Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 marca 2014, 13:20

Flacha, przyjedź następnym razem z Ft-ekiem (dużym i małym) :D
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez rollingstones » środa, 19 marca 2014, 13:33

Flacha - super - te Twoje produkcje. Gratuluję.
płotka
rollingstones

Postprzez Flacha » środa, 19 marca 2014, 13:36

piotr dmitruk napisał(a):Flacha, przyjedź następnym razem z Ft-ekiem (dużym i małym) :D

Jeśli tylko się uda to masz to u mnie :)
Pozdrawiam Andrzej Ligocki
Portfolio
Na tapecie SARAF
Flacha

Postprzez Hobby » środa, 19 marca 2014, 16:31

Deklaracje na rok z góry są co najmniej na wyrost ale o jedno Was proszę, nie bierzcie kompów, smartów i innych, bez nich jesteście całkiem fajnymi ludźmi :)

W informatorze do inowrocławskiego konkursu napisaliśmy
" Zawodnicy pod żadnym pozorem nie mogą włączać się do prac komisji (zgłaszać sugestie, uwagi, wykonywać gesty) takie zachowanie skutkować będzie bezwzględną dyskwalifikacją."

I bardzo prosimy poważnie to potraktować. (co jednocześnie jest delikatną propozycją dla organizatorów Festiwalu w Bytomiu)
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez imek46 » środa, 19 marca 2014, 17:53

Chrupek napisał(a):Spróbuję JA.
Wszystkich rozżalonych, niezadowolonych, rozczarowanych ocenami sędziów SERDECZNIE w imieniu swoim i organizatorów (chyba to potwierdzą)przepraszam. Niesprawiedliwie ocenionych, poszkodowanych i tych niedocenionych SERDECZNIE PRZEPRASZAM. Wiem, że to tylko słowa. Ale to słowa szczere i z głębi serca. Przyjmujemy wszystkie wasze uwagi. Na rok przyszły powoli klarują się inne składy sędziowskie. Bardziej ukierunkowane na konkretne kategorie. Uwierzcie, dołożymy wszelkich starań do lepszej oceny. Warunkiem tego jest minimalna pomoc z Waszej strony. Usłyszałem i czytałem kilka zapowiedzi o pomocy w roku przyszłym w sędziowaniu. Trzymam za słowo.
Wszystkim za dobre słowo o organizatorach, organizacji, o wrażeniach BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!!
Do zobaczenia na innych konkursach. Do zobaczenia za rok.
Pozdrawiam i życzę wielu laurów na konkursach i do zobaczenia na nich.
Marcin Chruścielewski
Prezes IPMS Polska
Współorganizator XI MFPMR Bytom 2014 (może 2015)
P.S. Na konkursie jestem zalatany, ale podejdź do mnie i się zapoznajmy. Wówczas rozmowa z nickiem XXX będzie bardziej spersonalizowana.

1)Marcinie a ja mam taki pomysł. Skoro jak sądzę IPMS Polska jest jednym z organizatorów tej zacnej imprezy, i ma wielu członków - modelarzy, którzy są fachowcami w swojej dziedzinie, zaproponować im przyjazd do Bytomia, żeby ocenili tam modele. A żeby ich zachęcić, nie wiem, może zwolnić ich z opłaty członkowskiej, załatwić darmowe spanie, skoro było na imprezie PKP może pomyśleć o zniżkach na przyjazd czy też zwrot kosztów (jeśli by się zdecydowali na przyjazd własnym pojazdem). Słowem zachęcenie tych ludzi do tego aby do was przyjechali. Druga rzecz. Marcinie weźcie sobie w końcu do serca ochronę i wydawanie modeli. To co się dzieje do tej pory na imprezie tej klasy to wola o pomstę do nieba. O ile jeszcze w sobotę było w miarę bo widać było członków IPMS Silesja między stołami o tyle w niedzielę te snujące się pary z karabinami i harcerki nie reagowały na nic. Przy mnie jeden z oglądających dosłownie wywrócił model samolotu, widział to młody człowiek z kałachem. Reakcji oczywiście z jego strony zero. Powiem szczerze, że zarówno jeden i drugi dostali opierdziel ode mnie. Wydawanie modeli - tragedia, nikt nad tym nie panował. Mogłem sobie zabrać co chcieć i jaki chcieć model. I tylko uczciwości kolegów modelarzy trzeba zawdzięczać to że do tej pory nie było afery ze zaginięciem modeli. Śmiem twierdzić, że w tym względzie nasza lubelska impreza bije waszą na głowę. Myśmy też mieli z początku gadanie modelarzy, że trzeba czekać, ale teraz ludzie się przyzwyczaili i grzecznie czekają na swoją kolej przy wydawniu modeli. Idzie to nam zadziwiająco sprawnie.

2)Teraz mam pytanie do Pawła Leszczyńskiego to gdzie ty byłeś ja ten fakt zamiany modeli zaistniał. Zdrzemnełeś się.To po pierwsze. A po drugie dlaczego skoro stwierdziłeś, że taki fakt zaistniał to dlaczego nie powiedziałeś o tym sędziemu głównemu. I jeszcze jedno. Każdy z nas ma jakieś swoje preferencje. Jeden lubi samoloty z IWWŚ drugi współczesną pancerkę, a ja tak myślę, że przy ocenie to te swoje preferencje należy schować w kieszeń i oceniać model, a nie czy jest to Sherman czy też np. MIG-15. Tym bardziej nie oceniać przez pryzmat wykonawcy modelu. Wiem że to jest trudne, ale wykonalne.

3) Te nieszczęsne rozdanie wyróżnień dla seniorów. Ja to odebrałem tak, że rozdaliśmy Europuchary, Diamenty, nagrodziliśmy młodzików, juniorów (ok). Odtrąbiono kolejny sukces, a cała reszta niech sobie zabiera ze stołu. Uważam że jest to nie fair w stosunku do tych ludzi, którzy przejechali setki km i tak zostali potraktowani. Marcin i Mietek, zaraz powiedzą o tym, że tak jak teraz na zachodzie. Nie wiem, nie bywa w Telford, czy gdzie indziej (ze względów finansowych), ale nie wiem , czy tam też tak wszystkim się podoba. Czy na forach też nie ma dyskusji na ten temat.

Mimo tych kilku słów krytyki, uważam, że impreza w Bytomiu, jest sama dla siebie klasą, a piszę tylko te słowa po to aby impreza ta była jeszcze lepsza, a nie po to aby komuś dokopać.

P.S. Jestem zadowolony z tego że udało mi się kupić taniej najnowszy wyrób Trampka czyli MSTA. "Tigra" z Menga sprzątnął mi z przed nosa Artur Wałachowski, ale już mu wybaczyłem :D :D :D :D

Pozdrawiam i zapraszam do Lublina
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Erlend Janson » czwartek, 20 marca 2014, 16:01

Dla zainteresowanych śledztwem w sprawie RWD 8 , organizatorzy dali na swojej stronie wyniki

http://www.bytom-model-festiwal.pl/inde ... tfilters=0
Erlend Janson

Postprzez Adrianowro » piątek, 21 marca 2014, 09:03

Panowie gorzej jak dzieci.................. poziom prawie jak na Wiejskiej

1. To że oceny niektórych modeli są delikatnie kontrowersyjne to FAKT
2. To że jak Chrupek napisał, nie było za bardzo chętnych do oceniania dioram kolejny Fakt
3. Nadal brak dobrego poziomu zabezpieczenia modeli :-/
4. Rozdanie medali dla seniorów - uważam jak najbardziej za rozsądne....bądźmy szczerzy ale to my się rzuciliśmy jak szczerbaty na suchary aby szybciej do domu :mrgreen:
5. Ocenianie modeli przy widzach i uczestnikach - NIEDOPUSZCZALNE ( zero spokoju i możliwości skupienia)
6. Jawność autorów ? PO CO ? oceniamy model nie autora.
7. Jawność sędziów - ZA + w wynikach krótkie uzasadnienie wyróżnienia.
8. Jeżeli ktoś z organizatorów uważa że mój poziom jest wystarczający do oceniania kogoś, to bardzo proszę o wpisanie mnie na listę oceniających na 2015.
Adrianowro

Postprzez ewpiga » piątek, 21 marca 2014, 12:42

Za rok z modelem przyjadę do Bytomia na pewno...
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Marcin Łukawski » sobota, 22 marca 2014, 11:05

Klasa dioram była i jest zawsze trudna do oceny. Moim zdaniem została oceniona żle. Za tą opinią przemawia mój dorobek modelarski w dioramach który jest bez wątpienia większy niż oceniających. Faktycznie może trzeba się uderzyć w pierś i powiedzieć sobie, czemu nie podjąłem się oceny. W przyszłym roku zajmę się oceną dioram.

Ja mogę sędziować w przyszłym roku dioramy. Ile musi być osób w składzie do oceny tej kategorii ? Ktoś jeszcze chętny?

Dalsze bicie piany nie ma sensu....
Marcin Łukawski

Postprzez Artur » sobota, 22 marca 2014, 11:24

Ja mogę sędziować w przyszłym roku dioramy. Ile musi być osób w składzie do oceny tej kategorii ? Ktoś jeszcze chętny?

Ja się jeszcze deklarowałem parę stron wcześniej ;o)
Obrazek
Artur

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 22 marca 2014, 12:29

Adrianowro napisał(a):1. To że oceny niektórych modeli są delikatnie kontrowersyjne to FAKT
2. To że jak Chrupek napisał, nie było za bardzo chętnych do oceniania dioram kolejny Fakt
4. Rozdanie medali dla seniorów - uważam jak najbardziej za rozsądne....bądźmy szczerzy ale to my się rzuciliśmy jak szczerbaty na suchary aby szybciej do domu :mrgreen:
5. Ocenianie modeli przy widzach i uczestnikach - NIEDOPUSZCZALNE ( zero spokoju i możliwości skupienia)
8. Jeżeli ktoś z organizatorów uważa że mój poziom jest wystarczający do oceniania kogoś, to bardzo proszę o wpisanie mnie na listę oceniających na 2015.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 22 marca 2014, 13:59

Marcin Łukawski napisał(a):Ja mogę sędziować w przyszłym roku dioramy. Ile musi być osób w składzie do oceny tej kategorii ? Ktoś jeszcze chętny?

Jeśli mi terminy nie przeszkodzą, to i ja zgłaszam swój akces :D
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez rotpol13 » sobota, 22 marca 2014, 23:29

Adrianowro napisał(a):1. To że oceny niektórych modeli są delikatnie kontrowersyjne to FAKT

rollingstones napisał(a):Idea tej dyskusji nie dotyczy deprecjonowania festiwalu bytomskiego, a raczej wzmocnienia jego pozycji w latach kolejnych.
To że jest to najlepszy największy i naprawdę znakomity festiwal nie ulega najmniejszej wątpliwości.
Tym bardziej środowisko winno dbać i chuchać na to co zostało stworzone. W dwóch przypadkach mieliśmy na tym festiwalu z bardzo poważnym i jaskrawym problemem oceny. Nie za bardzo rozumiem dlaczego mamy takie nieprofesjonalne oceny tolerować a co gorsza aprobować. Problem RWD jest tematem bardzo poważnym- nie jest możliwe aby na międzynarodowym festiwalu z tradycjami ocenić tak klasę 1/48. To jest absolutnie nieetyczne zachowanie. I nie interesuje mnie tu wrażliwość tego co tę nagrodę dostał. Czy jest mu przykro czy nie. Zasłużony modelarz, instruktor, dać mu specjalną nagrodę za zasługi a nie robić takie jaja. Szkoda że Ci wysyłający wszystkich do piaskownic nie widzieli min tych którzy w tej klasie wyróżnieni nie zostali.
Sprawa dioram to odrębny temat. Dioramy jako największa forma ekspresji modelarskiej trafiają do oceny do osób które tej ekspresji nie rozumieją. Nie mam absolutnie nic do Kolegi Marka ale, pojawiające się jego wypowiedzi utwierdzają mnie w tym przekonaniu. Dodatkowo, mimo swojego wieloletniego doświadczenia nigdy nie zdecydował bym się na ocenianie np samolotów bo się po prostu na tym nie znam. Nie potrafię ocenić obiektywnie co jest lepsze od drugiego.
Klasa dioram była i jest zawsze trudna do oceny. Moim zdaniem została oceniona żle. Za tą opinią przemawia mój dorobek modelarski w dioramach który jest bez wątpienia większy niż oceniających. Faktycznie może trzeba się uderzyć w pierś i powiedzieć sobie, czemu nie podjąłem się oceny. W przyszłym roku zajmę się oceną dioram.
Konkluzja mojej wypowiedzi zmierza do tego - że żenadą jest tolerowanie dziadostwa a tych którzy o tym piszą odsyła się do piaskownicy. Ja chciałbym profesjonalizmu a to można tylko osiągnąć gdy do piaskownicy odeśle się tych którym brak profesjonalizmu nie przeszkadza.

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Poprzednia strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea