8 Inowrocławski Konkurs Modelarski 26-27 kwietnia 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: 8 Inowrocławski Konkurs Modelarski 26-27 kwietnia 2014

Postprzez SKYRAIDER » niedziela, 27 kwietnia 2014, 23:23

Byłem, oglądałem, fajnie, spotkałem kolegów i przyjaciół, pogadaliśmy.
Dyskutowaliśmy nad tym modelem i byliśmy rozczarowani decyzją
jak Sędziowie mogli przeoczyć i nie wyróżnić tego modelu, za mało wiedzy,
doświadczenia i wiedzy historycznej ????
Czy kolesiostwo wzięło górę nad rozsądkiem, czy "Łysy" bał się konkurencji ??????
Obrazek
Obrazek
Nie do pomyślenia, żeby tak zjechać bardzo ładny i dobrze wykonany model.
SKYRAIDER

Reklama

Postprzez Artur Domański » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 03:36

Marku, model owszem ładny i ciekawy, ale że tak powiem nie wszędzie powierzchnia modelu została dopieszczona, na Twoim zdjęciu widać niezaszpachlowanie jamki na krawędzi natarcia skrzydła, tak samo było na przejściu kadłub skrzydło. Metalizery, ewentualnie srebrne farby są w tej mierze niewybaczalne, wychwycą każdy najmniejszy błąd, a tych parę było
Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 08:57 przez Artur Domański, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Artur Domański » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 03:49

Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Aleksander011 » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 07:16

Dołączam się do opinii kolegi Artura.

Model owszem i ładny, ale "szpachiel" był widoczny, poza tym malowanie raczej z gatunku "what if"...
Panie Skyraider, czy po Bytomiu nie lepiej trochę "odpocząć" z takimi opiniami???
Imprezka była wspaniała , dziękuję organizatorom za jej przygotowanie.Na szczęście nawiedzonych "maruderów" było niewielu :)
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Postprzez don_kilio » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 07:45

Witam,

Rzeczywiście impreza naprawdę fajna, gratulacje dla organizatorów za profesjonalizm w przygotowaniu.

Co do tego modelu, to może i wielki i robił wrażenie, ale prawe przejście skrzydło-kadłub, mogło być zrobione lepiej (bez urazy dla autora, bo samolot ogladałem kilka razy i przyciągał bardzo uwagę, bardzo mi sie podobał). Niestety kolor wyciągnął złe szczegóły.

Panie Marku proszę bardzo nie toczyć jadu, model był bardzo ładny ale nie idealny.
Ocenianie pracy zespołu Pana "Łysego" jak Pan go określil nie jest obiektywne.

Jeszcze raz: Impreza bardzo udana, napewno pojawię się za rok.

Pozdrawiam
Piotrek
Robi się: 1/48 Italeri Tornado GR.4, 1/48 Academy Su-27 Flanker
--------------
don_kilio

Postprzez Hobby » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 08:46

SKAYRAIDER napisał(a):....Czy kolesiostwo wzięło górę nad rozsądkiem, czy "Łysy" bał się konkurencji ??????

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
SKAYRAIDER napisał(a):Kamilu, masz rację że jestem uczulony na Inowrocław, ale w sensie oceny modeli
nic poza tym.

marek, nie wygłupiaj sie. ja nie bywam na wielu imprezach modelarskich, ale na kazdej, na której widziałem cieboe całą sobotę sie zawsze zastanawiałes czy ktos z inowrocławia cos dostanie, a całą niedziele przezywałes (w zaleznosci od tego czy ktos z inowrocławia cos dostał czy nie) czy dogadali się z sędziami czy tym razem było uczciwie.
kazdy wątek o polskiej imprezie, w którym aktywny udział biorą członkowie ismr na tysiac procent doczeka sie paru twoich ostrych wystąpien deprecjonujących jak nie całą impreze, to przynajmniej poczynania inowrocławskiej ekipy.
to jest w najlepszym razie nerwica natręctw, o ile nie obsesja..
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 09:21

SKYRAIDER napisał(a):Byłem, oglądałem, fajnie, spotkałem kolegów i przyjaciół, pogadaliśmy.
Czy kolesiostwo wzięło górę nad rozsądkiem, czy "Łysy" bał się konkurencji ??????

Nie do pomyślenia, żeby tak zjechać bardzo ładny i dobrze wykonany model.

Na ''Mistrzostwach Polski Toruńskiej'', gdzie pojęcie kolesiostwa nie jest znane, przyznacie za rok modelowi złotko oraz ''Puchar Kulturalnego Wodza Klubu Hercośtam Herbu Piernik" i wszyscy będą zadowoleni :D
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Hobby » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 10:06

Proszę uczciwych właścicieli o przyznanie się i wskazanie w jaki sposób możemy oddać.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Hobby

Postprzez Adrianowro » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 12:56

SKYRAIDER napisał(a):Byłem, oglądałem, fajnie, spotkałem kolegów i przyjaciół, pogadaliśmy.

Dioramiarze sędziowali :P
Adrianowro

Postprzez Djmarcop » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 17:14

Witam, zrobiłem filmik prezentujący modele i nagrody:

https://www.youtube.com/watch?v=0TPYFVCE5U0&feature=youtu.be

Miłego oglądania! :mrgreen:
Djmarcop

Postprzez GEM » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 19:31

Dziękuję wszystkim którzy zaszczycili nas swoją obecnością. Cieszę się że wywieźliście z Inowrocławia dobre wspomnienia.
Nigdy nie jest tak aby nie mogło być lepiej , i postaramy się aby tak było za rok.
Ja bardzo dziękuję kolegom którzy poświęcili swój czas i pomogli mi w sędziowaniu konkursu.
Marku, Wojtku, Robercie, Pawle, Krzysztofie ,- współpraca z Wami to była przyjemność.
Przepraszam Tych kolegów z którymi przywitałem się w przelocie, i nie było czasu dłużej porozmawiać. Wybaczcie, obowiązki wzywały. Postaram się to nadrobić.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez SKYRAIDER » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 19:50

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
SKAYRAIDER napisał(a):Kamilu, masz rację że jestem uczulony na Inowrocław, ale w sensie oceny modeli
nic poza tym.

marek, nie wygłupiaj sie. ja nie bywam na wielu imprezach modelarskich, ale na kazdej, na której widziałem cieboe całą sobotę sie zawsze zastanawiałes czy ktos z inowrocławia cos dostanie, a całą niedziele przezywałes (w zaleznosci od tego czy ktos z inowrocławia cos dostał czy nie) czy dogadali się z sędziami czy tym razem było uczciwie.
kazdy wątek o polskiej imprezie, w którym aktywny udział biorą członkowie ismr na tysiac procent doczeka sie paru twoich ostrych wystąpien deprecjonujących jak nie całą impreze, to przynajmniej poczynania inowrocławskiej ekipy.
to jest w najlepszym razie nerwica natręctw, o ile nie obsesja..
[

Wojtku,
Nie wiem w jakim sensie umieściłeś te cytaty bo ja tylko zapytałem.
Dobrze oglądnąłem ten model, były gorsze nagrodzone w tej klasie,
tym bardziej w Polskich Barwach. No, ale to moje zdanie.
Nie będę się zagłębiał w temat bo wiem że "łysy" zniechęcił sędziów do tego modelu
wytykając niedociągnięcia i takie tam pierdoły, startował w tej klasie i moim zdaniem nie był obiektywny.

Impreza jest coraz lepsza i to cieszy.
Pozdrawiam
SKYRAIDER

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 21:40

Udało mi się wpaść w niedzielę na chwilkę, dokładnie na półtorej godziny, co oczywiście nie wystarczyło, by wszystkiemu przyjrzeć się dokładnie. Ale spotkałem Gienka, z którym chwilę porozmawiałem, w przelocie mignął mi też Przemek Litewka.

Modeli dużo - na moje oko jakieś 400, nie wszystkim mogłem się dokładnie przyjrzeć (kartonów w ogóle nie zahaczyłem), ale wrażenie mam takie, że poziom ogólny wystawy jest dość wysoki - mnie się spora część - zwłaszcza w lotnictwie bardzo podobała.
Skupiłem się głównie właśnie na lotnictwie - były perełki, były modele dla mnie szczególnie interesujące, np. Hayate, Su-7 (mój Tata takie obsługiwał), był Cant, cała flota polskich przedwojennych maszyn różnej maści. Na żywo mogłem też zobaczyć Zero Daniela "Icemana" - i model wydawało mi się "kontrowersyjny", w "realu" bardzooo pozytywnie mnie "rozczarował".
Spodobały mi się także inne modele, na przykład z "małej" pancerki, choćby Chevrolety C15, czy piękny model Cougara, którego autorem jest Gienek.

Z bliska do obejrzenia polscy Dragoni z Normandii, Pirat z Inowrocławia.
Były także stoiska z ciekawą i czasami bardzo "egzotyczną" ofertą - modelami, których raczej już się nigdzie nie znajdzie, ciekawą literaturą.

Wrażenie bardzo pozytywne i za rok postaram się znaleźć więcej czasu na tę imprezę, szczególnie, że odbywa się o rzut beretem - jakieś pół godziny jazdy - od mojego domu.

Na koniec kilka zdjęć - uwaga! zlinkowane obrazki mają powyżej 1MB każdy!

Jarek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jarek Gurgul

Postprzez Artur Domański » wtorek, 29 kwietnia 2014, 05:56

SKYRAIDER napisał(a):Dobrze oglądnąłem ten model, były gorsze nagrodzone w tej klasie,
tym bardziej w Polskich Barwach. No, ale to moje zdanie.
Nie będę się zagłębiał w temat bo wiem że "łysy" zniechęcił sędziów do tego modelu
wytykając niedociągnięcia i takie tam pierdoły, startował w tej klasie i moim zdaniem nie był obiektywny.

Impreza jest coraz lepsza i to cieszy.
Pozdrawiam

Marku, ale dlaczego zawsze przy okazji imprez organizowanych przez ISMR masz dużo do zarzucenia, najpierw popatrz i zrób porządek na własnym podwórku, a dopiero później zarzucaj innym.
Co do "łysego" to akurat wiem bardzo dobrze tej klasy nie sędziował, stał obok i to nie on grał tam pierwsze skrzypce, wiele jego typów do nagród poległo. Było 5 sędziów i to oni zadecydowali kto i jakim modelem wygrał, a to ze Tobie ten wynik końcowy nie odpowiada to już Twój problem, innym pasuje
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Hobby » środa, 30 kwietnia 2014, 14:51

Założeniem Inowrocławskiej imprezy jest integracja środowiska. Nie znaczy to, że same zawody są drugoplanowe. Elementy integracyjne są równie dla mnie ważne jak zawody.
W ten sposób moim zdaniem pokazuje się, że gospodarzowi zależy na gościach i chce aby się oni u niego dobrze czuli.
Ponieważ w poprzednim roku impreza się udała, więc zgodnie z zasadą, że nie zmienia się tego co dobre postanowiliśmy tylko dołożyć kilka drobiazgów.
Oprócz tradycyjnej wycieczki na lotnisko w niedzielę, zorganizowaliśmy wycieczkę w sobotę do Muzeum Artylerii w Toruniu i ci co tam pojechali, byli bardzo zadowoleni, mnóstwo sprzętu i przewodnik, który wszystkich zauroczył, a mówił dużo i ciekawie, aż do samej bramy i nie wiele brakowało aby autobus wrócił bez zwiedzających bo o 17:00 musiał być w Inowrocławiu.
W tym czasie ISMR sędziował Festiwal Modeli Plastikowych i Kartonowych, niestety złamana została zasada, że sami sędziujemy. W przyszłości zostanie jednak zachowana. Natomiast wprowadziliśmy zasadę jawnego sędziowania, tzn., że nie wypraszaliśmy nikogo na czas sędziowania z sali, był postawiony tylko ostry rygor. Osoby nieoceniające nie maja prawa sugerować gestem czy słowem pod groźbą dyskwalifikacji.
W części konkursowej na punkty, oparliśmy się już na modelarzach - sędziach z dużym doświadczeniem ale nie będącymi członkami ISMR.
Niedziela przebiegła bez zmian w stosunku do zeszłego roku. Poza tym, że dzięki naszemu niezrzeszonemu koledze, Markowi, liczba pucharów na stole była imponująca.

Podsumowując imprezę uważamy za udaną z powodu zrealizowania w terminie założeń, niestety pogoda sprawiła psikusa, do piątku wieczora było gorąco i słonecznie, a w sobotę przyjazna aura została wchłonięta na salę konkursową (na zewnątrz już jej nie starczyło) i została na zewnątrz wypuszczona po imprezie i od poniedziałku rana znów jest ciepło i słonecznie w Inowrocławiu.

Dziękujemy za ciepła słowa, ale to Wam należą się podziękowania. Naszą rolą było stworzyć tylko warunki żebyście się dobrze czuli, natomiast samą atmosferę imprezy to Wy zbudowaliście.
Obrazek
Hobby

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea