piotr dmitruk napisał(a):Flacha, przyjedź następnym razem z Ft-ekiem (dużym i małym)
Chrupek napisał(a):Spróbuję JA.
Wszystkich rozżalonych, niezadowolonych, rozczarowanych ocenami sędziów SERDECZNIE w imieniu swoim i organizatorów (chyba to potwierdzą)przepraszam. Niesprawiedliwie ocenionych, poszkodowanych i tych niedocenionych SERDECZNIE PRZEPRASZAM. Wiem, że to tylko słowa. Ale to słowa szczere i z głębi serca. Przyjmujemy wszystkie wasze uwagi. Na rok przyszły powoli klarują się inne składy sędziowskie. Bardziej ukierunkowane na konkretne kategorie. Uwierzcie, dołożymy wszelkich starań do lepszej oceny. Warunkiem tego jest minimalna pomoc z Waszej strony. Usłyszałem i czytałem kilka zapowiedzi o pomocy w roku przyszłym w sędziowaniu. Trzymam za słowo.
Wszystkim za dobre słowo o organizatorach, organizacji, o wrażeniach BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!!
Do zobaczenia na innych konkursach. Do zobaczenia za rok.
Pozdrawiam i życzę wielu laurów na konkursach i do zobaczenia na nich.
Marcin Chruścielewski
Prezes IPMS Polska
Współorganizator XI MFPMR Bytom 2014 (może 2015)
P.S. Na konkursie jestem zalatany, ale podejdź do mnie i się zapoznajmy. Wówczas rozmowa z nickiem XXX będzie bardziej spersonalizowana.
Klasa dioram była i jest zawsze trudna do oceny. Moim zdaniem została oceniona żle. Za tą opinią przemawia mój dorobek modelarski w dioramach który jest bez wątpienia większy niż oceniających. Faktycznie może trzeba się uderzyć w pierś i powiedzieć sobie, czemu nie podjąłem się oceny. W przyszłym roku zajmę się oceną dioram.
Ja mogę sędziować w przyszłym roku dioramy. Ile musi być osób w składzie do oceny tej kategorii ? Ktoś jeszcze chętny?
Adrianowro napisał(a):1. To że oceny niektórych modeli są delikatnie kontrowersyjne to FAKT
2. To że jak Chrupek napisał, nie było za bardzo chętnych do oceniania dioram kolejny Fakt
3. Nadal brak dobrego poziomu zabezpieczenia modeli![]()
4. Rozdanie medali dla seniorów - uważam jak najbardziej za rozsądne....bądźmy szczerzy ale to my się rzuciliśmy jak szczerbaty na suchary aby szybciej do domu![]()
5. Ocenianie modeli przy widzach i uczestnikach - NIEDOPUSZCZALNE ( zero spokoju i możliwości skupienia)
6. Jawność autorów ? PO CO ? oceniamy model nie autora.
7. Jawność sędziów - ZA + w wynikach krótkie uzasadnienie wyróżnienia.
8. Jeżeli ktoś z organizatorów uważa że mój poziom jest wystarczający do oceniania kogoś, to bardzo proszę o wpisanie mnie na listę oceniających na 2015.

Marcin Łukawski napisał(a):Ja mogę sędziować w przyszłym roku dioramy. Ile musi być osób w składzie do oceny tej kategorii ? Ktoś jeszcze chętny?
Adrianowro napisał(a):1. To że oceny niektórych modeli są delikatnie kontrowersyjne to FAKT
2. To że jak Chrupek napisał, nie było za bardzo chętnych do oceniania dioram kolejny Fakt
3. Nadal brak dobrego poziomu zabezpieczenia modeli![]()
4. Rozdanie medali dla seniorów - uważam jak najbardziej za rozsądne....bądźmy szczerzy ale to my się rzuciliśmy jak szczerbaty na suchary aby szybciej do domu![]()
5. Ocenianie modeli przy widzach i uczestnikach - NIEDOPUSZCZALNE ( zero spokoju i możliwości skupienia)
6. Jawność autorów ? PO CO ? oceniamy model nie autora.
7. Jawność sędziów - ZA + w wynikach krótkie uzasadnienie wyróżnienia.
8. Jeżeli ktoś z organizatorów uważa że mój poziom jest wystarczający do oceniania kogoś, to bardzo proszę o wpisanie mnie na listę oceniających na 2015.
rollingstones napisał(a):Idea tej dyskusji nie dotyczy deprecjonowania festiwalu bytomskiego, a raczej wzmocnienia jego pozycji w latach kolejnych.
To że jest to najlepszy największy i naprawdę znakomity festiwal nie ulega najmniejszej wątpliwości.
Tym bardziej środowisko winno dbać i chuchać na to co zostało stworzone. W dwóch przypadkach mieliśmy na tym festiwalu z bardzo poważnym i jaskrawym problemem oceny. Nie za bardzo rozumiem dlaczego mamy takie nieprofesjonalne oceny tolerować a co gorsza aprobować. Problem RWD jest tematem bardzo poważnym- nie jest możliwe aby na międzynarodowym festiwalu z tradycjami ocenić tak klasę 1/48. To jest absolutnie nieetyczne zachowanie. I nie interesuje mnie tu wrażliwość tego co tę nagrodę dostał. Czy jest mu przykro czy nie. Zasłużony modelarz, instruktor, dać mu specjalną nagrodę za zasługi a nie robić takie jaja. Szkoda że Ci wysyłający wszystkich do piaskownic nie widzieli min tych którzy w tej klasie wyróżnieni nie zostali.
Sprawa dioram to odrębny temat. Dioramy jako największa forma ekspresji modelarskiej trafiają do oceny do osób które tej ekspresji nie rozumieją. Nie mam absolutnie nic do Kolegi Marka ale, pojawiające się jego wypowiedzi utwierdzają mnie w tym przekonaniu. Dodatkowo, mimo swojego wieloletniego doświadczenia nigdy nie zdecydował bym się na ocenianie np samolotów bo się po prostu na tym nie znam. Nie potrafię ocenić obiektywnie co jest lepsze od drugiego.
Klasa dioram była i jest zawsze trudna do oceny. Moim zdaniem została oceniona żle. Za tą opinią przemawia mój dorobek modelarski w dioramach który jest bez wątpienia większy niż oceniających. Faktycznie może trzeba się uderzyć w pierś i powiedzieć sobie, czemu nie podjąłem się oceny. W przyszłym roku zajmę się oceną dioram.
Konkluzja mojej wypowiedzi zmierza do tego - że żenadą jest tolerowanie dziadostwa a tych którzy o tym piszą odsyła się do piaskownicy. Ja chciałbym profesjonalizmu a to można tylko osiągnąć gdy do piaskownicy odeśle się tych którym brak profesjonalizmu nie przeszkadza.

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości