KV-1S Heavy Tank Trumpeter 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

KV-1S Heavy Tank Trumpeter 1:35

Postprzez Copycat » czwartek, 1 maja 2014, 16:30

Kolejny temat którego szybko nie pomaluje. Model dość niezły, jakieś tam niewielkie niedopasowanie ścian kadłuba, ale ogólnie fajnie. Blaszek mało, za to lufa metalowa.

Chcę go na zimowo więc wybrałem pomiędzy Moskiewskim Kołchoznikiem, a 6 Gwardyjskim Pułkiem.

Obrazek

Obrazek

Ktoś gdzieś zebrał sporo zdjęć wozu nr 24, kalka to co prawda nr23, ale to ten sam pułk. Instrukcja pokazuje go w malowaniu zimowym choć na zdjęciach jest raczej bez białego. Większym problemem jest to że model ma co drugie ogniwo gąsienicy bez zęba. A pojazd rzeczywisty jest w pełni uzębiony. Skąpstwo i wzrok żony mówią żadnych Friuli, ale chyba dokupię wersję uzębioną, choć gąski trąbki takie złe nie są.

Kilka zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lufa się rusza.

Obrazek

Obrazek

Środkowe drążki zrobiłem ruchome, nieruchomy jest pierwszy i ostatni drążek.

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy zostawić błotniki, kanty są cienkie, dobrze to wygląda. Myślę o Eduardach, tyle że do zestawu Eastern Express. Mają to co trzeba, a są 3 razy tańsze od blaszek do Trumpka. Kombinuję, bo blaszki na ogół mają wspólne części i nie chcę ich dublować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gąski tak jak mówiłem fajne, ale nie zgadzają się merytorycznie, a po drugie jak mają mi się rozlecieć tak jak przy Tiranie. To mnie coś trafi.

Obrazek

Te siatki ewidentnie do wymiany, wiem już który zestaw blaszek edurda zakupię.

Obrazek

Przy wieży trzeba się pogimnastykować, żeby ukryć łączenie połówek.
Copycat

Reklama

Re: KV-1S Heavy Tank Trumpeter 1:35

Postprzez Copycat » niedziela, 1 czerwca 2014, 15:30

Wnikając głębiej w temat KV-1S na innym forum, okazuje się chcąc zrobić Moskiewskiego trzeba zmienić gąsienice, te w ogóle nie są z tego modelu, jak i koła. Trzymając się 6 gwardyjskiej chyba odpadnie mi malowanie zimowe (takie było w instrukcji). Uzupełniam zdjęcia z budowy.

Posiedziałem nad kablami lampy i klaksonu. Trumpeter dał kabel zasilający nie w tym miejscu co trzeba. Klakson też jest nie taki co trzeba, wg. zdjęć jakie znalazłem powinien być inny, bywały też i takie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę zdjęć oryginału na którym się wzorowałem.

Obrazek

Obrazek

Jak widać klakson jest odwrotnie zrobiony. Ale i tak powinien być jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu porównanie do Trumpetera, mają swoje plusy i minusy, co widać. Największy minus o którym wiedziałem to te paskudne przerwy.

Obrazek

Jedna strona zrobiona, wg instrukcji trumpetera ma być 88 ogniw, a mi pasuje 85, przy 84 prawie nie ma zwisu. Teraz zwis może trochę za duży, ale wygląda lepiej niż bez niego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Copycat

Postprzez Krocionorzec » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 09:14

Lampa się prosi o wymianę żarówki. Na przezroczystą. Spróbuj może coś z kawałka bezbarwnej ramki ?
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez rudolf24 » środa, 4 czerwca 2014, 16:48

Ładnie to wygląda, trumpeter dał przezroczyste szkiełko czy szary plastik ?
rudolf24

Postprzez Copycat » środa, 4 czerwca 2014, 23:15

Nie wiem czy mi się chce bawić z żarówką. Robiłem tak w cywilach i muszę powiedzieć, że za grubym szkiełkiem niewiele widać. Trumpek tak dał 2 szkiełka, reflektor przód i tył.

edit
Ta blaszka zostawiona z zestawu, szkoda mi jej ruszać.
Obrazek

Zabrałem się za zbiorniki.
Obrazek

Model poklejony. Teraz muszę trochę widocznych na oryginale prześcieradeł dostrugać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapasowe ogniwko jeszcze do przyklejenia i muszę dorobić motylki.
Obrazek
Copycat

Postprzez Copycat » piątek, 6 czerwca 2014, 12:11

Bambetle czy jak tam, widać też jak różny zwis gąsienice miały.

Obrazek

Nie lepiłem chyba od podstawówki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będzie co z tego :roll:
Copycat

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat