Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez siara1939 » wtorek, 18 marca 2014, 12:26

To praca Kamila. Moze to zostalo wyroznione dlatego tylko, ze byly 3 modele do wyboru w tej kategorii. :lol:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez NIEDZWIEDZ » wtorek, 18 marca 2014, 12:28

siara1939 napisał(a):To praca Kamila. Moze to zostalo wyroznione dlatego tylko, ze byly 3 modele do wyboru w tej kategorii. :lol:

Aha,może :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio edytowano wtorek, 18 marca 2014, 12:29 przez NIEDZWIEDZ, łącznie edytowano 1 raz
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez micmal » wtorek, 18 marca 2014, 12:41

Paweł, małe sprostowanie, nie ja jestem autorem tego akurat zdjęcia dioramy Panama. Znalazłem to zdjęcie w jakiejś relacji. Jak znajdę kabel to wstawię swoje dwie fotki, ale niestety robione telefonem.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Chrupek » wtorek, 18 marca 2014, 13:05

Do sędziowania figurek SAMI zgłosili się koledzy z Torunia z Wystawy Malarstwa i Rzeźby (chyba nic nie pokręciłem) Do dioram czy pancerki zawsze jest kłopot z pozyskaniem sędziów. Prawda jest taka, że moi drodzy (nie wszyscy) ale wolicie spotkać się w pubie przy piwie czy innym trunku niż podejść do któregoś z organizatorów i zapytać tak poprostu czy nie potrzeba nam pomocy w sędziowaniu. WAM sędziowanie zajmie może dwie godziny i na impreze zawsze zdążycie, my będziemy mieć czyste sumienie że sędziują specjaliści w tej tematyce, a nie przypadkowe osoby chodźby nawet z 50 letnim starzem w modelarstwie. Udeżcie się też w piersi. Nie mówię, że taki werdykt to wasza wina. NIE to wina/ocena tych sędziów co sędziowali. Już na przełomie roku osobiście zapraszam kolegów od dioram do wysłania maila do organizatorów z propozycją swojej kandydatury do sędziowania konkretnych kategorii. Bardzo nam to wszystkimpomoże. Uwieżcie Ja też bym chętnie wyskoczył na godzinę-dwie do tego pubu napić się z Wami piwa. Kilku z Was poznałem chodźby w Łasku i jesteście na żywca całkie fajnymi gośćmi tylko za monitorem coś się z wami dzieje. Rozumiem wasze rozżalenie pracą sędziów, ale kolejne strony tego wątki nic nie zmienią w werdykcie. Ani nie dodrukujemy dyplomów czy medeli, ani osoby wyróżnione słusznie czy nie nie zwrócą swoich.
Pozdrawiam
Marcin Chruścielewski
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Adrianowro » wtorek, 18 marca 2014, 13:20

Chrupek napisał(a):Do sędziowania figurek SAMI zgłosili się koledzy z Torunia z Wystawy Malarstwa i Rzeźby (chyba nic nie pokręciłem) Do dioram czy pancerki zawsze jest kłopot z pozyskaniem sędziów. Prawda jest taka, że moi drodzy (nie wszyscy) ale wolicie spotkać się w pubie przy piwie czy innym trunku niż podejść do któregoś z organizatorów i zapytać tak poprostu czy nie potrzeba nam pomocy w sędziowaniu. WAM sędziowanie zajmie może dwie godziny i na impreze zawsze zdążycie, my będziemy mieć czyste sumienie że sędziują specjaliści w tej tematyce, a nie przypadkowe osoby chodźby nawet z 50 letnim starzem w modelarstwie. Udeżcie się też w piersi. Nie mówię, że taki werdykt to wasza wina. NIE to wina/ocena tych sędziów co sędziowali. Już na przełomie roku osobiście zapraszam kolegów od dioram do wysłania maila do organizatorów z propozycją swojej kandydatury do sędziowania konkretnych kategorii. Bardzo nam to wszystkimpomoże. Uwieżcie Ja też bym chętnie wyskoczył na godzinę-dwie do tego pubu napić się z Wami piwa. Kilku z Was poznałem chodźby w Łasku i jesteście na żywca całkie fajnymi gośćmi tylko za monitorem coś się z wami dzieje. Rozumiem wasze rozżalenie pracą sędziów, ale kolejne strony tego wątki nic nie zmienią w werdykcie. Ani nie dodrukujemy dyplomów czy medeli, ani osoby wyróżnione słusznie czy nie nie zwrócą swoich.
Pozdrawiam
Marcin Chruścielewski

Dziękuje za wyjaśnienie
Dla mnie sprawa jest jasna , chłopaki w przyszłym roku wysyłać kandydatury i szlus....
Problem sam zniknie.....
Adrianowro

Postprzez Kuba P. » wtorek, 18 marca 2014, 14:33

bartek napisał(a):Kopalnia srebra w okolicy tez fajna.
Pzdr.

Jak sądzę byłeś w Tarnowskich Górach tak?
Za rok wybierz się do Zabrza na kopalnię Guido, zjeżdża się na dół i zwiedza dwa poziomy. Rewelacja, dwa razy byłem. Z Bytomia do Zabrza jest bardzo blisko. ;o)
Kuba P.

Postprzez Rafał Lebioda » wtorek, 18 marca 2014, 17:01

Witajcie,

Pierwszy raz na tym forum. Od razu w temacie tak poważnego zagadnienia jak XI Międzynarodowy Festiwal Plastikowych Modeli Redukcyjnych w Bytomiu.

Po raz kolejny już brałem udział w tej imprezie. Z roku na rok wystawa się rozrasta, czego przykładem był tegoroczny rekord wystawionych modeli (ponad 1300). Wielkie gratulacje dla organizatorów tej wystawy - naprawdę kawał przedsięwzięcia!

Wczytałem się prawie we wszystkie opinie forumowiczów n/t przebiegu festiwalu i oceny modeli. Cóż - przy takiej skali imprezy nawet najdoskonalszy organizator może popełnić błąd czy niedociągnięcie. Dla porównania (choć to chyba za mocne) przypomnę historię z piątym kółkiem olimpijskim podczas ceremonii otwarcia a Soczi.

Wyróżnienia i nagrody to jedno, drugie to dobra zabawa, możliwość spotkania z innymi pasjonatami i podpatrzenia ich prac. Ja oczywiście także jechałem z myślą o pamiątkach z festiwalu (nie mówię o giełdzie :)), ale nigdy nie traktuję tego jako cel sam w sobie. Jakość sędziowania pozostawiam fachowcom. Może i dobrze, że ta dyskusja w temacie oceny sędziowania rozwinęła się na tym forum. Byłoby stratą, gdyby z dyskusji tej nie zostały wyciągnięte wnioski i wykorzystane w kolejnych odsłonach festiwalu.

Pojawił się wątek opisywania modeli nazwiskiem: wg mnie nie powinno być tu żadnych tajemnic. Kto chce wiedzieć czyj jest dany model i tak się dowie. Osobiście opisuję swoje modele na etykiecie, która jest częścią podstawki.

Na koniec gratuluję Wszystkim modelarzom i modelarkom wysokiego poziomu swoich prac zaprezentowanych na tej wystawie.

Rafał
Rafał Lebioda

Postprzez Robert Latosiński » środa, 19 marca 2014, 08:56

Chrupek napisał(a): i że za zgodą poszczególnych sędziów podana zostanie lista sędziujących poszczególne kategorie. W roku 2016 impreza się nie odbędzie, bo nie będzie chętnych do oceny po publicznym linczu, szkalowaniu, ośmieszaniu itp. Czy tego chcecie? Do tego dążycie?

Witam,

miałem nic nie pisać, ale chyba jednak trzeba.

Pojechałem do Bytomia i zobaczyłem sprawnie zorganizowaną, dużą imprezę modelarską. Imprezę, która zdaje się rozwijać z roku na rok i bez wątpienia jest najważniejszą wystawą w Polsce. Wrażenie robi ten właśnie rozwój, bo pamiętam Bytom z przed 7 - 8 lat i jest różnica. I za to Panowie wielkie dzięki i szacunek, za to że jest ktoś komu się chce.

Atmosfera jak zwykle była o.k., spotkałem znajomych, pogadałem trochę itp, itd.

I dlatego taka prośba. Jeżeli rzeczywiście impreza ma się rozwijać jak dotąd i przyciągać nowe i ciekawe prace to rzeczywiście trzeba przemyśleć sposób sędziowania, co już szczególnie jaskrawo niestety wyszło po tej edycji.
Na dioramach się merytorycznie nie znam, po prostu mi się podobają albo nie, ale to co przeczytałem w sprawie dioram, że mają być ze zdjęciem :shock: , że dynamiczne, że punkty jakieś za to czy tamto, że coś tam coś tam sprawia wrażenie dorabiania ideologii i kolejnych durnych przepisów i reguł do czegoś, co w ogóle tego nie potrzebuje.
Jak dla mnie prosty wniosek jest, sędzia który te dioramy oceniał nie zrozumiał pomysłu na festiwal modelarski, podparł się wielodziesięcioletnim doświadczeniem, a po prostu się do tego nie nadawał. I pewnie dlatego zrozumiałe kontrowersje i niesmak kolegów.
Bo obiecaliście ocenę "libi nie libi", a właśnie do tej najbardziej do tego nadającej się kategorii wyznaczyliście ( albo sam się wyznaczył ) sędziego, jak się wydaje miłośnika regulaminów, LOK-ów, punktów i dokumentacji zdjęciowej i tym podobnych.
Tu jest sprzeczność chyba.

A co do kontrowersyjnego RWD, to też go zauważyłem. Samoloty akurat robię i rzeczywiście był to model słaby, niezbyt starannie wykonany i na pewno odstający poziomem od wielu stojących obok modeli.
Też nie rozumiem za co akurat został wyróżniony, ale nie muszę rozumieć i nawet nie chce. Rozumiem natomiast, że znowu jest realny, a nie jakiś wirtualny powód do rozgoryczenia dla niektórych.

Wiadomo, że tam gdzie ocena tam zawsze będzie jakiś dym, ale proszę nie podkładajcie się sami takimi właśnie kwiatkami jak te o których napisałem.

A już pojawiające się narzekania dorosłych gości, że nikt im dyplomu osobiście nie wręczył, że biedaki musieli stać w kolejce i się tłoczyć przy stoliku są dla mnie na tyle egzotyczne, że nawet nie podejmuję się zrozumienia o co im chodzi i co im, w związku z tym tłoczeniem, się skurczyło.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla organizatorów.
I na to wszystko z zagranicy patrzą , bo dużo zagląda ...
Robert Latosiński

Postprzez Chrupek » środa, 19 marca 2014, 09:41

Spróbuję JA.
Wszystkich rozżalonych, niezadowolonych, rozczarowanych ocenami sędziów SERDECZNIE w imieniu swoim i organizatorów (chyba to potwierdzą)przepraszam. Niesprawiedliwie ocenionych, poszkodowanych i tych niedocenionych SERDECZNIE PRZEPRASZAM. Wiem, że to tylko słowa. Ale to słowa szczere i z głębi serca. Przyjmujemy wszystkie wasze uwagi. Na rok przyszły powoli klarują się inne składy sędziowskie. Bardziej ukierunkowane na konkretne kategorie. Uwierzcie, dołożymy wszelkich starań do lepszej oceny. Warunkiem tego jest minimalna pomoc z Waszej strony. Usłyszałem i czytałem kilka zapowiedzi o pomocy w roku przyszłym w sędziowaniu. Trzymam za słowo.
Wszystkim za dobre słowo o organizatorach, organizacji, o wrażeniach BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!!
Do zobaczenia na innych konkursach. Do zobaczenia za rok.
Pozdrawiam i życzę wielu laurów na konkursach i do zobaczenia na nich.
Marcin Chruścielewski
Prezes IPMS Polska
Współorganizator XI MFPMR Bytom 2014 (może 2015)
P.S. Na konkursie jestem zalatany, ale podejdź do mnie i się zapoznajmy. Wówczas rozmowa z nickiem XXX będzie bardziej spersonalizowana.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Panzer » środa, 19 marca 2014, 09:58

Chrupek napisał(a): Przyjmujemy wszystkie wasze uwagi. Na rok przyszły powoli klarują się inne składy sędziowskie. Bardziej ukierunkowane na konkretne kategorie.

Już teraz mogę zadeklarować, że kategorie w 1:72 (pancerka, kołówka, dioramy) w których nie wystartuję mogę sędziować. I już teraz możecie mnie w kajet wpisać. Skoro przyjmujesz uwagi, to ja proponuję zabrać się za kolekcjonowanie sędziów dużo wcześniej. Ustalić składy, a następnie na stronie festiwalu umieścić składy sędziowskie dla danej kategorii. Każdy z sędziów będzie miał wtedy świadomość, że nazwiskiem swoim firmuje decyzje jury. I nie szukajcie tylko wśród znajomków. Będziecie wiedzieć, że przyjeżdża ekipa z AK to zapytajcie ich, czy nie posędziują np. pancerki w 1:35. Chyba się na tym chłopaki znają, a myślę, że im też będzie miło.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Chrupek » środa, 19 marca 2014, 10:09

Akurat koledzy z AK już się zadeklarowali. :)
Chrupek

Postprzez Artur Domański » środa, 19 marca 2014, 10:26

Lotnictwo na przyszły rok tez mogę pomóc ocenić
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Ostach » środa, 19 marca 2014, 10:28

U nas na Fieście na sam koniec sędziowania przeszliśmy po całej wystawie, sprawdziliśmy czy każde wyróżnienie się broni. Jeśli byśmy mieli wątpliwości to byśmy powtórzyli ocenę klasy razem z sędziami. Może tego zabrakło w Bytomiu? Może sędzia główny powinien skonfrontować wyniki na kartce z modelami na stołach? Może wtedy by nie było tej całej kuriozalnej sytuacji.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Paweł Leszczyński » środa, 19 marca 2014, 11:54

Chrupek napisał(a):Proszę przekonać o tym kolegów z tego forum.

Proszę przeczytać wiadomość prywatną.
Paweł Leszczyński

Postprzez Flacha » środa, 19 marca 2014, 13:15

rollingstones napisał(a):Przyjedż z flaszką ;o)

Byłem :mrgreen: Widziałem. Podobało mi się.
Byłem pierwszy raz na tego typu imprezie i nawet udało się "coś" wygrać (nie jestem ani z Łaska ani z Bytomia, ani nie mam znanego nazwiska) z czego bardzo się cieszę :D
Ocenianie zostawiam sędziom (w końcu po to są sędziami) nawet jeśli nie do końca się z nimi zgadzam, a ja jako zawodnik mogę wystawić swoje modele lub nie.
Pozdrawiam Andrzej Ligocki
Portfolio
Na tapecie SARAF
Flacha

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea