BMP/ BWP 1 (Dragon 3503) 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

BMP/ BWP 1 (Dragon 3503) 1/35

Postprzez Peter Z » niedziela, 2 sierpnia 2009, 20:52

Abrams ma się ku końcowi, to rozgrzebałem następne modele. Na początek BWP. Zachwycony jakością nie jestem, niejednorodny kolorystycznie plastik którego nie lubię z powodu trudności w szlifowaniu, spasowanie części też pozostawia wiele do życzenia. Sporo obróbek przy wizjerach, w instrukcji podane części których w rzeczywistości nie ma, część małych elementów źle pomocowana na wypraskach, czego skutkiem są trwałe odkształcenia, które zapewne powstały w transporcie. Dobrze że mam do dyspozycji ten sam pojazd ze Zvezdy, więc brakujące i popsute elementy odlałem w żywicy. Po sklejeniu podwozia i elementów na kadłubie próbowałem na sucho złożyć to w całość. Niestety z tyłu pozostaje szpara, którą trzeba będzie dosztukować z polistyrenu. Udało się jakoś przeszczepić mocowanie PPK na metalową lufę, czego mocno się obawiałem. Przy modelu będzie jeszcze sporo pracy, będzie wykonany w kamuflażu natowskim.

Efekty dzisiejszych zmagań

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Reklama

Re: BMP/ BWP 1 (Dragon 3503) 1/35

Postprzez Michal » poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 08:18

Kibicuję. "W kamuflażu natowskim" czyli polskie współczesne trójbarwne malowanie?
Michal

Postprzez Peter Z » poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 09:19

Michal napisał(a): "W kamuflażu natowskim" czyli polskie współczesne trójbarwne malowanie?

Dokładnie tak. Mam zamiar po raz pierwszy użyć farb akrylowych Life color z dedykowanego zestawu do takiego kamuflażu.
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Stroju » poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 09:39

Peter Z napisał(a):Dokładnie tak. Mam zamiar po raz pierwszy użyć farb akrylowych Life color z dedykowanego zestawu do takiego kamuflażu.

A nie sądzisz że NATOwska zieleń będzie za ciemna? Na przykład na tym zdjęciu widać jasny zielony:

Obrazek
źródło: wikipedia

Jak ja robiłem polskie współczesne pojazdy to używałem:
095 Pale green Vallejo Air
A51 Rust i czarny matowy Pactry

Obrazek

Oczywiście z obserwacji widać że na razie kiepsko ze normalizacją kolorów w WP bo poszczególne pojazdy bardzo się różnią kolorystycznie po remontach w jednostkach, i też miewają kolory zbliżone do NATO więc ich użyciem nie byłoby błędem.
Taką dygresję wtrąciłem, może coś pomogę. ;o)
Stroju

Postprzez Peter Z » poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 09:53

Zobaczymy, najpierw wykonam próbkę na jakimś wraku i porównam z fotkami, dzięki za materiał foto ;)
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Paweł Czarnocki » poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 14:35

No ciekawie się zapowiada. Lufka to RB Model ?
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Peter Z » poniedziałek, 3 sierpnia 2009, 14:44

Lufka to Armo ( 35789), dedykowana do Zvezdy.
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Peter Z » niedziela, 20 września 2009, 13:52

Po długiej przerwie coś tam ruszyło się do przodu. Model wymaga jeszcze ogólnego zniwelowania jaskrawych kolorów filtrem i dopracowania gąsienic.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Michal » niedziela, 20 września 2009, 17:05

Bardzo dobrze ci idzie. Przydało by się jeszcze pomyśleć o dorobieniu belki do wyciągania z błota.
Michal

Postprzez Peter Z » niedziela, 20 września 2009, 17:08

A beleczka będzie na pewno, tylko ostatnio nie byłem na łące i nie mogłem dobrać odpowiedniego kijaszka ;) Te dostarczane w zestawach raczej kłody nie przypominają :D
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Paweł Czarnocki » niedziela, 20 września 2009, 18:39

Peter Z napisał(a):A beleczka będzie na pewno, tylko ostatnio nie byłem na łące i nie mogłem dobrać odpowiedniego kijaszka ;) Te dostarczane w zestawach raczej kłody nie przypominają :D

Bo na łące to się: "hula po łące i pije kakao", ewentualnie mizia się z panienką na kocyku. A po patyki się łazi do lasu. A modelik przecudny.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez kapral » poniedziałek, 21 września 2009, 09:04

Bardzo fajnie Ci to wychodzi. Mam tylko jedna wątpliwość. Czy ten brąz nie jest zbyt delikatny w porównaniu ze zdjęciem?
kapral

Postprzez Peter Z » piątek, 20 listopada 2009, 21:33

Skończyłem. Dzisiaj tylko trzy fotki przy sztucznym świetle. Jak jutro będzie pogoda to może wybiorę się w plener, zrobię "real foto" i wtedy do galerii ;)

Paweł Czarnocki napisał(a): A po patyki się łazi do lasu

No widzisz, a ten jest z łąki :P

Belka dorobiona, mocowanie na podstawie zdjęć i konsultacji z Kolegą który służył przy tym sprzęcie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W sumie model trochę był kłopotliwy, parę rzeczy trzeba było poprawić. Jestem w miarę zadowolony, chociaż jak zawsze mogłoby być lepiej. ;o)
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Kuba P. » piątek, 20 listopada 2009, 22:38

Stroju napisał(a):A nie sądzisz że NATOwska zieleń będzie za ciemna? Na przykład na tym zdjęciu widać jasny zielony:

Oczywiście z obserwacji widać że na razie kiepsko ze normalizacją kolorów w WP bo poszczególne pojazdy bardzo się różnią kolorystycznie po remontach w jednostkach, i też miewają kolory zbliżone do NATO więc ich użyciem nie byłoby błędem.
Taką dygresję wtrąciłem, może coś pomogę. ;o)

Wiesz co, stałem pod URM w nocy jak wyładowywali ciężkie pojazdy do defilady i tak śmierdziało rozpuszczalnikiem, że szok.
Poszliśmy obczaić z bliska tego Bergepanzer'a i on się kleił jeszcze. Inne wozy także.
Pomalowali je chyba poprzedniego dnia, świeżutka farba.
Poza tym, nie dość że każdy inny to jeszcze jak im się malowało tak wyszło. Jeden wóz miał po kilka odcieni tego niby samego koloru na sobie.
Spokojnie bym to olał i bawił się w zapaskudzenie farby Polskim Dobrym Kurzem.
Kuba P.

Postprzez spiton » piątek, 20 listopada 2009, 22:58

Kuba Plewka napisał(a):
Wiesz co, stałem pod URM w nocy jak wyładowywali ciężkie pojazdy do defilady i tak śmierdziało rozpuszczalnikiem, że szok.
Poszliśmy obczaić z bliska tego Bergepanzer'a i on się kleił jeszcze. Inne wozy także.
Pomalowali je chyba poprzedniego dnia, świeżutka farba.
Poza tym, nie dość że każdy inny to jeszcze jak im się malowało tak wyszło. Jeden wóz miał po kilka odcieni tego niby samego koloru na sobie.
Spokojnie bym to olał i bawił się w zapaskudzenie farby Polskim Dobrym Kurzem.

Miałem przeczucie, ze to sie tak odbywa ,-))
Stare dobre polskie wojsko ,-))
W jednej książce czytałem, że jak miał przyjechać jakiś oficjel do polskiej bazy w Babilonie(Irak), to oryginalne babilońskie cegły malowali na czerwono (w okolicach trybuny).....
Pozdrawiam
spiton

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat