Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez mamut1967 » poniedziałek, 17 marca 2014, 17:20

Witam, jestem nowym użytkownikiem, ale w związku z zagorzałą dyskusją o Festiwalu, chciałbym podzielić sie swoimi uwagami .Modelarstwo moje to około 25 lat a ostatnie 15 lat to dioramy i modele skala 1:35, jeżdżę po różnych wystawach i konkursach i zdobywam wiedzę w miarę możliwości i czasu, Forum na którym się znajdujemy obecnie jest dla mnie wiedzą niesamowitą i skarbnicą nabywania umiejętności, które przekłada się na możliwość wykonania swoich modeli. Wszystkich Was chwalę i podziwiam, gdyż kunszt modelarski macie doskonały i jeszcze raz powtarzam ,uczę się tu wielu technik właśnie od Was .
Jestem jakby pośrednio winien odpowiedź, gdyż moja diorama dorzucona jako wyróżniona-POLSKI Sherman na drewnianym moście została zauważona przez sędziów. Przepraszać za to nikogo nie będę-zresztą też otrzymałem zaproszenie do Moson. Znam swoje miejsce i umiejętności i wiem ,że pewnie nie powinno mnie tam być, gdyż wiele znamienitych modeli jest zdecydowanie lepszych, ale skoro tak się stało...
śledząc dyskusję, aż się boję gdyby się okazało że jednak z tej piątki to właśnie moja skromna diorama dostała by to wyróżnienie. Na szczęście tak sie nie stało.
Wyróżnienie otrzymał mój POLSKI M3A1 SCOUT CAR i nie jest to jego pierwsza nagroda na zawodach..(nieskromność..przepraszam).
Wracając do meritum dioram. Jestem zwolennikiem przyznawania miejsc od 1-3 dla najlepszych, bo to na prawdę jest piękna dziedzina modelarstwa, a dla wszystkich uczestników choć małe dyplomy ,lub właśnie medale pamiątkowe(mogą przecież leżeć przy dioramach ,lub być rozdawane jak pączki-myślę ,że wielu by to nie przeszkadzało), wiem ,że może to podraża koszta imprezy i przedłuża czas, ale dla wielu modelarzy, którzy traktują te hobby jako odskocznie od codzienności i ciężkiej pracy zawodowej, byłoby to ukoronowanie i ukłon w stronę rozwijanej pasji..Wtedy-Wielcy i mówię to bez ironii powinni wałczyć o laury .A my modelarze nie zrzeszeni, lub nie mający takiego doświadczenia cieszylibyśmy się, ze skromnego uhonorowania .Bo przecież pierwszoplanowych dioram ,które są niesamowite i znam je z tego forum jest pełno. Ilu jeszcze modelarzy nie przyjechało.
Może to banał, ale rzeczywiście ważny jest dobór sędziów, przecież można to ustalić i ogłosić wcześniej-jak mówicie pewnie chodzi o kasę-za sędziowanie-bo niewiadomo o co chodzi.
Dziękuje ,za możliwość bycia na takim Festiwalu, pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za możliwość podglądania Waszych warsztatów.
.."BYĆ ZWYCIĘŻONYM I NIE ULEC TO ZWYCIĘSTWO, ZWYCIĘŻYĆ I SPOCZĄĆ NA LAURACH TO KLĘSKA"..
mamut1967

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez uki761 » poniedziałek, 17 marca 2014, 18:15

Ze swojej strony dziękuję za wspaniałą imprezę, po pierwsze organizatorom po drugie wszystkim kolegom których miałem przyjemność spotkać. W zasadzie po to tam pojechałem ( czwarty raz ) i na pewno będę za rok by znowu to przeżyć bo jak dla mnie to jeden z najważniejszych weekendów w roku.
Nic ponad to nie ma dla mnie znaczenia.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Axel1st » poniedziałek, 17 marca 2014, 18:42

Jeśli mogę się wypowiedzieć, chciałbym na następny rok zaproponować Organizatorowi podział klas pancernych np. tak:

I W.Ś.
II W.Ś. państwa osi/ alianci
Współczesne

Sami mieliśmy przecież możliwość zobaczenia na własne oczy, jak obszerne były klasy modeli pancernych. A modeli na naprawdę wysokim poziomie było sporo. Podział "pancerki" sprawi, że oceny będą sprawiedliwsze...

Druga sprawa, którą zauważyłem w wątku, należałoby wyjaśnić kwestię wkładu pracy- nawiązując do dyskusji z KFSem oraz wypowiedzi:
Adam Obrębski napisał(a):skład sędziowski grubo w PRL siedzi, a taki MIG, Onan Łajlder, czy inny hiszpanohamerykanin dla niego to jest szarlatanem i heretykiem

Adam, mam rozumieć, że każdy model nie tworzony wg. trendów tworzonych przez w.w. osoby jest zły??

Ja osobiście cieszę się, że sędziowałem figurki i ocena przebiegła bezproblemowo dzięki dobremu podziałowi klas.
Warsztat: Szyłka 1:35, T-55AM 1:35
Pozdrawiam Paweł Koseda
http://www.plasticscalemodels.blogspot.com

Grupa Modelarska Valkyria Grudziądz
https://web.facebook.com/grupamodelarskavalkyria/
Axel1st

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 17 marca 2014, 19:16

No to moze ja.
A wiec, troche ugralem:
Obrazek
:D Milo.
Dziekuje organizatorom za swietne przygotowanie imprezy.

Teraz mniej milo:
Po pierwsze, co mnie dotyczy, to czy na przyszly rok mozna z wypozyczalni zalatwic altanke ogrodowa, albo spory parasol, zeby palacze nie tarasowali wejscia, moknac przy okazji, dajac zly przyklad mlodym adeptom?
Druga sprawa- pilnowanie modeli. Ogladajacym zajelo niecala godzine, aby w moim U-Boocie urwac jedna czesc i zerwac linke.
Po tym fakcie przykrylem go szklem. Nie chodzi o to, ze akurat moj model ucierpial, ze wsadzilem w niego 500 godzin i ze zajelo mi to 6 lat :lol: , ale sam bylem swiadkiem, jak sznurki i paski od aparatow regularnie przeskakiwaly z modelu na model, a niektore aparaty byly wrecz stawiane na modelach.
Kolejna sprawa tak obficie tu poruszana jest dobor skladu sedziowskiego.
Wiem jaki jest z tym klopot, ale definitywnie w Bytomiu cos nie zagralo jak nalezy.
Nie jestem w stanie zrozumiec wyroznienia pokazanego juz tu RWD, a pominiecie 3 modeli, z ktorych kazdy byl lepszy conajmniej o 3 razy od niego- te stojace na lustrach. Nie rozmawiamy to o klasie, gdzie bylo 3 mlodzikow i kazdy byl wyrozniony, bo tak wyszlo- np ubrudzona Stuka w inneh klasie. Takie schematy jestem w stanie zrozumiec, ale sorry, ten RWD byl naprawde slaby.
Pomine klase dioram szerokim Ukiem :D
Mysle, ze w temacie bylo juz sporo napisane, ale tylko dodam, ze rdza nie jest satynowa, a figurki sie tak nie swieca.
Juz nie mowie o budynku, ale to szczegol.
Definitywnie najgorzej oceniona klasa festiwalu.
Ja mam jeszcze jedna refleksje. Rozumiem idee promowania modelarstwa, ale wybor "Best Weathered" przez chlopcow z AK zakrawa na kpine. WIem ze to subiektywna ocena, ale to, ze plandeka tej Skody swiecila po oczach juz od progu, powinno dac wiele do myslenia, szczegolnie, ze 2 modele dalej stal naprawde wybitnie weatherowany pojazd.
Nie chcialem nikogo obrazic, ani negowac zdolnosci modelarskich, tym bardziej nastawic negatywnie jakiegos mlodzika, ale sa pewne granice rozsadku.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Hajnel » poniedziałek, 17 marca 2014, 19:20

Witam
To ja główny sędzia festiwalu w Bytomiu.
Nie będę na forum tłumaczył ani przepraszał,wolałbym z każdym pogadać lub odpowiedzieć na pytania na "żywca". Słowo pisane nie zawsze oddaje emocje a źle odczytane lub napisane może urazić nawet najbardziej gruboskórnego faceta, a ja szanuję was wszystkich jak i każdego z osobna.Jeśli Bozia da to spotkamy się na przyszłorocznej imprezie będę do dyspozycji na 100% czasu ,to pogadamy i odpowiem (tym co będą chcieli jeszcze ze mną rozmawiać)na pytania,jak się robi imprezę modelarską i od czego zależy by się ona udała przynajmniej w 50%.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 marca 2014, 19:32 przez Hajnel, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez Aero74 » poniedziałek, 17 marca 2014, 19:57

uki761 napisał(a):Ze swojej strony dziękuję za wspaniałą imprezę, po pierwsze organizatorom po drugie wszystkim kolegom których miałem przyjemność spotkać. W zasadzie po to tam pojechałem ( czwarty raz ) i na pewno będę za rok by znowu to przeżyć bo jak dla mnie to jeden z najważniejszych weekendów w roku.
Nic ponad to nie ma dla mnie znaczenia.

Łukasz jesteś dla mnie MEGA GOŚCIEM. Szacunek.
Prawda jest taka ,że jest wielu wybitnych modelarzy ale nie za wielu z tak zdrowym podejściem do naszego hobby i szacunkiem dla innych modelarzy.
Twoja praca jest wspaniała i jestem pewien , że zostanie nagrodzona jeszcze na wielu innych konkursach.
Aero74

Postprzez Nugget » poniedziałek, 17 marca 2014, 20:50

Pewnie mnie panowie zabijecie, że znowu pancerka ( i to tylko jej część, bo mi brakło pamięci, pojechałem z prawie pełną ), do lotnictwa nawet nie podchodziłem.

http://s1238.photobucket.com/user/Nuget ... tom%202014

Rotpol13 dobry pomysł.
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez mamut1967 » poniedziałek, 17 marca 2014, 21:13

Witam ponownie, skoro już dzisiaj doszedłem do głosu to muszę pomarudzić...
Przede wszystkim decyzja na przyszłość szczególnie w trybie Festiwalowym -DIORAMA?-WINIETA?
Czy jeden pojazd i kawałek drewna, drzewa ,płotu, wiadra ,mostu, studni- to już DIORAMA?
Czy DIORAMA-to co najmniej dwa pojazdy i chociaż mały domek?, murek?, las?
Tak jest w Moson.
Druga sprawa: skoro wszystkie prezentowane modele -DIORAMY są bez zastrzeżeń ,to zaproponować prawdziwie festiwalowy szoł. Jeden sędzia nadzoruje, każdy wystawiający dioramy dostaje kartę do głosowania-oddaje 5 głosów na najlepsze(poza swoją).Medale rozdane, pozostali medale pamiątkowe i myślę nie byłoby obrażania-" sie i sędziów". .Pozdrawiam.

Rollingstones: dziękuję za uznanie. Będę ćwiczył. Foto -na razie nie-z braku czasu. Pozdr.
mamut1967

Postprzez mysiek13 » poniedziałek, 17 marca 2014, 21:15

Ja chciałem podziękować wszystkim wystawiającym swoje prace ( i te nagrodzone i nie ) za ogrom bardzo pozytywnych wrażeń modelarskich...Piękne dioramy w 35, figurki czy o klasycznej pancerce nie wspominając.... Na oglądanie lotnictwa nawet za bardzo nie miałem czasu bo mi się junior "dżedajów" czyli żołnierza imperium przestraszył i musiałem go zabierać - dla 3,5latka to było za dużo wrażeń :)

Moja skala czyli lądowe 72 - ogromna ilość świetnych prac i w kołowych i gąsienicach... Fajna giełda... Ogólnie wrażenie bardzo pozytywne, a myślę że cała dyskusja tutaj o sędziowaniu będzie analogiczna w przyszłym roku, w ubiegłych latach tez chyba było dużo kontrowersji...

Co do minusów - długie wręczanie nagród, ale to chyba efekt skali - tyle kategorii, modeli i modelarzy że potrwać musiało...

Ogromnie miło choć chwilę pogadać i zobaczyć dawno nie widzianych Kolegów - Juliusza, Tomka H. czy Mateusza M... :) poznałem na żywo Kolegę Panzera-pozdrawiam... Z "towarzyskich" planów nie spotkałem tylko osobiście Siary1939 - chciałem z nim pogadać o jego FtF-ach w 72 bo mi się diabelnie podobały...

I jakimś "fuksem" udało mi się dostać wyróżnienie w dioramach w 72... :mrgreen:

Już nie mogę doczekać się Bytomia za rok
Pozdrawiam Michał
mysiek13

Postprzez bartek33365 » poniedziałek, 17 marca 2014, 21:16

Pomijając parę zamieszań było super. :D
Gratuluję organizatorom udanej imprezy i czekam na następną.

Był to mój pierwszy Bytom i dość udany. :D

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Bartek Stawski :)
Warsztat: Wszystko po trochu
Zapraszam na My Models
bartek33365

Postprzez Ostach » poniedziałek, 17 marca 2014, 21:58

siara1939 napisał(a):Ja mam jeszcze jedna refleksje. Rozumiem idee promowania modelarstwa, ale wybor "Best Weathered" przez chlopcow z AK zakrawa na kpine. WIem ze to subiektywna ocena, ale to, ze plandeka tej Skody swiecila po oczach juz od progu, powinno dac wiele do myslenia, szczegolnie, ze 2 modele dalej stal naprawde wybitnie weatherowany pojazd.
Nie chcialem nikogo obrazic, ani negowac zdolnosci modelarskich, tym bardziej nastawic negatywnie jakiegos mlodzika, ale sa pewne granice rozsadku.
Wiesz co, to był model juniora. Widziałeś jaki młodzian wyszedł po tę nagrodę? Chłopaki nagrodzili talent i potencjał jaki ma ten chłopak. Pewnie, ma jeszcze trochę do nauki, ale baze już wypracował dobrą.

Co do tych dioram nieszczęsnych... Dziwnie wyszło. Jakoś nic mnie tam na kolana nie rzuciło ale wg mnie czołg w fabryce to nawet nie jest diorama w pełnym tego słowa znaczeniu. Prace w tej kat. były lepiej pomyślane i lepiej zrobione a nie zostały nagrodzone - duży błąd. Wydaje mi się też, że tłumaczenie, że konkurs jest "podoba się/nie podoba się" i praca Ukiego akurat tym sędziom się nie podobała jest miałkie i pokazuje kompletny brak zrozumienia idei libi/ne libi.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez grzegorz75 » poniedziałek, 17 marca 2014, 22:41

Było fajnie . Integracja ze złymi ludźmi bardzo udana. Dopiero co nie tak dawno wytrzeźwiałem .
Dostałem gifta od Kagero za czołKa , co mnie cieszy . Daleko strasznie niestety i powrót to masakra.
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Czesio » poniedziałek, 17 marca 2014, 23:07

Zawody świetne jak zawsze. Wspaniała miejscówka, wiele modeli, dużo atrakcji w tym ASG przy którym przesiedzieliśmy kilka godzin ;) Rozdanie mi się podobało, nagrody jak zwykle wypas ! Pomysł z telefonem i mailem na karcie zgłoszeniowej bardzo dobry.
Z rzeczy które mi się nie podobały to :
1. Rejestracja a właściwie same karteczki, brakowało mi na nich informacji o producencie czy np. w przypadku okrętów skali, ale to szczegół ;)
2. Pilnowanie modeli, a właściwie jego brak. Harcerek było dużo ale poza spacerowaniem nie robiły nic, a sam byłem świadkiem jak pomiędzy stolikami biegały kilku letnie dzieciaki, a modele były macane i nie raz obrywały elementami ubioru.
3. Wydawanie modeli, nikt nie sprawdzał kartek, a panowie sami nie mogli się między sobą dogadać, jeden zapraszał do środka stołu by spokojnie spakować a inny po pół minuty mnie stamtąd wyrzuca bo on będzie podawał i nagle się ulatnia. Poza tym następnym razem fajnie byłoby na zakończenie imprezy po rozdabiu poprosić zwiedzających o opszczenie stołów bo na prawdę przeszkadzają i sam dostałem z łokcia w pudło.

Jednak impreza była świetna, do Bytomia zawsze jedziemy bardzo chętnie i za rok również wpadniemy !
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Paweł Leszczyński » wtorek, 18 marca 2014, 12:14

PANAMA:
Obrazek zdjęcie autorstwa Michała (micmal)
Dla mnie osobiście fajna zielenina i w miarę woda, ale figurki/ponton słabsze.
Paweł Leszczyński

Postprzez NIEDZWIEDZ » wtorek, 18 marca 2014, 12:23

Panama już jest,ale mnie osobiście zastanawia,co urzekło sędziego w tej pracy,jeśli fabryka jest tak cienka i lipna,to jak nazwać tą pracę?Też z wyróżnieniem :shock:
Obrazek
Obrazek
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea