F-102A (Case XX) Delta Dagger // Meng

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-102A (Case XX) Delta Dagger // Meng

Postprzez Voltan » czwartek, 6 marca 2014, 13:36

Dawno nie zaglądałem. Solo zrobiłeś ogromne postępy w swoim warsztacie. Jestem pod wrażeniem. Model nie moja bajka, ale wygląda zacnie. Widać, że dobrze przefiltrowałeś podpowiedzi udzielane przez innych i stosujesz się do tych, które wnoszą wiele do tematu. Na prawdę dobry model powstaje (pamiętam dobrze Twoją "Szablę" i zmagania w tym temacie).
W ciągu tych kilku modeli zrobiłeś ogromny postęp "technologiczny" i za to należy się uznanie.
Komory podwozia wyglądają świetnie.

p.s. Szkoda że przegapiłem Twoje wypowiedzi odnośnie mojej Aurory :)
Voltan

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Solo » poniedziałek, 31 marca 2014, 18:28

Dzięki za miłe słowa Voltan.
O co chodzi z tą Aurorą? :)

Ok, 4 tygodnie minęły od ostatniej relacji, a przez ten czas prace bardzo mocno posunęły się do przodu.
Tak więc: oto co zrobiłem w tym czasie:

1. Pomalowałem i zmontowałem pylony i zbiorniki paliwa. Czekają teraz na washa i finałowy montaż.
Wydaje mi się, że preshading jest za mocny, więc chyba jeszcze przed klejeniem nieco to wszystko poprawię.

Obrazek

2. Pociski Falcon.
Fatalnie wyszedł mi montaż (pobrudzone klejem) pocisków żywicznych AIM-26B, więc zdecydowałem że z nich zrezygnuję.
Będą tylko zestawowe Falcony i to niestety bez kalkomanii, bo firma która zgodziła się je zrobić na zamówienie, eeee... jakby to powiedzieć... zawiodła i do tej pory nie dostałem nawet projektu. Trudno, będzie bez kalek.
Rakiety oraz wyrzutnie rakiet wyglądają więc teraz tak (w oczekiwaniu na washa):

Obrazek

3. Okazało się, że źle zmontowałem pokrywy komór przedziału uzbrojenia i siłowników do nich, więc trzeba było to przerobić.
Przy okazji dodałem trochę okablowania.
Tak to wyszło:

Obrazek
Obrazek

4. Po tym wszystkim przyszedł czas na najprzyjemniejszy etap, czyli malowanie. Zacząłem od podkładu.
Dużo dobrego czytałem o podkładzie z metalicznej farby i postanowiłem spróbować. Na Surfacera 1500 położyłem więc farbę Gunze H008, a na to gęstą siatkę preshadingu kolorem Tire Black.
Linie wyszły troszkę za grube, ale to nauczka na przyszłość, żeby bardziej się starać.

Obrazek
Obrazek

Na początek kolor brzuszka, czyli C311:

Obrazek

Potem pierwszy kolor kamuflażu, czyli C310 Brown:

Obrazek
Obrazek

Kolejny kolor to zieleń C303. Srebrny podkład kapitalnie rozświetla powierzchnię koloru bazowego. To był dobry pomysł z tym podkładem.

Obrazek
Obrazek

No i finał, czyli ciemny C309 (mocno potem rozjaśniany postshadingiem, podobnie jak brąz):

Obrazek
Obrazek

Nieco później stonowałem odrobinę zbyt kontrastowy preshading:

Obrazek
Obrazek

5. Kolejny etap to montaż i praca nad wszelkiej maści detalami: czujnikami, światełkami i antenami:
No i kalki. Kalki, mimo że to Cartograf, nie są za dobre, bo strasznie grube i bardzo słabo reagujące na SOLa. Mimo bardzo wielu warstw tego specyfiku, nie ułożyły się miejscami zbyt dobrze w liniach podziału. Ale wyglądają za to super.
Dodałem też trochę obić wlotów powietrza oraz z boku kabiny (tam gdzie opiera się drabinka dla pilota).

Obrazek

Teraz nadszedł czas na washa (nad którym pracuję od początku weekendu).

Obrazek

Oto jego pierwsza wersja, która zostanie jednak poprawiona nieco bardziej subtelnymi zaciekami i smugami:

Obrazek

I to na razie tyle. Mam nadzieję w tym tygodniu ukończyć wszystkie prace.
Solo

Postprzez Klugi » poniedziałek, 31 marca 2014, 19:08

Wygląda kozacko!
Klugi

Postprzez portalus » poniedziałek, 31 marca 2014, 19:11

Jest dobrze!
portalus

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 31 marca 2014, 19:39

Napiszę trochę więcej.

Warsztatowo całkiem dobrze. Nawet bardzo. Późny renesans, ewentualnie wczesny barok, zgodnie z panującymi trendami kolorowo, barwnie, tak jak się teraz maluje.
I niestety coraz dalej od rzeczywistego wyglądu samolotu, ale bardzo ładnie. No ale taki trend w modelarstwie. No i to 1/72 tez działa na twój plus.

I byłoby jeszcze ładniej gdyby nie wygląd spodu , który mnie nie przekonuje.
Dlaczego ?
Bo jak widzę te smugi i zacieki to nie wiem co to i w którą stronę samolot się poruszał ( bo mam wrażenie , że startował, lądował raz przodem , a raz tyłem, są dla mnie zbyt przypadkowe , nienaturalne i nie do końca powiązane z kierunkiem lotu )

A ten miesiąc strasznie szybko Ci zleciał :D Nie masz wrażenia , że odrobinę ( tak ze 3 dni ) za szybko :D :D
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Solo » poniedziałek, 31 marca 2014, 21:39

Co do stylu modelarskiego: cóż, w zasadzie masz rację, ale nigdy tego nie kryłem.
Nie sprawia mi w tej chwili radości robienie modeli oddających jak najdokładniej prawdziwe maszyny, większą frajdę sprawia mi tworzenie wariacji na temat "jak Solo widzi tę maszynę". Wiem, że nie wszystkim to się podoba, ale po prostu ja tak lubię. Z czasem może to się zmieni.

Co do uwagi o brudzeniu: racja, zwrócono mi wcześniej na to uwagę na ModelWorku i dlatego od razu przystąpiłem do poprawiania.
Usunąłem tamte zacieki (jak dobrze że po położeniu washa w linie podziału cały samolot pokryłem sidoluxem, to teraz mogę szaleć z brudzeniem) i na obu skrzydłach położyłem je trochę inaczej i inną metodą. Teraz wszystkie zacieki mają swoje źródła w panelach i wszelkiej maści otworach. Mam nadzieję, że to widać.
Użyłem farby olejnej Vandyke Brown oraz Ammo Mig Jimenez Streaking Effects. Chyba teraz jest lepiej.
Jeśli nie będzie uwag, to tak to zostawię i przejdę do brzucha, no a potem pomyślę jak pobrudzić górę maszyny.
Tu na dole dodam jeszcze jakieś rdzawe zacieki.

Tak to teraz wygląda:

Obrazek
Solo

Postprzez raptorf22 » wtorek, 1 kwietnia 2014, 08:54

Nie wiem Solo, masz już wprawę w detalach ale malowanie góry......coś mi nie pasuje, model wygląda jakby by był brudny, niedomyty, to jest mało estetycznie. Może lepszy efekt byś otrzymał malując z ręki...... Spód jak przedmówcy, kompletnie brak zróżnicowania kolorystycznego. Popracuj na tym jeszcze.
raptorf22

Postprzez Solo » wtorek, 1 kwietnia 2014, 09:05

Ale co masz na myśli?
Góra była malowana z ręki, bo jak inaczej?
Mocny preshading i postshading miały zróżnicować kamuflaż.
Efekt brudu to chyba coś dobrego.
Na serio nie rozumiem tego zarzutu.
Co do spodu: jak różnicować bardziej coś, co ma tak silny wash w liniach podziały i zabrudzenia, a wszystko to na jasnoszarym tle?
Solo

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 1 kwietnia 2014, 09:10

Koledze raptorf22 zapewne chodzi o brak modulacji kolorów. Tak ja to odbieram.
Nie wiem jakiej wielkości jest ten model i na ile się czujesz pewnie z aero aby coś takiego robić.
Przemek Przybulewski

Postprzez Solo » wtorek, 1 kwietnia 2014, 09:14

W ogóle tego nie robiłem i nawet tak do końca nie jestem pewien czy wiem co to jest ta modulacja.
Zdawało mi się, że to się robi raczej na płaskich powierzchniach, jednokolorowych.
Tutaj nie bardzo wiem jak by to miało wyglądać i co odtwarzać.
Wydaje mi się, że nie bardzo by to przystawało do oryginalnego samolotu, choć jeśli miałoby to wyglądać fajnie, to może bym spróbował.
Innymi słowy: chętnie o tym pomyślę, ale powiedzcie mi więcej co i jak należałoby tu jeszcze zrobić.
Najchętniej zobaczyłbym jakieś przykłady.
Solo

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 1 kwietnia 2014, 09:21

No modulacja kolorów to trochę śliski temat. Generalnie to stosuje się trzy typy modulacji, tak w skrócie:
- zwykła modulacja czy jak ją tam zwał - rozjaśnianie w jednym kierunku na poszczególnych elementach, panelach, dzięki czemu poczegolne elementy są kontrastowo połączone,
- modulacja paneli czyli rozjaśniasz poszczegolne panele ku środkowi,
- modulacja tak jak naturalnie jest oświetlony model, czyli u góry jasniejsze ku dołowi ciemniejsze.

W Twoim przypadku najlepsza by była na spód modelu chyba druga metoda, choć jest ona średnio naturalna, jest bardzo cżesto stosowana i daje ciekawe fekty.
Przemek Przybulewski

Postprzez Solo » wtorek, 1 kwietnia 2014, 09:29

Aaaa, to rozumiem.
Wydaje mi się jednak, że rozjaśnianie paneli na spodzie, który i tak jest jasny, byłoby trochę bez sensu, szczególnie że w realu ten spód jest bardzo pobrudzony smugami i zaciekami. Dodatkowo ten szary jest bliski bieli, więc jeszcze go rozjaśniać miejscami... Nie widzę tego. Zresztą spójrz na zdjęcie oryginału, stronę wcześniej: i tak przesadziłem z liniami podziału, więc dodawanie teraz jeszcze urozmaiconego malowania, byłoby chyba dodatkową przesadą.
Może się mylę, ale nie widzę tego.
Co do malowania góry: panele tam zostały dość mocno rozjaśnione, szczególnie na ciemnozielonych plamach kamuflażu.
Solo

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 1 kwietnia 2014, 09:41

W tym wypadku nie chodziło by raczej o rozjaśnianie już jasnych paneli, tylko pewnie o przyciemnienie na granicach paneli, tam gdzie dałeś washa. Generalnie dla mnie jest ok, ale teraz tak sobie myślę, że w ten sposób osiągnął byś dwie rzeczy, po pierwsze zróżnicowanie powierzchni a po drugie wash na ciemniejszym tle nie był by taki kontrastowy.
Ja bym jednak zostawił, to raczej nauka na przyszłość. Z tego co pamiętam z preshadingiem się trochę męczyłeś, żeby linie były cieniutkie. Teraz tego są efekty, preshadingu praktycznie nie widać, pozostaje pytanie czy taki efekt chciałeś osiągnąć. To jest twój model i ma się podobać Tobie i tyle.
Natomiast do czego próbuję nawiażać to planowanie pracy. Warto się na początku zastanowić jaki efekt chcesz osiągnąć i tego się trzymać. Ja osobiście nie malował bym tak preshadingu tylko pierdyknął po swojemu czyli szersze linie wychodzące poza linie podziału, dzięki czemu malując kolorem bazowym cienkimi warstwami budujesz właśnie modulację koloru na poszczególnych panelach.
Przemek Przybulewski

Postprzez Solo » wtorek, 1 kwietnia 2014, 09:44

Trafna uwaga na przyszłość.
Teraz pytanie do raportf22 o co chodzi dokładniej z tym malowaniem wierzchu.
Wydawało mi się, że to akurat wyszło mi ładnie, ale jeśli coś można jeszcze poprawić, to jestem otwarty na propozycje.
Solo

Postprzez raptorf22 » wtorek, 1 kwietnia 2014, 10:48

Ale pojechaliście w temacie modulacji, ja nie o tym pisałem. Patrzę na niego raz jeszcze i najbardziej w oczy rzuca się mocniejsze cieniowanie linii na jasnej zieleni i trochę za ciemna druga zieleń, albo to na zdjęciu tak wygląda.
Przejścia kolorów, nie stosowałbym plasteliny, nie wiem czym malujesz ale kreską 1mm można ładnie to obmalować.
Póki co możesz wzorować się na F-102 icemana.
raptorf22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat