Tiger I Early /Dragon 9142/

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I Early /Dragon 9142/

Postprzez Domi » wtorek, 7 stycznia 2014, 22:21

Okres z jakiego pochodzą zdjęcia Tiki wskazuje na Panzergrau i jakiś piaskowy, ale na 100% nikt Ci tego nie potwierdzi z czarno-białych zdjeć :-)
Pozostałe wozy z tej jednostki przyjechały na front, z tego co pamiętam pod Charków, w malowaniu Panzergrau idealnie pokrytym białą farbą z czarnymi numerami taktycznymi. Później pojazdy zostały przenumerowane /numery w formie obwódek/, umyte z zimowego malowania i dokamuflowane jakimś jaśniejszym kolorem - ja stawiam na coś piaskowego. Tiki pozostała z tym samym numerem taktycznym, zmienił się tylko jego kolor. Jest jeszcze jedna zagadka związana z tym Tigerem. W linku który Ci podesłałem jest zdjęcie Tiki, ale już z numerem 833 i to jest chyba najpóźniejsze zdjęcie tego czołgu, po przenumerowaniu jakiemu wcześniej uległy pozostałe Tigery /na niektórych, jak na 823 pozostał stary, czarny numer/ :-)

pozdrawiam

Dominik
Domi

Reklama

Postprzez Grymson » środa, 8 stycznia 2014, 09:56

Pozwolę sobie doradzić jeszcze taki:
Obrazek
507 Batalion Czołgów Cięzkich, IX 1944 Polska

Edit
PS.
Ewentualnie tutaj masz stronki z oryginalnymi zdjęciami:
http://www.worldwarphotos.info/gallery/ ... er-panzer/
http://www.worldwarphotos.info/gallery/ ... -3/tiger2/
http://www.worldwarphotos.info/gallery/ ... 2-3/tiger/
http://www.worldwarphotos.info/gallery/ ... iger-tank/

I tutaj z kolorowymi:
http://www.rctankregiment.com/rctankfor ... hp?p=11059

Pozdrawiam
"Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka." J. Stalin
www.grymson89.blogspot.com
T-34/76 "За Советскую Эстонию" AFV Club 1:35 - 60%
AH-1W no. 246 HML/A-369 Italeri 1:48
Grymson

Postprzez wapel » środa, 8 stycznia 2014, 18:14

Dzięki, ale to Tygrys z średniego okresu produkcji. Mój jest wczesny.
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez bartek72 » czwartek, 9 stycznia 2014, 10:12

Domi, a te kurskie Tygrysy z LAH nie powinny mieć tego zasobnika:

http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/111
bartek72

Postprzez LazyCat » sobota, 25 stycznia 2014, 22:06

Temat tym ciekawszy ze sam robie jeszcze wczesniejszego (w 1/72) a na czolgach sie malo znam (prawie nic), wiec bede podpatrywal.
Obrazek
LazyCat

Postprzez wapel » niedziela, 26 stycznia 2014, 14:27

LazyCat napisał(a):Temat tym ciekawszy ze sam robie jeszcze wczesniejszego (w 1/72) a na czolgach sie malo znam (prawie nic), wiec bede podpatrywal.

Na razie mam przerwę od Tygrysa bo naszło mnie na dioramkę z Normandii. ;o)

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Georg01 » niedziela, 26 stycznia 2014, 14:42

bartek72 napisał(a):Domi, a te kurskie Tygrysy z LAH nie powinny mieć tego zasobnika:

Oczywiście, że powinny. Wszystkie wczesne z Das Reich, LAH i Totenkopf miały ten nietypowy zasobnik SS.
Georg01

Postprzez Rayl » środa, 29 stycznia 2014, 15:25

Georg01 napisał(a):
bartek72 napisał(a):Domi, a te kurskie Tygrysy z LAH nie powinny mieć tego zasobnika:

Oczywiście, że powinny. Wszystkie wczesne z Das Reich, LAH i Totenkopf miały ten nietypowy zasobnik SS.

Nie wszystkie. Jedynie te maszyny dostarczone na początku '43 roku ( i pojedyncze z grudnia '42). Pojazdy trafiające do jednostki jako uzupełnienie miały już standardowy zasobnik.
Dal przykładu:
Obrazek
Obrazek
Powinienem zacząć, że Twój tygrys to późny egzemplarz wczesnego wariantu wyprodukowany najwcześniej w marcu '43. Świadczy o tym płyta nadsilnikowa czy późne filtry. Proponowałbym Ci zrobić, któregoś z tygrysów LAH z listopada '43 kiedy to czołgi miały "S" w oznaczeniu. Np "S25" wszystko wskazuje, że to jest późny egzemplarz wczesnego typu.
Jeśli chcesz koniecznie spod Kurska proponuję Ci np 1332. Ma on standardowy zasobnik i późne filtry.
Obrazek
Rayl

Postprzez Georg01 » środa, 29 stycznia 2014, 16:11

Rayl napisał(a):Nie wszystkie. Jedynie te maszyny dostarczone na początku '43 roku ( i pojedyncze z grudnia '42). Pojazdy trafiające do jednostki jako uzupełnienie miały już standardowy zasobnik.

Dokładnie tak. Wszystkie bardzo wczesne - dostarczone w grudniu 1942 i w styczniu 1943 miały duży, nietypowy zasobnik SS wzorowany na jednym z wariantów afrykańskich zasobników z 501 batalionu.
W maju/czerwcu 1943 kompanie LAH, Totenkopf i Das Reich dostały uzupełnienia, ale były to już wozy z typowymi zasobnikami. Pod Kurskiem mniej więcej 1/3 do połowy wozów była już z nowych dostaw. W Das Reich stare i nowe wozy wymieszano i uzupełniano brakujący wóz tak jak wypadało. W LAH już tak nie zrobiono. Cały 3 pluton Wittmanna dostał nowe wozy, natomiast plutony 1 i 2 miały wozy stare z nietypowymi zasobnikami.
Po Kursku LAH przekazał wszystkie ocalałe Tigery do Das Reich i Totenkopf, natomiast była 13 kompania ciężka LAH (w trakcie reorganizacji na batalion) dostała we Włoszech zupełnie nowe wozy produkcji z lipca/sierpnia 1943 i na tych wozach wróciła na wschód jesienią 1943. Te wozy oczywiście miały już klasyczne zasobniki.

Wyjątek : pod Kurskiem wóz S23 dowodzony przez Eggera z kompanii ciężkiej Das Reich - Tiger z dostaw z maja/czerwca 1943 - czyli nowy, natomiast zamontowano na nim, zapewne przeróbka polowa, zasobnik "starego" typu - ten powiększony, nietypowy.
Georg01

Postprzez Rayl » środa, 29 stycznia 2014, 22:28

S23 faktycznie jest ciekawy ;o) ... ma płaską maskę jarzma i moim zdaniem brak peryskopu ładowniczego:
Obrazek
Sądzę, że to składak - późniejszy kadłub + wcześniejsza wieża. Raczej odpada dodanie późnych filtrów do wczesnego kadłuba, po za tym płyta przednia zdaje się nie mieć otworów po peryskopie frontalnym kierowcy(nie dostrzegam też śladów zaspawania).
Ja mam w planach 1315(ex 411) z LAH - to dopiero perełka ;o) !!!
Rayl

Postprzez Georg01 » środa, 29 stycznia 2014, 23:00

Rayl napisał(a):S23 faktycznie jest ciekawy ;o) ... ma płaską maskę jarzma i moim zdaniem brak peryskopu ładowniczego.
Sądzę, że to składak - późniejszy kadłub + wcześniejsza wieża. Raczej odpada dodanie późnych filtrów do wczesnego kadłuba, po za tym płyta przednia zdaje się nie mieć otworów po peryskopie frontalnym kierowcy(nie dostrzegam też śladów zaspawania).
Ja mam w planach 1315(ex 411) z LAH - to dopiero perełka ;o) !!!

No, z tym składakiem to bym się tak nie do końca zgodził. S23 ma na pewno późniejszy kadłub, ale wieżę też !!!
Wieża ma na 100 % uchwyty na dodatkowe gąsienice (jest zdjęcie, które to pokazuje), a takie wieże to dopiero wiosna 1943. Raczej ich nie dospawano polowo, bo i tak w Das Reich na nich nie wieszano gąsienic - po co spawać uchwyty, jak się na nich nic nie wiesza ? Zresztą na zdjęciach znane "stare" wozy w Das Reich nie miały uchwytów dospawanych i byłby to jedyny znany przypadek z taką przeróbką.
Brak peryskopu ładowniczego - np. wóz 911 z Totenkopf - ewidentnie nowy wóz z maja 1943, podobnie jak S23 też 911 ma płaską maskę działa i oczywiście uchwyty na zapasowe ogniwa na wieży - w przypadku 911 na zaczepach wisiały ogniwa.
Jak dla mnie S23 to wczesna, dość nietypowa seria "nowych" wozów produkcji z maja 1943, podobnie jak 911 z Totenkopf - te same cechy.
Ta wczesna seria z maja 1943 zasobnik z tyłu wieży miała już standardowy. Niektóre wozy tej serii miały zaczepy na 3 ogniwa gąsienic na prawej stronie wieży (np. 914 Totenkopf).

Dlaczego 1315 ma być taki ciekawy ? Ja widzę na zdjęciach typowy "stary" wóz z dostaw z grudnia 42/stycznia 43.
Georg01

Postprzez Rayl » czwartek, 30 stycznia 2014, 10:08

"S23" mógł trafić do jednostki jako uzupełnienie, zarazem będąc czołgiem z recyklingu. Mógł przejść (gruntowny) remont podczas, którego dospawano do wieży zaczepy na gąsienice dostosowując maszynę do standardu. Sądzę, że podobnie było z "911" i wieloma innymi tygrysami.
Do najciekawszych przykładów remontowanych maszyn należy na pewno "C14" z Grossdeutschland.
Jeśli przyjąć Twoją koncepcję fabrycznie nowych egzemplarzy to byłyby to raczej czołgi z marca '43.

"1315"(ex411) to maszyna z końca października/początku listopada '42 jak nie wcześniejsza! Praktycznie "afrykański tygrys". Nie ma zaczepów pod osłony wydechu, kadłub z zaspawanym miejscem na antenę na tylnej płycie, boczne błotniki "łamane" z odcinków różnej długości( 2 krótsze z przodu, 2 dłuższe z tyłu - stosowane do stycznia '43).
Obrazek
Sądzę, że był to pierwszy tygrys jaki przydzielono do LAH w grudniu '42.
Rayl

Postprzez Georg01 » czwartek, 30 stycznia 2014, 17:16

Rayl napisał(a):"S23" mógł trafić do jednostki jako uzupełnienie, zarazem będąc czołgiem z recyklingu. Mógł przejść (gruntowny) remont podczas, którego dospawano do wieży zaczepy na gąsienice dostosowując maszynę do standardu. Sądzę, że podobnie było z "911" i wieloma innymi tygrysami.
Do najciekawszych przykładów remontowanych maszyn należy na pewno "C14" z Grossdeutschland.
Jeśli przyjąć Twoją koncepcję fabrycznie nowych egzemplarzy to byłyby to raczej czołgi z marca '43.

Seryjka zdjęć zrobionych zaraz po otrzymaniu 911 przez Totenkopf (numer jeszcze nie namalowany) jest w Schneiderze "Tiger in combat" p. 2. Czołg wygląda na nówkę z fabryki. Zdjęcia pochodzą z maja/czerwca 43. Osłona działa płaska, brak peryskopu celowniczego. Według forum Missing lynx - wątek sprzed kilku lat - numery seryjne wozów jakie otrzymał 2 korpus SS jako uzupełnienie w maju/czerwcu 1943 wskazują na produkcję z maja/czerwca, ale nie mam tych danych przed oczami i od kilku lat tego nie badałem ponownie.
Jedno jest pewne - w marcu/kwietniu 1943 nie dostali żadnego Tygrysa.
Jeszcze jedna ciekawostka - co najmniej 1 z Tigerów otrzymanych przez LAH we Włoszech o numerze S31 Kalinowskiego był tak samo wykonany ! Płaska osłona działa, bez peryskopu. Produkcja na pewno około lipca/sierpnia 1943 - nie wcześniej. Nie może tu być mowy o polowej przeróbce. Być może, że od czasu do czasu wykorzystywano starszy typ wieży z recyklingu lub z bliżej nieokreślonych zapasów i montowano na fabrycznie nowych wozach. Jednego jestem pewien - to nie były żadne polowe kombinacje, te wozy pochodziły z fabryki.
Georg01

Postprzez wapel » niedziela, 2 lutego 2014, 09:17

Widzę, że wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja. Koledzy podziwiam waszą wiedzę, jednak chcę skleić model prosto z pudła. Niestety czasu ledwie starcza mi na klejenie - jeśli miałbym zgłębiać zgodność historyczną to nic bym nie skleił.
A tymczasem dostał podkładem:
Obrazek

Oraz ciemnym brązem do obić w stylu (próbowałem...) CM, na to pójdzie dunkelgelb na lakier do włosów.
Obrazek

Obrazek

Ta fotka najbardziej odwzorowuje realne kolory:
Obrazek

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez bartek72 » wtorek, 22 kwietnia 2014, 13:42

Zdecydowanie domagam się kontynuowania prac!
bartek72

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat