Eduard - nowy Bf 109 G-6

Re: Eduard - nowy Bf 109 G-6

Postprzez iras67 » niedziela, 25 maja 2014, 17:27

Chm...porównuje właśnie Brasinową kabinę do tej z zestawu bo się zastanawiam czy do pierwszego sklejanego wsadzić czy do kolejnych i ta wtryskowa jest całkiem, całkiem...po dodaniu paru przewodów z Weekenda da radę zrobić ten element bardzo fajnie. W Brasinie kolor RLM66 jest nieco lepszy, mniej "Jeansowy". Ta trawiona z Brasina jest też dokładniejsza. Fajnie że dali też opcję z tablicą odlaną w żywicy i kalkomanią.
Jak to jest z obudową działka? Dali dwie opcje
Obrazek
iras67

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez FranekS » niedziela, 25 maja 2014, 19:45

iras67 napisał(a):Chm...porównuje właśnie Brasinową kabinę do tej z zestawu bo się zastanawiam czy do pierwszego sklejanego wsadzić czy do kolejnych i ta wtryskowa jest całkiem, całkiem...po dodaniu paru przewodów z Weekenda da radę zrobić ten element bardzo fajnie. W Brasinie kolor RLM66 jest nieco lepszy, mniej "Jeansowy". Ta trawiona z Brasina jest też dokładniejsza. Fajnie że dali też opcję z tablicą odlaną w żywicy i kalkomanią.
Jak to jest z obudową działka?

R-61 to jest wg. Eda MK-108, 30 mm. Ma też związek z zestawem silnikowym, tam jest też opcja magazynu amunicyjnego dla tego działka. Tyle że tam dają tylko osłony a'la Erla jednak bez bąbla i wlociku kompresora.
Do Bartelsa nie podejdzie, tylko do G-6/U4 z WNF, przynajmniej jeśli przyjąć sztywny standard. Kuba pewnie więcej zapoda.
Pzdr.
FranekS
FranekS

Postprzez Komandor » niedziela, 25 maja 2014, 20:38

Kuba P. napisał(a):Panowie, ale to oczywiste. Ja napisałem to drwiąco - Messerschmitt 109 nieco inaczej wygląda niż jego miniatura stąd może to unikanie wpisywania firmy dawnego producenta. ;o)

;o) :-> ;o) :P :) ;o) :-> :) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

I o to, jest to !

Kuba P. napisał(a):Pomysł na korektę tego Erla G-10 mam, dużo o tym z Frankiem S korespondowaliśmy i sporo udało się nam rozpracować ze zdjęć. Ale to może jakoś w osobnym wątku żeby i Franek mógł dopisać, bo jego wkład jest niezbędny.?

FranekS i Kuba - ja bym się też pisał na schemat ( -y ) tej poprawki do 32ki Revella. Maszyna Hartmanna i dla niej złamię swoją 48kę. Zostanie mi Revell z poprawką, bo jednak na Edka bym nie liczył. Nowy model, i to G-10 Erla, nieee, to by było za piękne. Załóżcie proszę wątek o tej 32ce Revella.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez FranekS » poniedziałek, 26 maja 2014, 18:01

Kuba P. napisał(a):
Georg01 napisał(a):To akurat rozumiem. Mieli w planie zwalić to wszystko również, ale na szczęście zaczęli publikować wcześnie materiały o swoim modelu i modelarze z trwogą zaczęli wskazywać miejsca szykującej się katastrofy i Eduard na szybko poprawiał co się tylko dało. Niestety nie opublikowali na czas wymiarów przygotowywanego modelu...

No ale jak, z premedytacją chcieli zrobić model źle? No nie wierzę w to. Po co ten model miał być przeskalowany, jaki może być chociaż jeden plus takiego rozwiązania?

Bo by nie pasował do Emila. Wprawdzie podobno tylko krowa nie zmienia zdania, ale widać są wyjątki. O wykorzystaniu gotowych fragmentów poprzedniego projektu wspominał projektant w wywiadzie na blogu.

Kuba P. napisał(a):
Georg01 napisał(a):Ja sądzę, że po fali sarkazmów i wyśmiania modelu Eduard jednak zrobi nowe skrzydła i nowy kadłub. Przy okazji przeskaluje też niektóre detale z 1/46 do prawidłowej 1/48. Mam przeczucie, że to zrobią i tego im życzę. G-10 to może być zupełnie inny, bardzo dobry model i w dobrej skali. Oby tak było.

Tak być może, ale obawiam się, że tak nie będzie. To musiałby być zupełnie nowy model, nowe formy a nie wymiana pewnych ramek i pakowanie ich z uniwersalnymi.

Nie wierzę żeby się ugięli. Był szum o Foczy Ogon i powtórzyli błąd ( nie ten jeden zresztą) w 190D. Do tego dochodzą jeszcze KOSZTY takich zmian, w tym hamowanie nowych projektów. No i spójność kolekcji by ucierpiała....

Kuba P. napisał(a): Pomysł na korektę tego Erla G-10 mam, dużo o tym z Frankiem S korespondowaliśmy i sporo udało się nam rozpracować ze zdjęć. Ale to może jakoś w osobnym wątku żeby i Franek mógł dopisać, bo jego wkład jest niezbędny

Wątek gdzieś się urwał, odgrzebiemy?. Coś w temacie zacząłem działać, ale jak się ruszy jeden fragment, to się okazuje że w sąsiedztwie też nie do końca O.K. Różne drobiazgi się na siebie nakładają, i bez jakiegoś sensownego kompromisu się nie obejdzie.
Niestety, najbliższy miesiąc (co najmniej) mam zawalony totalnie, a nie chciałbym się ograniczyć do słownego opisu ;o).
"I'll be Back!"
Pzdr.
FranekS
FranekS

Postprzez Kuba P. » środa, 28 maja 2014, 15:30

Edek niezrażony dalej nie zamierza zerkać w jakiekolwiek dokumenty na temat Gustava. W sumie trzy serwisówki i kilka zdjęć, po co sobie zawracać dupsko.
Dziś oczarowało mnie to znalezisko:

Obrazek
Kuba P.

Postprzez BOMI21 » czwartek, 29 maja 2014, 21:23

Matt napisał(a):Matt says:
Monday May 26th, 2014 at May 26 2014, 01:43 PM
Hello Libor,
The world is more or less waiting for you to make an official statement concerning the overscale fusealage and wings of the G6… There is a hysterical attitude towards the kit on ALL MAJOR forums… People with actual bluprints in possession claim the wings and body being both 7-9 mm too long and wings too wide…
There is also the angle of the gearlegs which have been photographed, shown on the forums in a completed stage of your kit… Clearly the angle is too shy and different from an original aircraft.
How and when are you going counter into these discussions ?
regards Matt. K

Libor Havránek napisał(a):Libor Havránek says:
Tuesday May 27th, 2014 at May 27 2014, 08:27 AM
Hello Matt,
We’ll publish another detailed statement about this issue in our upcoming Info Eduard. Please stay tuned to our websites.
BOMI21

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 30 maja 2014, 21:56

Zvezda pamięta o prawdziwych modelarzach, których nie kręcą nity i inne fototrawione błyskotki.
http://www.network54.com/Forum/149674/m ... zda+109G-6
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez potez » niedziela, 1 czerwca 2014, 12:34

Informacja dla wszystkich czekających 8-)
W piątek Edek wysłał paczkę. Do,wtorku powinna być w Polsce. Było opóźnienie bo nie mieli tylu overtreesów na stanie i zamówienie czekało na dorobienie :lol:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Kuba P. » niedziela, 1 czerwca 2014, 13:02

A tymczasem ciekawie zareagował rynek wtórny - Gustavy Hasegawy na Allegro zdrożały. Może to tylko autosugestia ale przed premierą Gustava XXL można było Hasegawę ogarnąć w cenie ok 50 PLN a teraz...zresztą sami zobaczcie :)

http://allegro.pl/hasegawa-09915-messer ... 20641.html
(link wyłącznie w celu ilustracji)

Mój pomysł miksu zestawów Edka i Hasegawy dojrzewa do etapu pocięcia jakiegoś modelu bo wstępne pasowanie wychodzi obiecująco, zajrzę wieczorem do mojego loszku co tam leży, jakieś G-6 na ten cel powinienem jeszcze mieć.

Przy okazji, nie chce ktoś spylić G-6 Hasegawy? Dowolna edycja? ;o)
Kuba P.

Postprzez Komandor » niedziela, 1 czerwca 2014, 13:27

Kuba P. napisał(a):A tymczasem ciekawie zareagował rynek wtórny - Gustavy Hasegawy na Allegro zdrożały. Może to tylko autosugestia ale przed premierą Gustava XXL można było Hasegawę ogarnąć w cenie ok 50 PLN a teraz...zresztą sami zobaczcie :)

http://allegro.pl/hasegawa-09915-messer ... 20641.html
(link wyłącznie w celu ilustracji)

Mój pomysł miksu zestawów Edka i Hasegawy dojrzewa do etapu pocięcia jakiegoś modelu bo wstępne pasowanie wychodzi obiecująco, zajrzę wieczorem do mojego loszku co tam leży, jakieś G-6 na ten cel powinienem jeszcze mieć.

Przy okazji, nie chce ktoś spylić G-6 Hasegawy? Dowolna edycja? ;o)

Czołem Waszmościom.
Kuba ten sklep ma zawsze drogo, a przy okazji te zestawy Haski z białym napisem to droższe wersje ( inna kalka ) ich normalnych modeli. Hasegawa zdrożała w ogólności. Trza czatowac na okazje, ja swoją wyrwałem dwa tygodnie temu ( F-18D za cenę przesyłki na Ebayu ). Czekałem, czekałem i trach.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Aphar » niedziela, 1 czerwca 2014, 16:02

BOMI21 napisał(a):
Libor Havránek napisał(a):Libor Havránek says:
Tuesday May 27th, 2014 at May 27 2014, 08:27 AM
Hello Matt,
We’ll publish another detailed statement about this issue in our upcoming Info Eduard. Please stay tuned to our websites.

Odgrażali się, odgrażali się i się... wypowiedzieli. Ciekawe co wymyślą, bo zapowiedzi w InfoEduard można różnie zinterpretować.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez BOMI21 » niedziela, 1 czerwca 2014, 16:27

BOMI21

Postprzez iras67 » niedziela, 1 czerwca 2014, 16:49

Jeśli się nie mylę to 109 tka G zostanie przez Eduarda doprowadzona do skali w proporcjach ale dalej nie będzie w 1:48. Fajnie brzmi u nich 2,5 mm za długie skrzydło zamiast ponad 5mm rozpiętość :mrgreen: . Coś poprawią. Ruszyli za mocny temat...
iras67

Postprzez Georg01 » niedziela, 1 czerwca 2014, 19:11

Cóż mieli powiedzieć : nie udało się.
Wygląda na to, że zrobią kadłub i skrzydło od nowa. Czy przeskalują resztę detali ? Wydaje mi się, że spróbują tutaj oszukać i wpasują nowy kadłub i skrzydło w te detale co już mają. To i tak byłoby bardzo dobrze. Stawiam na nowy kadłub i nowe skrzydło.
Georg01

Postprzez BOMI21 » niedziela, 1 czerwca 2014, 19:58

Georg01 napisał(a):Cóż mieli powiedzieć : nie udało się.
Wygląda na to, że zrobią kadłub i skrzydło od nowa. Czy przeskalują resztę detali ? Wydaje mi się, że spróbują tutaj oszukać i wpasują nowy kadłub i skrzydło w te detale co już mają. To i tak byłoby bardzo dobrze. Stawiam na nowy kadłub i nowe skrzydło.

Aaaaale tylko do Royal Class :mrgreen:
BOMI21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Messerschmitt