Po zabawie z Photoshopem stwierdzam, że faktycznie ten kamuflaż jest trójbarwny.
Trochę mnie to zdziwiło, bo na innych zdjęciach Dingo z Dieppe tego już nie widać.
Mimo to uważam, że ten piaskowy kolor bazowy nie jest właściwy. Wydaje mi się, że takiej kombinacji raczej nie było.
Moim zdaniem kolorem bazowym powinien być jakiś odcień zieleni.
Interpretacja oryginalnych zdjęć jest zawsze wielką niewiadomą. Wystarczy, że ktoś inaczej ustawi czułość lub przesłonę aparatu i już na czarno-białym zdjęciu wychodzą dziwne rzeczy, lub czasem wręcz zanikają. Nie mówiąc już o filmach i odczynnikach. Poza tym znaczenie ma ustawienie w stosunku do słońca i wiele innych rzeczy. Ten sam pojazd fotografowany pod słońce będzie na zdjęciu wyglądał inaczej, niż gdy fotografujący będzie miał słońce z tyłu.
Próbowałem znaleźć coś na temat trójbarwnego kamuflażu w Armii Kanadyjskiej, ale nic nie znalazłem.
Ten krzyż na drzwiach jest namalowany niechlujnie, na pewno nie był to szablon.
Kolega Kamil może mieć rację, że to było tylko zabezpieczenie.
Przykładowo kilka fotek po zabawie z Photoshopem:

Trzeba pamiętać, że to co widać, jest po przetworzeniu w Photoshopie, w rzeczywistości odcienie były o wiele ciemniejsze (dotyczy to także omawianego modelu), ale i tak widać pewne różnice.