nie słyszałem pytania. W końcu to było pod koniec sędziowania tej kategorii i uznałem że już zakończyliśmy ocenę.
Ze swej strony mogę przeprosić, że przy podpisywaniu listy wyróżnionych nie zwróciłem uwagi że ten model jest na liście. Nie spodziewałem się takiego "numeru".

Jeśli miał bym wybierać szósty model do oceny nie był by to na pewno wspomniany Panzer I!

*choć pytano czy oceniamy jeszcze szósty model odpowiedź większości sędziów brzmiała "nie"."
Otóż w tej kwestii powinien się wypowiedzieć sędzia główny Heniek. Kto kiedy dopisał 6ty model nie wiem. Ale ze względu na fakt iż w klasie PG5 zostało zgłoszonych i wystawionych 132 modele Organizatorzy postanowili wyróżnić więcej niż 3 modele. Na resztę kwestii związanych z oceną modeli odpowie główny sędzia.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 17 marca 2014, 14:33

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s65mYegrMW0&feature=youtu.be[/youtube]
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez MFPMR Bytom » poniedziałek, 17 marca 2014, 14:46

Opublikowaliśmy wyniki festiwalu - "Strefa zawodnika - Wyniki"
http://bytom-model-festiwal.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=129&Itemid=874&lang=pl

Ew. uwagi proszę przesyłać na adres admin(taki znaczek)bytom-model-festiwal.pl
MFPMR Bytom

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 17 marca 2014, 14:48

Moja diorama również otrzymała wyróżnienie co mnie osobiście bardzo zaskoczyło. Gdy oglądałem prace Niedzwiedzia, micmala ale przed wszystkim Ukiego to wiedziałem, że w tym roku raczej będzie trudno o wyróżnienie, bo moim zdaniem tamte prace były lepsze a praca Ukiego zmiażdżyła kategorię. Ocena dioram wywołała bardzo dużo kontrowersji i powiem Wam jedno - wszyscy, którzy uważają, że w tej klasie werdykt był ok. niech się dowiedzą, że to właśnie na Łukasza Ukiego po zakończeniu imprezy przy jego dioramach czekał organizator Moson aby mu uścisnąć dłoń i pogratulować talentu. Człowiek ten, w krótkiej rozmowie wyraził nadzieje, że Łukasz przywiezie swoje dioramy do Moson aby uczestnicy tej imprezy mogli obejrzeć prace na najwyższym światowym poziomie a diorama z Shermanem w jego opinii jest BEST OF SHOW BYTOM 2014. Wydaje się, że opinia człowieka, który organizuje imprezę bądź co bądź większą i bardziej prestiżową niż Bytom wie co mówi i zna się na modelach, i ich ocenie. Łukasz pewnie by o tym nie napisał bo jest skromny. Ja jednak byłem świadkiem tej rozmowy i czytając w tym wątku to co zostało napisane o dioramach nie mogłem się powstrzymać.
Wszyscy koledzy, którzy wystawiali coś w tej klasie i świetnie się czują z jej oceną niech odpowiedzą sobie na pytanie - czy ja też zostałem osobiście zaproszony do Moson przez organizatora.
Uprzedzając wszystkich tych, którym przyszłaby chęć napisać - to niech Uki jedzie do Moson i zobaczymy czy coś tam zdobędzie napiszę - zanim to zrobisz, najpierw sam pokaż model, które zasłużyły na takie zaproszenie.

I na koniec jeszcze jedna rzecz. Czy taki ktoś jak ja, kto zdobywa wyróżnienia na różnych imprezach modelarskich w tym i w Bytomiu a nigdy w życiu nie skleił i nie pomalował żadnego samolotu jest dobrym kandydatem do tego aby oceniać klasę lotniczą ? Z tym pytaniem pozostawiam kolegów, którzy nie widzą sprzeczności.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez longtom » poniedziałek, 17 marca 2014, 15:04

Impreza super. Rozrasta się z roku na rok. Ale wszyscy w gorączce przygotowań i starań zapominają o jednym podstawowym fakcie MODELARSTWO TO HOBBY I POWINNO SPRAWIAĆ PRZYJEMNOŚĆ I RADOŚĆ KAŻDEMU. Generalnie jedziemy po to żeby podpatrzeć nowinki , poznać nowe trendy , poznać nowych ludzi itp. Nagrody i wyróżnienia są tyko dodatkiem a nie pożądliwą koniecznością.Sposoby sędziowania i kryteria oceny modeli zawsze są kością niezgody , więc poco skakać sobie do oczu. Z mojego punktu widzenie imprezę oceniam na udaną . wystawiłem kilka modeli , coś tam kupiłem spędziłem miło czas wśród modelarzy, kilku poznałem w końcu osobiście i to mi wystarcza.Pozdrawiam Longtom
longtom

Postprzez Nugget » poniedziałek, 17 marca 2014, 15:43

Rok temu nie byłem, ale porównując do zawodów wczesniejszych na których uczestniczyłem, to impreza nadal trzyma ogromny poziom, było dość ciasno, ale to dobrze świadczy o festiwalu, było zainteresowanie, mam nadzieję, że ktoś zrobił fotografie i wrzuci relację, bo wszystkiego dokładnie się obejrzeć nie dało. Poziom modelarski przeogromny, ale nawet udało mi się coś "uciułać", (czas na pochwalenie się :)) bo prócz wyróżnień, moją pracę docenił KLUB WYJĄTKOWO LENIWYCH MODELARZY, naprawdę panowie nazwa pasująca wręcz idealnie do mnie. Niestety nie mogłem cokolwiek znaleźć na ich temat, bo internety mi nie odpowiedziały.
Obrazek
Obrazek
Sorry za kolorystkę zdjeć bo strasznie ciemne, ale robiłem trochę na szybko przyznaję się.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 marca 2014, 15:47 przez Nugget, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 17 marca 2014, 15:59

Nugget napisał(a):moją pracę docenił KLUB WYJĄTKOWO LENIWYCH MODELARZY, naprawdę panowie nazwa pasująca wręcz idealnie do mnie. Niestety nie mogłem cokolwiek znaleźć na ich temat, bo internety mi nie odpowiedziały.

Jesteśmy tu: https://kwlm.fora.pl/ :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 17 marca 2014, 16:02

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Marcin Łukawski » poniedziałek, 17 marca 2014, 16:12

Ja chciałbym natomiast podziękować organizatorom za udostępnienie naszemu klubowi KWLM z Łodzi miejsca na imprezie, pierwszy raz mieliśmy stoisko :
Obrazek

Postanowiliśmy też przyznać 4 wyróżnienia :) Mamy nadzieję, że sprawiedliwie ;)

Ku gwoli ścisłości i wyjaśnienia klub istniał już od dawna, jest nieformalnym zrzeszeniem osób a obecnie nasz skład wygląda tak:
Łukasz Ziółkowski, Marek Janczyk, Sergiusz Pęczek, Adam Obrębski, Przemysław Szymczyk, Jacek Spychalski, Krystian Ciechowicz, Aleksander Górski no i ja ;)

Przy okazji pozdrawiam naszych sąsiadów stoiskowych ze Świdnicy! Pozdrowienia od nas i naszej koleżanki :mrgreen: za miło spędzony czas :)
Marcin Łukawski

Postprzez TGMJ » poniedziałek, 17 marca 2014, 16:33

Marcin Łukawski napisał(a):Ja chciałbym natomiast podziękować organizatorom za udostępnienie naszemu klubowi KWLM z Łodzi miejsca na imprezie, pierwszy raz mieliśmy stoisko :
Obrazek

Postanowiliśmy też przyznać 4 wyróżnienia :) Mamy nadzieję, że sprawiedliwie ;)

Ku gwoli ścisłości i wyjaśnienia klub istniał już od dawna, jest nieformalnym zrzeszeniem osób a obecnie nasz skład wygląda tak:
Łukasz Ziółkowski, Marek Janczyk, Sergiusz Pęczek, Adam Obrębski, Przemysław Szymczyk, Jacek Spychalski, Krystian Ciechowicz, Aleksander Górski no i ja ;)

Przy okazji pozdrawiam naszych sąsiadów stoiskowych ze Świdnicy! Pozdrowienia od nas i naszej koleżanki :mrgreen: za miło spędzony czas :)

To Jacek coś jeszcze aktywnie dłubie? bo na forach to zamilkł jakoś
eternal jihad
TGMJ

Postprzez NIEDZWIEDZ » poniedziałek, 17 marca 2014, 16:40

Też dostałem zaproszenie do Moson,jeśli dobrze zrozumiałem tą karteczkę z zaproszeniem,ale nie jadę bo nie mam z czym :mrgreen:
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez Marcin Łukawski » poniedziałek, 17 marca 2014, 16:44

Jacek dłubie przede wszystkim teraz przy filmach animowanych. Jest i będzie w składzie u nas bo Jacek, Krystian i ja jesteśmy tak jakby ojcami założycielami klubu i pomysłu na nazwę ;). Nie ma to dla nas znaczenia czy ktoś się udziela mniej czy więcej na forach... jesteśmy przyjaciółmi przede wszystkim a modelarstwo jest tylko naszym hobby.
Marcin Łukawski

Postprzez TGMJ » poniedziałek, 17 marca 2014, 16:50

Marcin Łukawski napisał(a):Jacek dłubie przede wszystkim teraz przy filmach animowanych. Jest i będzie w składzie u nas bo Jacek, Krystian i ja jesteśmy tak jakby ojcami założycielami klubu i pomysłu na nazwę ;). Nie ma to dla nas znaczenia czy ktoś się udziela mniej czy więcej na forach... jesteśmy przyjaciółmi przede wszystkim a modelarstwo jest tylko naszym hobby.

Ze przy animacjach to słyszałem, a pytałem bo jego prace to był kiedyś spory procent tego co mnie inspirowało (nie mówiąc o tym, że jak go kiedyś na żywo spotkałem to mega ziom był) :)
eternal jihad
TGMJ

Postprzez Marcin Łukawski » poniedziałek, 17 marca 2014, 16:56

Ze przy animacjach to słyszałem, a pytałem bo jego prace to był kiedyś spory procent tego co mnie inspirowało (nie mówiąc o tym, że jak go kiedyś na żywo spotkałem to mega ziom był) :)

Jeśli masz fejsbuka to tutaj masz coś co ostatnimi czasy zdziałał od podstaw :

https://www.facebook.com/jacek.spychals ... 393&type=3
Marcin Łukawski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea