F4U-1 Corsair, Tamiya, 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F4U-1 Corsair, Tamiya, 1/48

Postprzez michalp78 » piątek, 19 czerwca 2009, 12:33

greatgonzo napisał(a):Napęd klapek indywidualnymi siłownikami wydaje mi się pomysłem z kosmosu.

Niby tak, ale z drugiej strony cały Corsair wydaje się być dość kosmiczny... Np. w skrzydło byś uwierzył?

W temacie zgłówków też niezły kosmos. Albo im się zmieniły preferencje, albo każdy po locie zabierał swój drewniany zagłówek na kwaterę :mrgreen:

A może wiecie do jakich instalacji prowadzi ten mały prostokątny/kwadratowy wziernik na górze kadłuba?
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Reklama

Postprzez Gienek » piątek, 19 czerwca 2009, 13:16

Do głównego zaworu instalacji hydraulicznej którego lokalizacja była tuz za głównym zbiornikiem oleju (i jego wlewem)? :D
Gienek

Postprzez michalp78 » piątek, 19 czerwca 2009, 13:31

Gienek napisał(a):którego lokalizacja była tuz za głównym zbiornikiem oleju (i jego wlewem)

To znaczy, obie dziurki były pod tą samą klapką (tą małą na samym szczycie), czy mówisz o dwóch klapkach na boku?
PS. Przepraszam, że tak marudzę, może efekt tego nie wart, ale nie chciałbym, żeby to była taka czysta abstrakcja.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez trex73 » piątek, 19 czerwca 2009, 13:42

Ta na szczycie chyba miała coś wspólnego z instalacją gaśniczą a te z boku tak jak Gienek napisał. (chyba zbiorniczek ciśnieniowy płynu hydraulicznego był przed zbiornikiem oleju).
P.S. Zgadzam się z kolegami że siłowniczki hydrauliczne do napędu klapek to jakiś absurd ;o)
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez bartek piękoś » piątek, 19 czerwca 2009, 14:08

michalp78 napisał(a):Nie wynika z tego, że zmieniono konstrukcję napędu klapek, ale nie jest to wykluczone.

Tak samo (tzn. że zmieniono konstrukcję:), utrzymuje A.Jarski w swojego autorstwa chyba najlepszej na naszym rynku monografii Corsaira.
Edit: Już doprecyzowałem, mam nadzieję. Sorki ;o)
Ostatnio edytowano piątek, 19 czerwca 2009, 14:51 przez bartek piękoś, łącznie edytowano 2 razy
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez michalp78 » piątek, 19 czerwca 2009, 14:14

bartek piękoś napisał(a):Tak samo utrzymuje A.Jarski

...że zmieniono, że nie zmieniono, czy że nie wyklucone?
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez greatgonzo » piątek, 19 czerwca 2009, 15:00

Nie, no Jarski pisze o takim napędzie klapek ale w prototypie. Co jest dla mnie o tyle logicznie, że to pierwszy patent do odstrzału przy przygotowaniu produkcji seryjnej.
greatgonzo

Postprzez trex73 » piątek, 19 czerwca 2009, 15:04

Bije się w pierś i cofam co napisałem. Na stronie 246 (II wydanie) jest nawet zdjęcie f4u-1A :) z takimi małymi siłowniczkami.
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez Gienek » piątek, 19 czerwca 2009, 17:13

A ja jeszcze nie odszczekam.
I nie dlatego, że się zaparłem jak osioł ani dlatego, aż tak wiele na tym zdjęciu nie widać ale dlatego, że tu podczas remontu i niekompletny (brak klapek ;o) ) oraz (i głównie) opisany jako F4U- 1A to szczególne dziwadło (posiada nawet prowadnice rakiet).
A co do sedna sprawy to koledzy muszą się zgodzić, że efektów rzekomego wycieku z hydrauliki żaluzji na zdjęciu zamieszczonym przez Michała jakoś nie widać.

Edit: co do samego zdjęcia z ML to nie chcąc "zaciemniać sytuacji technicznej":
Obrazek

A przy okazji lepsze jakościowo zdjęcie wykonywanego przez Michała samolotu:
Obrazek
Gienek

Postprzez bartek piękoś » sobota, 20 czerwca 2009, 21:57

greatgonzo napisał(a):Nie, no Jarski pisze o takim napędzie klapek ale w prototypie.

Jeśli mówimy o fragmencie ze strony 20-ej, to wyraźnie mowa o zmianach konstrukcyjnych w seryjnych F4U-1, przeprowadzonych w Air Base Group Two i przygotowujących F4U do służby we flocie.
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez michalp78 » sobota, 20 czerwca 2009, 22:23

Panowie, dzięki za szeroki odzew, ale dla mnie paląca jest kwestia pochodzenia plamy. Jak słusznie zauważył Gienek, raczej nie ma ona związku z napedem klapek. Logiczne byłoby przyjąć, że to jakaś pozostałość po uzupełnianiu "płynów ustrojowych", ale ona zaczyna sie według mnie wyżej niż te korki oleju i płynu hydraulicznego. Nie jest to też wyciek paliwa, bo kolor za ciemny i za bardzo z przodu. Proszę o jakąs hipotezę skąd to coś wyciekło.
bartek piękoś napisał(a):wyraźnie mowa o zmianach konstrukcyjnych w seryjnych F4U-1, przeprowadzonych w Air Base Group Two i przygotowujących F4U do służby we flocie.

Nie mam niestety dostępu do Jarskiego, ale wynika z tego co napisałeś, że seryjne F4U-1 używane przez Marines powinny mieć już nowy, uproszcony system. To skąd ta hydraulika na 1A (i czy coś oprócz podpisu świadczy w ogóle, że to 1A)?
Gienek napisał(a):A ja jeszcze nie odszczekam.

Ale Blackburna za "konfabulacje" mógłbyś przeprosić :mrgreen: chyba...
Ostatnio edytowano niedziela, 21 czerwca 2009, 12:38 przez michalp78, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Gienek » niedziela, 21 czerwca 2009, 00:34

W opisie technicznym w ML A. Jarski pisze, że siłowniki montowane w prototypach nie znalazły zastosowania w praktyce. Natomiast wcześniej (strona 19, 20, 21) mowa jest, że po pierwszej serii produkcyjnej (758 szt. F4U-1) dokonano 159 poprawek (w tym sprawa żaluzji) i kolejne F4U-1 (jak i w następstwie F4U-1A) posiadały znany nam już układ cięgien.
Egzemplarz z Duxford to chyba jest jakaś bajaderka a Blackburna też nie przeproszę :P

Co do plamy. Odpada olej z silnika – plama nie jest kontynuacją z tego kierunku oraz nie przypomina kolorystycznie i intensywnością oleju przepracowanego (ten widoczny w dolnej części osłony).
Może to być niedbalstwo w napełnianiu zbiornika olejem lub świeże zawilgocenie mieszanką wody z metanolem.
Benzyna oczywiście odpada (zbiornik znacznie dalej).
Gienek

Postprzez greatgonzo » niedziela, 21 czerwca 2009, 01:28

Może być efekt mycia czegokolwiek. Dlatego uważam, że nie dojdziesz.
Gienku, dziękuję, że wyręczyłeś mnie w odpowiedzi Bartkowi. Tym razem można było na Ciebie liczyć nawet bez 'przyciskania' ;).
Ale Blackburna to mógłbyś przeprosić nawet bez powodu :evil: .
Ja to nawet zrobiłbym mu szaliczek. Szydełkiem.
greatgonzo

Postprzez trex73 » niedziela, 21 czerwca 2009, 12:22

Gienku, na tej fotce całkiem wyraźnie widać siłowniczki.
Obrazek
W podpisie do zdjęcia widnieje żródło "Vought" a i jakościowo różni się od tych z Duxford które są prawdopodobnie robione osobiście przez A.Jarskiego. Gdyby to była pomyłka, to jakie jest prawdopodobieństwo, że taki egzemplarz ( z siłownikami) dotrwał do naszych czasów??
A na 19 stronie napisano że dywizjony VMF- 124 i VF-12 testowały samoloty z takim rozwiązaniem i dopiero później wprowadzano poprawki.
W tym kontekście słowa Blackburna wydają się bardziej prawdopodobne :)
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez greatgonzo » niedziela, 21 czerwca 2009, 12:53

Nie do końca. W tekście jest że VF-12 testował na potrzeby Navy. Jest o problemie z wyciekami z instalacji hydraulicznej, a nie o jej konstrukcji. O tej jest mowa dopiero przy okazji testów w specjalnie ku temu (dostosowaniu korsarza do operacji bojowych, nie do zmiany instalacji :mrgreen: ) powołanym centrum Marines. I później jednoznacznie napisano, że zmiana konstrukcji napędu klapek miała miejsce po tych testach i przed wysłaniem Birdcage'ów na front. Skąd zatem ten system miałby się wziąć na 1A?
Bluckburn nie miał kontaktu z VF-12. Być może zdarzyło mu się latać starszym ćwiczebnym samolotem - czemu nie?

Ale siłowniczki na 1A mogłyby się pojawić na płatowcu przebudowywanym ze starszej wersji do testów. To jednak wykracza już poza moje możliwości.
greatgonzo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat