Lublin R.XIII D - Mirage Hobby 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Lublin R.XIII D - Mirage Hobby 1:48

Postprzez Tomasz Ś. » wtorek, 10 września 2013, 20:49

Czesio napisał(a):Ja w sumie rzadko rozkręcam aero, co kilka malowań, a surfacer myjemy jak zwykłą farbę, no może trochę bardziej się do tego przykładamy. Zależy jaki masz sprzęt, w Ultrze rozkręca się go łatwo ale piwata ma już gwint na dyszy i tu nie zawsze mi się chciało :mrgreen: Co do tego zdrowia to fakt farby mogą być szkodliwe i pewnie takie są, ale o aceton się nie boję, z tego co wiem poza tym że śmierdzi to nic poważnego nie robi (w małych ilościach, przecież nikt tego nie będzie pił ) wg. wikipedii znajduje się też naturalnie w krwi i moczu :twisted:
Ps. jeśli chodzi o smród to maskolu z humbrolla chyba nic nie przebije..

Też maluję ultrą i jakoś rozkręcam za każdym razem. Ale ja maluję akrylem, który lubi zatykać dyszę.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tomasz Ś.

Reklama

Postprzez Czesio » wtorek, 10 września 2013, 21:00

Też maluję akrylami, wypsikam dwa pojemniczki może trzy acetonu i dysza jest czysta, tzn, trochę farby zostaje dlatego co kilka malowań robię mocniejsze czyszczenie, ale te resztki to właściwie delikatny osad i nie ma to jakiegokolwiek wpływu na malowanie. Problemy mam tylko z tylną uszczelką, muszę coś pokombinować bo mi się tam za każdym razem zakleja :cry:
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez BOMI21 » wtorek, 10 września 2013, 21:13

Tomasz Ś. napisał(a):
Czesio napisał(a):Ja w sumie rzadko rozkręcam aero, co kilka malowań, a surfacer myjemy jak zwykłą farbę, no może trochę bardziej się do tego przykładamy. Zależy jaki masz sprzęt, w Ultrze rozkręca się go łatwo ale piwata ma już gwint na dyszy i tu nie zawsze mi się chciało :mrgreen: Co do tego zdrowia to fakt farby mogą być szkodliwe i pewnie takie są, ale o aceton się nie boję, z tego co wiem poza tym że śmierdzi to nic poważnego nie robi (w małych ilościach, przecież nikt tego nie będzie pił ) wg. wikipedii znajduje się też naturalnie w krwi i moczu :twisted:
Ps. jeśli chodzi o smród to maskolu z humbrolla chyba nic nie przebije..

Też maluję ultrą i jakoś rozkręcam za każdym razem. Ale ja maluję akrylem, który lubi zatykać dyszę.

Niezły sprzęt koledzy mają 8-) .
BOMI21

Postprzez Worius » wtorek, 10 września 2013, 21:14

Malowałbym 8-)
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Postprzez Tomasz Ś. » środa, 11 września 2013, 13:29

Czesio napisał(a):Też maluję akrylami, wypsikam dwa pojemniczki może trzy acetonu i dysza jest czysta, tzn, trochę farby zostaje dlatego co kilka malowań robię mocniejsze czyszczenie, ale te resztki to właściwie delikatny osad i nie ma to jakiegokolwiek wpływu na malowanie. Problemy mam tylko z tylną uszczelką, muszę coś pokombinować bo mi się tam za każdym razem zakleja :cry:

Dokładnie ten sam problem mam!
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tomasz Ś.

Postprzez rudolf24 » środa, 11 września 2013, 18:25

Miałem podobnie jak malowałem pactrą za chiny nie chciała się doczyścić. Teraz maluje mr.hooby i tamiyą i jakoś nie mam z tym problemu.
rudolf24

Postprzez Czesio » środa, 11 września 2013, 18:28

W sumie ja też maziam pactrą, ale to i tak powinno się zmywać. Spróbuję ją może jakoś dokręcić czy coś, musi być jakieś wyjście ;o)
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez rudolf24 » środa, 11 września 2013, 18:38

Czesio napisał(a):W sumie ja też maziam pactrą, ale to i tak powinno się zmywać. Spróbuję ją może jakoś dokręcić czy coś, musi być jakieś wyjście ;o)

Jak psiukniesz po malowaniu odrdzewiaczem wd-40 do pojemnika gdzie jest farba (wpierw ją wypsikaj do końca) i psiknij aż cały wd wypsika się. Wd wyczyści i nasmaruje aero ;o) .
rudolf24

Postprzez Czesio » środa, 11 września 2013, 18:41

No niezbyt mi się to widzi, bo problem nie jest w tym że zapycha się dysza tylko przestrzeń za zbiorniczkiem, i w sumie nie widzę sensu w smarowaniu tej komory bo tam nie ma co smarować :shock:
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Worius » sobota, 10 maja 2014, 15:52

Witam, cześć i czołem...
Postanowiłem wskrzesić ten warsztat i wziąć się do roboty. ;o)

Jak na razie pogrzebałem przy sterze kierunku i wysokości.
Złączone na drucik 0,5mm. Przymiarka na sucho.
Obrazek
Obrazek

Zaczynam waloryzować silniczek
Obrazek

Dłubałem przy osłonie silnika ale wyszło marnie... Bedzie? Dłubać jeszcze raz? Czy zostać przy nie wydłubanej ?
Obrazek

Tak się zastanawiam...Oddzielać lotki? Na druciakach będzie to dobrze wyglądać ?
Worius

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 10 maja 2014, 16:26

Hej. Na tą chwilę chyba lepiej jest zostawić oryginał osłony silnika . Poza dopracowaniem otworów , musiałbyś pocienić również sam plastik . Strasznie się rzuca w oczy ten element na gotowym modelu . Chociaż waloryzacja dodałaby dużo finezji w modelu :) .
GUDMUNDUR

Postprzez xmald » sobota, 10 maja 2014, 16:32

Ja bym dopieścił te z otworami - jeśli nie masz kup sobie pilniki iglaki diamentowe (zestaw na aledrogo to chyba niecałe 20 PLN) będziesz mógł je doszlifować. I jak pisał GUDMUNDUR spróbuj trochę te ścianki pocienić. Ten zestawowy silnik jest strasznie brzydki może jest jakaś żywica do kupienia?
Fajnie, że wróciłeś do tego warsztatu. :mrgreen:
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Worius » sobota, 10 maja 2014, 16:51

Hmmmm... chyba mam gdzieś w garażu pare pilniczków...
:lol: :lol: :lol:
Obrazek
[zapasy garażowe dziadka :) ]
W takim razie jeszcze popracuję nad tą osłoną ;)
Co do kupowania, to widziałem na allegro w jakimś jubilerskim pilniczki po parę groszy za sztukę.

Dziwna sprawa z lotkami, wygląda to tak że od spodu są węższe a od góry szersze :/ Jak bym wcześniej ogarną sytuację to problemu by nie było... Spróbuję ciąć pod kątem :P
Jak nie wyjdzie to najwyżej dokupię drugi model :lol: (W WCM MIrage Hobby Jest chyba po 23 zł)
Worius

Postprzez Worius » sobota, 10 maja 2014, 18:24

Nadal średnio...
Obrazek
Obrazek
Worius

Postprzez rudolf24 » sobota, 10 maja 2014, 21:01

Może użyj dremela :?: